Висшият съдебен съвет (ВСС) не реши дали да освободи предсрочно от поста му главния прокурор Иван Гешев, въпреки че беше насрочил заседание днес именно за да се произнесе по съществото на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за това.

Решението беше отложено, тъй като кадровиците приеха, че то трябва да бъде разгледано заедно с направеното още през лятото на 2021 г. предложение от предшественика на Йорданова проф. Янаки Стоилов за прекратяване на мандата на Гешев. По него обаче трябва да бъдат отстранени нередовности и ВСС даде на министъра на правосъдието 7-дневен срок за това.

Съдебният съвет ще се събере на 4 май, за да се произнесе по допустимостта на предложението на проф. Стоилов. Едва след това то ще бъде обединено с това на Надежда Йорданова и двете ще бъдат разгледани по същество.

До това развитие на процедурата във ВСС се стигна, след като Огнян Дамянов направи предложение за обединяване на двете искания за отстраняване на Гешев, тъй като са направени все от правосъдния министър и с еднакви основания. За да бъдат обединени  обаче, двете предложения трябва да са на един етап. И докато това на Надежда Йорданова вече беше допуснато и се очакваше днес да бъде разгледано по същество, предложението на проф. Стоилов беше отхвърлено от ВСС миналата година, когато мнозинството прие, че министърът изобщо не може да иска отстраняване на главния прокурор. Казусът се върна в съвета, след като Конституционният съд реши, че министърът има това право, а Върховният административен съд (ВАС), където Стоилов обжалва решението на ВСС, задължи кадровиците да се произнесат по искането на бившия министър.

Пленумът обаче реши днес, че това искане има нередовности, свързани с изложението на фактите за системно неизпълнение на задължения и тежки нарушения на главния прокурор. Ставаше дума за избирателно разгласяване на данни от досъдебни производства, като Стоилов посочваше разговори на президента Румен Радев с шефа на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и за огласените разговори на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с депутат и журналист. Второто основание беше за изказвания на Гешев, с които е показал предубеденост и е нарушил презумпцията за невиновност спрямо бизнесмена Пламен Бобоков. Заради това дело и връзката на Бобоков с президентския секретар Пламен Узунов, имаше акция в президентството, при която той беше задържан. Според проф. Стоилов тук главният прокурор е показал различен критерий, в сравнение със случаите на изтекли записи и снимки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и с неоснователно използване на служители на Бюрото за защита. Последното основание беше за пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата чрез създаване на специализирани отдели в СРП и СГП, в чието кадрово окомплектоване участват командировани прокурори и това според Стилов поставя под въпрос независимостта им.

Според Дамянов предложението на Янаки Стоилов не отговаря на изискванията в правилата на ВСС за изложение на факти, в които трябва ясно да е посочено кога и по какъв начин е извършено нарушение.

„Не можем да гадаем какви доказателства са посочени“, каза Дамянов и добави, че това безусловно засяга и правото на защитата на главния прокурор. Атанаска Дишева също се съгласи, че предложението трябва да бъде коригирано от министър Йорданова, която преди това подчерта, че поддържа искането на предшественика си.

След отстраняването на нередовностите, главният прокурор ще има 7 дни за възражения и когато и този срок изтече, ВСС трябва до 3 дни да назначи заседание за разглеждане на предложението по допустимост. Гешев днес изрично посочи, че не иска да прави възражения и да се отлага разглеждането и по двете предложения, като обяви, че е готов да говори по тях, въпреки че вече го е направил при внасянето им.

„Ако видите предложението, то е бланкетно и няма как да не е“, каза главният прокурор и добави, че Янаки Стоилов е бил длъжен да внесе предложението по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. „Доколко той има правомощие, е друг въпрос“, каза Гешев.

Призиви за извинения

Повече от час от заседанието днес мина в дебат за това дали министър Йорданова трябва да се извинява на членове на ВСС, защото са се почувствали засегнати от нейно изказване, че са зависими от главния прокурор.

