Стоматологът Валентин Павлов е окончателно оправдан за смъртта на 14-годишно момче, което почина след операция под пълна упойка.

Това става ясно от решението на Върховния касационен съд (ВКС), който остави в сила присъдата на апелативните съдии, с която Павлов беше оправдан. Делото обаче се връща в Софийския апелативен съд заради условната присъда на съпругата на стоматолога – Венета Павлова.

Трагичният случай с детето е от юни 2016 г. и за него съобщи прокуратурата, след като главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска имунитета на Павлов, който е бивш депутат от „Реформаторския блок“. Това се случи непосредствено преди последните парламентарни избори през пролетта на 2017 г., когато Павлов отново беше кандидат за депутат.

Година по-рано той оперирал 14-годишния Алекс Иванов, като отстранил киста в лявата част на долната челюст под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си Венета. Според обвинението, въпреки че били приятелски семейства, Павлов не уведомил родителите на момчето за рисковете от операцията, а им казал, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки. Според прокуратурата Павлов оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил процедурата под пълна упойка, а клиниката не била подготвена за реакция при усложнения.

В случая бил използван препарат „Севоран“, който предизвикал отключване на много рядкото заболяване „малигнена хипертермия“, придружено с висока температура, тахикардия и затруднено дишане. В такива ситуации задължителен антидот за пациентите бил препаратът „Дантролен“, който трябвало много бързо да си приложи, но такъв в клиниката нямало и детето било транспортирано в „Пирогов“, където починало.

Първоначално Софийският градски съд осъди Павлов условно на 3 години затвор, но след това присъдата беше отменена, а прокуратурата протестира оправдаването му пред ВКС. Върховните съдии Мина Топузова (председател), Ваня Рушанова и Елена Каракашева (докладчик) споделят напълно мотивите на апелативния съд и посочват, че протестът за оправдаването на Павлов е неоснователен. САС беше приел, че Павлов няма задължение да определя и не зависи от него каква упойка ще бъде използвана, като това е отговорност на анестезиолога д-р Йонна Филипова, която също е подсъдима по делото и беше осъдена условно на две инстанции. Освен това апелативният съд беше категоричен, че операцията е била успешна, а решението за поставяне на пълна упойка е било оправдано, защото момчето изпитвало силен страх от зъболекари, никога не съдействало при лечение и различен подход криел рискове.

Според ВКС обаче втората инстанция е осъдила съпругата на стоматолога – Венета Павлова, с много оскъдни и почти липсващи мотиви. Тя получи условна присъда заради това, че не е осигурила възможности за адекватно справяне с подобни ситуации – клиниката нямала организиран транспорт за спешни случаи и не знаела коя болница разполага с андидота „Дантролен“, който трябвало веднага да се приложи. Върховните съдии посочват, че не става ясно как САС е стигнал до тези изводи и каква е причинно-следствената връзка със смъртта на детето.

„Изложеното обуславя единствено възможният при това положение изход за делото, а именно – отмяна на присъдата в частта, в която е утвърдено осъждането на подсъдимата Павлова и връщането му за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд в тази му част“, се казва в решението на ВКС.

В него върховните съдии посочват, че и анестезиологът д-р Йонна Филипова е направила всичко зависещо от нея за оказване на помощ на детето при липсата на антидота, но действията ѝ са били закъснели. Това е така, защото възприела влошеното му състояние едва в момента, в който е чула сигнала на апарата, следящ жизнените му показатели. Нейно задължение е било от поставянето на упойката до края на действието ѝ да следи непрестанно състоянието на пациента.

„При това положение изводът на въззивния съд, че не е забелязала своевременно влошеното състояние на детето, както и че реакцията ѝ по овладяване на това състояние е закъсняла, се явява убедително защитен“, пише ВКС, но не споделя извода, че е виновна и за това, че не е приложила антидота. Върховните съдии подчертават, че Филипова не е имала такава възможност, защото в клиниката нямало „Дантролен“ и за това има обективни причини. Съдът посочва, че в България няма възможност за предварително установяване на състоянието „малигнена хипертермия“, болниците не са и задължени да разполагат с този антидот и не на последно място, пише ВКС, „липсата на воля от компетентните органи за адекватното разрешаване на тези въпроси, независимо от предприетите още през 2016 г. активни действия от страна на Дружеството на анестезиолозите в тази насока“.

Затова съдът оправдава Филипова за това, че не е приложила антидота. Първоначално тя беше осъдена условно на 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок. След това апелативният съд намали наказанието до 1 година, но остави изпитателният срок 5 години. В решението си ВКС напомня, че в този случай той може да е максимум 4 години, като изменя присъдата в тази част.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:03
Гост

­­­Г­о­р­е­щ­­и­ ­­м­­­о­­­м­­­и­­ч­­­е­­­т­­а­ ­­­в­и­­ ­­­о­­ч­а­­­к­в­­­а­­­т ­-­­­-­­-> https://nu21.fun/girl?61828

Анонимен
Анонимен
24 август 2021 12:31
Гост

Защото детето го е страх от зъболекар поставянето на пълна упойка е оправдано с ясното съзнание, че при усложнение стоматологичната клиника няма капацитета да реагира адекватно на животозастрашаващо състояние, за което по закон нямат право да имат медикаменти, а родителите на детето при избора на тази „клиника“ са дезинформирани…И тук говорим за пълна липса на спешност от интервенцията на детето т.е. осъзнати действия в екип на лица с висше медицинско образование. И кой плаща заплатата на анестезиолога? Може би не е толкова тъп анестезиолога, а просто финансова зависима от тези, които вече са оправдани. Срам ме е от ВКС.

