Стоматологът Валентин Павлов, който беше и кандидат за депутат от „Реформаторския блок“, е осъден условно на 3 години затвор. Софийският градски съд (СГС) е признал Павлов за виновен за причинената по непредпазливост смърт на 14-годишния Алекс Иванов, съобщи dir.bg.

На лекаря е забранено да упражнява и професията си за 5 години. Подсъдими с него са съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиника „ЕО ДЕНТ“, които също са осъдени условно на 3 години затвор. Присъдата на СГС не е окончателна и тримата ще я обжалват пред Софийския апелативен съд.

Павлов е оперирал 14-годишния Алекс Иванов под пълна упойка в стоматологичната клиника, която управляват със съпругата си, но без да уведоми родителите за рисковете от операцията.

Според констатацията на комисията, която бе сформирана по случая, непосредствена причина за настъпилата смърт на момчето е остра сърдечна и дихателна недостатъчност в резултат на малигнена хипертермия. Заболяването се среща изключително рядко, не може да се предвиди, при отключването му овладяването му е почти невъзможно, твърдяха в заключението членовете на комисията доц. д-р Росен Коларов и д-р Райна Боянова.

В хода на разследването стана ясно, че на 14 юни 2016 г. момчето е постъпило на лечение в клиниката на Павлови за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Д-р Павлов оперирал детето под обща ендотрахиална анестезия, след като еднолично и без консултация с анестезиолог, насрочил операцията под пълна упойка. Освен това, клиниката не разполагала с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение.

Според държавното обвинение Павлов не е изискал задължителната консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии при поставянето на пълната упойка. Прокуратурата твърди, че не са били спазени и изискванията за предоставяне на „информирано съгласие“ – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка, въпреки че след трагедията лекарят твърдеше, че става дума за приятелско семейство и е имало съгласие на родителите. Разследването обаче показало, че на родителите било обяснено само, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

Момчето било поставено под упойка около 14 ч. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15:10 ч. състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 градуса, получило тахикардия-152 удара в минута, затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид – все признаци за състоянието „малигнена хипертермия“. То е рядко и животозастрашаващо, като се предизвиква от някои медикаменти, използвани за обща анестезия. В използваната упойка било посочено, че употребата ѝ би могла да доведе до злокачествена хипертермия.

В подобна ситуация лечението включва преустановяване на използвания анестетик и интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период, обясняват от държавното обвинение.

Съдебно-медицинска експертиза още в хода на разследването показа, че в такива ситуации приложението на дантролен е успешно в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

След като 14-годишният Алекс изпаднал в тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не приложила „дантролен натрий“, който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано при деца.

След като състоянието на детето не се подобрило, Павлов се обадил в „Пирогов“ за линейка, но тя нямала нужното оборудване. Детето е било откарано в болницата в 16 ч. и час по-късно е констатирана смъртта му.

Валентин Павлов беше кандидат-депутат и водач на листата на „Реформаторски блок – Глас народен“ в Перник преди година, когато главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради инцидента. Лекарят сам се отказа от имунитета си, а делото беше внесено в съда в началото на юни.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 февруари 2020 14:40
Гост

„д-р“ Валентин Павлов , Е наперен и безхаберен . Клиника ЕО дент може и да е била с добро име някога , но в момента е под всякаква критика.
Убийство по немарливост ,това си е за затвор , а не за условна присъда! Аз също бях потърпевша и все още съм от същия“д-р“ Павлов. господ да му даде заслуженото дано , след като нашето правосъдие неможе!

Всезнайко
Всезнайко
01 май 2018 13:08
Гост

Каквото и да е наказанието, момчето го няма, а съм сигурен, че и докторът се чувства отговорен. Трагедия.

Разочарован
Разочарован
01 май 2018 14:12
Гост

Аз пък изобщо не съм сигурен, че му тежи, немарливостта и безпардонността му говорят друго.

Анонимен
Анонимен
01 май 2018 12:11
Гост

дали присъдата е справедлива? макар да знам, че и да влезе в затвора, това няма да върне детето. но грешката е груба, груба…

петя
петя
01 май 2018 10:18
Гост

ако е свестен човек, съвестта му ще го мъчи повече от присъдата

Анонимен
Анонимен
01 май 2018 10:04
Гост

Ужасен случай… Той не искал да убие детето, но това е пълна небрежност. При упойка, да няма от лекарството… Да не се консултира с кардиолог и анестезиолог…