По 2,7 основни заплати допълнително ще получат магистратите от изключително натоварените съдилища, между 2,3 и 2,5 основни възнаграждения ще вземат колегите им от високо натоварените съдилища, а всички останали магистрати и служители ще получат по заплата и половина коледна премия. За това са се разбрали членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС) на работно заседание днес, научи „Лекс“.

Решението се отнася само до съдиите. Прокурорската колегия ще трябва да реши въпроса за обвинителите и следователите.

Преди няколко месеца Съдийската колегия прие правила за определяне на допълнителни трудови възнаграждения въз основа на степента на натовареност на съдилищата, според изискванията на чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт. За целта бяха осигурени и малко над 9 млн. лева. За да бъдат разпределени между натоварените съдилища обаче, първо ресорната комисия към СК на ВСС трябваше да определи степените на натовареност, което тя стори късно вчера.

Четири съдилища са изключително натоварени. Това са Софийският градски съд, административните съдилища в Пазарджик и Перник, както и районният съд в Нова Загора. В този списък влизат и Върховният касационен съд и Върховният административен съд.

В графата „високо натоварени“ пък попадат апелативният съд в София, Софийският районен съд, административните съдилища София-град, Кюстендил, Пловдив и Враца, както и районните съдилища в Пловдив, Бургас, Варна, Ихтиман, Лом, Пазарджик и Чирпан (виж повече тук).

Тези общо 19 съдилища ще получат допълнителни трудови възнаграждения съобразно правилата по чл. 233, ал. 6, изр. първо от ЗСВ.

Останалите съдии и служителите ще получат по заплата и половина по друг ред, а именно според правилата за определяне и изплащане на средства за допълнително трудово възнаграждение, въз основа на които в края на всяка година ВСС раздава коледни бонуси от икономиите в съдебния бюджет.

Сега предстои бюджетната комисия да направи съответните разчети, за да бъдат преведени парите.

 

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 12:40
Гост

Все едно се брои шивашка продукция. Много грозна статия създаваща конфликти между съдии в провинцията, съдии в София, персонал…ВСС с политиката си не изгражда юристи, а меркантилни кариеристи.
Секретарите и деловодителите все пак имат технически функции, колкото и да носят самозабравилите се съдии… Много грозно. Бог да вразумява.

аожгтн
аожгтн
19 ноември 2021 14:08
Гост

Тя статията не е грозна, грозни са тия, които вземат подобни решения.

Анонимен
Анонимен
22 ноември 2021 10:32
Гост

И статията е грозна- придружена с пачка пари, снимани в едър план. Няма една критична дума за против политиката на ВСС, какво цели според Вас подобна публикация?

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 12:19
Гост

Голямо мрънкане. А следващите 5 години нито индексации ще получите, нито дмс-та, нито за натовареност, нито за дрехи. Ще виете отвисоко и надалеч. Хайде весели празници! Нали промяната продължава!

клета майка България
клета майка България
19 ноември 2021 7:20
Гост

Ама вместо да спорите, отворете си ЗСВ и вижте, че в парите за натовареност служители няма! Повтарям – по закон няма! И ВСС на челна стойка да застане, от тези пари няма как да даде на служители. Затова заставайки на въпросната челна стойка, успява да извади онези 1,5 заплати за Коледа, за да не остане никой без ДТВ! Клета майка България щом съдиите и съдебните й служители не си познават устройствения закон

????
????
19 ноември 2021 14:09
Гост

Законът човешки не е неотменим като законът Божий. Направиха ли нещо да не е законът толкова малоумен? Докога ще се оправдаваме с него?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 23:47
Гост

Аз само не разбирам как така само съдиите са натоварени – кой обработва повечето дела на съдиите, кой влиза в заседание и пише протоколи по повечето дела на съдиите, кой разнася призовки по повечето дела на съдиите и т.н.?! Съдиите в София, да, наистина имат повече дела от провинциалните съдилища, ама нали тези дела минават и през администрацията-служителите? Та служителите от натоварените съдилища кога ще бъдат зачетени за хора и ще получат възнаграждение за натовареност???

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 23:54
Гост

Е, как може да се пише без да се чете и да се мисли, и съдиите, и служителите ще получат допълнително възнаграждание според натовареността на съответния съд. Съдиите и служителите в най-натоварените съдилища ще получат 2.7 заплати, а в останалите съдилища 2.5, 2.3 или 1.5, никъде не се споменава, че съмо съдиите ще получат толкова, или е по-лесно да не се чете и да не се мисли, а само да се мрънка от някои служители с големи претенции, които все гледат в канчето на съдиите, което по принцип е недопустимо. Всеки да си знае мястото.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 0:36
Гост

Цитирам: “ Решението се отнася само до съдиите. ” Та, не знам кой не чете?!

