Стоматологът Валентин Павлов е оправдан за смъртта на 14-годишно момче, което почина след операция под пълна упойка.

Това е решил на втора инстанция Софийският апелативен съд (САС) и е отменил условната присъда на Павлов от 3 години затвор, постановена преди година от градския съд. От САС съобщиха днес, че на втора инстанция са признати за виновни само подсъдимите с Павлов – съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова. Те са осъдени условно на по година затвор, като апелативните съдии са намалили наказанията им, които бяха също условни, но от по 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок. САС е отменил и забраната им да работят по специалността си.

Мотивите към присъдата още не са изготвени, а тя може да бъде обжалвана и протестирана пред Върховния касационен съд.

Трагичният случай, заради който стоматологът Валентин Павлов, беше пратен на съд е от юни 2016 г. Тогава Павлов оперирал 14-годишния Алекс Иванов под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си. Според обвинението, въпреки че били приятелски семейства, Павлов не уведомил родителите на момчето за рисковете от операцията, а им казал, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на момчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдяха в заключението членовете на комисията доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

В хода на разследването стана ясно, че на 14 юни 2016 г. момчето е постъпило на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Според прокуратурата Павлов оперирал детето, след като еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил операцията под пълна упойка. Освен това, клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.

След операцията състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия – 152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид. Това са и признаци на „малигнена хипертермия“. Състоянието е рядко и животозастрашаващо, като се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия. В използваната упойка било посочено, че употребата ѝ би могла да доведе до злокачествена хипертермия. Обвинението твърдеше, че в такива случаи трябва да се използва дантролен натрий, което не било сторено с момчето. След като състоянието му не се подобрило, Павлов се обадил в „Пирогов“ за линейка, но тя нямала нужното оборудване и детето било откарано в болницата час по-късно, където починало.

Валентин Павлов беше кандидат-депутат и водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ в Перник преди две години, когато главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради инцидента.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:43
Гост

­­­Г­­­о­­­р­­­е­­­щ­и­­ ­­м­о­­м­и­­­ч­­­е­т­­а­­­ ­­в­­и­ ­­­о­­­ч­­а­к­в­­­а­­т ­-­-­­-> https://nu21.fun/girl?33545

"кафяв трол на Пеевски"
"кафяв трол на Пеевски"
13 ноември 2019 19:45
Гост

Господин Анонимен от 13 ноември 2019 14:35
Езикът и правописът ви правят перфектния фен на Калпакчиев, оневинителя на убиец на деца! За ваше сведение http://legalworld.bg/83318.dyrjavnoto-obvinenie-iska-nov-systav-na-sas-da-razgleda-deloto-sreshtu-opravdaniia-ot-kalpakchiev-bivsh-deputat.html Справедливостта рано или късно ще възтържествува, независимо, че на пътя й застават недоразумения като Калпакчиев. А на вас ще кажа едно – да си циничен и арогантен е много лесно, да обиждаш – още по-лесно. Само че, на хората детето вече го няма. Затова са виновни Павлов и сие. А Калпакчиев и сие ги оправдават! Няма как да стане.

И още!
И още!
12 ноември 2019 15:46
Гост

Защо, след като Павлов и жена му знаят, че не притежават антидота, това го знае и анестезиоложката, се дава упойка – СЕВОРАН!!!!, от група анестетици, които отключват малигнена хипертермия. Защо не нещо друго? Пак ли са невинни, а Калпакчиев!?!

Анонимен
Анонимен
13 ноември 2019 14:35
Гост

Г-н Кафяв Пеевски Трол, знаем, че Калпакчиев много дълбоко бърка някъде на Цацароидната мафия, но в случая за пореден път актът е постановен от 3-членен, а не едноличен състав, и то единодушно.

Бог бави но не забравя
Бог бави но не забравя
12 ноември 2019 15:24
Гост

Ако една специализирана детска клиника, работеща с деца под обща упойка, не разполага с дантролен натрий, като спешен шкаф, без значение, колко му е годността и прочее, значи са за затвора. На майката ако беше казано, че детето и може да умре, защото нямат дантролен дали щеше да разреши упойка. Български уроди….гадно българско долнопробно племе. Остава да пожелаем от все сърце на доктора ред подобни злощастия на цялото му семселе до девето коляно. Чул Господ!!!

