Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) е нарушил Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), когато спешно спря изпълнението на определение на съдия Иво Хинов от спецсъда, с което на 16 ноември той замени постоянното задържане на Десислава Иванчева и Биляна Петрова с „домашен арест“. Това се казва в доклада на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева, които провериха всички производства за промяна на мерките на неотклонение на подсъдимите за подкуп Иванчева, Петрова и Петко Дюлгеров.

От доклада на ВКС става ясно, че апелативните съдии са спрели изпълнението на домашния арест за Иванчева и Петрова без съдебният акт да е бил още официализиран. Определението на спецсъда, което Специализираната прокуратура е протестирала, дори не е било подписано от целия състав, когато горната инстанция е спряла изпълнението му. Според НПК Иванчева и Петрова имат право на възражение в 7-дневен срок, което не е спазено. Отделно от това, апелативният спецсъд е разполагал само с „частичен“ протокол с работен вариант на мотивите и диспозитива на определението, но са останали неразбираеми отговорите на вещите лица, прочетените документи и пледоариите на страните.

„В процесуалния закон въобще не е регламентирано понятие „частичен” протокол. Към момента на произнасянето на въззивния съд по искането за спиране все още не е било подписано от съдебните заседатели и самото определение за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест. (т. е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав)“, се казва в доклада на ВКС.

От него става ясно, че заседанието на 16 ноември, в което съдия Хинов измени мерките на двете подсъдими, е завършило малко преди обяд. Малко повече от час след това вече е постъпил протест с особено искане за спиране на изпълнението на определението на съдия Хинов. Около 13:30 ч. председателят на АСНС Георги Ушев „посетил съдия Иво Хинов”, като го уведомил за необходимостта „особеното” искане да се администрира „възможно най-бързо” и да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на исканото произнасяне.

След това съдия Хинов изготвил разпореждане, в което посочил, че поради краткия срок от приключване на съдебното заседание съдебният протокол все още не е изготвен. В разпореждането той написал, че липсва „прекомерен и абсолютен интензитет” на опасността от извършване на престъпление от страна на Иванчева и Петрова, обуславяща „явна и спешна необходимост от незабавното изпращане на особеното искане на втората инстанция”. Въпреки това, задължил съдебния секретар незабавно да започне да изготвя протокола, като „преимуществено изготви съдебното произнасяне (мотиви и диспозитив)”, като документът бил готов и изпратен на горната инстанция в 15 ч.

Междувременно делото в АСНС вече било образувано и разпределено на съдиите Веселина Вълева, Димчо Георгиев и Даниела Росенова. Пълният протокол от заседанието в спецсъда бил готов и изпратен малко след 18 ч., когато апелативните съдии вече са се били произнесли и спрели изпълнението на домашния арест за двете подсъдими. Тогава от АСНС се мотивираха, че причината да спрат изпълнението са именно „неизпратените доказателства по делото, въз основа на които съдът е преценил, че се налага промяна на мерките за неотклонение, аргументите, за което се съдържат в пълния протокол“, който още не е бил готов.

Миналата седмица АСНС вече окончателно остави Иванчева и Петрова в ареста, след като се запозна и с пълния протокол от спецсъда, но прецени, че има опасност двете да извършат престъпление, ако не са в ареста. Относно предходното спиране на изпълнението, в крайното си определение апелативните съдии бяха записали, че са били принудени да се произнесат спешно, защото в противен случай се обезсмисля искането и се нарушават правата на прокуратурата.

От ВКС пишат, че това е станало в нарушения на съдебната практика. В доклада си комисията подчертава, че констатираните нарушения са инцидентен случай.

„Не може да се направи обоснован извод за сериозен системен незаконосъобразен подход при образуването и администрирането по производствата, постановени по реда на чл. 270, ал. 1 от НПК по искания за промяна на изпълнявани по отношение на подсъдими лица мерки за неотклонение“, пишат от ВКС и подчертават, че са проверени ограничен брой дела, а и съдебната практика по подобни случай е крайно оскъдна.

„Ето защо на съдилищата следва да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство – нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата – при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие“, казват в заключение върховните съдии. Проверката, която беше назначена от председателя на ВКС Лозан Панов, доведе до насрещно писмо на съдии от апелативния спецсъд до Висшия съдебен съвет. В него те искаха становище на съвета за законността на такава проверка по неприключило производство, която според тях е форма на институционален натиск.

Очаква се утре Съдийската колегия на съвета да обсъди писмото.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 20:08
Гост

­Г­­о­­­р­­е­­­щ­и­­­ ­­м­­­о­м­и­ч­е­т­­а­­­ ­­­в­­и­ ­­о­­­ч­а­­­к­­­в­­а­­­т ­­-­-­-> https://nu21.fun/girl?19153

Стига
Стига
11 декември 2018 10:31
Гост

Закрийте го тоя ,,съд’, оф чакай забравих, че КПАКИ и тия, които и дават нареждания #Shihi#Tikva#KorumpiranaCACA ще останат без съд.
По между друго това дело е по-скоро смес между махане на неудобни хора и пиар на Кешев, който най-вероятно ще бъде следващия главен прокурор. Но като се се замисля вярно доста е неприятен, некомпетентен и корумпиран, но пък само колко е грозен.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 9:09
Гост

Някой здраво дърпа конците. Чак Ушев да настоява искането да се изпрати на апелативния спецсъд с оглед спешността на произнасянето.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 9:11
Гост

Иванчева засегна финансови интереси на много хора. Само дано справедливостта възтържествува накрая.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 9:03
Гост

За сетен път се убеждавам, че този съд не върши никаква работа.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2018 7:14
Гост

Сега вече лъсна фиксацията на прокуратурата и спецсъд в това дело. И всички ние ще плащаме за това.