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 0:44
Гост

Цитирам: “ По 2,7 основни заплати допълнително ще получат магистратите от изключително натоварените съдилища, между 2,3 и 2,5 основни възнаграждения ще вземат колегите им от високо натоварените съдилища” Къде видяхте служителите …. ? Освен заплата и половина коледна премия, която ще получат всички магистрати и служители във всички съдилища, т.е не е за натовареност? А аз питам кога служителите от натоварените съдилища ще получат бонуси за натовареност? Моите уважение, ама май Вие не четете!

Съдебен служител, ненатоварен
Съдебен служител, ненатоварен
19 ноември 2021 0:48
Гост

Изглежда Вие не четете, г-н недоволен съдия? Което е недопустимо за съдия, особено ако сте безгрешен. Вероятно от мислене не сте прочел? Може да не успявате да направите правите разлика между “натовареност” и “коледна премия”. Но понеже съм съдебен служител и ежедневно проверявам актовете на съдията, ще помогна и на Вас – моля, прочетете абзац втори, изречение първо от статията. Благодаря. Недопустим е тонът, който се долавя от коментара Ви. Искрено ще съжаля колегите, които работят с Вас, ако проявявате подобно неуважение към тези, които подпомагат работата Ви ежедневно. Редно е и ще е полезно да осъзнаете, че без секретар… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 17:56
Гост

Покажете им мястото на тия съдии, г-н/г-жо в 16,55 ч. на вратата с палтото. В интренет и по пушкомовете с останалите интриганти сте много силни, а иначе сте по-ниски от тревата, щото си Ви е хубаво местенцето. Вашата работа е важна, но обслужваща. Това е нейната функция. Ако носите нещо на гърба си, това са собствените Ви претенции.

Анонимен
Анонимен
20 ноември 2021 8:23
Гост

Абсолютно правилно! В СРС в 17.00ч. на изхода има тълпа от бързащи да ди тръгнат (със сигурност поне от 15ч., ако омаха тази възможност) служители, не от съдии. Вечер до късно (често до 22ч и по- късно) и през почивните дни има съдии, не служители. През работно време (не само в почивките) служителите пушат на паркинга с началниците деловодство и секретари- и то точно на входа. И да отбележа, добре вършените си работата служители, които ме “мъкнат на гърба си”, сте това, което трябва да бъде служителят съгл. обикновените норми, не нещо изключително. Толкова за разликата между 2.3 и 1.5… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2021 0:06
Гост

Що за безхаберие! Тези наглеци си позволяват и да се прибират! Я им забранете да си ходят у дома, бива ли такова нещо и то за има-няма 1000 лв. ! И пушат, представяте ли си, пушат навън! А не между етажите, както част от съдиите. Ще пушат и ще се прибират… сигнал до ВСС, бързо! Сигнал, защото Вие лично и като съдия можете само да се възмущавате на тази наглост – недопустимо е тези да си ходят у дома. Долавям някаква самовглъбеност в този коментар, но нека помогна с отварянето на очите Ви – често и през работни, и през… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 12:39
Гост

Ами явете се на конкурс и станете съдия

Анонименххх
Анонименххх
22 ноември 2021 14:05
Гост

А на Вас дали Ви е известно, че в провинцията 1 деловодител/секретар обслужва по 3-4 съдии. В СРС е 1 деловодител в ГО е на 1 състав, а в НО на 2 състава. Това никъде го няма в провунциалните съдилища. Затова, моля не се изказвайте неподготвени. Натовареността на администрацията в София е точно толкова, колкото във всеки 1 друг съд.

Деловодител
Деловодител
18 ноември 2021 21:14
Гост

Ама, моля ви се, има съдии в СРС-НО, които пишат по 4 присъди на година. И после пищят, че били натоварени. Преди работих в провинциален съд и мога да кажа, че по-големи нахалници от софийските съдии няма.

Geleto
Geleto
18 ноември 2021 22:00
Гост

Точно защото съм работил в РС извън София, както и в СРС, мога да дам примера как в СРС един деловодител в НО е на два, а понякога и на повече състава, а в РС хикс беше на един и когато й занесох накуп две насрочени дела, та каза, че това е много работа. Всеки, който е бил съдия в СРС и някъде другаде без колебание ще ви каже къде работата е повече. Иначе напълно вярно е това, че в малък съд трябва да разбираш от всичко, а понякога идва и доста работа наведнъж. Със СРС, обаче, вервайте ми, не… Покажи целия коментар »

Teach
Teach
20 ноември 2021 9:00
Гост

Натоварването, според правилата, се определя за среден брой дела на съответното ниво в съдилищата, а не като цяло. Т.е. един е броят дела за районни съдии и друг за ниво окръжни и административни.

