Шестима души са участвали в престъпна група за шпионство в полза на Русия, като системно са изнасяли държавни тайни, които засягат България, НАТО и Европейския съюз.

От прокуратурата обявиха днес, че групата е действала отдавна, като са записани и заснети множество разговори между лидера и участниците, които дори бяха излъчени от държавното обвинение.

От прокуратурата не разкриха кои са замесените в шпионажа, като посочиха само, че лидер на групата е бивш кадър на военното разузнаване, преподавател в службата, който е завършил и школа в Москва към ГРУ. Разследващите не казаха името му, а го наричат „Резидент“.

Той вербувал още четирима участници, а в групата участвала и съпругата му, която имала и руско гражданство. Тя се ползвала с доверието на руските дипломати и е заснета два пъти да посещава посолството на Русия. Според разследващите тя е била посредник между „Резидента“ и служител в посолството.

Целта на „Резидента“ била да изгради нелегална агентурна мрежа, за която му били нужни хора с достъп до класифицирана информация. Така успял да вербува военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности, които имали разрешение за достъп до класифицирана информация, като част от тях той лично обучавал и в оперативно майсторство.

Третият участник бил ръководен кадър от Министерството на отбраната (МО), отговарящ за планирането и бюджета на министерството. Четвъртият е действащ служител от военното разузнаване, чиято официална работа била да противодейства на заплахи, включително от Русия. Петият също бил от военното разузнаване и имал няколко мисии в чужбина, а последният участник е бивш служител там, командирован като секретар, военно аташе и аташе към отбраната, а сега бил директор на регистратура на информация към Народното събрание.

Лидерът на групата провеждал редовни срещи с участниците в ресторанти, при спортни тренировки или в автомобили, като си определяли всеки месец точна дата, час и място. На една от срещите се чуват следните негови думи:

„Гледай сега, мотивът, мотивът знаеш ли го? Аз не съм малко просъветски, аз съм просталински.“

Той им осигурявал телефони и карти, с които да снимат нужната информация и след като я предадат да унищожават носителя. Записан е разговор, в който „Резидентът“ обяснява на участник как да прикрива апарата в служебното си бюро, като му сложи табелка, че е подарък за близък. След това прокуратурата излъчи запис как двама участници изваждат мобилните телефони и започват да снимат информация от мониторите на работните си места.

В друг разговор пък „Резидентът“ ги пита как и къде ще съхранят платените им пари за услугите. В записите се говори за 2000 – 3000 на месец, като валутата е по техен избор, но на други специални разузнавателни средства е записан участник, който брои долари на бюрото си, а след това ги обменя.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева разкри, че участниците са задържани вчера, като един е опитал да избяга, но след няколко часа е бил задържан в близост до посолството на Русия. Петима от тях са оставени в ареста и ще се иска постоянното им задържане.

„Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Българските граждани могат да се гордеят и аз лично се гордея с българските служби за сигурност и в частност ДАНС, служба „Военно разузнаване“, които възстановиха най-после своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т.нар. преход и искрено се надявам това да е траен процес“, каза главният прокурор Иван Гешев, след което благодари и на участвалите в акцията прокурори, следователи и полицаи. Той изрично подчерта приноса на военния министър Красимир Каракачанов и на шефа на военното разузнаване Велко Атанасов.

„ Надявам се този случай да не послужи отново за разединение, а за обединение на българските граждани. Не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни и трябва да защитим България“, каза Гешев.

Преди това той използва профила си в „Туитър“, за да благодари на колегите си за работата им в акцията в София. Гешев цитира и думите на ген. Иван Колев по време на Първата световна война, когато срещу българската конница се насочва цяла руска кавалерийска дивизия: „Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“.

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:12
Гост

­­Г­о­р­­­е­­­щ­и­­­ ­­­м­­о­­­м­­­и­­­ч­е­­­т­­­а­­­ ­­­в­и­­ ­­о­ч­а­к­­в­­­а­­т ­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?55167

Анонимен
Анонимен
21 март 2021 15:03
Гост

Като оставим настрана антируското и антиамериканското пристрастия в народа, след като изгледах цялата медийна презентация, изпъстрена със слайдове и разговори, останах с впечатлението, че тоя резидент се натиска сам да изкара някой лев от руснаците и предварително си събира групичка, с която да покаже на какво е способен. Още в началото на клипа минава разговор, че ония отлагали нещата за една година. Тоест хич не бързат руснаците да използват напъните на резидента. Дали са му някой лев, да се заиграят и да видят какво ще се случи. Игричка. Жена му на резидента ходела в посолството. Ще ходи, нали имала и… Покажи целия коментар »

ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ
ВЯРАТА И НАДЕЖДАТА НА БЪЛГАРИНА КЪМ РУСИЯ
20 март 2021 5:57
Гост

Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв, русците са наши братя, наша плът и наша кръв. Кат Русия няма втора тъй могъща на света; тя е нашата подпора, тя е нашта висота! Руска сила, руска воля, руска кръв и руский пот ще избавят от неволя наший падналий народ. Бог поддържа крепка мишца и ръка спасителна; той е вложил ней в десница сабя отмъстителна. Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас – никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани наши са враждебници, дружни с нашите тирани, с нашите изедници. Спекуланти са омразни… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 23:15
Гост

„Случаят е без аналог в новата ни история, а и след 1944 г. Българските граждани могат да се гордеят и аз лично се гордея с българските служби за сигурност и в частност ДАНС, служба „Военно разузнаване“, които възстановиха най-после своя професионален капацитет, силно пострадал в годините на т.нар. преход и искрено се надявам това да е траен процес“. Каскета поне да беше прочел колко шпиони са хванати и осъдени в България между 44 и 89 година и колко после.. Какви ужасни безсмислици „и в частност служба ДАНС, служба „Боенно разузнаване“, които възстановиха най-после своя професионален капацитет, силно пострадал в годините… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 22:16
Гост

Браво на прокуратурата! Ако обвинителната теза се крепи на това „Аз не съм малко просъветски, аз съм просталински“, изобщо само на СРС, отсега виждам хубаво обезщетение по ЗОДОВ.

Стефанов
Стефанов
19 март 2021 21:08
Гост

Браво на прокуратурата!

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 23:32
Гост

Бидето вкара антируска реч и почнахме да хващаме руски шпиони? Каскета е празен.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 18:45
Гост

Каскетните истории с клипове, сересета и какво ли не, огласено широко, сме ги гледали вече. Ха да видим тоя надут балон колко ще издържи в съда.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 15:30
Гост

Шпионите да се радват,че не сме преди 1989г-където щяха да бъдат пратени на разстрел, и погребани в анонимен гроб. Справка например казуса с И.А.-ноторен случай, въпросния И. А. е бивш български посланик в ООН, осъден и разстрелян след дело за шпионаж.

напомням,,че в САЩ за подобно национално предателство-шпионство присъдата е електрически стол, и най-демократично се изпълнява.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 22:18
Гост

Сериозно ли? Налице са много случаи, когато демократично се разменят шпионите между двете страни. И обикновено се използват буфери, като нашата „независима“ страна.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 15:07
Гост

За пари какво ли не прави човек.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 14:32
Гост

Да видим какво ще каже съдът… Защото скоро пак имаше големи хвалби за фалшивите пари, а то какво излезе…

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 13:54
Гост

Щом го твърди Гешев, значи не му вярвам. Точно обратното е вероятно.

Мики
Мики
19 март 2021 15:08
Гост

Да, на Гешев не може да му се вярва особено.

Надежда У
Надежда У
19 март 2021 13:53
Гост

Определено мисля, че можем да имаме съмнения колко точно е вярна информацията

Митко Добрев
Митко Добрев
19 март 2021 13:53
Гост

Да се надяваме, че сте ги изчистли, ако това не са някакви статисти за филмова продукция в Бояна.

Унчев
Унчев
19 март 2021 13:52
Гост

Сигурно ли е?

Asparuhov
Asparuhov
19 март 2021 13:52
Гост

Щом Гешев го казва, това да не са актьори бе?

Абагард
Абагард
19 март 2021 13:52
Гост

Ааа щото нямаме и американски шиони сигурно. Ама тях не ги ловите.

Дани
Дани
19 март 2021 13:51
Гост

Има ли изненадани? Това си е в реда на нещата. И американци шпионират къде ли не. Те Меркел шпионираха. А са съюзници уж.

Стаматова
Стаматова
19 март 2021 13:51
Гост

Почитателите на Русия ще кажат, че това е нагласена работа.

Drob4ev
Drob4ev
19 март 2021 13:50
Гост

То пък едни тайни ще се изнесат от България – ум да ти зайде.

Криси
Криси
19 март 2021 15:09
Гост

Явно има такива, а и хора, които да плащат за такава информация.

Кемелов
Кемелов
19 март 2021 13:50
Гост

Определено това не е изненада.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 13:50
Гост

Кухата каскетна лейка сигурно пак е объркал компоти с компютри.

Анонимен
Анонимен
19 март 2021 13:47
Гост

Обучавал по оперативно, операторско или актьорско майсторство 😊

Генерал Врангел
Генерал Врангел
19 март 2021 13:37
Гост

Бой по блядовете и техните мекерета в България!

Ники
Ники
19 март 2021 15:10
Гост

Натам вървят нещата.