Министерството на правосъдието няма да чака произнасянето на Конституционния съд по промените в основния закон и ще внесе проекта за нов Закон за съдебната власт (ЗСВ) в новия парламент. Това обяви служебният министър на правосъдието Мария Павлова пред журналисти днес.

Както „Лекс“ писа, на 5 март Министерството на правосъдието публикува за предварителни обществени консултации проекта на ЗСВ. В него е регламентиран редът за избор на членове на двата нови Висш съдебен съвет (ВСС) и Висш прокурорски съвет (ВПС) от професионалната и парламентарната квоти като е дадена възможност на Висшия адвокатски съвет и юридическите факултети да номинират кандидати за членове на ВСС и ВПС от квотата на Народното събрание, които ще се изслушват от специална комисия. В проекта подробно е регламентирано дистанционното електронно гласуване за кадровици от професионалната квота, предвидено е общите събрания на съдиите и прокурорите да издигат кандидати за инспектори, „орязани“ са правомощията на главния прокурор предвид измененията в Конституцията, предложени са срокове за провеждане на конкурсите и за командироването, предвидено е смесени петчленни състави от ВКС и ВАС да гледат делата по всички видове конкурси, въведени са и нови положения при атестирането, дисциплинарните производства и др. (повече виж тук).

Срокът за предварителните обществени консултации изтече на 15 март и в резултат на това бяха направени някои промени от първоначално обявения вариант (виж окончателния проект и мотивите към него тук).

Една от тях се отнася до това смесени състави на ВКС и ВАС да гледат не само делата за конкурсите, но и жалбите по дисциплинарните производства срещу магистратите. В проекта беше записано и че Върховната прокуратура ще се състои от два отдела – „Надзор на досъдебното производство“ и „Надзор в съдебното производство“. Освен това беше пояснено, че членовете на ВСС и ВПС запазват статута си на магистрати като кадровите органи ще определят степента на натовареност на изборните кадровици (виж още тук).

Срокът за обществено обсъждане на проекта на новия Закон за съдебната власт (ЗСВ) беше определен до 15 април.

След оставката на правителството, служебният министър на правосъдието Мария Павлова го удължи до 7 май, каквито искания отправиха и професионалните организации на съдии, прокурори и следователи.

В тази връзка днес правосъдният министър поясни, че във ведомството са постъпили над 500 страници становища по проекта на ЗСВ като предстои те да бъдат обработени, да се изготви таблица с предложения, в която ще бъде отбелязано кои идеи се възприемат, кои не и защо. Очаква се таблицата да бъде готова в края на месеца.

Мария Павлова не изключи възможността част от текстовете, подготвени от предишния екип в МП, да бъдат редактирани. И беше категорична, че проектът ще бъде внесен в Народното събрание след изборите.

В становищата на прокуратурата (виж тук), Прокурорската колегия и на съсловните организации (виж повече тук) се отправят критики основно към текстовете, свързани с избора на членове на Висшия прокурорски съвет, предвиденото съотношение 6 на 3 в полза на парламентарната квота за сметка на професионалната, както и към предвидените правомощия на главния прокурор и на самата прокуратура. Всички тези текстове са следствие на измененията в Конституцията.

Прокурорската колегия предлага и серия от редакции във връзка с конкурсите, атестирането и дисциплинарните производства (какви виж тук).

На проведеното засега единствено публично обществено обсъждане представителите на държавното обвинение изразиха притеснения, че са дискриминирани, като се обосноваха с различните срокове за командироване на прокурори, от една страна, и на съдии, от друга, предложението за главен инспектор да бъде избиран съдия, както и разпоредбите, предвиждащи съдии да могат да влязат във ВПС, но прокурори и следователи не могат да са членове нито нито на прокурорския, нито на съдебния съвет.

Бяха отправени и критики към предложението смесени състави на ВКС и ВАС да гледат делата за конкурсите и дисциплинарните производства (повече по темата виж тук).

Съдийската колегия официално не е излязла със становище по проекта. По информация на „Лекс“ то се обсъжда от ресорните комисии.

От Съюза на съдиите на свой ред излязоха с положително становище по проекта на ЗСВ. Организацията изтъква, че той отговаря в пълна степен на промените в Конституцията.

ССБ посочва и че подкрепя предлаганата нова уредба на значителен кръг съществени обществени отношения, свързани основно със статута на магистратите – процедурите по атестиране, повишаване, преместване и дисциплинарно наказване, командироване, както и смесени състави на ВКС и ВАС да гледат делата за конкурсите и дисциплинарните производства, усъвършенстване на модела на електронното правосъдие.

