Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева за трети път беше освободена от ареста от Специализирания наказателен съд. Съдия Иво Хинов, който гледа делото за подкуп срещу нея, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, отново прецени, че тримата трябва да са вече под „домашен арест“, но за ефективен контрол на мярката нареди тримата да бъдат и с електронни гривни.

Те бяха задържани на 17 април и повече от 8 месеца са в ареста, като Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) на два пъти отменя определенията на съдия Хинов, който заменяше най-тежките мерки за неотклонение.

Последното дело дори стана повод за проверка на Върховния касационен съд, която показа, че състав на апелативния спецсъд е нарушил НПК, когато е спрял незабавното изпълнение на „домашния арест“ на Иванчева и Петрова. След това пък от АСНС видяха институционален натиск в проверката и поискаха становище от Висшия съдебен съвет, който пък нареди на Инспектората да извърши проверка на проверката.

Преди две седмици АСНС за втори път върна Иванчева и Петрова зад решетките, след като прецени, че на свобода могат да извършат престъпление и не сподели виждането на съдия Хинов, че здравословното им състояние е влошено в ареста. През последните месеци двете подсъдими многократно се оплакваха от условията в килията и определиха ареста като съвременен концлагер.

Сега спецсдът не определи незабавно изпълнение на по-леките мерки и тримата подсъдими ще останат задържани поне до събота на обяд. През това време прокуратурата трябва да прецени дали ще протестира пред апелативния спецсъд, а той да се произнесе окончателно. След заседанието днес от прокуратурата казаха, че тепърва ще решават дали да подадат протест.

„Преди да бъдем прокурори, следователи или адвокати, трябва да бъдем хора. Наближават едни от най-светлите празници. Смятам, че е крайно време у някои човещината да надделее. А ако не може – да правят каквото знаят!“, коментира след заседанието адвокат Емануил Йорданов, който защитава Биляна Петрова.

Ако тримата останат под „домашен арест“, вероятно ще са първите подсъдими, които ще бъдат контролирани с електронни гривни. Въвеждането им беше отлагано няколко пъти заради проблеми с обществените поръчки, а мярката се очаква да реши проблема с бягството на обвиняеми и подсъдими. В последните години имаше няколко случая на обвиняеми, които напуснаха страната, докато са под „домашен арест“, тъй като МВР не контролираше ефективно мярката.

Днес съдия Хинов възложи на началника на Седмо районно управление на полицията в „Младост“, на СДВР и на МВР да организират периодичен контрол дали подсъдимите спазват домашния арест. Според определението на съда, полицаи трябва да проверяват подсъдимите поне веднъж на 24 часа.

Освен това, шефът на Областната дирекция на ГДИН трябва незабавно да уведомява съда, ако Иванчева, Петрова и Дюлгеров се отклоняват от адреса си с гривните. Електронното наблюдение на тримата трябва да се следи и поне веднъж седмично шефът на ГДИН ще уведомява съда за резултатите.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
20 декември 2018 7:52
Гост

Полицаите вместо да следят за джебчии, за квартирни кражби, за авто- джигити, за крадци, ще обикалят като шантави да следят Иванчева дали е в къщи.
Не, че нещо, ама – изтървана работа. Това е енергоемко просто.

Трябва да й наложат гаранция и да си ходи по живо по здраво.
Поне пари трябва да има в нея, ако не друго.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 15:16
Гост

Ей, по Коледа ставали чудеса.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 15:17
Гост

Надали ще могат да празнуват като хората. Съсипаха ги физически и най-вече психически.

егати
егати
20 декември 2018 8:29
Гост

Не ви ли омръзна да пишете все едни и същи коментари?

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 14:56
Гост

Поздравления за решението.

Анонимен
Анонимен
19 декември 2018 14:56
Гост

Значи усилията на Панов не бяха напразни. Само той обаче си знае какво му струва.