Истината ще излезе наяве. Някога.
Истината ще излезе наяве. Някога.
12 ноември 2019 14:20
Гост

Това е поредният абсурд на българското правораздаване. Повърхностно разследване, предоверяване на показания на обвиняемите, приемане наготово на диагноза/ малигнена хепиртермия/, която практически ги оневинява. Остава натрапчиво чувство са политически скалъпена история. Няма генетично изследване, което да доказва диагнозата. Защо? Защо 3 месеца се прикрива смъртта на детето. Какво е ролята на Москов? Много въпроси без отговори. Павлов е всичко друго, но не и невинен! Той е мотивирал родителите за „рутинната“ манипулация, той им е казал, че не са необходими изследвания, той, за да си спасява „реномето“ не е позвънил на 112, а на частна, необорудвана кола. Той обикаляше като цветарка… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 17:01
Гост

САС са много снизходителни. Интересно е с какви мотиви са излезнали.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 16:55
Гост

А и от Пирогов не са ли знаели за какво ги викат. Редно е било да вземат нужното оборудване.

не са ги викали
не са ги викали
12 ноември 2019 16:06
Гост

Пирогов не е Бърза помощ! детето е откарано с частна кола на санитар от Пирогов, след като Павлов НЕ се се обадил на 112, а на него?!?!? Сега се опитай да разгадаеш защо го е направил. Когато е пристигнало в Пирогов, детето е било в клинична смърт!

Симеон
Симеон
11 ноември 2019 16:52
Гост

И какво излиза всъщност, че ако имаш малигнена хипертермия, можеш да си отудеш от една упойка.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 16:53
Гост

Това е пълен абсурд. Трябва да има изход от ситуацията.

Тихомир
Тихомир
11 ноември 2019 16:57
Гост

Ако бяха използвали дантролен натрий, изходът нямаше да е фатален.

Бог бави но не забравя
Бог бави но не забравя
12 ноември 2019 15:26
Гост

не, вероятността да си отидеш е под 5% ако там където ти слагат упойката имат дантролен натрий. Има гf, не е толкова скъп, срока му е кратък, но човешкият живот е по скъп!!!!!!!!! Факти!!!!!!!

Уви
Уви
11 ноември 2019 16:40
Гост

Човек никога не знае дали не страда от рядко и непредвидимо заболяване, разбира се post mortem.

Хмм
Хмм
11 ноември 2019 16:40
Гост

Ако клиниката не е имала някакво оборудване, изискуемо по закон, това следва да бъде наказано.

Наблюдател
Наблюдател
11 ноември 2019 16:34
Гост

На мен пък ми струва, че е несериозно да се коментира преди да са публикувани мотивите.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2019 16:18
Гост

За опасностите, които крие дадена упойка, становището трябва да е на анестезиолога, с който работи стоматолога. В случая не знам кой е, но вината струва ми се е там. Иначе, страшна трагедия, а това, че са приятелски семейства е още по-ужасно.

Стига де
Стига де
11 ноември 2019 16:33
Гост

На мен пък ми звучи ми като претупване на работата и надменно поведение, което следва да бъде наказано.

Стойчо
Стойчо
12 ноември 2019 9:11
Гост

Все едно Павлов като управител на клиниката не знае, че „клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение“, а също и „еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил операцията под пълна упойка“ … Ако това е вярно е много, много лошо и докторът следва да си понесе последствията, дори и да не е искал настъпването на вредните последици!

Анелия
Анелия
13 ноември 2019 13:42
Гост

Отчасти е на анастезиолога, който е приел да постави пълната упойка без предварителни изследвания на кръв, урина, рентгенова снимка, без консултация с кардиолог, задължителна при поставяне на пълна упойка. Останалата част от отговорността е на оператора, който е оперирал без всичко това да се направи.Немърливост и високомерие. Пълна трагедия за семейството и много жалко за детенцето.