Повече от две години Столичната община е допускала системно превишаване на допустимите нива на фини прахови частици ФПЧ10, не е приела програма за управление на качеството на въздуха в София, не е разработила план за действие, за да ограничава тези явления и не е информирала достатъчно обществото.

Това реши Софийският градски съд (СГС) (решението виж тук) по делото, което граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“, заведоха срещу общината, като искаха тя да бъде осъдена да преустанови замърсяването на въздуха в столицата и да се установи неефективната ѝ реакция в периода 2015 г. – 2017 г. Делото се проточи повече от 4 години, тъй като трима съдии се отведоха и ход му беше даден едва през 2019 г. от съдия Албена Ботева.

Тя осъди общината да преустанови бездействието си до една година от влизане на решението в сила. В този срок общинската власт трябва да ограничи превишените норми на ФПЧ10 до 35 дни в годината, като мерките за това трябва да са:

  • въвеждане на стимули за използване на незамърсяващи методи за отопление;
  • оценка на мерките с транспорта – дали обществените транспорт е станал по-привлекателен за софиянци и ако не – защо. Дали хората използват по-често транспорта и ако не е така, защо се е случило;
  • изграждане на етажни паркинги в жилищните и търговските зони и увеличаване на наличните буферни паркинги;
  • изграждане на цялостна свързана велосипедна мрежа, която да позволява лесно и безопасно придвижване между отделните квартали
  • анализ на възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/ или зелени стени;
  • анализ по какъв начин градското планиране влияе на качеството на въздуха;

До една година от влизане на решението в сила общината трябва да започне да прилага мерки за временните ограничения в случаите на замърсяване с ФПЧ10, като трябва да приеме и правила за въвеждането им. Такива мерки според Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ) са въвеждане на зони с ниски вредни емисии, ограничаване на определени горива и спиране на движението на най-замърсяващите коли.

Съдът отхвърля колективния иск срещу общината за превишените нива на фините прахови частици ФПЧ2,5, но от решението му става ясно, че това е заради липсата на данни за измерването им след 2017 г.

От него е видно още, че преди завеждането на делото в СГС, общината изобщо не е въвеждала мерки по ЗЧАВ, въпреки регистрираните и тогава поредни дни с превишени замърсявания. Освен това мярката с ограничаване на колите в различни части на града е била неприложима, защото изискването за въвеждането е било в два поредни дни завишено замърсяване да е отчетено на всички станции. Това обаче не е отчетено нито веднъж за последните пет години, а едно от обясненията е, че една от станциите е на „Копитото“, където се измерва само фоново замърсяване. През 2019 г. механизмът е бил променен с въведено изискване прекомерно замърсяване да е регистрирано от поне две станции за един ден, но нямало данни мярката да е прилагана, макар че такова замърсяване е било регистрирано през декември.

Съдът констатира, че общината не е въвеждала зони с ниски емисии, а според заключенията на експертите тези мерки са могли да намалят концентрацията на ФПЧ.

„На последно място, по делото се установи, че това бездействие на ответника и до момента не е отстранено“, пише съдът и пояснява, че това е само една от възможните мерки по закон, която освен това засяга само колите и е временна. За битовото отопление обаче такива мерки дори не са били предвидени за прилагане, макар че имало такова предложение за местата, където има изградена мрежа на „Топлофикация“, а за останалите да се предвиди срок за преминаване към друго отопление.

„Ето защо съдът намира, че бездействието на СО по отношение на задължението ѝ по чл. 28а ЗЧАВ продължава и към настоящия момент. Затова искането то да бъде отстранено е основателно и съдът го уважава, като в посочения в диспозитива срок от влизане на съдебното решение в сила общината следва да приеме и започне да прилага правила, съгласно които, при определени от нея условия, да се предвижда въвеждане на всяка една от мерките по чл. 28а, ал. 1 ЗЧАВ, заедно или поотделно“, посочва съдът.

По делото е била приета и съдебно-медицинска експертиза, от която е установено, че замърсяването на въздуха е огромен риск за здравето и водещ в света фактор за смъртта.

„Замърсяването на въздуха може да уврежда остро, обикновено предизвикващо дихателни (задух, недостиг на въздух, кашлица, храчки, хриптене) или сърдечни (тахикардия, промени в артериалното налягане, обостряне на исхемична болест) симптоми, както и хронично, като може да засяга практически всеки орган в тялото. Това може да причини, усложни или влоши много предходни здравни проблеми и заболявания. Увреждането на тъканите може да се получи директно от токсичността на вдишаните замърсители, тъй като фините и ултрафини частици могат да получат непосредствен достъп до вътрешните органи или косвено чрез системни възпалителни процеси, които те отключват или засилват“, се казва в заключението на експертизата.

