Софийският градски съд (СГС) най-после успя да даде ход на делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Той е подсъдим за шофиране след употреба на алкохол и миналата година Софийският районен съд (СРС) го осъди на първа инстанция условно на една година и три месеца затвор и 600 лева глоба.

Крайният изход на делото е особено важен, защото Каменаров няма да може да продължи да заема поста на генерален директор на БНТ, ако наказанието му бъде потвърдено и от втората инстанция. Това е така, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер.

Началото на делото на втора инстанция беше отложено на два пъти заради Каменаров, който не е длъжен да присъства, но искаше да участва лично. На 2 май обаче не се яви, защото имал ангажименти с финала на музикалния конкурс „Евровизия“ в Португалия. Тогава шефът на БНТ възмути съдебния състав, защото беше написал, че не може да се яви до 20 юли, тъй като програмата му е запълнена с командировки покрай рекламните права на телевизията за излъчване на световното първенство по футбол в Русия. Съдът тогава подчерта, че явяването на подсъдимия по делото трябва да е достатъчна причина да отложи всички други свои ангажименти, а не заседанията да зависят от неговата програма.

На следващото заседание на 4 юли Каменаров отново не се яви, но този път не се оправда с ангажиментите си, а с внезапно заболяване, като отново държеше да присъства лично и затова съдът пак не даде ход на делото.

И днес шефът на БНТ не дойде в съда, но този път адвокатът му Людмил Рангелов каза, че Каменаров има ангажименти, като не възразява делото да се гледа в негово отсъствие.

Така процесът най-после тръгна, а адвокат Рангелов поиска съдът да провери разминаване в датата, на която е взета кръвна проба за алкохол на Каменаров и отразената в изготвения след това протокол. От думите му стана ясно, че в протокола е записано 23 юни 2016 г., а изследването било правено на 24 юни 2016 г. За целта адвокатът поиска да бъдат разпитани химик и лекар от болница „Св. Анна“.

Съдът отхвърли искането за разпити и поиска само справка от болницата за следващото заседание на 7 ноември.

Обвинението, по което Каменаров беше осъден миналата година е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре.

Обяснението на Каменаров за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане. Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере. Според защитата той се притеснил за състоянието на жена си и не съобразил, че е пил алкохол, а Каменаров е заявил пред районния съд, че се е опасявал да не се случи нещо фатално със съпругата му.

Съдия Марина Манолова от СРС обаче записа в мотивите си, че Каменаров не е бил спрян за проверка от полицаите, докато притеснен отива да вземе жена си, а на връщане, когато вече е бил спокоен, че тя е добре. След това съдия Манолова посочи, че ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, Каменаров е можел да повика екип на спешна помощ, такси или дори услуги на компания от типа на „дринк енд драйв“, чиито служители да шофират неговия автомобил. След като бил спрян от полицаите, Каменаров се обадил точно на такава фирма и така се прибрал в дома си.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Вече видяно
Вече видяно
05 октомври 2018 14:19
Гост

Не е първият, който спекулира със служебното си положение. Но този път явно номерът му не мина.

Вервайте ми
Вервайте ми
05 октомври 2018 14:17
Гост

Добре изглежда. Мисля и аз да пробвам златния корен. Само, че съм шофьор и не зная дали дрегера няма на ми направи лоша услуга 🙂

Някой
Някой
05 октомври 2018 13:40
Гост

Човекът се опитва да протака делото, за да остане по-дълго на поста си. Не вярвам СГС да го погали, макар че може и с глоба нещо там да се размине.

Минувач
Минувач
05 октомври 2018 13:37
Гост

Адмирации за съдия Марина Манолова!

Vesko
Vesko
05 октомври 2018 12:51
Гост

Много плоско обяснение от страна на Каменаров. Явно пие тази билка редовно. Защо чак сега консумацията й се отразява на алкохолната проба.

Възмутен
Възмутен
05 октомври 2018 12:54
Гост

Колко ли взима генералния директор на БНТ? Да не би да няма възможност да даде пари на жена си за такси? Само ни хвърля прах в очите с тъпите си обяснения. Нищо чудно да кара не за първи път пиян. Но този път явно полицаите си свършиха добре работата.

Анонимен
Анонимен
05 октомври 2018 12:43
Гост

Каменаров явно не си подрежда приоритетите. Решава му се съдбата, а нашия бил ангажиран.