Изпитът за придобиване на юридическа правоспособност тази година ще е през декември. Това предложи днес министърът на правосъдието Десислава Ахладова (пълния текст на предложението виж тук).

Както „Лекс“ писа, преди месец тя огласи промени в Наредбата за придобиване на юридическа правоспособност, с които заради пандемията отложи изпита с един месец – т.е. вместо през октомври, той да се проведе през ноември.

Те обаче предизвикаха петиция сред дипломантите (повече виж тук), тъй като щяха да позволят само на завършилите Софийския университет „Св. Климент Охридски“ да придобият правоспособност тази година, но не решаваше проблема за възпитаниците на останалите висши училища, които трябваше да чакат до април 2022 г. Със специална препоръка за осигуряване на възможност всички завършили да се явят на изпит за правоспособност тази година излезе и омбудсманът Диана Ковачева.

Проблемът идва от това, че заради пандемията миналата година държавният изпит по публичноправни науки не беше проведен навреме и съответно няма как в обичайния срок да бъдат подадени документи за задължителния стаж и за изпита за правоспособност.

Той беше през януари 2021 г. в СУ, но в останалите университети се проведе с месец по-късно. Във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ например държавния изпит по публичноправни науки беше на 19 и 20 февруари 2021 г. След него те можеха да започнат задължителния си 6-месечен стаж най-рано на 1 април и така явяването им на изпит за правоспособност през ноември 2021 г. нямаше да е възможно.

Затова сега Ахладова предлага изпитът за правоспособност тази година да е през декември, а документите за него да се подават до края на октомври. „Това ще позволи на стажант-юристите, започнали стажа за придобиване на юридическа правоспособност по-късно поради отложените държавни изпити, да се явят на изпит за придобиване на юридическа правоспособност през настоящата година“, обяснява тя в мотивите си.

Новия вариант за изменение на наредбата обаче също трябва да бъде подложен на обществено обсъждане и едва след като то приключи, министърът ще може да ги подпише и да бъдат обнародвани. Срокът е съкратен от обичайния от 30 дни, на 14 дни.

49
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Данаил Велинов
Данаил Велинов
11 април 2021 10:28
Регистриран

ЩЕСЕОПРАВИМ

advokatTROL
advokatTROL
09 април 2021 11:08
Гост

Навремето – преди 20 години като завърших Правото, почти веднага ни изпитаха в министерството и – кой-откъде е – сега верно, само аз станах супер-адвокат, но имаме достойни съдии, между нашият випуск, политици, консултанти, както и да е – или оцеляваш в дълбокото или не, това все едно да сложат изпит на докторите на всяка крачка. На практика в Правото имаш да научиш няколко обикновени задачи – няма никакви филми за юристи, които си гризат ноктите докато не решат някоя задача, това е една обикновена професия, преразказва закона, аз досега не съм видял няпрежение, при това – съм в най-натоварените… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 10:39
Гост

Съжалявам, че ще бъда толкова груб, но всички ние си заслужаваме точно това. С петиция ли ще се борим срещу безумието? Правата ви са нарушени и бъдещите юристи решават да си играят на подписка и да се молят на правителството. Никой няма да ви даде нещо наготово, докато не си го извоювате. Има поне 5-6 начина действията на министъра дса бъдат атакувани по съдебен ред и 50-60 извънсъдебно. И вие събирате подписка?

Анонимен
Анонимен
09 април 2021 6:57
Гост

Поклон пред буля Ахладовица, разсече младите и им показа безсмислието на това да се учи Право

Хахаха
Хахаха
09 април 2021 6:08
Гост

Новата наредба е пълно безумие …
По старата изпити имаше всеки месец и то формални. Сега само два, но доста по-сериозни …
В наредбата трябва да се промени текста даващ право на министъра да дава допълнителни дати, като се махне условието за брой записали се.
Но Ахладова е … кадър на Югозападния … т.е. на Шиши. Акъл … нула … и тази моля ви се е съдия … как си е взела изпита за встъпване в ИП много ми е чудно …

Advokat
Advokat
09 април 2021 0:01
Гост

По време на пандемия трябва да се провеждат изпити, а не да се отлагат, когато изпитът е свързан с придобиване на право, без които не може да се упражнява професия. Трябва на няколко пъти с по-малко хора, а не – всички декември. Малко разум!

ПЕТИЦИЯ
ПЕТИЦИЯ
08 април 2021 21:18
Гост

https://www.peticiq.com/318500
Колеги присъединете се, напишете колко е важно да имаме различни дати. Нека едни да си го карат септември, други декември, а не наведнъж всички!

