Стажант-юрист от София оспори във Върховния административен съд (ВАС) отлагането на изпита за юридическа правоспособност за декември.

Както е известно, тази година заради пандемията той няма да се проведе през октомври, както е предвидено по принцип за есенната сесия в Наредбата за придобиване на юридическа правоспособност.

Отначало министърът на правосъдието – тогава Десислава Ахладова, предложи изпитът да е през ноември, но това предизвика недоволство сред дипломантите (повече виж тук), тъй като щеше да позволи само на завършилите Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да придобият правоспособност тази година, но не решаваше проблема за възпитаниците на останалите висши училища, които трябваше да чакат до април 2022 г.

Проблемът произтече от това, че заради пандемията миналата година държавният изпит по публичноправни науки не беше проведен навреме и съответно няма как в обичайния срок да бъдат подадени документи за задължителния стаж и за изпита за правоспособност.

Недоволен от отлагането обаче е останал Александър Джуров. Той е започнал стажа си в Софийския градски съд на 1 февруари 2021 г. и ще го приключи на 1 август 2021 г. Докато е текъл стажът му – на 4 май 2021 г. бяха обнародвани промените в наредбата, с които есенната сесия се отлага за декември.

„Стажът ми по чл. 294, ал. 1 ЗСВ е започнал преди приемането на процесната разпоредба. Поради това у мен е възникнало оправдано правно очакване, че ще мога да се явя на изпит по чл. 298 ЗСВ през месец октомври 2021 г.“ пише Джуров в жалбата си до ВАС. И заявява, че е отлагането на изпита за декември е нарушено изискването за правна сигурност и предвидимост.

Според Джуров правната уредба е изменена тенденциозно, инцидентно и под влияние на случайни фактори.

„Нещо повече, и към днешна дата пандемията от коронавирус продължава да се развива. Все още се разболяват и умират много хора, включително и в България. Предвид това в законодателството е предвидена възможност за въвеждане на временни противоепидемични мерки, които ограничават събирането на голямо количество хора на едно място (каквото се случва по време на изпит по чл. 298 ЗСВ). Месец декември е обикновено студен и заболеваемостта се покачва, поради което се въвеждат и строги противоепидемични мерки. Именно поради такива бяха отложени държавните изпити във всички юридически факултети в България, както и изпитът по чл. 298 ЗСВ през месец април 2021. Това води до извода, че с процесното изменение е възможно не да се даде възможност на повече стажант-юристи да се явят на изпит по чл. 298 ЗСВ, а точно обратното – изобщо да няма втори изпит през 2021 г. Това ще доведе до предоставяне на права, които не могат да бъдат упражнени“, обяснява той пред върховния съд.

Той изтъква, че у него е възникнало оправдано правно очакване, че ще може да се яви на изпит  през октомври 2021 г., а ако го издържи, ще получи удостоверение за юридическа правоспособност. „Това удостоверение е предпоставка за започване на работа като юрист и трупане на юридически стаж. Следователно, процесната разпоредба ми влияе ограничително, а редът за провеждане на изпита по чл. 298 ЗСВ преди допълнението е по-благоприятен за мен“, пише Джуров.

В жалбата си той напомня, че законът позволява на министъра на правосъдието да насрочва изпит за правоспособност повече от два пъти годишно – ако има молби за явяване от повече от 200 души. „През 2021 г. това няма да е възможно, защото редовният изпит е насрочен за месец декември 2021 г. Като се има предвид, че през месец декември има много почивни дни, а изпитът се провежда на два етапа, то се явява невъзможно насрочване на допълнителен изпит“, обяснява стажант-юристът.

Александър Джуров е поискал ВАС да спре действието на разпоредбата, с която тази година изпитът беше отложен, но съдът е отказал, тъй като посочените от него обстоятелства – явяване на изпит вместо през октомври през декември „сами по себе си не обуславят настъпване на преки и непосредствени вреди от действието на оспорената разпоредба, които по характера си да са значителни или трудно поправими“.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 21:55
Гост

Нормално е да има такава активност в началото един юрист, аз го подкрепям, но ако знае – с каква потомствена мафия се захваща, то е нека – да свършим темата – дотук, иначе влизаме в зоологията.

Но – пък може да се набута някъде и така.

въпрос
въпрос
07 юли 2021 17:38
Гост

А откъде знаете текста на жалбата, като в сайта на ВАдмС жалбите не се публикуват?

LSSAH
LSSAH
07 юли 2021 14:06
Гост

Тоа па. Вместо да се радва, че няма да му налага да работи още 2-3 месеца жалби ми пише.

Spiro
Spiro
07 юли 2021 15:16
Гост

И аз се чудя защо не е доволен от развитието на нещата.