От организацията уточняват, че при изготвянето на становището е взето предвид мнението на съдии от страната, обобщено след проведено допитване (пълния текст на становището виж тук).

50
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 май 2024 16:17
Гост

Как не ви е срам, тези хора от ССБ мряха за вас, да имате независимост, свобода и добри условия за работа.И на края това ли заслужават!?

Анонимен
Анонимен
12 май 2024 17:50
Гост

Че не ме е срам да имам мнение е сигурно. Това, че пишеш “ на края“ обаче ме радва И аз усещам, че идва края на ССБ, но не защото са паднали жертви на борбата Обикновено млъкват като акостират във ВКС.

Анонимен
Анонимен
12 май 2024 21:17
Гост

По този повод прочетете статията в „24 часа“ за конкурсите в Апелативен София.Класирането е била готово преди да се изискат дела за някои съдии и тези дела са изискани само формално.Вероятно не са четени. Рибата не просто се вмирисва от главата, а вмирисания морал на някои сдружения се толерира от най- ниско до най- високо ниво! И закона за ЗСВ е предложен да осигури пълни гаранции за кариера на вмирисаните му членове!

Защо са върнали пак унизителното събеседване ?
Защо са върнали пак унизителното събеседване ?
11 май 2024 15:50
Гост

Грозното, изключително унизително събеседване отново е върнато !
Сигурно защото се напълни ВКС и апелативните съдилища със сесебейййци, и то без събеседването ! И сега вече е много удобно, защото в значителна степен ще зависи от техните кадри т.н. унизително събеседване – тоест техните връзкарчета ще са спечелилите конкурса, а останалите нали са прости и без протекции да си стоят на едно, и също място !
Колеги, ние сме си виновни, че търпим толкова много време тяхната наглост и кресливост !

Пеналист
Пеналист
11 май 2024 12:44
Гост

Кака Мара с двата фара просто е окастрила перфектния проект, написала си го е така да е угодно на нейните собственици – Делян и Тиквата, както и на Фуражката Боби Сарафов. Това, което бе направил предният екип на МП, който абсолютно точно си подаде оставките, защото няма как да работи с корумпираната Павлова, беше най-добрият проект за нов ЗСВ, който някога съм виждал. СРАМ И ПОЗОР ЗА МП Е МАРА ПАВЛОВА !!! СРАМ И ПОЗОР !!! Продажна женица, която работи само по заповед и под натиск, както всеки един калпав прокурор. Жалко че само калпавите стигат до върховете на прокуратурата.… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
11 май 2024 13:32
Гост

Добре баче Цено от жълтите павета.

Иванка
Иванка
11 май 2024 14:04
Гост

Може да са всякакви в прокуратурата, но не са мазни консомолски доносници като ССБ. Тази организация съсипа съдебната система, а нейната партийна проекция Конституцията. Колкото до проекта на Юлия Ковачева и Дечев, той е излагация. Нито една „промяна“ не е работеща. Връщат унизителните събеседвания в конкурсите, а за ВКС е потресаваща трагедия с гротесни проблясъци. Защо не решават най – големия проблем – атестациите. Сроковете за обявяване и провеждане на конкурси са смешки, никога няма да бъдат спазени!

СРС
СРС
11 май 2024 11:44
Гост

Командироването категорично да било до една година с доклад на съдията, какво е свършил за тази година! Защото всичките ССБ 30 члена вече се намърдаха на постоянни места и сега вече е време да въведем справедливост в командироването.Всичките им промени са такива- да контролираме, да пречим на другите, да помагаме на нашите.

Царицата на Чардаша
Царицата на Чардаша
13 май 2024 16:01
Гост

Дори и Цариградска, макар че имала амбиции за върховен магистрат като зам. Гл. прокурор.

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 20:54
Гост

Докога ще търпим да говорят тези хора от името на всички съдии.

Любен
Любен
10 май 2024 19:53
Гост

До кога ССБ ще говори от името на съдиите и то в страната. Няма кой да затвори устата на тези самозабравили се доносници и подмазвачи. Овладяха ВКС и са вече недосегаеми. Пример – класирането за търговските отделения на апелативните съдилища. Някой, освен страните, чел ли е решение на В. Вълков – пълен потрес!

Пеналист
Пеналист
11 май 2024 12:46
Гост

Интересното е че всеки, който плюе сега и някога в миналото е плюл по ССБ (единственият защитник на съдиите в България) не е съдия, а е най-често някой си случаен прокурор там…

СРС
СРС
11 май 2024 13:28
Гост

Аз съм съдия. Ненавиждам ви искрено и абсолютно безплатно!