Йордан Стоев цитира нейно интервю, в което Йорданова казва, че няма илюзии и не очаква този състав на ВСС да освободи предсрочно Гешев. „Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС дължат кариерата си на Иван Гешев”, цитира той министърката.

„Дойде ми в повече разни хора да се упражняват на мой гръб с неверни твърдения, с които засягат името и достойнството ми. Да посочи конкретни имена, за които има данни, че дължат кариерата си на Иван Гешев. Ако не може, да посочи имената на четирима, трима или поне на един. Ако и това не може да направи, което безспорно ще докаже, че това твърдение е манипулация, публично да заяви, че аз съм от тези лица и да ми даде възможност да защитя доброто си име. Ако посочи, че не съм, искам да получа извинение“, изложи позицията си Стоев.

По думите му така ще се даде възможност на засегнатите да преценят и дали да се отведат от процедурата за предсрочно освобождаване на главния прокурор.

Надежда Йорданова отговори, че не е имала предвид конкретни имена, а проблема със структурата на ВСС.

„Това дава възможност за едно непропорционално влияние на главния прокурор върху членовете на съвета и това е структурен проблем, който трябва да бъде решен. Когато правя изявления в този смисъл, те имат точно тази цел – да се изясни, че в България структурата на ВСС има проблем“, каза Йорданова.

Тя беше репликирана от главния прокурор, който я призова просто да се извини за грешката си.

„Толкова ли е трудно да кажете, че сте сгрешила, защото казвате, че членове на Пленума дължат развитието си на главния прокурор. Толкова ли е трудно да кажете, че грешите? Аз, ако бях сгрешил, щях да кажа: Извинявайте. Аз греша постоянно“, каза Гешев, а Йорданова му отговори, че се е извинявала, включително и на него.

След това членове на съвета започнаха да обясняват как не са познавали Гешев преди да стане главен прокурор. Евгени Иванов каза, че няма да приеме подобни намеци от министъра, още повече, че предстои гласуване за премахване на кариерните бонуси и няма логика кариерното му израстване да зависи от Гешев. Включи се и представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който посочи, че дори не знаел какво е работил Гешев и го видял за пръв път, когато обсъждали сграден проблем на специализираните съдилища и прокуратури.

Гергана Мутафова също каза, че не е приела изказването на министъра като напомняне за структурен проблем на съвета, а за това, че членовете на съвета са зависими. Затова тя пък попита защо се махат кариерните бонуси, които давали възможност за независимо развитие на членовете на ВСС от „тримата големи и от всички административни ръководители които избират или наказват“.

„С кухи фрази бягате от моите въпроси“, включи се отново Стоев.

Атанаска Дишева поиска дебатът по този въпрос да спре и да започне разискване по същество за отстраняването на главния прокурор, но предизвика ново отклонение, след като каза, че когато приключат аргументите по същество, започват аргументите против личността. Тя попита засегнатите от изказването на Йорданова колко пъти са се противопоставяли на становище на главния прокурор по каквито и да е въпроси, като подчерта, че след мандата във ВСС ще се върне на работа във ВАС, но не се притеснява да спори с председателя му Георги Чолаков.

„Не съм чувала такъв дебат в прокурорската колегия. Главният прокурор да застъпи една теза, а един единствен член да се противопостави“, каза Дишева и напомни на колегите си, че са юристи и знаят как могат да търсят правата си, ако са засегнати.

Последва реакция от Гешев, който пък каза, че в поне 4-5 избора за административни ръководители той е гласувал за един кандидат, а колегията е избирала друг.

„Да минем по същество, спорът е безсмислен, хората са различни“, добави Гешев и Йордан Стоев се отказа да иска повече имена или извинения.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:50
Гост

­Г­о­­р­­е­щ­­­и­­ ­м­­о­­м­­и­­ч­е­т­а­­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­к­в­­а­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?71482

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
19 април 2022 16:56
Гост

„членове на съвета започнаха да обясняват как не са познавали Гешев преди да стане главен прокурор.“

демек членовете на ВСС са назначили за главен прокурор човек, когото нито знаят, нито познават. от това по-добро доказателство, че им е „спуснат“ и че те са се отнесли подчертано небрежно към избора на ключов за съдебната власт човек, здраве му кажи!

