Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска от Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност съдията Андон Миталов, който беше уличен в корупция от САЩ.

Въпреки че до момента от Вашингтон не са представили доказателства и не е ясно за каква корупционна дейност става дума, министър Кирилов твърди, че Миталов е накърнил престижа на съдебната власт.

Името на съдията от Специализирания наказателен съд се свързва основно с казуса покрай обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов. Миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая пък Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

Министър Кирилов е на мнение, че Миталов е накърнил престижа на съдебната власт и с обявяване на името му от страна на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, и с действията си по делото на Малинов.

„Неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и за българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава. В този смисъл, отражението на вредата не е само в българо-американските ни двустранни отношения, а е и сред държавите-членки на ЕС и всички партньори на РБ, работещи за утвърждаването на този ключов принцип на правовата държава“, се казва в предложението на Кирилов.

Предложението на Данаил Кирилов

Той изрично допълва, че престижът на съдебната власт е накърнен и от произнасянето на Миталов не по искането за цялостна отмяна на забраната за напускане на страната, а за определени дати, което не е поискано дори от защитата. Министърът също напомня, че Миталов не е поискал становището на наблюдаващия прокурор за пускането на Малинов да пътува до Москва, като по думите му, съдията е „иззел“ компетентността на прокурора.

„Поначало тези допуснати от съдията нарушения на материалния и процесуалния закон при осъществяване на правораздавателната функция не са предмет на инстанционен контрол. В конкретния случай, разгледани в логическата им обвързаност, действията на съдия Миталов демонстрират неизпълнение на служебни задължения. Поради това е допустимо да бъдат основание за освобождаване от длъжност, тъй като не се обхващат от защитата на независимостта на съдията да прилага закона. Действията на съдия Миталов по администриране и разглеждане на делото са довели до накърняването на престижа на съдебната власт и представляват основание за освобождаване от длъжност“, мотивира се министър Кирилов.

По-рано днес представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви пред БНТ, че всеки е невинен до доказване на противното.

Той добави, че вчера Съдийската колегия реши да поиска информация по случая от САЩ, главния прокурор Иван Гешев, главния инспектор на ИВСС Теодора Точкова и от антикорупционната комисия. Магдалинчев каза, че на този етап е рано Андон Миталов да бъде канен на изслушване, защото няма никаква конкретна информация за негови корупционни действия.

Не можем да изслушваме някого предварително без да знаем за какво го изслушваме. Още е рано, липсва конкретна информация за корупционните действия„, каза още Магдалинчев като добави, че в съобщението на Държавния департамент не е посочен конкретен случай – нито този с Николай Малинов, нито друг. Инспекторатът към ВСС, който е извършил проверка по казуса с пускането на Малинов, не е открил „неправомерно прилагане на закона в конкретния казус“, напомни още представляващият ВСС. Той допусна, че българските власти са сътрудничели на американските по този въпрос.

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
окръжен съдия
окръжен съдия
10 февруари 2020 12:42
Гост

Абе да питам -има ли някой, който да е съвипусник на Барни Кратунков ? Защото до момента не съм срещнал такъв и почвам да се съмнявам дали този индивид е завършил „право“ или развява някаква фалшива диплома.

lawyer
lawyer
08 февруари 2020 23:11
Гост

Интересна е темата – но все пак – съдията е свещен. Аз тогава си дърпам акциите от държавата – то не беше КТБ, не беше Арабаджиеви, не беше Божков, просто това ли е частната инициатива.

А и Баневи – същото.

без страх
без страх
07 февруари 2020 23:07
Гост

Боже, Боже, Божеее – слез и си прибери вересиите. Ако обичаш….

