Генералният директор на БНТ Константин Каменаров за втори път не се яви в Софийския градски съд (СГС), който и днес не успя да даде ход на делото срещу него за шофиране след употреба на алкохол.

Миналата година Софийския районен съд (СРС) осъди Каменаров условно на година и три месеца затвор и 600 лева глоба по обвинението, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Той обжалва присъдата пред СГС, но за втори път не се явява на делото, а в същото време държи то да се гледа в негово присъствие.

Само ден преди днешното заседание, той е изпратил молба за отлагане, защото спешно е постъпил в отделението по кардиология на правителствената болница.

В молбата си Каменаров е написал, че внезапно е получил тежки здравословни проблеми, заради които спешно е постъпил в болницата. В същото време обаче, искал да участва лично в заседанието, защото имал искания за събиране на доказателства по делото.

При това положение съдът прие, че причината за явяването му е уважителна и отложи делото за октомври. Градските съдии обаче изискаха подробна информация от болницата за състоянието на Каменаров – какво лечение е проведено след приемането му, каква е окончателната диагноза и прогнозата за възстановяване, какви изследвания са назначени, както и да бъдат изпратени документи за историята на заболяването.

Делото трябваше да започне още на 2 май, но тогава Каменаров също не се яви, като се оправда с ангажименти с финала на музикалния конкурс „Евровизия“, който се провеждаше в Португалия. Тогава шефът на БНТ възмути съдебния състав, защото беше написал, че не може да се яви до 20 юли, тъй като програмата му е запълнена с командировки покрай рекламните права на телевизията за излъчване на световното първенство по футбол в Русия. Съдът подчерта, че явяването на подсъдимия по делото трябва да е достатъчна причина да отложи всички други свои ангажименти, а не заседанията да зависят от неговата програма. Оказа се обаче, че заради внезапното заболяване, Каменаров няма да се явява в съда не само до края на юли, а до есента.

Ако наказанието му бъде потвърдено от втората инстанция, той няма да може да продължи да заема поста на генерален директор на БНТ, защото Законът за радиото и телевизията забранява в ръководството на обществена медия да влизат осъждани за умишлени престъпления от общ характер. Очакваше се делото да приключи в СГС след едно заседание, тъй като съдът отказа да разпитва отново свидетелите, а не е ясно какви ще са доказателствените искания на Каменаров и дали ще бъдат уважени.

Обвинението, по което той беше осъден миналата година, е, че около 4 ч. сутринта на 23 юни 2016 г. е шофирал с 1,6 промила алкохол. Тогава бил спрян за проверка от полицаи, докато прибирал съпругата си от тържество, защото не се чувствала добре.

Обяснението на Каменаров за високата концентрация е, че пиел разтвор от билката „златен корен“, която ползвал за стимулиране на метаболизма и за отслабване. Билката обаче се разтваряла в медицински спирт, а същата вечер, след като се прибрал от работа, изпил две дози, което било около 100 грама чист етилов алкохол. Преди това пък изпил и едно уиски за отпускане. Същата вечер съпругата му Радина Червенова била на парти и след 2 ч. се обадила и казала, че не се чувства добре и помолила да я прибере. Според защитата той се притеснил за състоянието на жена си и не съобразил, че е пил алкохол, а Каменаров е заявил пред районния съд, че се опасявал да не се случи нещо фатално. Той иска да бъде оправдан, защото дори и съдът да приемел, че престъплението е извършено, то не било умишлено.

Съдия Марина Манолова от СРС обаче записа в мотивите си, че Каменаров не е бил спрян за проверка от полицаите, докато притеснен отива да вземе жена си, а на връщане, когато вече е бил спокоен, че тя е добре. След това съдия Манолова посочи, че ако съпругата му е била в толкова влошено здравословно състояние, Каменаров е можел да повика екип на спешна помощ, такси или дори услуги на компания от типа на „дринк енд драйв“, чиито служители да шофират неговия автомобил. След като бил спрян от полицаите, Каменаров се обадил точно на такава фирма и по този начин се прибрал в дома си.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
04 юли 2018 17:08
Регистриран

Народа Български не се състои от престъпници, а от мъдреци-всеки може да сгреши, дори и привидно безгрешният.Важното е да си признае и да се опита да се поправи-това е достойното.Но и другото също-общественият интерес също е от значение, вкл.и с национален приоритет.кЪДЕ Е МЯРАТА ОТСЪЖДА СЪДИЯТА.И ако е морално осъзнат, ТОЙ ЗНАЕ КАК.В правото на ЕС е казано така :за което се следва извинение, не се следва обезщетение…За неволни простъпки се следва извинение.То, обаче, не се иска-то се „дава“.Смирените са достойни за уважение. Горделивите се наказват, за да осъзнаят разумният смисъл на своето проявление. Бъдете мъдри, а не горделиви.И непрекъснато… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
04 юли 2018 16:56
Регистриран

Е, чак пък толкова не може-не засягайте България моля.Благодаря.Тук ще бъда кратка-всеки има право да се защитава както прецени, че е най-добре за него.А неговото име да бъде обсъждано по медиите преди влязъл в сила съдебен акт, точно това на НИКОЙ ЖУРНАЛИСТ не му принадлежи-специалното е , че се отнася за шефа на журналистите на национална медия. НЕ причинявай на никого в повече от това, което ти не можеш да изтърпиш-основен постулат в правото.И когато, и само когато, лично го усетиш, тогава го разбираш-правото на информация не е от абсолютните права на Човека, да не се засяга неговото лично достойнство,… Покажи целия коментар »

Българче
Българче
04 юли 2018 14:36
Гост

Много ясно, щом е Ген. директор на БНТ, значи Закона не важи за него! Мутренски манталитет! Ето един пример защо България няма да я има.

Anonimen
Anonimen
04 юли 2018 14:18
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно. Добре, че не каза, че е прекалил с пияните вишни.

Минувач
Минувач
04 юли 2018 14:16
Гост

Какви искания за събиране на доказателства по делото може да има този с 1,6 промила алкохол в кръвта?

Възмутен
Възмутен
04 юли 2018 14:15
Гост

До къде стигнахме, съдът да се съобразява със свободното време на някой си? Цирк. А скалъпените му истории няма да издържат по време на делото.

Смях
Смях
04 юли 2018 14:12
Гост

Този си играе с огъня.Лъжа след лъжа.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2018 14:03
Гост

С връзки всичко става. яма да се учудя, ако от болницата просто издадат фалшиви документи на Константин Каменаров.