По 2,7 основни заплати ще получат обвинителите, следователите и служителите от Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура. Това реши днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

То е на основание чл. 233, ал. 6, изр. второ и чл. 345 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), в които е предвидено спецмагистратите и служителите да получават до 6 основни възнаграждения допълнително.

Вчера Съдийската колегия на ВСС определи по 2,3 основни заплати за спецсъдиите и служителите.

Днес предложението беше докладвано от Гергана Мутафова. Тя обясни, че то е в продължение на вчерашното решение на ПК на ВСС, с което беше определен размерът на бонусите за обвинители и следователи от изключително натоварените, високо натоварените и натоварените прокуратури и следствени отдели.

Както „Лекс“ писа, първите ще получат по 2,7 заплати, следващите ще вземат по 2,3 основни възнаграждения и по заплата и половина е предвидена за натоварените прокурори и следователи.

Днес кадровиците решиха още, че всички обвинители, следователи и служители, които не попадат в графите за натовареност, ще получат по заплата и половина на основание правилата за определяне на ДТВ на Висшия съдебен съвет.

Както двете решения на Прокурорската колегия, така и тези на Съдийската колегия за премии за натовареност и за отпускането на коледни бонуси, ще бъдат обсъдени на заседанието на Пленума утре (виж повече тук).

55
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 11:46
Гост

кой какви поръчки изпълнява и кого и как прикрива / Пеевски, Маджо, Черепа и прочие/ е друга работа. Тук има закон и който не му харесва да го променя.

269/18
269/18
25 ноември 2021 10:09
Гост

Като прочетете, че някой ще получи пари и изпадате в истерия. Заслужили са си парите. Кой се осмели да разследва Божков, братя Бобокови, Миню Стайков и т.н.?

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2021 10:34
Гост

Даже двойно трябва да са им парите, защото изпълняват двойна функция – за едни като Пеевски ПРИКРИВАтура, за други като Божков ПОРЪЧКОратура.

Малко е да ви закрият.
Малко е да ви закрият.
26 ноември 2021 0:31
Гост

И до къде ги докарахте тези ваши „разследвания“ бе спецко? Някой от тези да е осъден даже и от вашия съд! Или викаш това не е важно, за разлика от слугинажа ви на Каскета и изпълнението на поръчките му. Затова са ви бонусите. Да папкате и акате в свинарника ви наречен „специализирана прокуратура“.

123
123
28 ноември 2021 22:42
Гост

Тъпо ли ти е,че те ще вземат бонуси,при това заслужени,а ти -НЕ?!

Баце
Баце
24 ноември 2021 21:44
Гост

Корумпета .

.....
.....
28 ноември 2021 22:43
Гост

Като теб ли?!

Баце
Баце
24 ноември 2021 21:44
Гост

Да се задавите дано корумпета .

123
123
28 ноември 2021 22:44
Гост

Гледай да не ги превариш….

Фифи
Фифи
24 ноември 2021 21:00
Гост

Е то заплатите са им от 5000 нагоре, така че ще изкарат приятна Коледа, ще си обновят отново автопарка, ще си хванат по още един/една любовик/ца, ще си подновят гардероба, а пък ние ще цъкаме с език и ще псуваме. И от министерството на правосъдието ще обясняват на останалите служители как няма пари и трябва да се реже и пести.

Нина
Нина
24 ноември 2021 19:44
Гост

Тези които ни следят и пазят наркопласьорите и подкупите съдии ще получат бонуси. Ние ще се чудим кой ни оставя без работа и ни следи в цяла София

Адвокат със сак
Адвокат със сак
24 ноември 2021 18:57
Гост

Това е правилно, аз ще ям кренвирш на Нова Година, но нека да има луканка за другите, дето не са си мръднали пръста цяла година, това е похвално, трябва да се облажат.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 21:17
Гост

Коментар на човек, който няма абсолютно никакво понятие от реалната работа на прокурори, съдии и съдебни служители …

Баце
Баце
24 ноември 2021 21:46
Гост

Каква работа бе смешник .

Best
Best
28 ноември 2021 22:45
Гост

Ти тъп ли си бе?

Петко 2
Петко 2
24 ноември 2021 18:08
Гост

Халал да са им парите на спецсъдилища прокуратури и прочее! Със здраве да си ги харчат. С това си решение ВСС се погрижи да не забравим колко е малоумен. Избраните от народа представители, с определени герб- и дпс-изключения, вече в трети парламент са за закриване на спец-овете. Били те съд, били прокуратура. В тези служби виждат непреодолимо изкривяване та правосъдието. Само ВСС вижда точно обратното: натоварени магистрати. С какво ли са били натоварени, че са толкова натоварени? Ама як ВСС!

