Собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който беше обвинен в тероризъм заради кибератаката в Националната агенция за приходите (НАП), е задържан тази сутрин на летището в София.

Служителите на Гранична полиция са арестували Тодоров, който беше обявен за издирване в Шенген, а за задържането му имаше издадена и европейска заповед за арест. Той е пристигнал малко след 9,00 ч. на летището с редовен полет от Истанбул.

Тодоров беше обвинен в тероризъм миналата седмица, когато същото обвинение беше повдигнато и на служителя му в „ТАД Груп“ Кристиян Бойков, както и на търговския директор на фирмата Георги Янков. Двамата обаче бяха освободени срещу гаранция от по 20 000 лева.

От Специализираната прокуратура съобщиха, че Тодоров ще бъде привлечен като обвиняем и ще бъде задържан за 72 часа.

Собственикът на фирмата, за която държавното обвинение твърди, че е отговорна за кибератаката и изтичането на данни от НАП, беше в чужбина от самото начало на разследването, но обещаваше да се върне доброволно и да съдейства на властите.

Пред медиите Тодоров коментира, че е на планирано служебно пътуване в Канада, а фирмата му се занимава с киберсигурност и не са кибертерористи, като подозира удар от конкуренцията, каквото било и убеждението на адвокатите му.

Той отрече и подозренията, че атаката срещу НАП е и политическа, като каза, че е сред учредителите на ГЕРБ.

„Защо бих си плюл на познатите, на приятелите и да нападам управляващите“, каза Тодоров пред БНТ, а след това от управляващата партия потвърдиха, че той е бил член и учредител на ГЕРБ през 2008 г. от район „Приморски“ във Варна, но не плащал членския си внос и две години по-късно бил изключен.

Тодоров и Янков са обвинени, че са подбудили 20-годишния Кристиян Бойков да извърши атаката срещу НАП.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Борето В-чев
Борето В-чев
01 август 2019 11:14
Гост

Разбиха една успешна компания. Разбиха кариерата на един компетентен младеж. Разбиха вярата в честността, независимостта и способностите на българското правораздаване. Българската прокуратура – тя работи за ТЯХ.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 11:10
Гост

Гледах интервюто с Кристиян Бойков. Той съвсем спокойно обясни, че не е източвал данни. Според мен е невинен.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 11:12
Гост

Лошото в случая е, че дори детектора на лъжата не е 100 % сигурен. Има хора, които успешно манипулират резултатите при проверката.

Гейтс
Гейтс
30 юли 2019 10:44
Гост

Делата срещу хората от ТАД ще са епохални заради материята и доказателствата, които ще изкара прокуратурата. На съдиите също нма да им е лесно, най-малкото да разберат за какво става въпрос.

Пич
Пич
30 юли 2019 10:40
Гост

Чудя се и не мога да реша – ако този беше виновен, щеше ли да се върне? Екстрадирането от САЩ или Канада е почти невъзможна работа и можеше да си стои там.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 11:08
Гост

Има нещо гнило. По думите на Гешев на един от компютрите е имало много важна информация, която по същество също е свързана с източени данни.