Комисия от Върховния касационен съд (ВКС) започва от днес проверка на апелативния спецсъд във връзка с делата за разглеждане на мерките за неотклонение на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Двете и в момента са в ареста, въпреки че на два пъти съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд замени задържането им под стража с „домашен арест“. В началото на ноември апелативните съдии отмениха първото определение на съдия Хинов и върнаха двете подсъдими в ареста, а по второто от 16 ноември, апелативният спецсъд още не се е произнесъл.

В тази връзка, шефът на ВКС Лозан Панов е наредил да се извърши проверка на цялостната организация и дейността на съда по всички дела, които е гледал до момента за изменение на мерките на Иванчева и Петрова.

Проверката трябва да установи колко такива дела са били образувани от задържането на подсъдимите през април, администрирането на документите от страна на първоинстанционния спецсъд и постъпването им в апелативния, регистрирането и образуването на делата, изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави, както и сроковете за произнасяне.

Последното определение на съдия Хинов за освобождаване на Иванчева и Петрова трябваше да бъде изпълнено незабавно, но прокуратурата подаде веднага протест, включително и срещу незабавното изпълнение, който беше уважен. От апелативния спецсъд обясниха тогава, че спират изпълнението, защото не е изпратен пълният протокол от заседанието на първата инстанция и въззивната инстанция не може да се запознае с всички доказателства.

От апелативния спецсъд обясниха, че едва вчера делото по протеста срещу по-леките мерки за неотклонение, е постъпило при тях и от днес започва да тече 7-дневният срок за произнасяне. Той изтича на 5 декември, когато трябва да приключи и проверката на ВКС. Комисията от върховни съдии е с председател Галина Захарова (заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия) и членове – Капка Костова (председател на Първо наказателно отделение) и Галина Тонева (съдия във Второ наказателно отделение).

След края на проверката комисията трябва да представи до 10 декември доклад за резултатите.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че са изпратили писмо до шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев, в което искат делото да не бъде давано на проверяващите от ВКС, докато съдът не се произнесе по мерките на Иванчева и Петрова.

„С цел да се осигури безпристрастно решаване на това дело от съдиите от АСпНС, предлагаме  да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС до постановяване на определение от състава на АСпНС по протеста на прокуратурата“, се казва в писмото. То е подписано от и. ф. ръководителите на спецпрокуратурата и на Апелативната специализирана прокуратура (АСП) – Димитър Петров и Николай Найденов, както и от Илиян Рангелов от ВКП и Тихомир Стоев от АСП.

По-късно от апелативния спецсъд съобщиха, че проверката вече е приключила и на проверяващата комисия от ВКС са били предоставени всички необходими материали.

Иванчева и Петрова многократно искаха да бъдат освободени от ареста заради нечовешките условия в килиите и дискриминационното според тях положение, в което са поставени жените. От Министерството на правосъдието пък контрираха, че са спазени всички изисквания за пространство на задържаните и са им осигурени нормални битови условия.

В същото време, екип на омбусдсмана Мая Манолова е извършил четвърта проверка на ареста и килията, в която са Иванчева и Петрова, след като бившата кметица е подала сигнал.

„Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух е основателна“, съобщи омбудсманът и отправи препоръки до правосъдния министър Цецка Цачева за конкретни действия.

Екипът на Манолова е констатирал влажни стени и мокри петна заради течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липса на достатъчно дневна светлина и свеж въздух.

„Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла. Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора – гр. София“, завършва Манолова.

От министерството отговориха, че във вторник Цецка Цачева свиква на съвещание с ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – София, на което ще бъде поканена и Мая Манолова.

Както „Лекс“ писа вчера, съдия Иво Хинов разреши на правозащитници от Българския хекзинкски комитет на отидат на оглед в следствения арест на ул. „М-р Г. Векилски“№2 и да разговарят с двете задържани.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прокурор
Прокурор
29 ноември 2018 12:34
Гост

Ей, въобще не уважават решенията на съдия Иво Хинов.

5-ко
5-ко
29 ноември 2018 12:30
Гост

С нетърпение очаквам доклада с резултатите.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2018 12:27
Гост

Браво на Панов! Тези съсипаха жените. Какво толкова могат да направят от вън, след като доказателствата са събрани.

Народен театър
Народен театър
29 ноември 2018 12:28
Гост

Могат да повлияят на свидетел например. А и от страна на Панов това е просто пиар. След гафа, който направи съвсем скоро сега си чисти имиджа.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2018 15:14
Гост

Леле, какви сте само… Вчера оплювате Панов, днес му ръкопляскате. Народ за чудо и приказ…