Срам и позор
Срам и позор
24 ноември 2021 17:14
Гост

Спецовете заслужават всяка стотинка от огромните си премии! Толкова години чинно изпълняваха чисто политическите поръчки на хунтата, които нямаха нищо общо с правото. Примерно кой друг ще постанови 2-3 години задържане под стража без годни доказателства или на базата на деяние, което въобще не съставлява престъпление?! След това делото се прекратява тихомълком, задържаните осъждат България в ЕСПЧ, а всички ние плащаме.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 16:55
Гост

Ако някой се информира за Б-я само по бонусите на магистратите, които ще получат, то най-вероятно ще си помисли, че ние сме по-богати от Монако и Дубай взети заедно.

Студент
Студент
24 ноември 2021 15:32
Гост

Г-н Иван Гешев е изключително добър човек и коректен в житейски план. В професионалните си отношения също е много коректен и активен. Не виждам защо постоянно му се скандира оставката, като същaта е неоснователна. А от „Продължаваме промяната“ (ПП), трябва да са наясно, че постоянното им намесване в съдебната власт, ще насочи отрицателни прожекторите на Европа към тях, ще завалят критики. Тия за БОГОВЕ се помислиха, на пук на тях пък, г-н Гешев няма да подаде оставка и нищо не могат да му направят. Да спазват разделението на властите и да не се бъркат в съдебната власт, от която нищо… Покажи целия коментар »

Ха-ха
Ха-ха
24 ноември 2021 15:49
Гост

В Симеоново ли сте „студент“ или в някой от „ПУЦ“ – овете по юризъм-Благоевград, Бургас, Русе и т. н.?
Дерзайте, Гешев ще ви издири по ip адреса и ще ви предложи работа в спец. прокуратурата. Идеален сте за Гешефтурата!

Студент
Студент
24 ноември 2021 15:57
Гост

В СУ ,,Св. Климент Охридски“!

Ха-ха
Ха-ха
24 ноември 2021 16:13
Гост

Ооо, значи сте под вещото академично крило на прекрасни и аполитични „преподаватели“, като Герб-арпаджиков, Стойчо-трите пръста и разни други гербави калинки! Бляскаво бъдеще ви чака, ако не сте гнуслив в целуването на з….. ци, но като гледам не сте!

Студент
Студент
24 ноември 2021 16:22
Гост

И нещо против ли имате Юридическите факултети на останалите ВУЗ-ове?! Защото познавам много добри кадри от тези университети, имам колеги, които съвестно си учат и взимат изпитите tam. Много действащи съдии, прокурори, следователи и т. н. са ги завършили и са страхотни специалисти! Какъв е този де…бил…ски критерии на определяне нивото на професионализъм, изобщо не ми е ясно!

Умре циганката дето хвалеше Гешев
Умре циганката дето хвалеше Гешев
24 ноември 2021 16:42
Гост

Како Сийке, да не си записала второ вишу в СУ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 ноември 2021 16:46
Гост

Съветвам Ви най-приятелски да не влизате в излишни спорове. Очевидно Гешев е демонизиран по предимно политически причини. Новите управници яхнаха вълната а корупцията и сега под този предлог режат всичко наред, за да сложат свои кадри. Нищо ново под слънцето. Личното ми мнение е, че Цацаров като главен прокурор беше значително по-авторитетен от Гешев, но в крайна сметка делата са важни, а не личността сама по себе си, когато става въпрос за публични длъжности. И аз се дразня от цялото това политизиране съдебната власт. На изслушването в НС Гешев ги закопа всичките клакьори на ДБ и останалите протестъри. Факт е,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 ноември 2021 16:49
Гост

* би могъл да осигури баланс

P.S. Опасно е да се дописват правилата само защото си мислим, че ние сме добрите, а те лошите.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 16:55
Гост

Гешев ги бил закопал?! Гешев и закопаване в едно изречение имат смисъл единствено ако е пояснено, че става дума за почвена оран или селски туризъм, защото капацитета на Каскета е толкова. На изслушването в НС се беше скрил зад полите на Сийка и още няколко прокурорки, които говореха вместо него. Правен капацитет – нулев, слугинаж на мафията – на максимум.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 ноември 2021 16:59
Гост

И така да е. Той е административен ръководител. Има доверен екип. Ако прокуратурата беше един човек, да казвате кой колко е зле. Очевидно хората пазят независимостта на институцията. И спрете с тези клишета от партиен митинг- касета, плехар и т.н.

Да бе
Да бе
24 ноември 2021 17:27
Гост

Поздравления за ника! Идеално ти приляга! Не говори обаче за екип на Гешев и, че този екип се борил за независимостта на прокуратурата! Те заедно с шефа си са просто слуги, кадрувани и избрани най-вече от Пеевски, ДПС и по-малко от ГЕРБ с цел да ги пазят и мачкат неудобните им политически и икономически опоненти. Нито им дреме за прокуратурата, нито за прокурорите,освен за протежетата, които инсталират на всички нива пак с горната цел, нямаща нищо общо с правосъдието. С една дума – мафия!

