Прокуратурата поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) да провери работата на съдия Андон Миталов от спецсъда и евентуално да му наложи наказание.

Поводът е, че магистратът е разрешил на обвиняемия шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

Малинов има забрана за напускане на страната и съдия Миталов е бил сезиран с искане да я отмени изцяло, но вместо това той е разрешил на Малинов само временно да напусне България. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, отказът му може да се обжалва пред съда.

От прокуратурата съобщиха днес, че искане до тях не е било отправяно, поради което прокурор Мария Макрелова от Специализираната прокуратура е изпратила сигнал до обвинител №1 Сотир Цацаров, който пък го препраща до главния инспектор Теодора Точкова и до председателя на спецсъда Мариета Райкова.

Адвокатите на Малинов са поискали от съда да отмени изобщо забраната му за напускане на страната, като поводът е бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда. Ставало дума за две мероприятия  – едно от 1 до 5 ноември и друго в края на месеца.

В определението си обаче съдия Миталов записал, че разрешава на Малинов да напусне страната само за исканите дати, без да се произнесе по искането за отмяна на мярката.

Затова главният прокурор Сотир Цацаров иска ИВСС да провери работата на съдията и евентуално да поиска дисциплинарно наказание или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване качеството на работата.

Преди два месеца Малинов беше задържан и обвинен в шпионство, след което беше освободен срещу гаранция от 50 000 лв. Малинов беше обвинен за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившият генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. От прокуратурата обясниха, че Малинов е приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България, а в докладна записка от Малинов на руски език той пишел за „необходимата геополитическа преориентация на България“.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ясно е
Ясно е
06 ноември 2019 15:01
Гост

Николай Малинов е свидетел срещу Пеевски за КТБ. Затова е цялата работа, иначе Сотир нямаше да се занимава с „шпиони“.

Остап
Остап
06 ноември 2019 15:02
Гост

Аз пък си мислех, че цялата афера е да се държи в шах президента, докато не подпише указа за Гешев. Но и това е логично обяснение. Обаче на Цацаров трябва да му се признае, че е голям комбинатор.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 22:06
Гост

Правите ли разлика между „обвинен“ и „осъден“?!

Киднапиранье
Киднапиранье
04 ноември 2019 20:12
Гост

Съдийчето е прекалило… Да пуснеш обвинен за шпионаж, за да го наградят там за които е шпионирал… Но това не ме учудва, повечето магистратчета съдии, живеят в измислен свят и смятат, че съществуват автономно. Забравят що е то държавност, общество и сверяване на часовник, в полза на тези величини…

Иванов
Иванов
04 ноември 2019 20:36
Гост

Ами то точно това е да си съдия – да решаваш само въз основа на закона /тук не го е спазил/ и на доказателствата по делото. Държава, общество, и прочее сверки на часовници са за политиците, не за съдиите.

Русев
Русев
05 ноември 2019 15:26
Гост

Когато дори елементарната грамотност Ви е проблем, да не говорим за юридическа, по-добре стой при своите величини ….

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 17:49
Гост

За Янева, Дончева, Ушев, Пепи Еврото и другите слуги на Пеевски в съдебната система не поиска дисциплинарки, въпреки допуснатите крещящи нарушения (и въпреки че Янева беше осъдена по наказателно, а не дисциплинарно дело!). Но ако не е от „нашите“, които козируват на Цацаратурата – сеч!

Голям праз
Голям праз
04 ноември 2019 17:11
Гост

Който може по-голямото (да отмени забраната), защо да не може директно по-малкото (да я суспендира временно).

Стойчо
Стойчо
04 ноември 2019 14:17
Гост

Прокуратурата иска наказание за съдията, защото я е срам да повдигне обвинение, иначе би го направила, тя само така прави.

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 13:17
Гост

Този е съдия от пет години, влязъл е в системата чрез външен конкурс. На писмения изпит е получил 4.50, а на устния 3.95. Тук спирам.

уха отличник
уха отличник
04 ноември 2019 13:19
Гост

уха! а за младши съдии битката е едва ли не с пълни шестици! евала!

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 13:19
Гост

А в дипломата му какво пише. Хайде стига, човекът може просто да се е объркал, на всички се случва. Ето, Цацаров е предложил да бъде извънредно атестиран, ако го направят, ще видят дали става дума за системност или е случаен пропуск. Нека изчакаме и после да съдим човека.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 13:23
Гост

Може човекът да се притеснява да говори. Иначе как да си обясня ниската му оценка на устният. 🙂

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 22:35
Гост

Защо анонимно, не спирайте ! Представете се кой сте -кадровик или…..Много лично сте заинтригуван от развитието на съдията,но Вие се криете.Защо ли?

съмнително
съмнително
04 ноември 2019 13:09
Гост

Този път ще се изкажа в полза на Цацаров, май ще ми е сефте, ама да пуснеш в Русия, човек обвинен за шпионство в полза на Русия и то не за лечение или друга важна причина, а за някакви награди?! доста е съмнителна цялата работа

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 13:07
Гост

Много ме съмнява съдия Андон Миталов да не е на ясно с НПК.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 13:09
Гост

И с какво ще помогне извънредната атестация заради влошаване качеството на работата?

анонимен
анонимен
04 ноември 2019 13:13
Гост

Нали има процедура за подпомагане на съдията преди да се стигне до наказание. Не трябва ли първо тя да се приложи, пък после наказание. Ама това е Цацаров, иска направо да реже глави.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 13:10
Гост

Мен пък винаги са ме съмнявали качествата на хората, които влизат чрез външен конкурс.

Анонимен
Анонимен
04 ноември 2019 13:24
Гост

Е, всяко правило си има изключения. А и не бива да бъдем просто мнителни.