Калин К.
Калин К.
12 април 2022 20:02
Гост

Много цинизъм има в обвинението на Дишева, че когато нямало аргументи по същество се ползвали аргументи с оглед личността- точно тя да ползва тази опорка, която непрекъснато демонстрира именно това- да напада първо лично и след това да търси аргументи по същество…

Двумесечен поклон за 45 г. от кончината на
Двумесечен поклон за 45 г. от кончината на
12 април 2022 16:39
Гост

Акад. ТОДОР ПАВЛОВ (1890 – 1977) – български марксистки философ, политик, писател, публицист, журналист, литературен критик, регент на Царство България, виден деец на БКП, деятел на науката и културата,Член на Президиума и на Политбюро на ЦК на БКП (1946 – 1976) академик на БАН. Учител по философия (1914 – 1919) в Бяла Черква, Ихтиман и Казанлък Член на БКП от 1919 г. и председател на УКД и ВКК (1921 – 1923) Декан на ФФ на МГУ на СССР (1932 – 1935) Член-кореспондент на Академията на СССР (1936) Академик на БАН от 1945 г. и председател на БАН от 19147 г.… Покажи целия коментар »

Елица
Елица
12 април 2022 13:22
Гост

Тоя ВСС сам се позори, но кво пък, вземат заплати, после се връщат на топло местенце, морни вода не са пили дето има една приказка. Много важно, че са се изложили и опозорили!

:):)
:):)
12 април 2022 12:24
Гост

Симпатизантите, почитателите и подкрепящите Иван Гешев, няма да позволят да бъде свален! Той съвестно си върши задълженията! Ще направим всичко по силите ни

Христов
Христов
12 април 2022 12:23
Гост

БРАВО НА ВСС! НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ПРОСТОВАТИЯТ НАРОД И УПРАВЛЯВАЩИTE ДА ИМ ДИКТУВАТ ПРАВИЛАТА! БРАВО! С ВАС СМЕ!

Друг трол с каскет
Друг трол с каскет
12 април 2022 13:04
Гост

Браво, колега! Така се прави! Кажи и на останалине колеги, които бяха на щат в преПравен свят, да се включат! Двоен надник!

Иванова
Иванова
12 април 2022 12:19
Гост

Това беше напълно очаквано. Ще протакат и още 10 срещи да има по тази тема.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 20:23
Гост

Иванова, от протакането няма смисъл. Не търси под вола теле. Няма да го намериш, освен, че този министър след месец няма да е министър. Резултатът е ясен. двама – за, останалите – против. Не се хаби.

Иванова
Иванова
12 април 2022 12:19
Гост

Глупаво е. Но е очаквано

Албена
Албена
12 април 2022 12:18
Гост

Гешев е страшна издънка, но ВСС са по-голяма

Милена
Милена
12 април 2022 12:18
Гост

Чудят се как да го запазят

Арнаут
Арнаут
12 април 2022 12:18
Гост

Пак мурафети

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
12 април 2022 12:05
Гост

E какво ще реши банда безгръбначни, която в началото на деня имаше кворум, но час по-късно вече нямаше. Няколко достойни магистрати има във ВСС, които отказват, в качеството им на върховни съдии да слугуват на мафиотските интереси на банда престъпници прокурори. ГЕШЕВ Е ПОЗОР!!! Желая му само най-тъжното!

Отчаян
Отчаян
12 април 2022 12:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Нищо неочаквано!
Нищо неочаквано!
12 април 2022 11:57
Гост

Това са лицата и имената на корупцията в съдебната система! Не случайно бранят Каскета така упорито, той просто е един от тях!!!