Проскубания Бухал
Проскубания Бухал
24 ноември 2021 17:47
Гост

Абе тоя Гешев да не е вездесъщ да му се не види. Има съд, ако дадено обвинение не става, край. Филчев е бил луд, ама остана докрай, нали? Омръзна ми, всеки новоизлюпен политик да се упражнява върху съдебната система и по- специално прокуратурата. Нали Гешев е некадърен и тъп юрист. Тогава от какво ще се плашат сегашните политици? Една система не може да се изчегърта ей така без да се създаде опасен прецедент на намеса на една власт в друга. Петков мина метър с нарушаването на Конституцията, щот хубавата усмивка и гелосана коса му помогнаха да го изберат. Протестърските партии… Покажи целия коментар »

Студент
Студент
24 ноември 2021 16:51
Гост

Ами някакъв си тук „Ха-ха“, който трябва да се прекръсти на „Ха-хо“…….започна да обижда без видима причина!

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 21:19
Гост

Доста излишен и глупав коментар

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 ноември 2021 15:28
Гост

Преработили са очевидно…..

P.S. Да бяха ги дали на лекарите в болниците.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
24 ноември 2021 15:11
Гост

В основата и първопричина на всяка от „кризите“ в РБ- политическа, здравна социална, икономическа, е спецплавосъдието. Умните и образовани от ДБ в почти три парламента най-напред искат тяхното закриване. Ако ги бяха закрили още април, досега да бяха изчезнали и коронавируси и бедност и необразованост. Защо иначе първата работа на тези милеещи за хората „демократи“ винаги е спеца?? Може да се попромени вица: Ако коронавируса беше от Левски, никога нямаше да стигне до Европа“. На времето тройната коалиция явно си гласува амнистия, но лицемерите демократи превантивно си закриват спеца, да не би след готвените кражби и продаване на Родината- да… Покажи целия коментар »

Спиро
Спиро
24 ноември 2021 14:34
Гост

АСпециализираната прокуратура няма ли да я закриват вече?

Кики
Кики
24 ноември 2021 14:35
Гост

Само си говорят. Спецсъдилищата също са за закриване.

123
123
24 ноември 2021 19:51
Гост

С говоренето и ще се останат…

@@@
@@@
24 ноември 2021 14:24
Гост

Ай сиктир! Вместо да ги закрият, тръгнали награди да им дават! Като за последно – да не остане някой връзкар без дебела пачка за Коледа!

Каменов
Каменов
24 ноември 2021 14:12
Гост

Според мен идват големи промени

Краси
Краси
24 ноември 2021 14:36
Гост

Дано да е в добра посока. Поне така се закани министърът.

Голям завист
Голям завист
24 ноември 2021 15:39
Гост

Да, нека направим заплатите на всички магистрати по 1000 лева на месец. Сигурно това е пътят на промяната. Нищо че във всяка адекватна държава са едни от най-високо платените

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 14:12
Гост

Засега има пари. Да видим натам какво ще е

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 14:12
Гост

Не се занимавайте с тия глупаци. Слушайте преговорите за коалиционно споразумение. Те са интересни и истината за България!

Харизанов
Харизанов
24 ноември 2021 14:10
Гост

Хайде, така се стимулира местната икономика. По Коледа ще се пазарува.

Авигел
Авигел
24 ноември 2021 14:11
Гост

Никога не забравяйте, че ще дадат парите в чуждестранните компании, които ще изнесат парите в чужбина. А ще дадат парите и вероятно за да си прекарат коледните и новогодишни празници в чужбина.

Сиси
Сиси
24 ноември 2021 14:39
Гост

Местна? Ти в кой век живееш! Та ние не произвеждаме нищо. Каква ти икономика. Ще си приберат печалбата търговците и с рестото пак ще пазаруват парцалки от Турция.

Цицеров
Цицеров
24 ноември 2021 14:10
Гост

Бе бонуси да има.

Прокопий
Прокопий
24 ноември 2021 14:51
Гост

Стига да са заслужени.

Джени
Джени
24 ноември 2021 14:09
Гост

Заслужили са си ги. Май…

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2021 14:09
Гост

Абее…истината е, че Гешев крепи Борисов, а Борисов крепи Гешев. Трябва да се махне Гешев!

Серафим
Серафим
24 ноември 2021 14:09
Гост

Да видим след срещите и евентуално създаването на кабинет дали няма да се направят радикални промени. Тия спецпрокуратури са пълен фейк!

Лари
Лари
24 ноември 2021 14:52
Гост

Никаква работа не вършат. А само разходи носят. Сега пък и бонуси…

ZzZ
ZzZ
24 ноември 2021 20:03
Гост

Ти па си много работен,като те гледам само по форумите висиш и ръсиш акъл…

123
123
24 ноември 2021 20:04
Гост

И ти си фейк,и ника ти е фейк,и мнението ти е фейк, така че фейк от тук! Капиш?!

Дани
Дани
24 ноември 2021 14:08
Гост

Нямаше ли да махат тия спецпрокурори? А сега и още пари ще им дават.