Анонимен
Анонимен
11 май 2024 21:50
Гост

И аз!

Съдия СГС
Съдия СГС
11 май 2024 22:28
Гост

ССБ, и аз не ви понасям!

Жълта книжка
Жълта книжка
12 май 2024 12:07
Гост

Кой те пита, какъв си и как си задоволяваш омразите?

Окръжен цивилист
Окръжен цивилист
13 май 2024 17:01
Гост

Весислава, нейният любовник Атанас, Мирослава и компания, вие сте пеналист за срам на съдийската общност. Самите сесебейци явно още не могат да проумеят колко ги мразят мнозинството съдии!

Дискриминация
Дискриминация
10 май 2024 19:50
Гост

Защо предишните “ велики правни реформатори“ са поставили изрично изискване за допускане до участие в конкурс – актуална атестационна ?
Това, освен, че има дискриминационен характер, е меко казано нагло !
Така, да не би да се цели да се попречи на някои определени магистрати да участват в конкурси, че да е по – лесно да бъдат уредени нашите „умни и красиви “ ?
Егати наглярите…

Пеналист
Пеналист
11 май 2024 12:48
Гост

Е каква е логиката, без някой да има актуална атестация да може да участва в конкурси? Без атестация, все едно не си работил. Никаква дискриминация няма в този проект за нов ЗСВ. Дискриминацията е в главите ви кухи прокурорски. Вие сте най-големите мързели в съдебната система, ако можеше само защото сте нахлузили червените минижупи да ви повишаваха щеше да ви е най-благо на вас. Фуражки недни.

1111111
1111111
13 май 2024 11:38
Гост

Вие като, не сте кух, я обяснете при изтекла атестация ден, седмица, месец – два, преди 15 число за конкурс, защо да не те допуснат до конкурс. Има си правила при които се започва втора или извънредна атестация. А правило, че на есен или зимата, ще искаш да участваш в конкурс по новия неприет закон няма, за да направят атестация, която, ще е актуална към някое 15 то число, при положение, че сега имаш актуална атестация, но към някое 15 число, ще е изтекла.

наблюдател
наблюдател
10 май 2024 17:13
Гост

Съдии, прокурори, следователи, ВКС, ВАС, политици, НПО-та, специални служби, нотариуси, ЧСИ, всички вкупом са се втурнали да разградят държавата. Всякакво чувство за мярка и приличие е забравено, моралът и почтеността са смешни думи без съдържание, важна е единствено индивидуалната далавера. Срещу българската държава има сговор, който цели заличаването й, и по всичко личи, че ще завърши повече от успешно. Прости им, Господи, те не знаят какво правят!

анонимен
анонимен
10 май 2024 16:26
Гост

Щом ССБ застава изцяло зад собствения си законопроект, съм сигурен, че той за нищо не става без да съм го чел.

аман от диктата на ССБ
аман от диктата на ССБ
10 май 2024 15:34
Гост

Защо се изтъква положителното становище на ССБ като нещо добро. та това е нон сенс. Те самите са си писали този пасквил, пък остава и да не си го харесат. Защо не се изтъква изцяло отрицателните становища на всеки срещу този пасквил, което трябва да удари камбаната за неговата легитимност. Това „другари от ССБ“ не ви е революционен дикат, че да сте малцинство пък да искате да се наложите. Кои сте вие същите връзкари като тези другите срещу които крещите. И вие се пробутвате едни други . И точно за това се опитвате да пишете мракобесни разпоредби за вас само.… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 май 2024 16:06
Гост

Съвет от Проскубания бухал:
Мерете си приказките, който критикува ССБ, плюе директно в лицето на посланика от посолствоТО, а той и подопечните му са с имунитет – юридически и морален!

П.С. Застанете от правилната страна на историята докато е време.

Съдия от прованса
Съдия от прованса
11 май 2024 10:52
Гост

Членовете на ССБ да се молят, никога да не зависят от мен.Не познавам по непочтена, лицемерна и покварена общност, скрила чисто кариерни амбиции зад гръмки фрази и лозунги, от които останалите магистрати изпитват страх, заради пословичната им отмъстителност. Нито глас за сесебейски креатури при бъдещ избор на СК!

СРС
СРС
11 май 2024 11:56
Гост

Те си знаят, че не могат да участват с членове от професионалната квота, тъй като няма да гласуват за тях. Идеята им е да участват с членове от НПО и адвокати през парламентарната квота, които членове да гласуват висок процент работна натовареност на колегите си съдии, така че да им пречат да си вършат работата. Това съм го чувал, казано от техен привърженик, с мазна усмивка и блеснал поглед!

