Възможно ли е споразумение между Столичната община и гражданите и неправителствените организации по делото за мръсния въздух в София?

Този въпрос към страните отправи в края на поредното заседание днес съдия Албена Ботева, след като за пореден път стана ясно, че процесът ще върви трудно, а очакваните заключения по експертизи ще се проточат.

Съдия Ботева подкани страните да помислят за спогодба, като подходят позитивно и с нагласа, че е възможно да постигнат съгласие по основните спорове.

Колективният иск срещу общината беше заведен преди 3 години и цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София, както и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва миналата година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева.

Още през май м.г. беше назначена комплексна експертиза, която да установи дали общината е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух, но по нея тепърва ще бъдат назначавани нови експерти.

Днес съдът отведе вещото лице доц. Нели Громкова, тъй като тя е участвала в изготвянето на програмата за качеството на въздуха за 2011-2014 г. на столичната община. Искането за отвод беше на ищците, които подчертаха, че доц. Громкова е предлагала мерките за справяне с проблема, които пък те твърдят, че са неефективни.

Тя беше в залата днес и реагира бурно на отвода, въпреки че съдът ѝ присъди 200 лева за свършената работа до момента. Громкова каза, че е загубила 3 месеца, при положение че е била назначена за вещо лице без нейно съгласие.

Следващото заседание е чак на 11 май, докогато евентуално ще бъдат намерени нови експерти, които ще успеят и да изготвят заключението.

Предложението на съдия Ботева за спогодба беше посрещнато резервирано и от двете страни. Представителите на общината заявиха, че евентуално предложение трябва да дойде от ищците, а те пък очакват инициативата да е от страна на кмета Йорданка Фандъкова, след като е спечелила и последните избори, в които е посочила като приоритет и справянето с мръсния въздух.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
18 февруари 2020 11:18
Гост

Не разбирам протеста на незаконното вещо лице Громкова?! Никой не я е бил вързал за шията по начин, че тя знаейки, че е била съветник на Общината попада под конфликта на интереси и под нормите на чл.22 от ГПК. Алчната Другарка е била напълно свободна да поиска самоотвод още като е научила за назначаването ѝ за в.л. Не стига наглостта, па и 200 лв ѝ били дали…. Лаком г@з кръв ще с@р@, съвсем скоро.
Отделно – Споразумение с терористите от СО не може да има.

Хъм
Хъм
17 февруари 2020 20:51
Гост

А може ли да се заведе дело срещу простотията и липсата на възпитание на голяма част от народа ? Ако всеки столичанин се наведе и вземе от земята по една хартийка или друг боклук , то София ще е най-чистия град в света . Вместо това боклук масово се хвърля през терасите , плюе се , изхвърлят се строителни отпадъци , мебели , дрехи , храна . Никой не се интересува извън вратата на апартамента си – ОРИЕНТ. Ето , вчера установих , че комшия си е изхвърлил разваленото кисело зеле на два метра от детска площадка . От зелена… Покажи целия коментар »

Пенчо
Пенчо
17 февруари 2020 19:18
Гост

И аз мога да се хвана на бас , че адвокатите и кандидат-политиците , които ръчкат с това дело не слизат от колите , а част от тях имат камини с „водна риза“. Няма какво да се прехвърля топката само на „държавата“ или на „общината“. Половината жители на София не слизат от колите си и си изхвърлят мебелите до контейнерите /за да се греят с тях циганите . А после реват за чист въздух . Всичко опира и до лична отговорност , и до пари , до тежки политически решения , които гарантират…..загуба на избори . Например , половината трошки… Покажи целия коментар »

качеството?
качеството?
17 февруари 2020 13:21
Гост

Вместо да го глобят тва в.л., че не се отвело и така забавило делото, те му платили…

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
18 февруари 2020 11:20
Гост

Именно!

без страх
без страх
17 февруари 2020 13:09
Гост

Никакво споразумение!!!!

Всички по веригата Фандъкова и сие следва да носят огромната ОТГОВОРНОСТ за причинени вреди на гражданите на многомилионна София!

