Големият въпрос след обявяването от САЩ на съдия Андон Миталов за замесен в сериозна корупция остава с какви данни за него разполага Вашингтон. Затова Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която се събра на извънредно заседание, реши да поиска информация от Държавния департамент за съдията от Специализирания наказателен съд. Какви са доказателствата срещу колегата им поискаха да научат и от спецсъда.

Преди да бъде решена съдбата на съдията, ще бъдат изискани и всички данни за него, с които разполагат прокуратурата и Антикорупционната комисия. Всъщност досега от САЩ не са дали никаква информация на какво се основава заключението им, че Андон Миталов е корумпиран, нито дали то е свързано с пускането на обвиняемия за шпионаж Николай Малинов да пътува до Москва.

Инспекторатът не открил нарушения на съдията

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) вече обяви, че не е установил нарушения на съдия Андон Миталов при решението му да пусне Малинов да пътува до Русия, за да получи орден от Владимир Путин.

От ИВСС съобщиха, че са извършили предварително проучване, след като бяха сезирани миналата година от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и са констатирали, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От Инспектората допълват, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия.

„ИВСС няма компетентност да се произнася по същество относно правилността на съдебните актове и доколкото не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото, с посоченото становище е прието, че няма основание за образуване на проверка“, се казва в съобщението.

От инспектората посочват още, че при тях не са постъпвали други сигнали срещу Миталов, свързани с почтеност, конфликт на интереси или действия, които накърняват престижа на съдебната власт.

Искането на Цацаров за проверка на съдията беше провокирано от това, че Миталов разреши на Малинов да пътува до Москва, без да е питана прокуратурата. Според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда.

Председателят на движение „Русофили“ Николай Малинов каза днес, че изобщо не познава съдия Миталов и твърди, че е спазил процедурата да пита прокуратурата за разрешението за пътуване.

„Процедурата така е устроена, че обвиняемият няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той по делото. Миналата седмица същият този съд – друг съдия, отказа да ме пусне да пътувам, въпреки че показах множество покани от видни хора. Съдът ми отказа с мотива, че това са незначителни събития, въпреки че поканите ми бяха от Франция, Сърбия и пр. В този смисъл, в каква позиция САЩ заема страна по казуса? Не познавам дори правните механизми, по които съдията ме е пуснал, нито някога съм контактувал с него. Процедурата за пускането ми в Русия задължава прокурорите да бъдат питани и те са питани“, коментира Малинов пред бТВ.

Колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички

Междувременно шефка на спецсъда Мариета Райкова съобщи, че от днес Миталов е в болничен.

Тя отрече срещу него да е имало сигнали за корупция и заяви: „Всъщност колегата се ползва с много добро име и разочарованието е за всички“. От съда са изпратили и запитване до Специализираната прокуратура, за да разберат дали срещу Миталов има образувано досъдебно производство и представени ли са някакви доказателства от САЩ за корупция.

„Още преди изявлението на държавния секретар, посланик Мустафа каза, че има сериозни доказателства. Именно заради върховенството на закона дали едно длъжностно лице е виновно, или е невинно, още повече съдия от нашия съд, се доказва в един процес, след едно проведено разследване и след присъда. Тук говорим за корупция. Корупция се доказва или отхвърля не при проверка, а при разследване“, каза съдия Райкова.

Лозан Панов не знае нито за проверки, нито за разследване срещу Миталов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов няма никаква информация за образувани проверки или разследване срещу Андон Миталов. Днес от съда съобщиха, че Панов е изпратил писма до ИВСС, до главния прокурор Иван Гешев и до председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров.

В писмото до Гешев той моли да бъде уведомен дали е образувано досъдебно производство за престъпление от общ характер срещу съдия Миталов и провеждано ли е разследване.

