Кражбите от моловете и други магазини за дрехи и обувки са станали епидемия и са се превърнали в бизнес през последната година. За това алармира заместник-председателят на Българската ритейл асоциация (БРА) Аксиния Баева на пресконференция за рекордния брой кражби, които търговците са отчели миналата година. По думите на Баева конкретните загуби силно зависят от вида на бранша и размера на магазините. Най-много кражби обаче е имало в най-големия мол в София, като магазин от 300 кв. м за миналата година има 100 000 лева загуби от кражби. Тя посочи, че фирмата, която е докладвала най-голям ръст на кражбите, има липси за миналата година в размер на 220 000 лева.

„Епидемия от кражби е нещото, което всички търговци на дребно изживяваме последните години, а миналата година беше големият проблем с ръст на липсите – имаме колеги от асоциацията, които имат до 70 процента ръст на липси от кражби през 2023 г. спрямо 2022 г. Ако преди се крадеше на дребно, сега говорим за абсолютно организиран бизнес на гърба на търговеца и на клиента. Дрехи и обувки се крадат по поръчка, след това се пласират организирано във Фейсбук групи и по други канали“, каза Баева и добави, че когато в магазините пристигне нова стока, те ставали „тотални мишени“.

Баева обясни, че разпознават някои от крадците благодарение на видеонаблюдението, но те сменяли градове и магазини, за да не бъдат хванати. В същото време, търговците на дребно, освен загуби от кражбите, имали много разходи и за охрана. В момента един охранител получавал 7-8 евро на час, а най-простата охранителна система, която един магазин трябва да си сложи – аларми на входа и в дрехите, струвала 15 000 лева. Отделно фирмите са принудени да дават бонуси за служители, които успяват да хванат крадец, да увеличават персонала в опит да успеят да обхванат всичко и да се предпазят от набезите, обясниха от асоциацията.

„Имаме стотици подадени жалби, които завършват по един и същи начин – случаите се обявяват за маловажни, крадецът бива пускан, понякога връща стоката, но понякога тя е съсипана, понякога не е цялата стока“, обясни Баева.

Председателят на БРА Венцислав Николов добави, че не срещат никаква подкрепа от институциите. По думите му в момента, в който отчетат липси при дадена стока, трябва да платят и ДДС върху тези липси.

„Искаме да призовем просто да се спазва и прилага законът, не апелираме за законови промени“, подчерта председателят на БРА, който допълни, че проблемът е ежедневен, а профилите на крадците са различни. Той припомни, че сектор „Търговия“ е вторият най-голям работодател в България след преработвателната промишленост.

„Искаме полицията и прокуратурата да си вършат работата, като ние сме готови на дискусии. Като бизнес искаме да знаем има ли нещо, което допълнително можем да направим, за да съдействаме на властите и да преборим проблема“, добави и Аксиния Баева.

По думите на Валя Веселинова, член на БРА, има изключително много непълнолетни крадци, чиито кражби също остават без последствия. Тя разкри, че голяма част от търговците не желаят да подават жалби, защото смятат, че е загуба на време, тъй като знаели само за един случай на осъден крадец.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хуморист
Хуморист
09 май 2024 16:41
Гост

Когато в моловете работят охранители, които постоянно са на амфетамини и вършат несвойствени дейности така става. Пазете си магазините. Обществото какво го интересува, че не можете да си пазите стоката?!

юрист
юрист
09 май 2024 15:18
Гост

Това е нормално,търговската дейност по дефиниция е рискова. Не живеем в диктатура в която режат ръце или вкарват в концлагери, властите не виждам какво повече могат да направят.

****
****
09 май 2024 11:08
Гост

„Въпрос на организация!“. Организирайте се така, че да не Ви крадат! Не мога да разбера защо е всичкия този шум и медийно време от страна на търговци, които не могат да обезпечат сигурността на собствения си бизнес! Мотивирайте си служителите и охранителите да работят във ваша полза и да не допускат кражби! Това е частен бизнес, търговия! Развивате го с цел печалба! Вместо да отделяте от нея за круизи, джуки, муки и т.н, отделете за охрана и заплати! Не може до всеки павилион в МОЛа да ви сложат полицай! Свикнете с тази мисъл!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 май 2024 21:19
Гост

Гешев е виновен за слабите резултати в борбата с битовата престъпност!