Абсурд
Абсурд
08 април 2021 20:30
Гост

А студентите които са си взели изпитите от първия път и са бързали да комплектоват и подават всички необходими документи за този безумен в това положение стаж, какво правят питам? Г-жа Ахладова хубаво предлага, но помислила ли е адекватно преди това – сигурно не! :))

Редно е да има две дати!

Оставка
Оставка
08 април 2021 20:30
Гост

Г-жа Ахладова е е завършвала право в Югозападния университет. На нея не са ѝ познати страхове като това да си намериш работа. В този възвишен университет можеш да работиш и да си взел всички изпити, без да знаеш къде е входът.

само СУ
само СУ
10 април 2021 10:30
Гост

С две ръце препоръчвам СУ-там просто е различна държава….качество все още има , високо ниво има, но ИМА и студенти, които учат право и все още задават въпроса по кой учебник да се готвят…вярвам, че завършвайки СУ изчиташ минимум 5 основни и 10-15 минимум допълнителна литература…по всеки предмет…това е състезание и подготовка за свободния пазар грубо казано ,не спокойствие и санаториум

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 20:13
Гост

Еми кой ви е виновен че сте записали Право навремето?

ВКАРАЙТЕ ПОНЕ МАЛКО МИСЪЛ ЗА РАЗКООБРАЗИЕ
ВКАРАЙТЕ ПОНЕ МАЛКО МИСЪЛ ЗА РАЗКООБРАЗИЕ
08 април 2021 19:58
Гост

Без правоспособност е невъзможно човек да си намери адекватна работа, с която да се издържа в областта на правото. С нищо не се различаваме от студентите в трети курс без тази правоспособност. Единствено може да работиш като стажант за МРЗ. Да не говорим, че юридическата професия не е само в кантора, много от нас имат амбиции за разследващи, прокурори и т.н. Сами разбирате, че декември ако се проведе този изпит, изпускаме и конкурсни изпити. Предлагам петиция, това минава всякакви граници и търпение.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 19:45
Гост

Редно е студентите, които са взели от първия път изпитите, да си имат изоит септември. Не е логично да ги поставяте в ситуация, в която е било все едно дали ще го вземат от първия път, или на поправката.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 19:25
Гост

Нищо не се споменава за изпита, който беше отменен за 13.06.2021г. След многобройни писма и молби към Министерство на правосъдието този въпрос все още не е решен, което само вреди на юристите, защото така не могат да се развиват професионално. Крайно време е тази Наредба 1 от 2019 да бъде изменена в частта й за броя на изпитите годишно или да бъде отменена изцяло като крайно неефективна особено в условията на глобална пандемия.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 20:56
Гост
Анонимен
Анонимен
08 април 2021 21:29
Гост

Благодаря, подписах я още при излизането й, дано да има някаква полза от нея.

123
123
08 април 2021 17:15
Гост

Започнах да уча право през 2014 г., евентуално декември 2021 г. ще взема правоспособност – нелепо! Някои не искаме да работим по кантори, как да се явим на изпити за помощници или магистрати???

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 16:58
Гост

Последно на последното ли е това, че се объркваме вече. Седнете, помислите адекватно. Не е нормално студенти с взети изпити от първия път да стоят без работа и да чакат. ОСТАВКААА!

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 16:55
Гост

Да се надяваме, че тази заповед не е окончателна, защото си е за оставка тази.

Ивана
Ивана
08 април 2021 16:53
Гост

Колеги, нека правим и ние петиция, това не е сериозно решение.

Безобразие
Безобразие
08 април 2021 16:52
Гост

Когато си завършила право в Югозападния си личи отдалече.

голямото чакане
голямото чакане
08 април 2021 16:33
Гост

Изпитът за правоспособност трябва да е всеки месец-както беше в продължение на десетки години. Каква е тази изгъзица с редки изпити, та чак в медиите да се пише? Чакаш за дата за изп ит по половин година, после половин година чакаш за адвокатския изпит-една година ти преминава живота в чакане. Алоооооу-чакалнята на гарата!

Голямото чакане-поне 18 месеца чакаш чакаш
Голямото чакане-поне 18 месеца чакаш чакаш
08 април 2021 16:38
Гост

Всъщност чакането е още повече-ако си взел държавния изпит декември, подал си документи веднага , почнал си стажа февруари(щото и тук се чака един месец за начало на стажа), приключваш август, чакаш до декември за изпит за правоспособност. Сметката показва,че имаш година и половина в чакане, докато се впишеш за адвокат след завършване-и то ако вземеш адвокатския изпит от първи път. 18 месеца чакане, докато почнеш да работиш каквото си учил. съвет: докато чакате запишете някаква магистратура, по каквото и да е, и по-възможност-далеч от правото. поне да не си губите времето. Дори и да запишете начална учителска педагогика 18… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 17:18
Гост

