Лидерът на движение „Русофили“ Николай Малинов е предаден на съд по обвинение за шпионство. От Специализираната прокуратура съобщиха днес, че той ще бъде съден за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин с цел да издаде информация, представляваща държавна тайна.

В хода на разследването бяха проведени множество процесуално-следствени действия – разпит на свидетели, претърсване, изземване и личен обиск,  изготвени бяха две компютърно-технически експертизи, графологична експертиза на веществените доказателства, събрани са относими към предмета на доказване справки и документи“, се казва още в съобщението от спецпрокуратурата като в него не се посочва името на Николай Малинов, а само инициали Н.М., политически лидер.

Очаква се Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание.

През 2019 г. председателят на движение „Русофили“ беше обвинен в шпионство и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. От прокуратурата обясниха тогава, че Малинов е приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България, а в докладна записка от Малинов на руски език той пишел за „необходимата геополитическа преориентация на България“.

Първоначално Малинов бе задържан, но впоследствие освободен срещу 50 000 лева гаранция. На него му бе наложена и забрана да напуска страната.

Година по-късно САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов от спецсъда е замесен в сериозна корупция. Адвокатите му поискаха от съда да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда.

Случаят отиде при съдия Андон Миталов от спецсъда, който вместо да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо, само разреши на Николай Малинов временно да напусне България. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съда.

Затова тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията и евентуално да поиска да бъде наказан или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване на качеството на работата. ИВСС не откри нарушения.

А Малинов се върна в България и сам се похвали, че е бил отличен с ордена „Дружба“ за „принос в укрепването на единството на руската нация“.

Малко след този случай САЩ обявиха, че съдия Андон Миталов е замесен в сериозна корупция. Срещу него беше образувано дисциплинарно производство, което все още не е приключило.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Русофоб
Русофоб
25 юни 2021 9:16
Гост

Аз ще правя движение Русофоби. Кой е с мен?

Сикарио
Сикарио
25 юни 2021 7:42
Гост

Лидерът на движение „Русофили“ трябва да бъде хвърлен в затвора без съд и присъда. Организацията му – забранена. Съветският съюз – изселене извън планетата ни.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
24 юни 2021 12:43
Гост

Тоя Гешев е пълен позор – то строи паметници на американски президенти, превърна се в Прокуратурата в Контраразузнаване, само и само да се докара на американците – ама те, пък незнайно защо защо, никак не са му фенове, и аха-аха, да го вкарат в “Магнитски“ с Пеевски.
Чудя се, ако кажат на Гешев от САЩ – Гешев, искаме всеки ден да целуваш задника на посланика, дали ще смее да откаже? Според мен не, даже ще каже – това е удоволствие за мен 🙂

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 22:55
Гост

Русия е неправилно – да ни е враг, дори Цар Борис III-ти е запазил приятелски отношения, ма кой да ти слуша. Аз се учудвам – защо пък Русия да е шпионин, не трябва ли някой друг. Отговарям си – може би имаме страшни тайни и свръх-секретни оръжия, аз знам – че имаме супер-сложен АЕЦ „Козлодуй“, дето руснаците още нямат енергетика и са на въглища, сигурно това искат да проверят. Другото е – устройството на мозъка на българското Контра-разузнаване – трябва да е интересен феномен, а може би и тайната – как все не влизаме в световни или европейски игри по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 юни 2021 8:59
Гост

Затова СССР обяви война на България на 5-ти септември 1944 г. Приятелски акт.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 21:29
Гост

Деянието е изначално несъставомерно, но явно не са чели внимателно съставите от Глава 1 на особената част

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 14:58
Гост

Ако ВКС го оправдае („спец“-овете със сигурност няма), дали пак ще пуснат новина? Че ми писна от гешевизми- толкова арестувани, толкова обвинителни актове внесени, медийно покритие, каскети по телевизията, а накрая.. ЗОДОВ.

Кики
Кики
23 юни 2021 13:09
Гост

Май извади късата клечка с този поръчков съд.

Лозан
Лозан
23 юни 2021 13:10
Гост

Такова е делото. Това да не е концерт по желание.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 21:43
Гост

Добре, че е поръчковия съд, че иначе мониторинга ще го удвоят.

Чочо
Чочо
23 юни 2021 12:44
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

Цецко
Цецко
23 юни 2021 13:09
Гост

За мен не му е съвсем чиста работата. Времето ще покаже все пак.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 12:01
Гост

Сигурна оправдателна присъда!! Но ПРБ пак не мери с еднакъв аршин. Защо се гонят само руски шпиони, а не и американските такива като Дани Митов от ГЕРБ и подлогите от ръководството на ССБ???

Гешев - позор, оставка и затвор!
Гешев - позор, оставка и затвор!
23 юни 2021 10:55
Гост

В отчаянието си кухата кратуна под каскета явно е измислила да се подмаже на онези, които чрез списъка „Магнитски“ му казаха това, което всички у нас знаем. Но американците не са прости и ще го пуснат да ходи при бай Ставри, за да дойде на негово място някой, който наистина бори корупцията, а не я покровителства избирателно.

пак минавам
пак минавам
23 юни 2021 10:37
Гост

В България американски шпиони няма. НАТО отменя и заменя суверенитета, а Америка за България и Свободна Европа са пансиони за благородни девици. Евала Цаци, евала Геши! Не съдете, за да не бъдете съдени, пише в Библията.

само минавам
само минавам
23 юни 2021 10:30
Гост

В този момент вместо да му избодат очите, ще му изпишат веждите некадърните специализирани поръчкаджии!

АМАН

Спиридон
Спиридон
23 юни 2021 13:11
Гост

Направо си му излъскаха…имиджа тези.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 9:57
Гост

Сега чорапа ще извади няколко шпионина, шпионирали в полза на Русия та да се каже, че видиш ли не е той руско протеже

Карай направо!
Карай направо!
23 юни 2021 10:39
Гост

Ти гледай на теб да не ти влезе чорапа там където не изгрява слънцето.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2021 9:57
Гост

Чудо глЕмо.

897
897
23 юни 2021 19:09
Гост

ГолЕм го видиш,внимавай на голЕм да не се наденеш…

Харалампи
Харалампи
23 юни 2021 9:56
Гост

Е и сега ние какво трябва да кажем на тая новина? Да се възмутим ли? Ами и ние подслушваме и шпионираме по подобен начин навярно. Какво толкова.

Боби Босов
Боби Босов
23 юни 2021 9:56
Гост

Стига с тази подривна дейснот бе хора. Ужас.

Златимирова
Златимирова
23 юни 2021 9:54
Гост

Ще чакаме подробности, да. Поредния шпионски скандал в България.

ЬрВьн
ЬрВьн
23 юни 2021 9:54
Гост

Толкова са шашнати русофилите, че определено смятат да шпионират собствената си страна и това им се струва редно.

Benaglevska
Benaglevska
23 юни 2021 9:55
Гост

В техните очи те не шпионират собствената си страна, а шпонират НАТО и ЕС. За тях това е дейност, която ще направи така, че някога ние пак да сме братя с Русия!

Заки
Заки
23 юни 2021 12:43
Гост

Ще бъде истинско чудо да има такъв обрат след толкова години.

Spiro
Spiro
23 юни 2021 9:53
Гост

Според мен работата е такава, че ние шпионираме тях и те нас.

Ananieva
Ananieva
23 юни 2021 9:53
Гост

Прекрасно просто