Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и подсъдимата с нея за подкуп Биляна Петрова остават в ареста.

Това определи днес състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател и докладчик Веселина Вълева и членове Димчо Георгиев и Даниела Росенова. Определението на съда е окончателно, но то беше постановено ден след изтичане на крайния срок за произнасяне, който беше вчера. С него се слага и точка на поредния опит на двете подсъдими да се приберат вкъщи, след като съдия Иво Хинов от спецсъда на два пъти им определи „домашен арест“, който впоследствие бива отменян от въззивната инстанция.

Според апелативните съдии все така е налице опасност двете подсъдими да извършат престъпление, ако не са задържани под стража. Съдът е категоричен, че не е разколебано и обоснованото предположение, че двете са извършили престъплението, за което са подсъдими.

На 16 ноември съдия Хинов от спецсъда пусна и двете под „домашен арест“ заради влошеното им здравословно състояние и невъзможност да се защитават пълноценно от ареста, като  нареди незабавно изпълнение на определението. Прокуратурата обаче подаде протест срещу него и то беше отменено от АСНС. Това е станало причина защитата на Биляна Петрова да поиска отвод на състава на апелативния спецсъд, което обаче е отхвърлено с днешното определение.

Забавянето на произнасянето доведе и до проверка на Върховния касационен съд, срещу която пък се обявиха съдиите от АСНС.

Защитата на Петрова е поискала отвод на състава, защото е отменил определението на съдия Хинов за незабавно освобождаване на двете подсъдими без да познава изцяло делото и това е демонстрирало предубеденост. Според защитата е била нарушена и процедурата по НПК – протестът не е бил внесен в първоинстанционния съд, не е изпратен на страните, не са спазени сроковете за отговор и за възможност да се правят поправки и допълнения.

Апелативните съдии обаче казват, че в деня, в който спецсъдът е променил мерките на Иванчева и Петрова, прокуратурата е подала протеста срещу незабавното изпълнение и в АСНС са пристигнали всички материали по делото без заключение по експертиза за здравословното състояние на Петрова, както и непълен протокол от последното заседание в спецсъда, което е проведено в същия ден. Защитниците на двете подсъдими са били уведомени веднага по електронна поща за искането на прокуратурата. Изводът на АСНС е, че е бил принуден да се произнесе спешно, защото в противен случай се обезсмисля искането и се нарушават правата на прокуратурата.

„При описаната процесуална ситуация въззивният съд пристъпи към разглеждане на искането за спиране на изпълнението. Бързината е продиктувана от естеството на заявеното искане, защото отлагането във времето би го обезсмислило. Непроизнасяне в спешен порядък би лишило особеното искане от предмет, тъй като определението за незабавно изпълнение се изпълнява веднага. Прокуратурата има защитимия интерес да отстоява своите позиции. Евентуалното дезинтересиране на въззивния съд от искането за спиране на незабавното изпълнение би накърнило правата на държавното обвинение“, се казва в определението на съда, с което е отхвърлено искането за отвод.

За да прецени, че няма основания за промяна на мерките на Иванчева и Петрова, съдът подчертава, че само преди месец друг негов състав ги е оставил в ареста. Според АСНС този период не е достатъчен, за да се променят изводите, че двете могат да извършат престъпление, ако не са задържани. За здравословното състояние на подсъдимите, съдът пише, че според вещото лице няма пречка Биляна Петрова да е в ареста и да се лекува там. По отношение на Иванчева обаче експертът е заключил, че за здравето ѝ е по-добре да бъде под „домашен арест“, тъй като това ще позволи стриктен контрол и своевременно вземане на налагащи се решения. По тази част от експертното заключение, съдиите казват, че изводът на вещото лице е необоснован, а Иванчева може да получи адекватни медицински грижи и в условията на ареста.

Съдът не е съгласен и с извода, че продължаващото задържане на Иванчева и Петрова накърнява правото им на защитата, като посочва, че имат адвокати, които им оказват високо квалифицирана правна помощ.

За да мотивират извода си, че двете трябва да останат в ареста, апелативните съдии посочват още и изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията, в които те са обвинени, както и тежестта на обвиненията, които се наказват с от 10 до 30 години затвор.

Според АСНС опасността от извършване на престъпление, ако Иванчева и Петрова бъдат пуснати от ареста, се извежда от начина, по който, според обвинението, са действали в изнудването на бизнесмена Александър Ваклин за искането на подкуп от 500 000 евро, като Иванчева е злоупотребила и със служебното си положение.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 21:51
Гост

Ха-ха-ха
Тези съдии са страшни полски мишки
Църррр, църрр

Мишки срещу мен църкат- ъпсурт – припев 3 пъти, колкото е броя на апелативните съдии

Бах ти съда от пловдивски хюмнета

Истината
Истината
06 декември 2018 19:09
Гост

Нека обикновените хора в България да видят какво представлява българският съд в частност специализирания. Това не са магистрати, а магистрални к……и.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 15:09
Гост

С нетърпение очаквам решението на СК на ВСС. Дано проявят здрав разум и да направят проврката, назначена от ВСС.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 14:44
Гост

Е, не е истина. Пълна излагация с това решение.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 14:44
Гост

Защо ли все повече се убеждавам, че някой дърпа конците.

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 14:32
Гост

„Според апелативните съдии все така е налице опасност двете подсъдими да извършат престъпление, ако не са задържани под стража.“ ? АЗ НЕ МИСЛЯ ТАКА. КОЛКО ПО-ГОЛЕМИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА НЕ ПОД ДОМАШЕН АРЕСТ, А НАПРАВО СВОБОДНИ!

Анонимен
Анонимен
06 декември 2018 15:01
Гост

Хубаво е, че теб никой не те пита.