Според нея големината на праховите частици е в пряка връзка с възможността им да навлизат в белите дробове. Частици с размери над 5 микрона, трудно преминават надолу в дихателните пътища и основно остават в очите и носа, където могат да предизвикат раздразване.

„Частиците с размер 2.5 микрона и по-малки са по-опасни, защото проникват до нивото на алвеолите, и освен че увреждат белодробните структури, могат и да проникнат в кръвта и да се разнесат до всички останали органи“, пише съдът и подчертава, че според вещото лице именно тези частици основно причиняват здравословни проблеми.

Решението не е окончателно и общината може да го обжалва пред Софийския апелативен съд.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:58
Гост

­­Г­­о­­­р­е­­щ­­­и­ ­­­м­­о­­­м­и­­ч­е­­­т­­а­ ­­­в­­и­ ­­о­­­ч­­­а­­­к­в­а­­­т ­-­­­-­-> https://nu21.fun/girl?65275

16-ти април
16-ти април
10 ноември 2021 9:23
Гост

Поздравления за решението! Вижте само адвокатския хонорар, платен с нашите данъци! Потрес и срам, отговорните да платят от джоба си. Продължавам да мисля, че в мерките задължително следва да има и СТОИТЕЛЕН МОРАТОРИУМ!!!! Половината от прахта идва то тежките камиони, от множеството активни изкопи и въобще от трафика, който генерира това строителство ежедневно! Няма столичанин /или трайно заселил се в София/, който да не е попадал на тракторчета в час пик, мръсни камиони, тежка тахеника и т.н.

Картал
Картал
09 ноември 2021 15:44
Гост

Цялата история е една пародия . Общината няма как да променя законодателството на България , нито има магическа пръчка да промени факта , че София се намира в затворено от почти всички страни поле . Паркинги , нови паркове, велоалеи…..пълни простотии , това струва милиарди , а кой ще е съгласен да му вдигнат данъците 10 пъти . ТО И В МОМЕНТА ЮЖНИЯТ ПАРК Е ЕДНА ТРЕТА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, но общината не иска да изкупи имотите . Велоалеите са празни и всеки се е качил на колата За да има ефект трябва да се забрани НАПЪЛНО твърдото гориво /което е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2021 12:16
Гост

Може ли да попитам как се изпълнява принудително постановеното от СГС решение, в случай че влезе в сила. Глоби ще налагат на кмета ли, какво точно?

Фики
Фики
09 ноември 2021 12:07
Гост

Въобще не се учудвам, че не е информирала достатъчно обществото.

Димо
Димо
09 ноември 2021 12:00
Гост

Сега остава и да обжалват решението и съвсем ще се проточи това дешо.

Иванова
Иванова
09 ноември 2021 11:05
Гост

Фандъкова ще сеи разплете чорапите

Кики
Кики
09 ноември 2021 11:59
Гост

Нищо не прави в действителност. Само си говори.

Мавродиева
Мавродиева
09 ноември 2021 11:04
Гост

Успех им желая.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2021 11:04
Гост

Да се надяваме, че нещо ще се промнеи, макар дълбоко да се съмнявам

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2021 11:03
Гост

Пак нищо няма да стане, защото проблема е извън силите на която и да е община. А тази в София е крайно слаба.

Anonimen
Anonimen
09 ноември 2021 12:02
Гост

При тази кметица…

Нешев
Нешев
09 ноември 2021 11:03
Гост

Абе предходните зими не беше така мъгливо всеки ден бе. Айде стига. Преди 10 години имаше зимата мъгла ама за 5-6 дни, сега е всеки ден.

Заки
Заки
09 ноември 2021 12:04
Гост

Заради мръсния въздух.

AnimalMan
AnimalMan
09 ноември 2021 11:02
Гост

По Комунизма в София има така наречената „роза на София“. Това представлява коридор за прочистване на въздуха. Зарътат се теченията в София и излизат от другия край на града. Така се чисти града. Сега, понеже се строи на ишлеме и никой не гледа къде и защо строи и най-вече какво, резултата е плачевен.

Транду
Транду
09 ноември 2021 11:01
Гост

Някой вярва ли, че въздухът в София ще стане по-чист след решение на съда? Извинете, но съда няма как да влияе на всички в града. А трябва да се вземат мерки и те да се вземат от гражданите, които не се интересуват и смятат, че всички други, но не и те самите са виновни за мръсния въздух. Ако не кара вскяо семейство по две коли, а ползва градския транспорт и в частност метрото. Ако бабичките не палят каквото им попадне в печките и циганите не горят гуми. Това е.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2021 11:00
Гост

Това да го видя няма да го повярвам. Те са толкова инертни, че няма на къде.

Todorina
Todorina
09 ноември 2021 10:59
Гост

белким ако съдът каже нещо да се съобразят с него

Авигел
Авигел
09 ноември 2021 10:59
Гост

Хахахахахха