Собственикът на фирмата „ТАД Груп“ Иван Тодоров, който вече е сред обвинените в тероризъм заради кибератаката в Националната агенция за приходите (НАП), е обявен за издирване в Шенгенската информационна система, съобщи „Нова телевизия“.

Вчера Тодоров и търговският директор на фирмата Георги Янков бяха обвинени, че са подбудили служителя си Кристиян Бойков да извърши пробива в НАП, след който изтекоха лични данни на милиони граждани.

Според прокуратурата става дума за кибертероризъм, каквото обвинение беше повдигнато и на тримата. Янков и Бойков остават на свобода срещу гаранция от по 20 000 лева, но Тодоров не е в България от началото на скандала миналата седмица. Той отново заяви, че фирмата му се занимава с киберсигурност и не са кибертерористи, като подозира удар от конкуренцията, каквото било и убеждението на адвокатите му. В отговор на информацията за издирването му, той каза, че е в Канада на служебен форум, от който ще се завърне във вторник.

По-рано пред БНТ Тодоров отхвърли и подозренията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че става дума и за политическа атака, защото веднага след пробива в НАП, извънпарламентарната „Демократична България“ поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

Аз съм учредител на ГЕРБ, познавам се хора от ГЕРБ, от властта и откъде ли не. Това е абсурдно. Защо бих си плюл на познатите, на приятелите и да нападам управляващите

каза Тодоров пред БНТ.

Относно обвинението в подбудителство той се разграничи от служителите си и каза, че не знае дали някой от тях се занимава с нещо нередно. „Искам да изчакам, да се прибера в България, да отида при разследващите, да видя в какво ме обвиняват. Да им обясня, да им съдействам с каквото мога“, допълни Тодоров.

Междувременно, брюкселското електронно издание „Юрактив“ съобщи, че хакерите в България са получили достъп до огромно количество информация, включително до мрежата за борба с ДДС-измамите на ЕС Юрофиск (Eurofisc). Европейската комисия е потвърдила, че следи ситуацията. Говорител на ЕК е заявил пред „Юрактив“, че отговорни за разследването на теча са българските власти, а комисията е известила всички страни членки и следи ситуацията.

Днес от НАП съобщиха, че в приложението, от което всеки може да провери дали са му изтекли лични данни, вече са направени 500 000 справки. За момента обаче проверката показва единствено дали има незаконно разпространени данни, но не и какви са те. За да бъде извършена тя, потребителят пък трябва да представи мобилен номер.

Статистиката до сега показва, че в 75% от случаите се оказва, че има изтичане на данни. От НАП увериха, че в следващите седмици приложението вече ще дава информация и за вида на изтеклите данни, но за целта трябва да бъдат сравнени около 80 млн. записа с данните на НАП.

През седмицата приходната агенция съобщи, че по-сериозен теч на данни има само за 189 граждани, с повечето от които НАП вече се е свързала и ги е предупредила да бъдат по-бдителни, но не ги е съветвала да сменят личните си документи.

„Няма нито пряка, нито непосредствена заплаха за автомобилите, недвижимите имоти, задълженията на гражданите“, обяви пресдиректорът на НАП Росен Бъчваров.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мракобесието идва
Мракобесието идва
29 юли 2019 15:41
Гост

Човекът е в Канада, те го издирват в Шенген. Човекът е от ГЕРБ, те го обвиняват в политическа атака. Една опозиционна партия логично иска оставката на отговорния за пробития ресор министър, те я обвиняват в оргазнизиране на хакерски удар… А Гешев още не е встъпил в длъжност, братя и сестри. След два месеца ще ядем много бой! Затова излизайте и протестирайте преди да са дошли и за вас!

Анонимен
Анонимен
29 юли 2019 10:26
Гост

Новата бухалка „Гешев“ му съсипа бизнеса или поне компютърния. Естествено на база предположения и предварителното му обявяване за виновен от прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 16:38
Гост

Не е зле НАП да се поразбързат малко с детайлизирането на справката, че току-виж ги ударят пак.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 16:33
Гост

Този пък намерил да се хвали, че има приятели в ГЕРБ. Вместо да се засрами, че е близък до мафията.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 15:33
Гост

В крайна сметка сигурно Кристиян Бойков ще опере пешкира.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 15:32
Гост

Е, дано да съдейства наистина на разследващите. Но надали това ще подпомогне превенцията срещу други такива атаки.