, шлосер
, шлосер
07 юли 2021 11:59
Гост

В аргументите си да дабави, и че като се отлага датата на изпита той е обречен на минимум три месеца натрапена от държавата безработица. Вместо през октомври той ще има правоспособност, съответно правото да работи каквото е учил най-рано декември, тоест ще може да почне да работи , заради новогодишните празници най-рано средата на януари. Решението за държавата-да има дата за изпит и октомври, и ноември и декември. Само допреди три години изпитът беше ВСЕКИ месец, а не се чакаше за дата по половин година. Да не коментираме,че адвокатски изпит ще има през април, тоест после почва ново чакане за… Покажи целия коментар »

Георги
Георги
07 юли 2021 10:37
Гост

прав или не, пробвал е нещо. Аз лично си мисля, че в студентските си години съм виждал далеч по-добри студентски тези от тази, дано това не му е пика на уменията.

Но пък какво толкова – сега ще настане глад за сервитьори и бармани, ще има работа за вскички юристи.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 12:02
Гост

Категорично браво за смелостта. В България по принцип върлува неистов страх например другите стажанти не оспорват, да не би да се отрази на изпита(много силно вероятно!),, или да му направят нещо друго(пример: инициативен гражданин подаде сигнал срещу съдия, а въпросната съдия сезира НАП срещу гражданина и на гражданина му почнаха данъчна ревизия-нали разбирате,че данъчна рефизия на ФЛ е мощна екзотика-по принцип такова нещо не се случва, въпреки,че законът го позволява)

Miki
Miki
07 юли 2021 15:17
Гост

Само като се сетя колко безработни бълват ВУЗ-овете всяка година.

Хахахах
Хахахах
07 юли 2021 10:36
Гост

Безсмислието в сезиране на съда …
Изпита е за декември 2021
Делото е насрочено за 13.10.2021 …
Хипотетично да вземе решение на 13.11.2021, при оспорване …
изпита ще е минал, и сезирания 5-членен състав ще прекрати делото.

При все, че самият Стоилов заяви на дата 02.07.2021 пред абсолвентите випуск 2020 на ЮФ към ПУ, че ще направи опит да измени параграфа и да даде възможност за изпит и през октомври …
Просто времето не му стига …, а идват изборите …

Ей така се хаби ресурс на съдебната система, от кепазета

несъгласен
несъгласен
07 юли 2021 12:06
Гост

Не е безсмислено. Това е трупане на безценен опит. Колко стажант юристи изобщо са водили каквито и да е било за свои интерес, или пък да напишат документ за друг. Колко стажант юристи изобщо могат да напишат жалба-годна да сезира съд, срещу каквото и да е, без значение дали жалбата е основателна или не.
А освен това е проява на смелост-защото държавата обича да отмъщава, особено като си и в ръчичките(например правоспособността ти зависи от този изпит).

Трето-напълно мислимо е да подаде молба да се насрочи делото по-рано, по причините изложени от теб.

Хахахах
Хахахах
07 юли 2021 12:23
Гост

Признавам, че има смисъл написаното от теб, но по това дело … никакъв.
И да, масово ако накараш току що дипломиран юрист да ти напише жалба, ще паднеш от смях, а ако е иск, ще ти настръхне косата …

Очевидна е необходимостта да се водят дела в лично качество … ма тогава маса професори ще се окажат в ситуация на „дървени“ философи , защото преподават на студентите врели-некипели и студенти с дела ще им преподават, а не да учат от тях …

Защото има и професори по право без нито едно, ама НИТО ЕДНО дело … те са най-опасните

Radosveta
Radosveta
07 юли 2021 9:59
Гост

Ами честно казано има логика в това му решение.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 9:59
Гост

Браво на човека.

Юрист
Юрист
07 юли 2021 9:48
Гост

Пълен цирк е този изпит! Супер безсмислен! Доста мои колеги използваха слушалки, пищови и тн… А сега са съдии, прокурори, адвокати и тн! Дори гледам един колега се вайкаше колко зле били Стажантите, ама забрави как преписване като луд на изпитите!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 9:59
Гост

Е хубава работа. До къде ще стигнете с преписване бе мили деца?

Любител
Любител
07 юли 2021 11:52
Гост

По мое време тоя изпит беше пълен майтап, трябваше само да се добереш до залата и след две минути те изпращат до деловодството да си вземеш удостоверението. Дано сега да се подхожда по отговорно.

Anonimen
Anonimen
07 юли 2021 15:19
Гост

А, не е! Дереджето е абсолютно същото.

Бисер
Бисер
07 юли 2021 15:18
Гост

Само като си помисля, че някой от тях може да ме защитава един ден…

16-ти април
16-ти април
07 юли 2021 9:31
Гост

Добре, че не е жена, тогава измежду правните му очаквания ако се промъкнеше една благословена БРЕМЕННОСТ, кого щеше да съди, че не може да се яви на изпит, а трябва да кърми през три часа и да мие акита…. Както е казал Й. Радикчов „Еееех, Драги ми господине….“ и първия полет на Драги ми господине: „Земя, мръдни се малко, не виждаш ли, че кацам!“ Хаааххааахааа

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 10:00
Гост

ХАхахаха да.

анонимен
анонимен
07 юли 2021 11:03
Гост

каква е тази простоттия?

