Военнослужеща от Стара Загора е осъдена условно на една година затвор за това, че е набедила адвоката си в документно престъпление, за да не му плати хонорар.

Това реши Софийският военен съд, който за втори път гледа делото на първа инстанция. Спорът, за който „Лекс“ е разказвал, е за дължим хонорар от 320 лева, заради който жената подала жалба в прокуратурата, че адвокатът е съставил неистински договор за правна помощ и съдействие, но същевременно и затова, че е преправил съдържанието му, за да докаже, че тя му дължи 320 лева. Прокуратурата започнала разследване, но го прекратила, след като установила, че навсякъде в договора действително стоят подписите на военнослужещата, след което тя пък беше подведена под отговорност за набеждаване.

Историята помежду им започнала през 2015 г., когато жената потърсила услугите на адвокат от Сливен, за да ѝ съдейства в бракоразводното ѝ дело, по което получила родителските права над двете си деца. Връзката между тях направил съпругът на сестра ѝ, който се познавал с адвоката. Две години по-късно непълнолетният син на жената бил пребит от други двама непълнолетни и тя пак се свързала с адвоката.

На 26 декември 2017 г. подписали договор за правна помощ, който бил изписан в три листа с индиго – бял, върху който били изписани ръкописно условията и син и жълт, на които се отпечатвал. На гърба на последния с химикал било попълнено и пълномощното, според което адвокатът я представлява по наказателното дело за побоя и трябва да предяви иск за вреди. Последният екземпляр бил предаден на разследващия полицай.

В хода на делото жената решила да потърси друг адвокат, но не платила дължимите по договора 400 лева. Адвокатът се свързал с мъжа на сестра ѝ и предал банковата си сметка, за да му бъде платено възнаграждението, както и синьото копие от договора, но тя му превела само 80 лева.

През юли 2018 г. адвокатът подал заявление за издаване на заповед за изпълнение за останалите 320 лева. Жената пък написала възражение, след което адвокатът предявил иск за вземането си в съда. Тогава военнослужещата подала жалба в прокуратурата. В нея тя пише, че адвокатът е преправил договора „с подправен мой подпис и с невярно съдържание, че съм му платила само 80 лева по банков път…вместо, че към датата на издаване на документа са платени 350 лева в брой“, като целта му била имотна облага. Още в края на 2018 г. обаче разследването е прекратено, след като вещо лице установило, че подписът под договора е неин, а съдържанието не е преправяно. Гражданското дело в съда също било решено в полза да адвоката и съдът признал, че жената дължи още 320 лева, които тя била осъдена да плати.

От пострадала – подсъдима

Така военнослужещата от Стара Загора става подсъдима, като е пратена на военен съд за това, че е набедила адвоката в документно престъпление, а той предяви и иск за 100 000 лева неимуществени вреди.

Първоначално делото във военния съд в Сливен приключи бързо след едно заседание и жената беше осъдена условно на година и половина затвор, като съдът е прие за съвместно разглеждане гражданския иск, но след като приключи делото реши, че искът ще затрудни процеса и го прекрати в тази му част.

Ключово обстоятелство по делото стана химическо отпечатване на сумата от 350 лева в синия лист от договора, който е бил предаден на жената, след като адвокатът започнал да си търси дължимите пари. Според назначените вещи лица на всички инстанции отбелязването се е получило по-рано при подписване на договор на адвоката с друг негов клиент в кочана с документи. Според военния съд в Сливен подсъдимата е опитала да се възползва от това старо отбелязване и започнала да твърди, че тя е платила тази сума на адвоката.

На втора инстанция Военно-апелативният съд (ВоАпС) обаче оправда военнослужещата, след като прие, че не е знаела, че сигналът ѝ е неверен.

Според нейната версия в кантората на адвоката тя му предала 350 лева в брой при подписването на договора, тъй като нямала повече. Пред втората инстанция жената казва вече, че била разстроена и разсеяна и не обърнала внимание, че е положила подписа си и за „клиент“ в договора. Адвокатът пък ѝ казал да не му звъни, а той щял да я потърси след края на делото. Тя обаче разбрала от майка си, че младежите, обвинени за побоя на сина ѝ, са признати за виновни, но освободени от наказателна отговорност и се обадила на адвоката. След като защитникът отказал да се срещнат и да говорят, жената решила да не води и гражданско дело срещу нападателите на сина ѝ. Така, при последния разговор с адвоката тя го питала какво още му дължи и той отговорил, че трябва да му даде още 80 лева, който според него пък са единствените пари, които е получил.

Освен че се доверява на обясненията на подсъдимата, ВоАпС отбеляза, че според обвинителния акт военнослужещата е набедила адвоката в престъпление на 26 юли 2018 г. Съдът обаче посочва, че оригиналната жалба е изготвена на тази дата, но е получена и станала достояние на прокуратурата едва на 3 август. ВоАпС стигна и до извод, че деянието е несъставомерно и от субективна страна, тъй като подсъдимата не съзнавала, че са неверни фактите за преправен подпис и договор, които е описала в жалбата си до прокуратурата.