Анонимен
Анонимен
08 май 2024 18:33
Гост

А защо дрехите по бълг.молове са по-скъпи дори и от същите марки магазини в западните страни ? Иначе кражби е имало и ще има от древни времена…, пък и без това тези загуби ги начисляват двойно в цената на стоката.

Боби
Боби
08 май 2024 18:02
Гост

За 8 евро на час- толкова!

Охранител
Охранител
08 май 2024 18:04
Гост

Те ни лъжат, че ни плащат, ное ги лъжем, че работим.

Прокуратуро, върни картините!!!!
Прокуратуро, върни картините!!!!
08 май 2024 17:19
Гост

Ми що да няма кражби?
Че тя и прокуратурата краде-прокуратурата ни научи.
Я вижте как юнаци от прокуратурата откраднаха 35 кг злато.

Или как тафнаха ритона. къде е ритона, а? И от иззетите хиляди артефакти от същия колекционер, дали преди да бъдат описани някои от тях не ги хвана липсата?

Или как прокуратурата тафна 39 картини на стари български майстори от друг колекционер. Картините иззети, а като идва времето да бъдат върнати-39 картини изчезнали!!!! https://e-vestnik.bg/24042/igor-markovski-ot-275-moi-kartini-v-trezora-na-ktb-lipsvat-37/

Къде са картините? Стари български майстори НЕ се търсят на запад, а и крадени картини са непродаваеми. Дали не са на стената на някой прокурорски дом?

Редовно уронващ престижа на съдебната власт
Редовно уронващ престижа на съдебната власт
08 май 2024 16:12
Гост

„Като бизнес искаме да знаем има ли нещо, което допълнително можем да направим, за да съдействаме на властите…“
„Голяма част от търговците не желаят да подават жалби, защото смятат, че е загуба на време….“

Тези или са за запрещение, или комично не се усещат какви глупости дрънкочат. Впрочем, в психологията това е познато като „заучена безпомощност“. Просто покъртително изявление.

Анонимен
Анонимен
08 май 2024 16:12
Гост

Вероятно най-много се крадат дрехи. Виждала съм клипчета от камери как някои жени влизат слаби, а излизат дебели

Анонимен
Анонимен
08 май 2024 16:10
Гост

Сигурно в Зара най-много се краде, като казват и че има ръст на непълнолетните, значи там ще да е

Чичо Сам
Чичо Сам
08 май 2024 15:43
Гост

Ами искайте отговорност от МВР и от министъра, ако не е на кино.

Наблюдател
Наблюдател
08 май 2024 15:44
Гост

Дюшаш ще му дойде една кампания срещу мол-мафията преди изборите – хем безопасна и няма опасност да настъпи мотиката, хем лесна.

Джанго
Джанго
08 май 2024 15:32
Гост

Във „Фантастико“ пък незаконно проверяват чантите на клиентите на касата за всеки случай.

123
123
08 май 2024 15:30
Гост

E, как така хем имат охранителни системи големите магазини, хем по 200 000 лева загуби от кражби?

Анонимен
Анонимен
08 май 2024 15:28
Гост

Какви ли обороти и печалби правят от надутите цени на парцалите, щом могат да поемат и такива загуби, освен наемите и заплатите…

Анонимен
Анонимен
08 май 2024 15:28
Гост

Винаги съм се чудила на незаинтересоваността на някои продавачи към хора, които подозрително обикалят в магазина, може и да са в комбина с крадците.

123456
123456
08 май 2024 15:29
Гост

При тия заплати – толкоз заинтересованост.

Анонимен
Анонимен
08 май 2024 15:30
Гост

Е колко да се плаща на продавачка, която може и средно образование да няма?

Борис
Борис
08 май 2024 18:06
Гост

А политиците ни? Нали масово са си закупили дипломите.

тъй, тъй
тъй, тъй
08 май 2024 15:27
Гост

Българинът си го умее, още от социализма е научен да крадва каквото има – ако си шофьор – нафта, ако си продавач в супер – луканка и тн.

Лозан
Лозан
08 май 2024 18:07
Гост

Да. В манталитета ни е.