Аз не се боря само за правата на Десислава Иванчева, а за правата на всеки арестант и затворник. Още повече, че всеки може да попадне в такава ситуация“. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред Нова ТВ в отговор на коментар на правосъдния министър Цецка Цачева от вчера, че няма ВИП арестанти.

Повод за задочния спор между двете станаха снимки на мизерните условия в килията на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Снимките са направени от екип на омбудсмана, който извършил проверка в ареста, където двете са настанени.

По този повод Мая Манолова отправи и редица препоръки към министъра на правосъдието, а вчера Цецка Цачева отговори, че няма ВИП арестанти, на помещенията е правен ремонт през 2015 г., а за да се направи нов, ще е необходимо да се изведат всички арестанти, което в момента било невъзможно. Каза още, че преди 2015 г. арестът бил пренаселен, в него имало над 400 души, сега или 240.

Има минимални световни правозащитни стандарти и изисквания, на които трябва да отговарят местата за лишаване от свобода. Има Конвенция на ООН за предотвратяване на изтезанията, на нечовешкото и унизително поведение. По отношение на България комитетът даде публично изявление за условията в затвора. Държавата ни е осъдена по делото Нешков срещу България именно за условията в затворите и местата за лишаване от свобода. Че има подобрение след 2015 г. по отношение на населяемостта, има. Бяха изградени по модела на норвежкия механизъм две нови затворнически общежития – в Дебелт и във Враца. Бяха подобрени условията в някои затвори, но ситуацията е много далеч от минималните изисквания„, каза днес Мая Манолова.

За вторник правосъдният министър е свикал съвещание с ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – София, на което ще бъде поканена и Мая Манолова.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Иванов
Иван Иванов
03 декември 2018 0:51
Гост

С две думи – Боби Нищото. По модела на норвежкия механизъм.

Фразьорство и позьорство.
Не всички юристи стават за работа.