Всъщност чакането ще е двойно повече, тъй като адвокатския съвет има желания да промени закона и да добави втори 6-месечен неплатен стаж след адвокатския изпит и втори изпит след втория стаж.

advokatTROL
advokatTROL
09 април 2021 13:27
Гост

Нямаше 2000 година никакви проблеми да се дипломираш и да юрнеш да адвокатстваш, правосъдиш и прокуроровластваш, навсякъде ти дават ограничено първоначално задачи, не е нужно да се произвеждат бройлери, пък още 10 години да ги учим да летят, а още 20 години да добият смелост и кураж. Където и да съм се сблъсквал с юристи – все мигат на парцали, именно поради високо-образователни съображения, направо нямам думи и съм изумен, в крайна сметка – макар и рядко ти трябва нещо да решиш с адвокат, да чакаш съдията да се натутка и прокурора да внесе най-накрая обвинение, разни такива работи, а… Покажи целия коментар »

Недоволен
Недоволен
08 април 2021 15:59
Гост

Когато започна пандемията миналата година и над 200 стажант-юристи започнаха стажа си с почти два месеца по-късно подобно предложение не беше направено. Същите и в момента претърпяха отлагане на изпита за юни месец, ама какво от това. С действията си Ахладова силно се конкурира с Ръбъла.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 15:54
Гост

Нека наредбата се измени така че да забранява изобщо на новозавършили юристи да практикуват. Изглежда това е единственият вариант, който ще угоди на невидимите сили, които толкова усилено лобират за това. Жалко само, че липсата на нови юристи няма да излекува тяхната непоправима некомпетентност и лицемерие.

Юли
Юли
08 април 2021 15:45
Гост

Още 3 месеца, в които трябва да се чудим как да се впишем на пазара на труда без правоспособност. Чудесно е всичко!

Идиоти
Идиоти
08 април 2021 15:43
Гост

Направо другата година с набор 97, за да не си усложняват работата

Иванов
Иванов
08 април 2021 15:42
Гост

Още “по-комично” ще е да сме чакали 1 година, за да се проведе изпит и току-виж пак много заболели и се отмени за пореден път.

Дияна
Дияна
08 април 2021 15:37
Гост

А студентите, които са взели държавният изпит от първия път защо са принудени да чакат до декември за изпит, а не им се проведе септември? Логиката липсва, но сме свикнали.

Прецакан
Прецакан
08 април 2021 15:31
Гост

Това означава, че тези, които са си взели ДИ през м. Ноември 2020г., ще чакат 1 и 1 месец да се явят на изпит за правоспособност. Чудно. Нека не забравяме, че през това време в очите на държавата, тези студенти следва да са на безплатен стаж в съда и сами да си плащат здравните осигуровки. Просто прекрасно

Дияна
Дияна
08 април 2021 15:39
Гост

Именно! Студенти, взели изпита от първия път се нареждат с теьи, които са на поправка. Няма лошо, нека се удължи срока за колегите, но не и за сметка на хората, които са го взели.

Иванов
Иванов
08 април 2021 15:09
Гост

Чудна работа. Дали ще се осъществи, че видим.

Краси
Краси
08 април 2021 15:17
Гост

Е, а дано!

Златимир
Златимир
08 април 2021 15:08
Гост

Надеждите и мечтите ни са, че през септември всичко ще е ОК вече. Има и ваксини.

Равиоленска
Равиоленска
08 април 2021 15:08
Гост

Пълна мизерия се случи с тази пандемия, така е.

Гравкосен
Гравкосен
08 април 2021 15:08
Гост

Ахладова да се маха. Искаме нов министър!

Fernandinho
Fernandinho
08 април 2021 15:07
Гост

„Ше стане бе. Спокоооойно. ША ги опрАим“

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 15:07
Гост

Ааа Пандемично ни е!

Асен
Асен
08 април 2021 15:01
Гост

Голямо объркване около тази пандемия.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 14:56
Гост

Дано това да е последното отлагане.

Чавдар
Чавдар
08 април 2021 15:00
Гост

Извеънредното положение налага извънредни мерки.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 14:55
Гост

Добро решение за стажант-юристите.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 14:55
Гост

По принцип не я харесвам Ахладова, даже въобще, но този път решението й е разумно.

Анонимен
Анонимен
08 април 2021 14:52
Гост

Да се надяваме, че ще се случи. ех дано се случи.

JJ Oper
JJ Oper
08 април 2021 14:51
Гост

Мииииииииииииииииииииии Добро БЕ!

Дани
Дани
08 април 2021 14:51
Гост

И така до лятото. Тогава ще е последно друго

Аналог
Аналог
08 април 2021 14:51
Гост

дали е последно?