Депутатката от БСП Елена Йончева е обвинена за пране на пари от фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ).

Тя се отказа от имунитета си на депутат през ноември м. г., когато главният прокурор го поиска заради разследването срещу нея. То пък започна през лятото след сигнал срещу Йончева от управляващите от ГЕРБ. Тогава депутатът Делян Добрев обяви, че Йончева е присвоила пари от КТБ, които били прикривани в офшорна фирма. Последва проверка в Специализираната прокуратура, след което е започнало и разследване за пране на пари в особено големи размери.

Според прокуратурата присвоените пари са прикривани чрез офшорката „Далий Трейдинг Лимитид“. През април 2012 г. Йончева, като едноличен собственик на „Авторска телевизия“, решила да учреди съвместно с офшорната компания дружеството „Офроуд“ ООД.

Капиталът на „Офроуд“ трябвало да бъде 10 000 лева, като всеки от учредителите записва по 50 дяла, с обща номинална стойност от по 5000 лева. Йончева чрез „Авторска телевизия“ се задължила да внесе 5000 лева, но офшорката трябвало да внесе 315 000 лева срещу 50-те дружествени дяла, като 310 000 лева били за фонд „Резервен“ на съвместното дружество. Отделно от това, офшорната компания трябвало до една година да направи и допълнителна вноска от 250 000 евро в „Офроуд“.

За управител на „Офроуд“ била избрана Елена Йончев и в това си качество тя била единствената, която можела да се разпорежда с всички сметки на фирмата. Всички договорени суми постъпили по сметките на „Офроуд“ още през юни 2012 г.

През лятото, когато от ГЕРБ обвиниха Йончева в съдружие с Цветан Василев заради парите от КТБ в „Офроуд“, тя каза, че през офшорката е купувана само телевизионна техника и се закани да съди депутатите на управляващите.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
22 януари 2019 16:35
Гост

То не може да се отъркаш в Станишката и да си останеш чист като сълза. Корупцията е заразна.

Христо
Христо
22 януари 2019 16:34
Гост

Тая жена не разбра ли, че схемата с офшорките вече се изтърка. Ама като става въпрос за пари, явно е готова на всичко.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 16:32
Гост

А, да видим сега Йончева кого и как ще осъди. Не стига, че много добре знае за престъплението, което е извършила, ами и се прави на невинна.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 16:26
Гост

До тук добре. Само да видим до къде ще го докара обвинението.

Фильо
Фильо
22 януари 2019 16:37
Гост

И мен ме интересува диспизитива на решението. Колко хора изгоряха с влоговете си, а някои и допълнително крадат.