анонимен
анонимен
07 юли 2021 11:03
Гост

простотия*

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 9:13
Гост

Хора без работа. Нека този стажант-юрист ми се обади. Веднага ще му намеря какво да прави, вместо да си губи времето с жалби. Какво значение има дали октомври или декември ще е изпиът му, че чак се обяснява какво му било оправданото правно очакване, което, видиш ли, сега създавало голяма несигурност?

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 12:11
Гост

Значението е огромно-във втория случай това значи още три месеца допълнително да е принудително безработен. Ама за теб това не е важно-нали е на чужд гръб. И защо да си губи времето с жалби-жалбата се пише за 20 минути, не е и нужно да се явява в зала. Ако се окаже,че смяната на датата е незаконна, поради това,че е оставен безработен за поне до януари догодина може да врътне и делце по ЗОДОВ. Например да докаже,че е имало човек ,готов да му плаща съответната работна заплата, но не го е назначил, защото е бил неправоспособен.

asd
asd
07 юли 2021 13:56
Гост

Правоспособността нищо не означава. Аз и без правоспособност мога да работя като юрист и фактически да извършвам същата работа, която извършва юриста, стига да имам капацитетът да го правя. Кетапът нищо не значи, ако си некадърен.

до asd
до asd
07 юли 2021 14:09
Гост

чичко прокурор не дава да се работи без правоспособност. Има тъпа норма в НК ,която предвижда последици. Друг е въпроса,че това е абсурден текст, но е факт-прилага се. Сам можеш да намериш практика колко са осъждани всяка година, и факт-по тези дела прокуратурата не губи в съда.

фотозинтезатор
фотозинтезатор
07 юли 2021 12:15
Гост

И да-хората без правоспособност- в т.ч и юристи са без работа! Не по тяхна вина-преди изпитът за правоспособност беше ВСЕКИ МЕСЕЦ, а днес чакаш по половин година за дата на изпит. И не знам как ще му даваш съвет какво да прави-тоест какво да работи, защото при сезиране на прокуратурата работещ без правоспособност би имал гранд проблеми. Важи и и за Юрист, работещ без правоспособност. Пълно е с дела, заведени от прокуратурата за подобна глупост-да работиш, ако нямаш правоспособност. Юрист без правоспособонст не може законно да работи НИЩО. Сивия сектор не е опция. Именно това е смисъла на това дело-да… Покажи целия коментар »

Лимонада
Лимонада
07 юли 2021 18:59
Гост

Това може да го каже само човек, на когото не са му отлагали 2 от 3 държавни изпита за неопределено време през най-депресарския период на 2020г, а след това и с още 2 месеца – изпита за ЮП. На колеги им беше проточен и самият стаж за ЮП (удължаване с около 4-5 месеца). Лично на мен отлаганията ми загубиха повече от половин година. Чудя се само как може да се провеждат изпити за магистрати със същия брой кандидати, но за изпита за ЮП – пандемичната обстановка налага да се отложи…

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
07 юли 2021 8:13
Гост

Лошо е, когато още отсега започваш да се харесваш толкова, че пишеш глупости само защото имаш нужда да пишеш.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 8:09
Гост

С тези аргументи жалбоподателят ще си остане стажант

Хахахах
Хахахах
07 юли 2021 8:35
Гост

Съгласен съм с Вас …
много, а ма много слаба аргументация …

Имал правни очаквания … и това е аргумент за спиране и отмяна на текст от нормативен акт ?!
Да си скъса прясно взетата диплома … ако я е взел де, че и затова се чака

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 8:04
Гост

ВАС е отсвирил искането за спиране – ни бойти съ дица!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 8:12
Гост

Направо от сега си е ясно, че изпитът ще си е през декември

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 8:03
Гост

Бързал той да стане правоспособен, няма лошо, но пък позицията – другите кучета ги яли, не ми допада. Показва липса на солидарност

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 8:10
Гост

Вместо да се радва, че ще има още два месеца да се подготви, той се жали

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 11:34
Гост

То пък голямата подготовка…

Хари
Хари
07 юли 2021 15:21
Гост

Няма никаква логика.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 11:32
Гост

Те в СУ си ги обработват още от първата лекция, че учат в най-великия юридически факултет и стоят много по-високо в йерархията на юристите от някакви провинциални факултетчета, дето дори не трябвало да ги има, защото факултетЪТ бил един. Та, докато излязат, придобиват едно ей такова самочувствие без никакво покритие, както е видно от голата, дори смешна аргументация на колегата.

хм, хм
хм, хм
07 юли 2021 8:01
Гост

Единственият му аргумент, с който съм съгласен, е, че през декември ще има пак яко болни, щото народът не се ваксинира и може и въобще да няма изпит! Иначе другото е пълна лигавщина!

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 8:13
Гост

Да, делтата няма да ни под мине. А в Гърция работодателите дават между 500 и 1000 Евро на работник за ваксина

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 8:14
Гост

А у нас ще бракуват ваксини.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2021 12:19
Гост

Не е лигавщина. по мое време изпитът беше всеки месец. Сега чакат по половин година. Юрист без правоспособонст не може да работи по специалността си-работа в сивия сектор значи да стане клиент на прокуратурата-масово прокуратурата води дела за работещи без правоспособност. Тоест не опция.