„Ако отговорът е положителен – на какъв етап от развитието си се намира производството, за какво престъпление е образувано, въз основа на какви конкретни законен повод и данни. Моля да посочите постъпвали ли са сигнали и/или жалби срещу посоченото лице с характер на съобщение за извършено престъпление; извършвани ли са в тази връзка проверки по реда на чл. 145, ал. 1, т. 1 – 3 от Закона за съдебната власт и чл. 196, ал. 1, т. 6 от Наказателно-процесуалния кодекс“, се казва в писмото на Панов.

Той пита и Сотир Цацаров дали в антикорупционната комисия са постъпвали сигнали или жалби срещи Миталов с данни за противоправна дейност и извършвани ли са проверки срещу него.

Попитан за това какви са сценариите оттук нататък по отношение на Миталов, Лозан Панов заяви, че в момента най-важно е дали по случая има наказателно производство и ако има данни, да бъде образувано. „Ако самият Миталов поиска, Съдийската колегия може да го изслуша“, каза още шефът на ВКС.

Той добави, че тъй като става въпрос за съдия от Специализирания наказателен съд, може би е дошъл моментът да се обсъди отново как са създадени специализираните съдилища и как беше попълнен техният състав.

Съдийската колегия ще иска от САЩ информация за Андон Миталов

Съдийската колегия ще поиска информация чрез Министерството на външните работи от Държавния департамент на САЩ, главния прокурор Иван Гешев, главния инспектор Теодора Точкова и председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров, свързана с изявлението на държавния секретар на Щатите Майкъл Помпео за съдия Андон Миталов. Кадровиците искат да знаят дали има информация за негови действия, които подкопават върховенството на закона и компрометират независимостта на съдебната власт.

Решението беше взето днес единодушно на извънредно заседание на колегията, свикано от трима нейни членове – Боян Магдалинчев, Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков.

В началото му председателят на ВКС Лозан Панов информира кадровиците за писмата, които по-рано днес изпрати до главния прокурор, главния инспектор и КПКОНПИ.

„Нямаме никакви други данни и информация, освен оповестеното изявление на Държавния департамент. Това не изключва възможността да поискаме и друга информация, например чрез Министерството на външните работи, всичко, което е относимо към събиране на информация и предприемане на действия от наша страна“, заяви Панов.

Представляващият съвета Боян Магдалинчев го подкрепи и предложи действително да се поиска информация от Държавния департамент. „Все пак става дума за съдия от Специализирания наказателен съд, който е компетентен да разглежда дела за корупция“, поясни Магдалинчев.

„Нямаме информация за какви негови действия става дума и кога са осъществявани, а ние трябва да отстояваме независимостта на съдебната власт и върховенството на закона. Трябва да се изисква и допълнителна информация по отношение на наличието на корупционни действия. Така ще добием по-пълна представа и картина за евентуално наличие на такива корупционни действия“, посочи той.

Цветинка Пашкунова подкрепи предложенията. „Те са съобразени и със стандартите на независимост на СК на ВСС – при твърдения, изявления и публикации, които сочат за нарушен интегритет на съдебната власт да се изяснят всички факти и обстоятелства, да се съберат доказателства преди да предприемем каквито и да е действия, за да може да вземем и информирано решение. Трябва да изискаме цялата налична информация – от ИВСС, от прокуратурата, от КПКОНПИ и от Министерството на външните работи“, каза Пашкунова.

Олга Керелска попита дали самият Андон Миталов ще бъде изслушан, на което председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че първо трябва да се събере цялата информация и после Съдийската колегия може да го покани.

В крайна сметка кадровиците единодушно решиха да поискат информация като писмата бъдат изпратени от Лозан Панов като представляващ Съдийската колегия.

