Бойко Борисов ще обжалва решението на Софийския районен съд (СРС), с което той и ГЕРБ са осъдени да платят 5000 лева на депутатката от БСП Елена Йончева като обезщетение за непозволено увреждане. Адвокатът му Марин Марковски обяви пред „Дарик“, че решението е съдебна грешка и дори заподозря съдия Иво Вътев в политически симпатии.

„Съдебното решение на Софийския районен съд е съдебна грешка, като пак се съобразяват причините, които са довели съда до тази идея да осъди Бойко Борисов без доказателства и без законно основание. Може би има и някакви политически симпатии, по някой път съдията не е съвършен човек. Така си го обяснявам, защото доказателствата категорично определят, че г-н Борисов не е извършил нещо, което да е от категорията на непрецизните изказвания“, обясни адвокатът.

Марковски изрази и увереност, че на втора инстанция Софийският градски съд ще им даде възможност да докажат с доказателства, че „става въпрос за груба съдебна грешка, която ще бъде поправена“.

Както „Лекс“ съобщи вчера, СРС осъди Борисов и ГЕРБ да платят солидарно обезщетение от 5000 лева на Йончева за негово изказване от 10 март м. г. в Бургас. В предизборната кампания тогава Борисов няколко пъти обяви, че правителството на ГЕРБ е било принудено да плаща милиони за интервюта на Йончева. В конкретното изказване от Бургас, от което съдът прие, че депутатката е претърпяла вреди, Борисов казва: „Ще ли сте успешни журналисти вие, ако по няколко милиона държавата ви плаща за едно интервю взето? Питам: Ако за интервю държавата България, през една от централите си, плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено от предишното да доплати“.

В решението си съдия Вътев подчерта, че думите на Борисов са били ясно и недвусмислено насочени именно към Йончева и публиката е стигнала до този извод, без да се налагат интерпретации.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
21 май 2018 3:18
Гост

Абсолютно гладка и безпротиворечива присъда.

Решенията в последно време изобщо, на съдиите са безпротиворечиви.

да бе
да бе
21 май 2018 0:58
Гост

Много нагли тези бре! Този Борисов съсипа държавата! Ама 5000 лева да даде заради лъжите си не иска. Браво на Йончева и съдията!

Анонимен
Анонимен
20 май 2018 22:47
Гост

Я, го виж ти и той ли клати устоите на независимостта на съдебната власт. Така е всеки гледа от своята си черга и затова няма да я усетите тази независимост в сегашния си живот…

Нина
Нина
20 май 2018 16:21
Гост

Решение № 410189 от 17.05.2018 град София В ИМЕТО НА НАРОДА СОФИЙСКИ РАЙОНЕН СЪД, I ГО, 127 състав, в публичното заседание на седемнадесети април две хиляди и осемнадесета година в състав: РАЙОНЕН СЪДИЯ: Иво Вътев при секретаря Павлина Бенкова, като разгледа гр.д. № 18039 по описа за 2017 г., за да се произнесе, взе предвид следното: Предявени са кумулативно съединени осъдителни искове с правно основание чл. 45, ал. 1 ЗЗД и чл. 49, вр. с чл. 45, ал. 1 ЗЗД. Ищцата Е. Н. Й. твърди, че на публично обществено събитие – Кръгла маса по екология и земеделие, проведено на 10.03.2017… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 май 2018 15:46
Гост

Изнервен е, защото с ББ губят поредно дело и сигурно клиентът му е стъпил здраво на врата.

Магистрат
Магистрат
20 май 2018 12:57
Гост

Сега съдията има право да съди Марковски за обида, въобще – цирк.

Z.Z
Z.Z
20 май 2018 12:48
Гост

Марковеца нещо е изнервен, а подхвърлянията за съдията са меко казано, противни.