Софийският градски съд (СГС) обяви за решаване делото на депутатката от БСП Елена Йончева, което тя води срещу премиера Бойко Борисов и ГЕРБ. То е заради изказвания на Борисов по адрес на Йончева отпреди 2 години, в които той казваше, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева.

На първа инстанция Софийският районен съд осъди Борисов и ГЕРБ да платят 5 000 лева на Йончева, въпреки че искът ѝ беше за 20 000 лева. Адвокатите на Борисов поискаха от градския съд да допусне до разпит политическия анализатор Георги Харизанов, който беше и шеф на „Напоителни системи“. Според адвокат Божидар Терзийски той щял да изложи важни факти около получаваните пари, но съдът отхвърли искането за разпит. Съдът отказа също така да изисква от Специализираната прокуратура информация за повдигнатите обвинения срещу Йончева. В началото на годината тя беше обвинена в пране на пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Обвинението обаче е за работата на Йончева в ТВ7 и финансирането ѝ, което според прокуратурата е ставало с присвоени от КТБ пари.

Делото на Йончева срещу Борисов пък е за негови изказвания, свързани с работата ѝ в БНТ и това, че държавата ѝ е плащала милиони. Днес адвокат Терзийски направи връзка, че след фалита на КТБ, държавата е плащала милиони през Гаранционния фонд. По отношения на работата на Йончева обаче каза, че са „получавани хилядите левове за тези късометражни филмчета“. Адвокат Георги Атанасов, който защитава Йончева, определи връзката за абсурдна.

В крайна сметка съдът прие, че обстоятелствата около обвинението на Йончева са ирелевантни за предмета на спора.

Защитата на ГЕРБ и Борисов оспори и извода на районния съд, че свидетелят Никола Николов, който работи в пресцентъра на ГЕРБ сам е потвърдил, че Борисов е изрекъл точно тези думи в Бургас, заради които Йончева претендира за обезщетение. Става дума за две изяви на Борисов. В първата той казва: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

Друга негова реплика от събитието, с която районният съд прие, че е увредил Йончева, е „бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – премиер тогава“, в която е визирана и връзката в миналото на журналистката с бившия премиер Сергей Станишев.

Защитата на Борисов твърди, че свидетелят Николов не е казвал, че е чул точно тези думи от Борисов и дори отрекъл. „Изключително погрешни и неправилни са изводите на съда. Решението му е съдебна грешка“, добави адвокат Димитър Марковски.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой си
Някой си
27 февруари 2019 17:16
Гост

И защо да няма връзка между обвинението срещу Йончева за парите от КТБ и репортажите й в бившата телевизия ТВ7? Не е ли очевидно?

Фен
Фен
27 февруари 2019 16:28
Гост

Борисов е напълно прав в случая. Въпреки, че за други разходи и то много по- големи си затваря очите.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 16:21
Гост

За мен това решение наистина е съдебна грешка.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2019 16:18
Гост

Ей, тази се оказа много докачлива. А може би, защото истината боли.