След заседанието Магдалинчев заяви пред журналисти, че на този етап няма никакви основания Андон Миталов да не изпълнява служебните си задължения.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
07 февруари 2020 21:05
Гост

Писал някой от форума – какво имат американците срещу този съдия? -Е, как какво имат – американската армия, 20 трилиона БВП…а ние имаме шкембака на Каракачана, и голия гъз на Барни Ръбъл…И въобще, ВСС се пъне,ама най много да се изпусне, и да ги обяват всички там за корумпирани – което май няма и да е лъжа….и както съдиите се подиграват с много хора по делата,без какпка свян,така и американцие се подиграха със ВСС ….въобще лъва (САЩ), каза на вълците (ВСС) – „айде да се посместите,щом ви казвам аз“. Също като по времето на СССР, Османската империя,и т.н.

16-ти април
16-ти април
07 февруари 2020 10:20
Гост

Всички, които не виждате каква груба намеса е това в СУВЕРЕНИТЕТА на държавата, сте си продали душичките и е време да отидете да служите на истинския си господар на злото зад океана или в арабската пустиня! Тая държава, чиято история е по-кратка от историята на къщата на прадядо ми, която още е здрава между другото….. Те ли бе? Я се огледайте, за едни дъвки ли ще продавате това, за което дедите ни са платили с живота си? Щото те друго няма да ви дадат… Срам, срам, срам…..

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
06 февруари 2020 15:29
Гост

И още нещо. Какво се спичат нашите? Нали не са изпратили отряд тюлени, които да са го убили или отвлекли и закарали в Гуантамо?
Те просто са казали, че няма да го пуснат в САЩ.
Е не е ли мое изконно право да определям кой искам и кой не искам да пускам у нас?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 16:46
Гост

Бе не е точно така. Дали ще го пускат в САЩ него и семейството му не е важно и на никой не му пука. Въпросът е, че казват – „замесен е в голяма корупция“ и то от държ.секретар на САЩ по отношение на съдия на държава-членка на ЕС. Така че не омаловажавайте нещата. Друг е въпросът, че тоя Помпейо не би си го позволил с никоя друга държава от ЕС, а само с България. А това няма нужда от коментар.

Мистър Джингълс
Мистър Джингълс
06 февруари 2020 15:17
Гост

„Какво имат срещу?“
Това ми напомня един виц. Отговорът е „напалм“.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 14:33
Гост

И защо и от какво Мариета Райкова е толкова разочарована! Още няма изнесени доказателства.

окръжен съдия
окръжен съдия
06 февруари 2020 13:49
Гост

Напънала се планината и родила…мишка. Така стана американската работа .И „мишка“ не се отнася за колегата съдия ,а за съотношението между подготовката и предварителните изявления на краварите да създадат новина и самата новина. Първо – загатване от посланика за бъдеща голяма новина в борбата с корупцията, после излиза самия държавен секретар на велика държава и …какво из_ка ?- че имали данни ,за това съдия от средно ниво , от когото всъщност не зависи нищо,че бил замесен в корупция. Но !! -без доказателства. На практика Помпейо (дали и той ще стане като град Помпей) вика „Вервайте ми !“ Но ние вече… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 13:06
Гост

Всъщност Андон Миталов може да ги разиграва с болнични безконечно. А и от САЩ няма да се разбързат с информацията.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 13:08
Гост

И тебе така да те изтипосат, и ти ще се разболееш – какво да ги разиграва? Да си направи публично Сепуко пред Спезиализирания съд ли очакваш?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 13:06
Гост

Дори теоретично да имат някакви доказателства, то те са негодни, тъй като не са събрани законно и по съответния процесуален ред, напр. подслушване на телефона му, което подслушване е направено незаконно.

И така – кво праим??

Спортист
Спортист
06 февруари 2020 14:32
Гост

Стоим и гледаме отстрани, докато Гешев загрява. Да видим само на финала как ще се случат нещата.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 13:04
Гост

Малко ще им е трудно да изяснят всички факти и обстоятелства, ако от САЩ не дадат нужната информация.

Абсурд
Абсурд
06 февруари 2020 12:54
Гост

След като ИВСС нямат правомощия, защо Цацаров ще ги сезира? Явно пък той не е достатъчно осведомен.