Комюнике на Либерландия
Комюнике на Либерландия
07 февруари 2020 19:26
Гост

Правителството на моята виртуална държава Либерландия огласи името на български магистрат,за който нашето правителство разполага с доказателства ,че с действията си подкопава устоите на демокрацията и усилията за създаване на правова държава в България, тъй като не разрешава друго мнение освен това, синхронно на краварите. Тази личност е главният прокурор на България Гешо Иванов. С оглед събраните от моето правителство доказателства, аз като държавен секретар на Либерландия, му налагам забрана за посещение в Либерландия,кактя от страна на неговото семейство -неговата приятелка-конкубинка . Очакваме че приятелското българско правителство, чрез своя правосъден министър Даниел (Бърни) Кратунков незабавно ще внесе искане в Пленума… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
07 февруари 2020 18:33
Гост

Никой български съдия не може да бъде отстранен, защото някой твърди, че е корумпиран без да сочи конкретни факти и да представя доказателства за корупция. Ако утре някой напише, че министъра е корумпиран трябва ли да бъде отсранен без дори да е посочено, в какво се изразява корупцията? Не така, господин министър, пазете честа на съда, дори да не сте съгласни с конкретни съдебни актове!

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
07 февруари 2020 17:42
Гост

Барни Ръбъл разтвори задни бузи,и очаква някой да влезе между тях, за да инкасира каквото се задържи между тях

Флинстоун
Флинстоун
07 февруари 2020 18:11
Гост

И едновременно с това е налапал чепа на Тиквоча. Любопитно ми е, чий ще го лапа, когато партията му изтече в канала на историята, както ндсв.

чудо
чудо
07 февруари 2020 17:41
Гост

Аз пък мисля, че т.нар. „министър на правосъдието“ Кирилов накърни престижа на здравия разум и трябва да подаде оставка. Сезирам Слънчо.

Стойчо
Стойчо
07 февруари 2020 16:37
Гост

Възползвал се от конституционното си право, а не се възползва да номинира кандидат за главен прокурор?

Иван
Иван
07 февруари 2020 16:32
Гост

Според мен американците нямат нищо, иначе досега щяха да покажат или кажат нещо. Не, че за тях е важно да има доказателства…

да ви имам...
да ви имам...
07 февруари 2020 16:39
Гост

Нищо нямат, разбира се. От БГ са им казали – ето това име може, и ония, в момента, в който чули Русия, веднага са прегърнали идеята. Американците от друго не се интересуват.

хахаха
хахаха
07 февруари 2020 16:30
Гост

Какво невероятно творение е искането. Трябва да се прати в юридическия факултет, където да се изучава задълбочено как не се прави.

Дипломат
Дипломат
07 февруари 2020 16:29
Гост

И кво – САЩ викат – абе един ваш не ни кефи, защото пусна друг един, който не ни кефи, в Русия, махайте го веднага без да се обясняваме. Това е на практика.

смешка
смешка
07 февруари 2020 16:27
Гост

И като как ще стане? Няма нито едно доказателство на този етап. Да не говорим, че Кирилов на практика иска делото да бъде проверено по същество. ВСС няма такива правомощия. Май някой трябва да се върне в юридическия факултет

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 16:26
Гост

Това е намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната.

недоумяващ
недоумяващ
07 февруари 2020 16:25
Гост

Значи за този случай може да иска уволнение и не се притеснява, че засяга независимостта на съдебната власт, а за номинация за главен прокурор отказа, защото, видите ли, щял да засегне независимостта. Що за шизофренно поведение

Q&Q
Q&Q
07 февруари 2020 16:25
Гост

Божеее, пак с калните ботуши и с каскетите нахлуха.

стършел
стършел
07 февруари 2020 18:14
Гост

……. с рояците техни калинки…..

Анонимен
Анонимен
07 февруари 2020 16:21
Гост

О, Дани свали гащите твърде ентусиазирано. Горкият, иска да Му угоди, още преди някой да е поискал нещо.

анонимен
анонимен
07 февруари 2020 16:17
Гост

Задълбочени познания по право и редът за прилагането му- level 1 000 000 000.

ГЕРБарий
ГЕРБарий
07 февруари 2020 16:11
Гост

Ето затова Борисов сложи Барни на стола на Цецка – прави, каквото му се нареди, без грам да се гнуси. Изключително жертвоготовен, а прагът му за свян е до небето.

Положението е "Мале-Мале"
Положението е "Мале-Мале"
07 февруари 2020 16:09
Гост

Ами…с такова искане и министърът накърни жестоко престижа на съдебната власт. К’во прайм?

винкело
винкело
07 февруари 2020 18:19
Гост

Лапаме мухи от 30 години, освен че в последните 10 години ядем и пием още повече боклуци, дишаме още по-мръсен въздух и вече се перем с минерална вода ?!