Български генерал от резерва, участвал в мисии в чужбина, е уличен в шпионство в полза на Русия. Това съобщиха днес от прокуратурата и поясниха, че генералът е издавал държавни тайни на руската страна от 2016 г.

Той е предоставял информацията на руски дипломат, съветник в посолството на Русия в София. Двамата прикривали дейността си чрез конспиративни срещи, предавали информация с преносими карти-памет и криптиращи устройства, като ползвали шифрограма за кодиране на комуникацията помежду им. От прокуратурата поясняват само, че генералът е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО.

„В хода на воденото под ръководството на Специализираната прокуратура разследване е установено, че обвиненият висш военен от резерва е събирал класифицирана информация, отнасяща се до вътрешно-политически въпроси на Република България и я е предавал на служител в дипломатическата мисия на Руската Федерация в София“, заявиха от прокуратурата.

По непотвърдена информация от Министерството на отбраната става дума за бригаден генерал Валентин Цанков.

В момента се извършват претърсвания и изземвания на два адреса и леки автомобили на бившия висш военен. Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външния министъра Теодора Генчовска за участието в шпионажа на руския дипломат, тъй като само тя може да поиска той да бъде отзован в Русия.

До разкриването им се е стигнало след съвместна работа на Специализираната прокуратура и ДАНС, които са събрали доказателства за извършвана разузнавателна дейност от българския генерал и руския дипломат и е било образувано досъдебно производство за шпионство.

„В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България“, посочват от прокуратурата. Тъй като уличеният в шпионство дипломат се ползва с имунитет, той не може да бъде привлечен като обвиняем.

Посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова е била поканена във външното министерство, но е отказала да отиде и е изпратила свой заместник. Това съобщи днес началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков – Лена Бориславова. Тя обясни, че правителството е в течение на разследването за шпионаж и работи заедно със службите.

„Преглежда се и необходимостта от идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос дипломатическия статус, тъй като не изпълняват само дипломатически функции“, поясни още Бориславова.

За разследването съобщи и главният прокурор в профила си в „Туитър“.

От външното министерство съобщиха по-късно, че за персона нон грата са обявени двама руски дипломати заради това, че са осъществявали разузнавателна дейност в България. Двамата трябва да напуснат страната до 48 часа.

От МВнР са връчили две ноти на руското посолство, като първата е за двамата дипломати, а втората е заради обидната публикация на посолството от края на миналата седмица. Тогава от там написаха, че „във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна – в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии, включително и на дипломатическата ни мисия в София“.

От външното министерство определят използвания език като несъвместим с дипломацията и недвусмислена обида към България.

„Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България. Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, заявиха от МВнР.

С днешния случай, разкритите руски дипломати-шпиони стават осем само за последните две години.

Миналата година на съд беше пратена и престъпна група от шестима бивши и настоящи военни, която е шпионирала за Русия. Като неин лидер е обвинен 74-годишният Иван Илиев, който е бивш шеф в служба „Военно разузнаване“ в Министерството на отбраната (МО). Заедно с Илиев, когото прокуратурата нарече „Резидента“, обвинена, че е работила с него, е и съпругата му Галина, която пък била посредник за връзката със служител на руското посолство. Според разследващите Илиев вербувал още четирима души, сред които и зам.-шефът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ в МО полк. Петър Петров. Друг участник в групата е директорът на регистратурата „Класифицирана информация“ към Народното събрание Любомир Медаров, както и служителят от военното разузнаване Димитър Влахов. Шестият подсъдим също е служител на военното разузнаване и той е единственият, който е на свобода – срещу гаранция, след като е направил самопризнания.

За шпионство в полза на Русия е подсъдим и лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 март 2022 13:57
Гост

Е, оказа се, че вътрешнопартийният живот бил класифицирана информация.Нищо чудно за Ачката Кънев, той вярва и в елховски духове.Няма да се учудя, ако е вътре в нещата по това ДП, той обича милиционерски изпълнения.

незапознат
незапознат
03 март 2022 8:00
Гост

Добре де, а другите посолства не шпионират, така ли?
Защото не пускате инфо за заловени дипломати от други държави. Ако другите държави не шпионират-това е добре. Супер даже.