Симеон
Симеон
06 февруари 2020 12:58
Гост

Май Главният се е обидил, че са го прескочили. А той е много чувствителен на тема „Йерархия“.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 12:35
Гост

Няма нужда да се пита Държавния департамент във Вашингтон, а трябва направо посолството на САЩ, което е всъщност Държавния департамент тук. От посолството е дошла информацията, която Помпео съобщи.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 12:34
Гост

Много адекватен въпрос на съдийската колегия, това се питаме всички.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:40
Гост

Всъщност Инспектората казва, не че Миталов е невинен, а, че въобще не са го проверявали, защото нямат правомощия. Това променя нещата.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:40
Гост

ВСС ли трябва да го провери? Прокуратурата, ДАНС, кой…?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 14:21
Гост

Прочетете внимателно становището на ИВСС, то е качено на сайта им. Не казват, че не са го проверявали, а че няма нарушения за нещата, за които те могат да рповеряват съдийската работа. Има обаче оплаквания за правилността на съдебните му актове, за което те наистина не могат да се произнасят.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:37
Гост

Миталов ще е много дълго в болнични, защото това е най-чистият вариант за излизане от ситуацията. Нито могат да го накажат, нито могат да го уволнят нашите.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:36
Гост

А на американците не им пука да кажат какви доказателства имат. Те война започват по слухове – справка Саддам, пък за някаква българска въшка няма да си връднат пръста да обяснят.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:34
Гост

Въй, въй, въй много сложно стана. Няма доказателства или поне не са съобщени, няма нарушения, няма нищо и какъвто и да е Миталов, нищо не могат да му направят нашите.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:25
Гост

Един детайл от кариерата на този съдия казва всичко за неговата нравственост и професионализъм. След като подава оставка през 1999 г. ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ по-късно, през 2010 г. той иска решението за освобождаването му като прокурор да бъде обявено за нищожно, с аргумен, че оставката му е внесена във ВСС от „некомпетентен орган“, а подписът под документа не бил негов. Въпреки това той признава, че е получил лично заповедта за освобождаване, удостоверение за прослужено време и 8 заплати, които вече бил изхарчил.

???

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:27
Гост

Точно така! Показва, че е наглец! Но дали е вземал кинти?

Петя
Петя
06 февруари 2020 11:17
Гост

Можеше да съобщят името на всеки един съдия. И как ще може той да се защити? Никак!

тежестта на доказване
тежестта на доказване
06 февруари 2020 11:26
Гост

Това е като доказването на отрицателен факт. Как доказваш, че не си корумпиран… Тежестта на доказване е обратната – нека този, който го е обявил за такъв да даде доказателства

д-р Менгеле
д-р Менгеле
06 февруари 2020 11:12
Гост

Ще прощавате за просташкия подход, ама физиономията на човек, според мен говори много. А по кадрите от ТВ не видях висока интелигентност.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 11:13
Гост

А корупция, нещо, долари, видя ли?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 14:18
Гост

Така ли ги решавате нещата – по това кой как изглежда? Тая школа на ломброзо отдавна я отрекоха.

интересно
интересно
06 февруари 2020 11:10
Гост

Това е патова ситуация. какво може да направи ВСС – на голи думи? Нищичко. Най-лесно за всички, ще е ако сам подаде оставка, но защо да го прави? Мале, мале много сложно стана

owl
owl
06 февруари 2020 11:07
Гост

Совите не са това, което са. Ще видите. Макар че бай Кольо Филчев вече се из_ака пред подходяща медия, че видите ли той го бил накарал да напусне за корупция преди 20 години.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2020 13:04
Гост

Това, че е напуснал прокуратурата по времето на Филчев е комплимент, а не доказателство за непригодност или корупция. Аз лично бих съдил Филчев за това интервю, ако съм на мястото на Миталов.