И Прокурорската колегия ще пита ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков дали ще може да се проведат изпитите за младши прокурори и младши следователи, планирани за април.

На днешното заседание председателят на Комисията за атестирането и конкурсите към ПК на ВСС Даниела Машева заяви, че има заповед на проф. Герджиков, с която се препоръчва отлагане на всички планирани мероприятия в СУ за след края на април. Ограничението е въведено заради коронавируса

Същевременно писмените изпити за младши прокурори и младши следователи са планирани съответно за 11 и за 25 април в зали на СУ.

Машева поясни, че за първия конкурс кандидатите са над 900, а за втория – над 800.

И тъй като всяка година те са много и само залите в Софийския университет могат да ги поберат, затова Прокурорската колегия ще изпрати запитване до проф. Анастас Герджиков дали планираните за април изпити могат да се проведат там.

Вчера Съдийската колегия взе същото решение, тъй като изпитът за младши съдии е насрочен за 4 април.

Търсят се шефове на АП-Пловдив и СРП

Търсят се шефове на апелативната прокуратура в Пловдив и на Софийската районна прокуратура. Днес Прокурорската колегия откри процедурата за избор на ръководители на тези две прокуратури, както и на окръжните прокуратури в Габрово и Кърджали.

В края на януари Иван Даскалов подаде оставка като шеф на АП-Пловдив. Той подаде молба да бъде освободен от длъжността година и половина преди да му изтече мандатът. Мотиви защо напуска не бяха посочени.

Същевременно Прокурорската колегия ще направи втори опит да избере шеф на СРП. Постът беше освободен, след като Радослав Димов беше назначен за апелативен прокурор на София. В първата процедура се яви един кандидат – Деян Захариев. Но Прокурорската колегия не му гласува доверие и сега откри втора процедура.

Същевременно днес кадровиците повишиха още трима обвинители във Върховната касационна прокуратура. Това стана по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който позволява магистрати, класирани под чертата, да бъдат повишени по вече приключен конкурс.

Така днес във ВКП бяха назначени Николина Стойнова от АП-София, Георги Асенов от ОП-Плевен и Росица Славова от Специализираната прокуратура.

 

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
д-р Живаго
д-р Живаго
12 март 2020 12:55
Гост

Какво ще питат? Ректорът е казал, че преустановява събиранията до края на април, тия пак с тяхното чувство за специалност се мислят за нещо повече, ми много ясно, че важи и за вас!
Буквоядството е последното убежище на посредствеността и липсата на въображение …

Стефан
Стефан
11 март 2020 17:58
Гост

Вече има първа жертва на вируса в България. Уважаеимите членове на ВСС ако не мислят за здравето на хората, нека позволят на хиляда човека от цяла България да стоят 4 часа в една зала, за да може като се приберат по родните градове да пламне цялата държава и жертвите да станат хиляди.

Петър
Петър
11 март 2020 16:28
Гост

Очевидно здравето на кандидатите не е приоритет спрямо едно формално нарушение на ЗСВ.

Христо
Христо
11 март 2020 14:57
Гост

И ако се проведат изпитите в СУ, кой ще носи отговорност за евентуално заразилите се. Ей, зорлем вървим срещу себе си.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 14:52
Гост

Не виждам какво толкова ще се случи, ако изпитите се отложат за известно време. Такава е ситуацията в момента.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 14:53
Гост

Това са страшно много хора. Дори да ги разделят в отделни зали, рискът от зараза е сериозен.

Daniel
Daniel
11 март 2020 14:46
Гост

Успех на повишените. Спорна работа

Filip M
Filip M
11 март 2020 14:46
Гост

Положението не е розово. Може и да сме се научили да правим генетични промени и клонинги, обаче сега един тъп вирус ще ни мори поне година явно.

Анонимен
Анонимен
11 март 2020 15:00
Гост

Ние сме тъпите в случая. В Китай как овладяха вече нещата.

Харалампи М
Харалампи М
11 март 2020 14:45
Гост

Няма какво да питате тоя и оня. Той ще пита нагоре по каналния ред до военните и до лекарите. И всички ще кажат, че не е препоръчително да се провежда изпит по начина, по който попринцип се провежда, а именно всички на едно място. И като ти кажат, че не е препоръчително и на теб не ти остава друго освен да си направиш сам извода.

Канчева Ми
Канчева Ми
11 март 2020 14:43
Гост

Успех на повишените във Върховната касационна прокуратура.

Кирчева
Кирчева
11 март 2020 14:43
Гост

Не само тези изпити, а и кандидат студентските ще са трудни. Като цяло аз мисля вече, че от един момент натам ще се научим да живеем с него, докато не се появи хапче.

Manolova
Manolova
11 март 2020 14:42
Гост

НЕ се ли разбрахте, че трябва да кротувате. Не е приятно, но да. Налага се да се променят навиците ни.

Еспиранто
Еспиранто
11 март 2020 14:38
Гост

Не могат ли просто да са в отделни стаи? нека пак са по едно и също време на изпит но в няколко различни помещения. Защо да се гъчкат на едно и също място.

Мишева
Мишева
11 март 2020 14:38
Гост

Е какво може да ти каже Герджиков. Герджиков лекар ли е? Какво значи дали може. Ми правете си ги. Ако се заразят ще са се заразили. Явно от изявленията днес и на Меркел и на Борисов едва ли не трябва да живеем с риск от зараза и това е. И да чакаме лек. Ма той навярно ще се появи догодина.