Пеналист
Пеналист
11 май 2024 12:50
Гост

Срещу единствената организация в България, бранеща почтените съдии, които си вършат съвестно работата и не са корумпета като масовката в прокуратурата, плюят само хора, които не са съдии. Не съм чул съдия да говори срещу тази най-стара и единствена организация.

Бозкее по полека
Бозкее по полека
10 май 2024 15:27
Гост

Кифла,
правилно си схванал, че се крещи, но не си разбрал защо! Не се трае вече тази боза, която ни сервираха от менюто на Христо и изпълнителите му- Дечев, Ковачева и наско. Крещи се, защото се премина всякаква разумна граница на експерименти. Ние не искаме експерименти, а нормална среда за работа, която не ни се осигуряваше досега от досегашните, а новите ексцентрици „ептен“ на@каха положението и то така смърди и мирише, че се не трае. И като при всяко публично г@вно сега всички ще се дърпат да го почистят. А на нас ни смърди и пречи да живеем, т.е. работим.

Правете промени с разум и умереност
Правете промени с разум и умереност
10 май 2024 15:00
Гост

ЦЕЛТА НА НОВИТЕ ПРОМЕНИ В ЗСВ ТРЯБВА ДА Е В ПОЛЗА НА СЪДЕНИЯ И ДОСЪДЕБНИЯ ПРОЦЕС И МАГИСТРАТИТЕ. НЕ БИВА ДА СЕ ЦЕЛЯТ ПРОМЕНИ ЗА ДА УДОВЛЕТВОРЯТ ЕДНА МИКРО ГРУПА ОТ СЪДИИ. ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА И СПОКОЙСТВИЕ НА МАГИСТРАТИТЕ, А НЕ КАЗАРМЕН СОЦ. РЕД УДОБЕН ЗА ИЗДЕВАТЕЛСТВА.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 май 2024 15:06
Гост

Когато в разговор някой крещи, не го слушам. Когато на площада някой крещи, особено в мегафон, на секундата го намразвам. Колкото по-долнопробна е една музика, толкова повече бива усилена.

Когато в Интернет някой пише само с главни букви, това се възприема като крясъци. Със същия резултат като устната реч.

Пълна редакция и поставяне на смислена цел
Пълна редакция и поставяне на смислена цел
10 май 2024 14:43
Гост

Този проект на колектива от ССБ и Дечев и Ковачева (които са пак от ссб) не бива да влиза в НС. Умишленно в колектива не споменавам Наско Славов, защото , той е не знае какво прави и не съзнава отговорността си. Също кашите които забърка и нямат оправяне в близките -5- 10 години и при най- добра воля. Омръзна но всички тази война на Христо- Славовци и Надежи барабар с ССБ (колко ли члена са). те са една много малка микроскопична групичка в съдената и съдийска власт. А за новите хепетен съм на мнение , че не знаят какво правят… Покажи целия коментар »

Очакване
Очакване
10 май 2024 16:36
Гост

Ооо – колектива на М. Павлова, Бисерка и Спаска е много по-блестящ от предния, вервай ми… Бъди спокоен, връщат се времената на Дани К., Цецка Ц, ПКП и всички останали, които явно са образеца…

Прокурор
Прокурор
10 май 2024 16:49
Гост

Какви ми го говориш.Дечев е с диплома 3.00, Каквото му образованието, такава му и компетентността.

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 14:32
Гост

Аз пък харесвам идеите за НИП, за сроковете за конкурсите и за обвързването с актуалната атестация, за смесените състави

1111111
1111111
10 май 2024 14:54
Гост

И какво му е хубаво обвързването с актуалната атестация? Не те допускат до конкурс, защото 5г. от последната атестация са изтекли преди ден, седмица, месец, два от фиксираната дата за конкурс. Недомислено и дискриминиращо, законът следва да дава равни възможности, ясни критерии за участие , а не случайност, за допускане на конкурс, поради обективна невъзможност да има изготвена атестация, обстоятелство, които, не зависи от магистрата.

Съдия
Съдия
10 май 2024 17:04
Гост

Аз пък не харесвам точките от атестацията да се вземат предвид при конкурси, ВКС да определя
кои съдии да участват в конкурсни комисии, както и да ти правят атестация преди пенсиониране и ако е лоша- да те лишават от 20 заплати.

