Бившият правосъден министър и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов подозира, че Висшият съдебен съвет (ВСС) прилага „юридически трикове“, за да не се произнесе по двете искания за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев до есента, когато изтича мандатът му.

Пред бТВ Стоилов коментира развитието на процедурата във вчерашното заседание на Пленума на ВСС. На него кадровиците отложиха произнасянето си по искането на правосъдния министър Надежда Йорданова, за да могат да го обединят с предходното искане на Стоилов. Освен това ВСС реши, че в предложението на бившия министър не са изложени фактически обстоятелства, което трябва да бъде отстранено от настоящия министър за 7 дни, за да бъдат изпълнени изискванията в приетите правила на кадровия орган.

„Моето впечатление е, че ВСС отказва да изпълнява своите правомощия или поне превратно ги упражнява“, каза Стоилов, като припомни, че е внесъл предложението за освобождаване на Гешев още през юли м.г., но ВСС реши, че той няма такова право и се стигна до тълкувателно решение на Конституционния съд, в което той постанови, че министърът има правомощие да иска отстраняване на главния прокурор. Процедурата обаче отне половин година, за да стигне отново до ВСС.

„Сега членовете продължават да разсъждават по допустимостта на искането с една странна формулировка, че в предложението не са ясни фактическите обстоятелства. Нека обърна внимание, че само бях систематизирал в няколко групи тези нарушения или действия, които накърняват престижа на съдебната власт, ведно с информацията, която беше подготвена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, която е 100 страници, заедно с приложенията. Ако те не могат да свържат тези обстоятелства, е още по-странно“, обясни проф. Стоилов.

„Само се питам дали целта на ВСС не е да завърши своя мандат, без да се произнесе по същество по тези искания. Това може да стане до есента, но тук стои големият въпрос пред парламента – дали ще може да формира нов състав на ВСС, защото редица мандати на органи са изтекли и нищо чудно този състав на ВСС да е готов да продължи да съществува“, каза още конституционният съдия. По думите му, проблемът с изтичането на мандатите и трудното избиране на нови органи е проблем и на парламента, като според него е несполучливо решението да се избира парламентарната квота на ВСС с квалифицирано мнозинство в Народното събрание.

Според Стоилов ВСС е показал, че е много чувствителен по въпроса за разделението на властите, но в случая с исканията за отстраняване на главния прокурор дублира и законодателната власт, като не изпълнява задължението си да каже по същество какво е неговото становище.

„Ако каже, че е неоснователно, а аз мисля, че те няма да съберат мнозинство за нещо друго, това е тяхна преценка, но трябва да приключат процедурата по един ясен за обществото начин. Това сега запълва медийното пространство с едни юридически трикове, които усложняват излишно един въпрос“, добави Стоилов.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 април 2022 17:53
Гост

Сетила се Мара да се побара!

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
13 април 2022 16:49
Гост

Точно това е целта! Защото другото им действие е очевидно, в разрез с всичко морално, етично, цивилизационно, да спасят Гешев и да плюят на лицата си, да бъдат известни завинаги в системата като гнилите ябълки на прасето Иванчо. ГЕШЕВ Е ПОЗОР !!! ОСТАВКА !!

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 17:46
Гост

Нещо не те разбирам. Ако искат да го спасят защо ще бавят? От тези тролски директиви мозъкът ти се е размекнал. Мисли като пишеш глупости!

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 17:49
Гост

По-анонимния е като Бойко Рашков – никога нищо, но от сърце! Като да му искаш съвет за наказателно съдебно производство, а той НИКОГА не е влизал в съдебна зала.

Хари
Хари
13 април 2022 12:53
Гост

Напълно подкрепям мнението му.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 12:44
Гост

Янаки Стоилов е много добър юрист, но като конституционен съдия не му прилича, а и не е допустимо да се изказва политически и да дава квалификации на ВСС. Все пак и съдиите от КС са деполитизирани. Освен това, много ми падна в очите, по начина, по който стана съдия в КС. Хайде вече да се кротне, ако искаше да се изказва и да дава оценки по площади и телевизионни студия, да си беше стоял преподавател в СУ.