Песимист
Песимист
17 февруари 2020 12:30
Гост

Йорданка Фандъкова надали си спомня за приоритететите си. Нали вече я избраха.

Кучето си лае...
Кучето си лае...
17 февруари 2020 12:29
Гост

Искът срещу общината беше заведен преди 3 години, експертизите се проточват, ние си дишаме мръсния въздух, СКГТ не пуска билети от левче, за да се облекчи малко трафика на коли и естествено да не се ощети.

Reemond
Reemond
17 февруари 2020 12:25
Гост

Какво стана с парното на Факултета, сложиха ли още радиатори, ползват ли се поставените?

анонимен
анонимен
17 февруари 2020 12:25
Гост

Оня ден Бойко каза, че с прокурора (демек Гешев) са се разбрали да размажат всичко, което мърси въздух, змея и вода. Та да попитам прокурора – кога ще размаже общината в София и по-специално кмета, който от години си прави оглушки и вече изпусна положението.

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2020 12:22
Гост

Фандъкова втори мандат си вее байряка и очевадно лъже, че приема проблема присърце.

Анчо
Анчо
17 февруари 2020 12:23
Гост

Тя работи за себе си и урежда родата и зет си.

спогодба=оставка
спогодба=оставка
17 февруари 2020 12:12
Гост

Нищо няма да стане. Данчето ще упорства, ако признае, трябва да подаде оставка. Моята прогноза е съд до дупка.

Гешев
Гешев
17 февруари 2020 12:11
Гост

Едните гонят политически дивиденти уж преследващи благородна кауза , а другите се правят на разсеяни за непопулярни мерки за по-чист въздух….Спогодба ? Всъщност най-доброто решение е изместване на столицата на по-ветровито място . При температурна инверсия и на конски каруци да преминем , пак ще е замърсено в София .

майна
майна
17 февруари 2020 12:16
Гост

Майна, майна, в Пловдив трябваше да е 🙂

Анонимен
Анонимен
17 февруари 2020 12:23
Гост

Съвсем сериозно – София е на много лошо място за столица. Много близо до граница, за сръбско-българската война всеки знае, много далече от големи градове като Варна и Бургас. Много лош климат – мразовито поле. И какво ли още не. Но кво такова.

Ну, спогоди!
Ну, спогоди!
17 февруари 2020 12:10
Гост

Отчаянието на Ботева е обяснимо. Това дело е изключително тежко, а общината нали уж все говори как признава проблема, той дето се казва е видим за всички, буквално, та – не е ли по-добре да минимизира финансовите щети за всички ни и да се спогоди?

7879
7879
17 февруари 2020 12:23
Гост

Какво му е тежкото, мерките до момента не работят, трябват още и повече, но е нужно да го кажат експерти. Ако общината се съгласи, че е така, да започва и толкоз.

JJJ
JJJ
17 февруари 2020 12:24
Гост

Да, това не е въпрос за съдебен процес, а за адекватна администрация. Когато я нямаме обаче, не остават много културни варианти за решаването му.

ОООООООО, Пепи
ОООООООО, Пепи
17 февруари 2020 12:44
Гост

Абе, я да ви питам коментиращите по-горе и тези от колективния иск, тази сутрин с какво отидохте на работа- с метрото или с 20 годишния голф? И още, имате ли камини и печки на твърдо гориво и какво горите в тях? Щото това си е чисто българска работа-да има ред /разбирай чист въздух/, ама да не се отнася до мен /разбирай аз да не се съобразявам и да пазя въздуха чист/. И те така те.

hfghfhkgbj
hfghfhkgbj
18 февруари 2020 11:54
Гост

Абсолютно! Много ми е интересно от всички коментиращи-плюещи какви са конкретните мерки, които ТЕ самоинициативно са поели, за да се справят с проблема поне частично и това, което зависи от тях… Много е лесно, драги, да си правим вятър на устата! Но какво дадохте ВИЕ на общината, на квартала, в който живеете, на държавата, че да имате претенции?! А?! Един от най-„гадните“ въпроси, които могат да бъдат зададени на българин….