Анонимен
Анонимен
21 август 2021 4:05
Гост

И какво го снимат – да не сме в сайт за запознанства, навремето преди години, когато имаше правосъдие, това беше социализма – нямаше такава работа, още не е осъден, нищо, ама е направен на маймуна.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 21:03
Гост

Все пак анестезиологът е виновен…, но и друго прави впечатление-по нормативни разпоредби тези доболночни заведения не могат да имат въпросния антидот- колкото и да е рядка тази реакция на упойката и след като дете почина от това , а нямаше да почине ,ако имаше на място антидот, то дано поне има поука за тези,които регулират тези отношения. На практика в зъболекарски център, пациент под пълна упойка и получил тази реакция е обречен, защото в рамките на 10-15м. е невъзможно да бъде транспжртиран до болница да антидот.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 17:23
Гост

Трето решение за няколко дни, което показва нивото на българския съд – кота 0, заедно с връщането /разбирай оправдаването/ на Марешки и намаляването на доживотния затвор на циганина убиец. Зад тези решения не стои право, закон и справедливост. Наистина ли някой мисли, че това са безпристрастни актове. В този форум всички се мерят кой колко юрист бил – ами хайде отворете практиката на ВКС и вижте бе хора, колко случая като този с Марешки са върнати за ново разглеждане, колко пъти на кокошкари делата се гледат с години и ги мотаят по инстанциите. Един принцип – за кокошка няма прошка,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 15:22
Гост

Като си водите децата на зъболекар- внимавайте, защото на съда да нямате вяра!

Любител
Любител
20 август 2021 15:00
Гост

Апелативният съд е сбъркал изпитателният срок ? Това е направо виц.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 16:57
Гост

Аха…като видях 1г.в 5г изп.срок погледнах кодекса да не би пък нещо аз да съм бъркал досега.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 14:37
Гост

ЩО ГОВОРИТЕ ТАКА ВСИЧКИ, БЕ. КАКВО ИСКАТЕ ОТ СЪДА. АЗ СИ МИСЛЕХ, ЧЕ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ПРОКУРОАТУРАТА Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО, А СЪДЪТ Е ЦЕЛИЯ В БЯЛО. ПОНЕ ТАКА ИЗЛИЗА ОТ ЕЖЕДНЕВНИТЕ ПРОСТОТИИ НА ХРИСТО ИВАНОВ И ХАДЖИГЕНОВ, ПО КОИТО СЕ ПРЕХЛАСВАТЕ. И КОИТО ДВАМА ИМАТ НЕЩО ОБЩО- ЕДИНИЯТ Е АДВОКАТ БЕЗ НИТО ЕДНО ДЕЛО, СЪС СПРЕНИ ПРАВА И НЕСТЪПВАЛ В ЗАЛА, ДРУГИЯТ- АДВОКАТ ИЗМАМНИК ИЗВЕСТЕН С ТОВА, ЧЕ Е НИКОМУ НЕИЗВЕСТЕН И ЧЕ СЪВЕТВА ПОСТРАДАЛИ ДА НЕ ДАВАТ ПОКАЗАНИЯ, АМА ИНАЧЕ ПРОКУРАТУРАТА КРИВА. КАКВО ИЗЛЕЗЕ СЕГА. СЪДЪТ СЕГА ДОБЪР ЛИ Е ИЛИ КАКВО. А КАКВО ДА КАЖЕМ ЗА ТОВА,… Покажи целия коментар »

Щилиян
Щилиян
26 август 2021 8:54
Гост

Шибан прокурор си ти май а ?

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 август 2021 13:27
Гост

детето загинало, понеже няма антидот – обаче виновни няма – бабите от ВКС с поредната върховна простотия

Боби Босов
Боби Босов
20 август 2021 13:22
Гост

Както винаги ПЪЛНА липса на правосъдие!

Johan
Johan
20 август 2021 13:21
Гост

В България може да си понесеш отговорността, само ако си крал кокошка или си обрал стар човек за 50 лв. Иначе за други неща – не

Englishman
Englishman
20 август 2021 13:18
Гост

Определено много лошо за доктора и още повече лошо за родителите на децата

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:18
Гост

Абе объркана работа.

Филип
Филип
20 август 2021 13:20
Гост

И безотговорна най вече.

Кики
Кики
20 август 2021 13:18
Гост

Пълната упойка крие големи рискове. Този е бил длъжен да уведоми за това родителите.

Ники
Ники
20 август 2021 13:12
Гост

Бил е длъжен да уведоми родителите на момчето за рисковете от операцията.

Крум
Крум
20 август 2021 13:15
Гост

А анестезиологът защо спи? Пълно неглежиране на задълженията й.

Anonimen
Anonimen
20 август 2021 13:11
Гост

Е, в крайна сметка кой е виновен за смъртта на детето?

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:19
Гост

Вероятно никой.

Eviliana
Eviliana
20 август 2021 13:19
Гост

Е как кой. Задължително виновни няма.

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:20
Гост

Логиката им е „имало да става“, махват с ръка и толкова. Как да вярваш на лекари после. Как ?

Срам
Срам
20 август 2021 13:10
Гост

Върховните отново с нелепо решение!

Анонимен
Анонимен
20 август 2021 13:20
Гост

Пълна простотия. Ама пълна!

Johan
Johan
20 август 2021 13:20
Гост

Е пълна тъпотия е това решение. Ама в такава държава живеем явно.