Мирослав Хаджиев
Мирослав Хаджиев
12 април 2022 11:51
Гост

Ние, представителите от ЮФ на СУ ,,Св. Климент Охридски“, подкрепяме дейността и работата на г-н Иван Гешев! Не сме съгласни да бъде освободен. Ще го защитим с протестни действия.

anonymous
anonymous
12 април 2022 11:54
Гост

Без клевети по отношение на ЮФ на СУ, все пак ние поне не сме били съкурсници на видните юристи Гешев, Колев, Борисов и прочее гении

По-анонимен от анонимен
По-анонимен от анонимен
12 април 2022 12:06
Гост

с престъпни действия ще го защитаваш, знам. Като част от ЮФ на СУ искам да кажа, че никой в ЮФ на СУ не споделя написаното от теб, мним и фалшив представител си на самия себе си. ЮФ на СУ мрази Иван Гешев!

Мирослав Хаджиев
Мирослав Хаджиев
12 април 2022 12:11
Гост

Е, аз го споделям! Студент съм в ЮФ на СУ. И с моите колеги -приятели заставаме зад действията на Главния прокурор. Това че вие се опитвате да прокарате юридически преврат, то не означава, че ще ви позволим. Все пак нито сте ни на интелектуалното равнище, нито на практическите действия. Не ни принуждавайте да навлизаме в зона, в която ще бъде нарушен комфорта и мира, който уж се шири сред обществото.

Мирослав
Мирослав
12 април 2022 12:24
Гост

Колега, не ставайте смешен! В кой курс сте студент Вие и зад кои действия на Гешев заставате? Говорил съм с приятели от всички курсове на ЮФ на СУ и нито някой от тях подкрепя Гешев, нито знае някой от техните колеги да го подкрепя. Или Вие може би сте от онези 3 % от българите, които според статистическите проучвания подкрепят Гешев, въпреки че дълбоко би ме учудило някой от тях да е студент по право.

Мирослав Хаджиев
Мирослав Хаджиев
12 април 2022 12:28
Гост

Е, нашият факултет не е съставен от 50 студенти, а наброява близо 2000. Това че Вие сте разговаряли с 50 човека, ха, не означава, че останалите 1950 студенти са с Вас.

Троловете си личите от далече
Троловете си личите от далече
12 април 2022 13:13
Гост

Хахахаха… Когато народът протестираше по площадите срещу Тиквата и Каскета, опорната точка на лайнометите на Пеевски беше, че няколко хиляди на площада не били целия народ. Тук сега се смея на същата опорна точка за студентите в университета:)))

Гешев е радост
Гешев е радост
12 април 2022 13:22
Гост

Спрете да клеветите и очерняте името и безупречната репутация на акад. д-р на селско-туристическите науки Иван Каскетски! Той е почетен ректор на Милиционерско-юридическия ни университет, който е давал, дава и ще продължава да дава най-кадърните юридически кадри на клета майка България!

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 20:27
Гост

Смей се! После аз ще се смея!

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 20:25
Гост

По – кротко с приятелите! Да не останеш изненадан!

ДанчУ познатият
ДанчУ познатият
12 април 2022 20:59
Гост

Абе, Мирка, ти гербаджийски ми приятелю, чичо ти Георги Хаджиев що го изхвърлиха като шеф на СДВР и си остана едно просто полицайче?! Гербавите не можааха ли да го спасят?1

Чилилов
Чилилов
12 април 2022 11:47
Гост

Като нищо нарочно да отлагат, докато им изтече мандата и ги сменят всички от ВСС, за да може друг да с занимава с този иначе невралгичен казус.

Кирилова
Кирилова
12 април 2022 11:47
Гост

Никой не иска да си навлича гнева на Гешев, а и на ГЕРБ.

Бановска
Бановска
12 април 2022 11:46
Гост

Със законови финтове ще отлагат докато могат

Павловски
Павловски
12 април 2022 11:46
Гост

Има си хас

ГКирилов
ГКирилов
12 април 2022 11:46
Гост

Амбразурата е препълнена днес.
И във ВСС и в НС е тежък ден за Гешев.
Поне ще се закрият спец. съд и прокуратура тези дни.

Анонимен
Анонимен
12 април 2022 20:29
Гост

За трети път на първо четене и за първи път на второ. Ама в правната комисия. Колко ли има още?