????
????
19 ноември 2021 14:14
Гост

Огромният проблем е, че не е налице точен и ясен критерий за разпределяне на средствата.
Кой, как, на какво основание и на каква база разпредели съдилищата по точно този начин в тези групи?
И защо не се отчита индивидуалната натовареност, а тази на цели съдилища?
Че то в отделни съдилища има огромни разлики в натоварванията. Едни гледат обемни и тежки дела, за сметка на това – и много, други разнасят по една бледа папчица.

Хххй
Хххй
19 ноември 2021 14:29
Гост

Прочети чл.233 ЗСВ. Там са отговорите, Чукча .

Съдебен служител, ненатоварен
Съдебен служител, ненатоварен
18 ноември 2021 19:55
Гост

Аз – съдебен служител, ненатоварен, който няма да получи 3,4,5 заплати за натовареност, защото не съм натоварен и работя в не най-натоварения съд в страната, а именно СРС и влизам в съдебни зали, пиша по около 20 протокола, защото влизам с по около 20 дела седмично и разбира се, работя целия заповеден и целия исков доклад /с огромното облекчение, че деловодството е насрочило първото по делото съдебно заседание, благодаря на колегите, те правят работата дори по-лека!/, аз изразявам искреното си съжаление и моралната си подкрепа към магистратите и служителите от АС-Пазарджик – за 2020 г. при тях са постъпили цели… Покажи целия коментар »

Селски съдия
Селски съдия
18 ноември 2021 21:03
Гост

Ха сега си представете, че имате 2 заседателни дни седмично и че трябва да влезете в зала с 7-8 граждански дела, 5-6 административнонаказателни, и поне 1 ОХ. Докато почивате между заседанията имате да напишете няколко заповедни и да изпълните и някоя и друга присъда. И между другото давате дежурства поне два пъти в месеца.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 9:22
Гост

Милия!

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 21:25
Гост

По какъвто и да е начин не искам да омаловажавам труда на който и да е, но е редно все пак да погледнем на нещата обективно, преди да заемаме такава крайна позиция. Видно от сайта на ВСС – за 2020 г. в СРС са постъпили точно 65 624 първоинстанционни граждански дела, които са били разпределени грубо казано между 108 състава (броят се е менил през годината, но едва ли е падал под 100), което прави около 656 дела на състав ( ако вземем 100 състава). За същия период в РС – Нова Загора са постъпили 1099 първоинстанционни граждански и 492… Покажи целия коментар »

най-раумното мнение
най-раумното мнение
18 ноември 2021 21:53
Гост

Нещата са обективни – в един малък съд може да е по-натоварено от СРС. Отговорността не е по-малка. А това, че нямаш никаква почивка също е вярно.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 9:36
Гост

Никой не споменава, че всички съдии си получиха бонусите за 2020 г. още през месец декември 2020 г. Не е редно за 2021 г. бонусите да се разпределят на база брой дела през 2020 г. В СРС съдиите вече са получили повече дела от 2019 г. преди дори годината да е приключила. Едва ли в РС – Нова Загора имат заповед за разпределяне на отделените искове на докладчика, който е получил делото. В СРС никой не отделя насрещните, обратните и инцидентните установителни искове, просто защото пак ще си ги получи обратно. А колко преюдициални запитвания са отправени до СЕС от… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 10:59
Гост

Никой не оспорва, че вероятно съдиите от София /СРС/ разглеждат по-сложни дела, че имат голяма натрупана висящност и др. За това взимат заплати като за Окръжни съдии. За това в СРС има най-много съдебни помощници (в повечето РС изобщо няма помощници) и т.н. Не е вярно, че съдиите от страната не отправят преюдициални запитвания – само за миналата година има 2 от РС-Луковит и 2 от РС-Несебър. Поне аз не съм чул за запитване от СРС през миналата година. Може и да има, но не съм чул за такова. Наред със сложните дела в СРС има и много еднотипни –… Покажи целия коментар »

????
????
19 ноември 2021 14:18
Гост

Върни се в основното училище и си преговори проценти.
Какво значение има бройката дела за целия съд? От значение е бройката, която гледа даден съдия, плюс вид, обем, страни и т.н. – има си параметри за изчисляване.
Само дето не е ясно ВСС дали се е съобразил със системата за отчитане на натовареността или е броил звездите.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 18:30
Гост

Ама дайте им по 10 заплати бонуси, белким почнат да си пишат решенията и мотивите в срок и да идват на работа и в извънзаседателните дни.

Мелничка за пипер
Мелничка за пипер
18 ноември 2021 19:17
Гост

Нямам просрочен акт, на работа съм си всеки ден и си нося редовно работа за събота и неделя вкъщи. На теб какъв ти е проблемът, хейтърче?