След това Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на втората инстанция, като в решението си подчерта, че военните съдии са се предоверили на обясненията на подсъдимата и казаха, че „няма нищо по несигурно и ненадеждно, като критерий за достоверност да се ползва поведението на подсъдимия при даване на обяснения“.

След като делото се оказа отново във ВоАпС, съдиите решиха да го върнат на първата инстанция, защото на подсъдимата не била разяснена възможността да иска съкратена процедура. Отделно в решението се казва, че неправилно делото е било прекратено по отношение на гражданския иск на адвоката. Освен това съдът отбеляза, че в обвинителния акт е посочено, че набеждаването е извършено на 26 юли 2017 г., а в действителност на тази дата само е била изготвена жалбата на военнослужещата, но е подадена по-късно.

Делото отново се оказа в Сливен, но пък там вече нямаше съдия, който да го гледа. В съда има двама съдии, като единият вече беше осъдил подсъдимата, а при второто разглеждане съдия Георги Георгиев се отведе, защото бил близък с пострадалия адвокат. В мотивите си магистратът поясни, че навремето е работил като следовател, а тогава адвокатът бил в МВР и двамата били в близки отношения.

Така процесът продължи и в Софийския военен съд, където съставът с председател и докладчик Цанко Грозев прие, че на 31 юли 2017 г., когато военнослужещата е подала жалбата си в прокуратурата, тя е набедила адвоката в извършване на документно престъпление. Освен условното наказание от година затвор, съдът е наложил и обществено порицаниe на подсъдимата с прочитане на присъдата пред личния състав на формированието в Стара Загора, където работи.

Военният съд обаче е отхвърлил гражданския иск на адвоката за 100 000 лева, но присъдата подлежи на обжалване и протест пред Военно-апелативния съд.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Цено
Бай Цено
11 май 2024 11:40
Гост

Моля Ви престанете да ни занимавате с присъди и решения, които подлежат на обжалване.

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
10 май 2024 15:13
Гост

На всеки по-наблюдателен кандидат за младши магистрат, който чете съдебна практика по наказателно право, му прави впечатление, че след пияниците военните, респ. бившите военни, са най-честите извършители на престъпления, основно срещу личността. Храна за размисъл.

Симо
Симо
10 май 2024 12:26
Гост

Крайно време е да се закрият всички военни.

Кирил
Кирил
10 май 2024 12:27
Гост

Те от кога се канят.

Щерев
Щерев
10 май 2024 12:23
Гост

Тя пък къде е тръгнала да се бори с адвокат.

Филип
Филип
10 май 2024 12:24
Гост

Защо не? Ако е в правото си?

Симо
Симо
10 май 2024 12:30
Гост

Да. Ама в случая не е.

Лозан
Лозан
10 май 2024 12:21
Гост

За тези пари можеше да си спести всички неприятности. Да ги беше платила просто.

Кирилка Петкова
Кирилка Петкова
10 май 2024 14:48
Гост

Ми нали е военна…

хахахаах
хахахаах
10 май 2024 12:12
Гост

Ех военен съд, ех военна прокуратура, каква правна мисъл!

закривай
закривай
10 май 2024 12:13
Гост

Те откога са за закриване, ама при промените в Конституцията никой не пожела да чуе това предложение.

нека се види
нека се види
10 май 2024 12:11
Гост

Нека се види с какво се сблъскват адвокатите. Това нито е първият, нито е последният случай на отказ на клиент да плати дължимото по договора. Тук разбира се се е стигнало до върховната изродшина с набеждаването.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
10 май 2024 11:10
Гост

Колкото пъти прочета мотивиран отвод, толкова пъти се чудя тези хора що за лабилен интегритет имат. Познавали се, щото били колеги преди години. Ами то колко държава сме, бе, всички се познават, особено в по-малките градове. Дай да затваряме съдилищата там и ето ти реформа.

принципът на отвода
принципът на отвода
10 май 2024 12:18
Гост

Когато ти отърва да отървеш делото – познавате се, близките сте. Когато искаш да остане при теб – познанството не пречи на безпристрастността. Това е принципът, т.е. безпринципност.

Топ
Топ
10 май 2024 11:10
Гост

Много важна правна новина за значимо дело, направо за развитие на правото

Чичо Сам
Чичо Сам
10 май 2024 11:37
Гост

Е, ти па си Ален Делон…

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 11:08
Гост

В какъв филм се е вкарала за 400 лева, интересно кой я е убедил, че може да ѝ се получи.

123
123
10 май 2024 11:05
Гост

Доста нагло изпълнение, само не си струва разхождането по инстанции толкова време.