Герасим
Герасим
13 април 2022 12:30
Гост

На ВСС постоянно им липсват фактически обстоятелства.

Димо
Димо
13 април 2022 12:32
Гост

Защото така им изнася. И не искат гуруто им да изпусне кокала.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 12:20
Гост

Един конституционен съдия не може да си позволява подобни политизирани коментари, дори и да идва от средите на БСП. Явно още не е разбрал другаря Стоилов /любимеца на Сашко Лилов/ каква тога носи от края на миналата година и каква е нейната тежест.

Заки
Заки
13 април 2022 12:48
Гост

Всеки има право на мнение. Живеем в демократична държава.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 април 2022 16:11
Гост

Няма как. Политикът е още жив в него…..

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 11:44
Гост

А Янаки сигурен ли е, че мандатът на сегашния ВСС ще приключи октомври месец? Защото като гледам парламента не може да избере шеф на БНБ с обикновенно мнозинство, а за членове на ВСС от парламентарната квота се изисква квалифицирано мнозинство. Същото е и положението с Инспектората, на който отдавна му изтече мандата.

Валерия
Валерия
13 април 2022 11:09
Гост

Вероятно е прав.

Албена
Албена
13 април 2022 11:09
Гост

Янаки да си гледа работата!

Кишев
Кишев
13 април 2022 11:08
Гост

Определено не искат да се ангажират с подобно решение.

Хазарски
Хазарски
13 април 2022 11:08
Гост

Не, с протакането накрая по естествен път ще му изтече мандата на Гешев.

Давинсен
Давинсен
13 април 2022 11:07
Гост

Сега ще скочат всички истински юристи и ще ни кажат, че няма нищо вярно и че то просто няма основания да се освободи Гепшев.

Пачорски
Пачорски
13 април 2022 11:07
Гост

Надявам се, че не е това причината. Но така изглеждат нещата

Янев
Янев
13 април 2022 11:06
Гост

Е как иначе? Нали ако се произнесат ще има или недоволни от ГЕРБ или недоволни от управляващите. Вероятно ГЕРБ ги притеснява повече, защото са им шефове.

Каралински
Каралински
13 април 2022 11:05
Гост

Съмнявате ли се? Нарочно се протака за да не зависи от тях това решение.

Пипи
Пипи
13 април 2022 12:51
Гост

Не смеят явно.

Нешев
Нешев
13 април 2022 11:05
Гост

Ами 100% това е целта.

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 11:05
Гост

И аз това казах вчера. И тук го писах.

Юрист
Юрист
13 април 2022 11:02
Гост

Янаки Стоилов загуби уважението ми като юрист заради начина, по който си ,,спечели“ мястото в КС. От това интервю още повече ми се срина уважението към него по простата причина, че вече като конституционен съдия, който би следвало да е деполитизиран, говори чисто политически. Поне успя да не коментира един-два въпроса, въпреки че имплицитно се произнесе и по тях. Най-много обаче ме втрещи, че според Янаки Стоилов ВСС не е изготвил анализ за дейността на специализираните структури, въпреки че ПК на ВСС прие такъв преди един месец и повече. Отделен въпрос е, че той не се хареса на т. нар.… Покажи целия коментар »

Янаки е величина в правото.
Янаки е величина в правото.
13 април 2022 11:21
Гост

Пълни глупости! Когато встъпи в длъжност професионализмът му толкова много контрастираше с „професионализма“ на разни калинки на ГЕРБ и ДПС и правни карикатури от калибъра на Барни Ръбъл и Каскета, че мнозинството юристи повярваха, че има надежда за правото в България да не продължи да бъде пародия, както през последните години.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
13 април 2022 16:12
Гост

Отрицателна величина……