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 14:31
Гост

Всичките проблеми произтичат от измененията в Конституцията, които бяха заклеймени от де що юрист има. Ама чугунените глави в НС не послушаха никого и сега КС ще има да зачертава и задрасква, ум да ти зайде

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
10 май 2024 15:11
Гост

Що пък КС да задрасква? Той се произнася само за това, за което е сезиран… понякога… когато му отърва. Даже си спретнаха едно решенийце, че противоконституционен закон може и да има отменителни клаузи, но отмяната му няма възстановително действие. Стреляш-късаш, докато разпердушиниш цялата държава. После чакай ВНС да я строи от нулата.

Обаче отмяната на ЗИДКРБ няма автоматично да отмени проекта на ЗСВ на МП. Там НС трябва да си изрине авгиевите обори… ако иска и ако не го мързи. Сиреч на трийсе и шести, у шестък!

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 14:28
Гост

Дано не съсипят някои много добри идеи за конкурсите. Трябва да се сложи край на затлачването на системата

123456
123456
10 май 2024 14:31
Гост

Определянето на момент за насрочване за всички нива всяка година е голямото достойнство на проекта. Заедно със свързаната уредба за атестациите. За целта, разбира се, не е нужен изцяло нов ЗСВ.

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 14:36
Гост

Много преди промените в КРБ, в МП имаше работна група точно по тези въпроси – конкурси и атестиране. И текстовете в ЗСВ по темата бяха просто присъединени към другите, свързани с измененията в КРБ. За съжаление сега заради простотиите в КРБ и съответно ЗСВ, може да бастисат и тези разпоредби.

1111111
1111111
10 май 2024 14:54
Гост

И какво му е хубаво обвързването с актуалната атестация? Не те допускат до конкурс, защото 5г. от последната атестация са изтекли преди ден, седмица, месец, два от фиксираната дата за конкурс. Недомислено и дискриминиращо, законът следва да дава равни възможности, ясни критерии за участие , а не случайност, за допускане на конкурс, поради обективна невъзможност да има изготвена атестация, обстоятелство, които, не зависи от магистрата.

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 16:28
Гост

И като ги насрочат, а после не приключат в срок какво правим? А ако не спазят сроковете и не ги насрочат какво правим? Каквото и до сега, чакаме с години !

Анонимен
Анонимен
10 май 2024 14:24
Гост

Прокуратурата управлява процеса сега. Дали ще има редакции на текстовете за прокуратурата, дори не е въпрос вече.

провалът конституционна реформа
провалът конституционна реформа
10 май 2024 14:30
Гост

В Конституцията има откровени глупости и зловредни текстове. Достатъчно е да се посочи двойното гражданство на депутатите и министрите, изцяло политизирания състав на Висшия прокурорски съвет. Проектът за ЗСВ има доста достойнства и те са все в текстовете, които не произтичат пряко от новата конституционна уредба. Но така или иначе белята е направена и следва да се изчака КС, за да видим какво „ще поправи“ от нея. И дали няма да заличи всичко на процесуални основания.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 май 2024 14:12
Гост

„От Съюза на съдиите на свой ред излязоха с положително становище по проекта на ЗСВ. Организацията изтъква, че той отговаря в пълна степен на промените в Конституцията.“ Това ми е достатъчно като информация, за да не одобря проекта на ЗСВ, извън естествено безспорните недостатъци в него, коментирани в предходните статии, а и самият факт, че ССБ, заедно с цялото „постсглобково“ служебно управление не се смущават да се внесе, репспективно преиме толкова важен закон преди произнасянето на КС, в който (слава Богу колективен) орган вече „имат човек“ в лицето на Белазелков, говори ясно за сериозното намерение някой да се възползва от… Покажи целия коментар »

9898
9898
10 май 2024 14:26
Гост

Така ще е тя, докато се опитват със законови промени да изземват властта над прокуратурата от онова съпредседателче, дето подарява телевизори на столетници.

проскубаната лисица
проскубаната лисица
10 май 2024 14:33
Гост

О, тук се говори срещу съпредседателя, аз излазям 🙂

Димитър
Димитър
10 май 2024 13:48
Гост

Чудесно и като КС отмени промените в КРБ, направо си вземете закона и си го…….където ☀️ не прониква……

Пеналист
Пеналист
11 май 2024 13:01
Гост

Нищо няма да отмени, защото за разлика от Деса Атанасова, в КС не работят други правни нихилисти като нея. Тя може да си напише особено мнение срещу промените, за които тя лично също гласува със „За“, но това само ще покаже, че Деса винаги е била един обикновен популист, който прави това, което нейният собственик – мафиота от село Банкя ѝ заповяда.