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 19:51
Гост

Е защо „че“? Иначе ти явно си изключението,което потвърждава правилото.

Районен съдия
Районен съдия
18 ноември 2021 21:11
Гост

И аз нямам просрочен акт. Имам около 430-450 дела (наказателни, административнонаказателни и ЧНД-та) за една година, но ме броят в най-слабо натоварените районни съдилища. Е това честно ли е? Нямам дело продължило повече от 6 месеца от образуване до присъда или Решение. Дали не се чувствам прецакан на фона на няколкото ми колеги, които от 20 години за на районно ниво и не си дават зор за никъде и ще получат същите 1,5 заплати като мен. Редно е подходът да е индивидуален, а не по съдилища , защото във всеки съд има работещи и мързеливци. Има достатъчно данни, кой колко… Покажи целия коментар »

Таен агент
Таен агент
19 ноември 2021 7:27
Гост

И да си напишат разпорежданията,защото и това се прави от служителите а те са натоварените

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2021 12:15
Гост

Откъде да им дадеш? От джоба си ли?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 ноември 2021 18:06
Гост

Последна 3-та строфа. Другите две са в предходните статии за бонусите:

Изважда хищникът голям червен
Дълъг морков, който мие всеки ден
Отваря Зайо мъничка уста,
А Вълчо вика: “Неее, в …….”
Плаче нежният гризач, не ще да спре,
Щото нападателят освирепял, почнал здравата да го ….

P.S. Бъдете живи и здрави.

Чочо
Чочо
18 ноември 2021 17:02
Гост

Дали ВКС и ВАС са по- натоварени от СРС?

Чавдар
Чавдар
18 ноември 2021 17:41
Гост

Със сигурност- не. Ама нали са върховни.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 19:02
Гост

Заплатите във ВКС и вас са ниски. Но в СРС богатеят. Та зятуй

Филип
Филип
18 ноември 2021 16:56
Гост

Честито! Със здраве да си ги харчят.

Съдия
Съдия
18 ноември 2021 16:49
Гост

И какъв е тогава смисълът да има средно натоварени и ниско натоварени съдилища! Нали ВСС спусна правилата за определяне на натовареност! С това решение директно казват- не се хабете другата година толкова, накрая и нищо да не сте правили, ще вземете дмс колкото останалите. Този ВСС наистина е пълен провал. Поредната недомислица, която на всичко отгоре противоречи на техните правила!

Идит
Идит
18 ноември 2021 16:52
Гост

Е, натоварените взимат по 2.7 заплати, а ненатоварените – по 1,5 заплата.

въпрос
въпрос
18 ноември 2021 21:09
Гост

Ненатоварените нали до 1 ? Как така 1,5?

Игнат
Игнат
18 ноември 2021 16:26
Гост

Да се надяваме, че няма да спрат да работят 😀

Абагард
Абагард
18 ноември 2021 16:25
Гост

Добри новини

Евстатиева
Евстатиева
18 ноември 2021 16:25
Гост

Желая им ползотворна работа на всички съдии

Абагард
Абагард
18 ноември 2021 16:25
Гост

Заслужили са си ги.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
18 ноември 2021 16:24
Гост

Желая им само да започнат по-бързо да се случват вземанията на решения по дела. Това ще ги направи и по-малко натоварени. Или тогава пък няма да има бонуси… олеее… таам ли се крие ключа от бараката?

Anonimen
Anonimen
18 ноември 2021 16:58
Гост

Не винаги зависи от тях колко бързо ще излязат с решение.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 17:13
Гост

А от кого друг зависи? От международното положение ли?

Добри
Добри
18 ноември 2021 17:45
Гост

Вещи лица, експертизи, връщане на делото на долната инстанция. Много по- дтебнички неща от вашето предположение.

Харалампи
Харалампи
18 ноември 2021 16:23
Гост

А делата да започнат по-бързо да се гледат какво ще е нужно?

Ananieva
Ananieva
18 ноември 2021 16:23
Гост

Честити да са им

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 16:23
Гост

2,5 няма. Лекс лъже.

Стаматова
Стаматова
18 ноември 2021 16:23
Гост

Определено ми допада, че си получават хората бонусите

Dimitrina F
Dimitrina F
18 ноември 2021 16:21
Гост

Заслужават хората. Изкарват си парите честно, а не си правят майтапи и далавери, както депутатите. Те и не могат. Нито са такива хора, нито имат позиция да го правят.

Тити
Тити
18 ноември 2021 17:00
Гост

Изключително отговорна и много често натоварена професия.

Анонимен
Анонимен
18 ноември 2021 16:21
Гост

Евала