Софийският градски съд (СГС) реши да сложи край на размотаването на делото срещу шефа на БНТ Константин Каменаров, който е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол. От началото на процеса на втора инстанция, Каменаров не се е явил нито веднъж и два пъти стана причина за отлагането му. Днес не се явиха нито той, нито защитникът му Людмил Рангелов и съставът с председател Руси Алексиев наказа Каменаров с максималната глоба от 1000 лева. Съдът посочи, че подсъдимият трябва да плати санкцията до 7 дни.

„Делото многократно е отлагано по различни причини, но никога подсъдимият Каменаров не се е явявал. Това поведение граничи със злоупотреба с право“

заяви в определението съдия Алексиев.

Днес адвокат Рангелов е изпратил молба за отлагане, защото е болен, а Каменаров е казал, че снощи е бил уведомен от защитника си и не може да се яви без него. Съдът обаче посочи, че при неявяването на адвоката, това на Каменаров в случая е задължително и той не е имал уважителна причина да не дойде и днес в съда.

Следващото заседание ще бъде на 11 януари 2019 г. и съдът предупреди подсъдимия и защитника му, че тогава делото ще бъде решено, независимо дали те ще се явят.

Процесът в СГС трябваше да започне през май, но тогава Каменаров изпрати молба за отлагане, защото искал да присъства, но имал ангажименти с финала на музикалния конкурс „Евровизия“ в Португалия, а до края на юли програмата му била запълнена покрай световното първенство по футбол. Още тогава съдът се възмути от обясненията на шефа на БНТ и заяви, че явяването на подсъдимия по делото трябва да е достатъчна причина да отложи всички други свои ангажименти, а не заседанията да зависят от неговата програма.

Процесът беше насрочен за 4 юли, но тогава Каменаров изпрати болничен лист и отново държеше да присъства, макар че можеше да бъде представляван само от адвоката си. На 5 октомври той отново не се яви, но този път беше дал съгласие делото най-после да започне в присъствието на защитника му. Днес се очакваше процесът и да приключи, ако Каменаров и адвокатът му бяха в залата.

Миналата година Софийският районен съд (СРС) осъди шефа на БНТ на първа инстанция условно на една година и три месеца затвор и 600 лева глоба. От крайния изход на делото зависи и поста на Каменаров, защото той няма да може да е генерален директор на БНТ, ако наказанието му бъде потвърдено и от втората инстанция. Това е така, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Обвинението срещу него е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре.

Обяснението на Каменаров за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката златен корен, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане. Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере. Според защитата той се притеснил за състоянието на жена си и не съобразил, че е пил алкохол, а Каменаров е заявил пред районния съд, че се е опасявал да не се случи нещо фатално със съпругата му. Съдът обаче прие, че Каменаров е бил спрян на връщане, когато не е бил притеснен за съпругата си, която била добре. Ако се е чувствала толкова зле, Каменаров е можел да повика екип на спешна помощ, такси или дори услуги на компания от типа на „дринк енд драйв“, чиито служители да шофират неговия автомобил, мотивира се първата инстанция и подчерта, че след като бил спрян от полицаите, Каменаров се обадил точно на такава фирма и така се прибрал в дома си.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Доктор
Доктор
12 ноември 2018 13:18
Гост

Явно уискито в комбинация със златният корен имат странични ефекти за генералните директори.

Тупаме топката
Тупаме топката
12 ноември 2018 13:16
Гост

Няма такъв филм. Не бил преценил, че е пил. Заради такива пишман шофьори стават и катастрофи. Сигурно няма пари да извика такси и така да отиде до жена си. По тези малки часове няма задръстване.

Гарелов
Гарелов
12 ноември 2018 13:15
Гост

Каменаров се излага, но няма друг избор. След това ще трябва да чака реабилитация, за да помирише висш пост. От друга страна наглостта му да кара пиян трябва да бъде наказана, не че е единственият или най-виновният…

Професор Мермерски
Професор Мермерски
12 ноември 2018 13:13
Гост

За крепко здраве, пийте златен корен, но не прекалявайте с указаната доза в листовката.

Политикант
Политикант
12 ноември 2018 13:12
Гост

И сега заради един злате коре Кошлуков ще стане шеф на БНТ, мъка.

Зрител
Зрител
12 ноември 2018 13:11
Гост

Човекът си пази поста, при произнасяне на тази инстанция Каменаров изхвърча от шефското място в БНТ. Явно си е сметнал нещата до началото на 2019-та.

Бълха го е ухапала.
Бълха го е ухапала.
12 ноември 2018 13:07
Гост

Константин Каменаров не стига, че е виновен, а даже няма доблест да се яви в съда. Жалко, че 1000 лева за прагът.