Комплексарите си приличат
Комплексарите си приличат
02 март 2022 20:38
Гост

Едно комплексирано човече каза преди няколко дни, че било тръгнало на лов за нацистки елементи в Украйна – за да може да се задържи на поста си на всяка цена и да оправдае беззаконията си, въпреки че никой освен приближените му глашатаи не му вярва. Едно друго комплексирано, но и далеч по-тъпо човече явно се е вдъхновило от този пример и е тръгнало на лов за руски шпиони – за да може да се задържи на поста си на всяка цена и да оправдае беззаконията си, въпреки че никой освен приближените му глашатаи не му вярва.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 14:58
Гост

Каскета се е спазарил с Мустафата и сега Кирчо няма да го закача. Хайде да видим в съда какво ще стане.
Апропо, що няма публикувани записи на СРС?

Браво!
Браво!
02 март 2022 12:17
Гост

Местният клоун е решил, че войната в Европа е твърде скучна, а България твърде в страни от нея и трябва да се намеси лично за да сломи веднъж завинаги руските мекерета у нас и да покаже на Мустафата и Байдън, кой ще им я спечели!
Зеленски пасти да яде!

Дидо
Дидо
02 март 2022 12:06
Гост

Е, къде видя Гешев политическиидеи за закриване на специализираните структури?

Ники
Ники
02 март 2022 12:07
Гост

Чуди се какво да си изсмуче от пръстите.

Лозан
Лозан
02 март 2022 12:05
Гост

Какво им става на тези военни?

Лозан
Лозан
02 март 2022 11:59
Гост

Е, този път и спецсъда успя да свърши нещо.

Симеон
Симеон
02 март 2022 12:04
Гост

Да го закриват вече този съд, който освен разходи нищо друго не носи.

Хари
Хари
02 март 2022 11:55
Гост

Е, чак сега ли го хванаха този?

Георги Ат.
Георги Ат.
02 март 2022 11:39
Гост

Другари, американци, пишете ни 10 точки вече с тоя шпионин и да спираме с глупостите, че само тия руснаци, които имат жилища в България са 200 000, а нашата армия има-няма две дивизии …

Чичо Сам
Чичо Сам
02 март 2022 11:38
Гост

Гешев-дипломат. Лови руски шпиони на килограм, а онези уж ястреби искат да го разкарат…

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 11:38
Гост

Кога е получен сигналът, колко време е работено по него, кой е този генерал, имат ли представа какви тайни са изнесени, уведомени ли са партньорите ни в ЕС и НАТО – все въпроси, на които няма отговор, а са важни. Особено важно е да се знае каква информация е компрометирана.

Спондж
Спондж
02 март 2022 11:41
Гост

Компрометиран може да бъде само човек, долкото този тъп русизъм има значение на орезилен, опозорен, а най-вече – омаскарен.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 11:46
Гост

А защото резил пък е много българска дума, нали.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
02 март 2022 12:39
Гост

>> Компрометиран може да бъде само човек, долкото този тъп русизъм

откога руснаците си изразяват мислите на ингилизки? щото анонимният автор на „компрометирената информация“ или мисли на ингилизки, или е използвал компютърен преводач от същия език: the information is compromised (информацията е издадена). в английския език въпросната дума има друго значение и в дадения случай има тъп ингилизъм. иначе да, императорското семейство Романови е далечна рода на английската кралица.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 11:36
Гост

Интересно, интересно, вчера беше освободен един генерал…Да не би пък да е той?

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
02 март 2022 11:37
Гост

Той на какви мисии е бил? Аз не се сещам. Но имаше един друг, дето го разнасяха по военни съдилища и го оправдаваха години наред.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 11:40
Гост

Ако някой си мисли, че е Шивиков, не е той, защото напусна армията още през 2015 г. и се зае с политика.

Аноимен
Аноимен
02 март 2022 11:57
Гост

По всяка вероятност и с този ще стане така.

Дамян
Дамян
02 март 2022 12:29
Гост

Има се предвид дипломатически, а не военни мисии.

Анонимен
Анонимен
02 март 2022 11:36
Гост

И Гешев реши да се включи в конфликта

Kiki
Kiki
02 март 2022 11:58
Гост

Голям зор да си прави PR.