6324 вписани адвокати, изплатени 9 396 720 лв., оказана помощ по над 29 000 случая. Това е равносметката на Националното бюро за правна помощ (НБПП) за изминалата 2022 г.

Тя беше представена от председателя му Наталия Илиева, която за първи път в историята на институцията направи публичен отчет за целия мандат, част от който е при ръководството на Елена Чернева, която в момента е зам.-омбудсман.

Данните показват, че миналата година бюрото е изплатило и най-голяма сума като възнаграждения на адвокатите. Ако през 2019 г., 2020 г. и 2021 г. тя е варирала около 6-7 млн. лв. на година, то през миналата надвишава 9 млн. лв. Причината за това е не само в ръста на заплащането за правна помощ, което беше увеличено за първи път от 15 години от октомври 2021 г. (повече виж тук), но и в повечето решения за изплащане на възнаграждения. Ако допреди миналата година, бюрото е постановявало средно по 26-27 000 решения на година, през 2022 г. те са над 29 300.

Друга голяма промяна по отношение на правната помощ, която настъпи през миналата година, е свързана с приетите изменения в закона. Както „Лекс“ писа, с тях хората, на които е предоставена правна помощ, защото не разполагат със средства за адвокат, вече няма да внасят такси и разноски за делото, а ако го загубят, няма да връщат разходите за защита на НБПП. За първи път беше предвидена безплатна юридическа помощ в производство по издаване на индивидуален административен акт, както и при неговото оспорване по административен ред, както и правна помощ за представителство в извънсъдебни процедури (повече виж тук).

Промените в Закона за правната помощ бяха акцент в изказването на министъра на правосъдието Крум Зарков. „Този важен закон ще допринесе за това повече хора да се възползват от правната помощ, но ще е и ново предизвикателство за тези, които я предоставят. Освен повече хора като например тези, поставени под запрещение или хората с увреждания, ще бъдат покрити и много по-голям брой материи, ще може да се оказва помощ в невинаги лесните контакти с администрацията, ще може да се оказва помощ, когато администрацията е наложила санкция, ще може да се оказва помощ в много извънсъдебни производства, които тепърва ще придобиват значение във всекидневния живот, в това число медиацията. За всичко това Националното бюро за правна помощ ще трябва да се подготви, да получи необходимата държавна подкрепа, ще трябва да привлече необходимите специалисти, още повече да подобри отношенията си с адвокатите от цялата страна“, каза той.

Зарков отправи специална благодарност към НБПП. „Зад всяко от числата във вашия отчет стои неуморен труд, организиран от вас и осъществен от стотици адвокати от цялата страна. Стоят съдби, на които е помогнато и аз лично се убедих в последните месеци във вашата лична отдаденост и в отдадеността на хората, заети с тази благородна дейност. Благородна, защото нейната есенция е да бъде гарантирано конституционното право за достъп до правосъдие на всеки един, независимо от неговото социално, материално или здравно положение“, заяви министърът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също говори за важната роля на НБПП. „Всеки човек има право да бъде изслушан, има право на професионална правна защита. Дейността на Националното бюро за правна помощ е мисия, то е медиаторът между закона и правата на нуждаещите се“, каза тя.

Йотова изтъкна, че осигуряването на правна помощ за хората, които живеят в бедност и социално изключване, за хората с увреждания и за децата изисква и много силни публични политики.

Вицепрезидентът акцентира върху два аспекта от дейността на Националното бюро за правна помощ – помощта за жертвите на домашно насилие и за непридружените малолетни и непълнолетни бежанци и мигранти. Йотова изтъкна множеството предложения на Националното бюро за правна помощ за промени в Закона за защита от домашно насилие. „За съжаление, законът стои на трупчета, лесното оправдание за което са кратките животи на последните парламенти. Още по-зле, в последните си дни 48-то Народно събрание гласува против Закона за изменение и допълнение“, посочи тя. И изрази надежда да бъде изграден координационният механизъм за борба с домашното насилие.

„Признание заслужава и работата ви с малолетните и непълнолетните мигранти и бежанци, особено с непридружените. Като част от най-уязвимата група, те не са информирани за статута си, не знаят на какво могат да разчитат, нямат достъп до професионална правна помощ по частен път. Към това се прибавя и езиковият проблем, а всеки международен документ казва, че правораздаването трябва да бъде езиково достъпно“, заяви Йотова.

Отчетът на НБПП показва, че през всяка от последните две години чрез него са получили правна помощ по 3600-3700 чужденци, търсещи закрила у нас.

НПББ има регионални центрове, които предоставят консултации на гражданите, към адвокатските колегии в София, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Благоевград, Видин, Плевен, Сливен, Твърдица, Хасково, Габрово, Кърджали, Пазарджик, Перник, Асеновград, Силистра и Луковит.

„Те са прекият път за получаване на правна помощ от уязвимите групи. От миналата година дадохме приоритет в работата им, свързана със защита на жертвите, пострадали от домашно насилие“, каза Наталия Илиева. Тя допълни, че по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм, който се изпълнява от Бюрото, са предоставени 3744 правни консултации на хора от отдалечени населени места с фокус към ромската общност, като по 200 случая адвокатите са работили по казуси, свързани с домашно насилие.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 18:36
Гост

­Г­­о­­­р­­е­щ­­­и­­ ­­­м­­о­­м­и­­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­­а­­­к­­в­а­­­т ­-­­-­­­-> https://nu21.fun/girl?81956

ДалиПомощ...
ДалиПомощ...
16 февруари 2023 18:42
Гост

Чудесно. А отчетоха ли ИМАЛО ЛИ Е ЗАКОНОВО ОСНОВАНИЕ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО Й? Или пък искал ли е и въобще знаел ли е онзи на който е била предоставена?
Там се раздават едни пари независимо дали лицето е допустимо, желае помощ, отказало се е от помощ (след като е установило че е предоставена), ЗАКОНОВО НЕДОПУСТИМО е да му се предоставя правна помощ.
С В О Б О Д И Я !
За да не голословя, Делото е 16819/2021г.
За адвоката, който се облагодетелства и в новините ще намерите статии в който представлява публично известни личности без да е упълномощен.

ДалиПомощ...
ДалиПомощ...
16 февруари 2023 18:44
Гост

*16819/2021г на СРС

Хайде, бе
Хайде, бе
14 февруари 2023 17:15
Гост

Безплатен обяд няма! Данъкоплатецът не е длъжен да финансира простотиите на всеки.

Безплатната правна помощ беше платена за гражданит
Безплатната правна помощ беше платена за гражданит
14 февруари 2023 7:31
Гост

В момента има законодателна промяна , и нещата са леко променени. Но промята а е за в бъдеще. Може ли това бюро да обясни за тази безплатна правна помощ колко дела е завела срещу безплатноправноподпомогнатите граждани, да връщат парите за уж безплатната правна помощ-с оглед предишния текст на закона? Преди, до съвсем неотдавна безплатната правна помощ накрая се оказваше платена-гражданите трябваше да връщат парите за безплатната правна помощ, след споразумението с прокурора. По света-при правна помощ правноподпомогнатия не връща парите-дори и да загуби делото, дори и да не е социално слаб, инвалид и тн! Тук, при тази правна помощ акцент… Покажи целия коментар »

СМЯТАМ ЯКО
СМЯТАМ ЯКО
13 февруари 2023 16:34
Гост

Сметнах, че се падат средно по 123,83 лв. на месец на служебен защитник.

БОГАТА РАБОТА

Потресен
Потресен
14 февруари 2023 7:21
Гост

Абе ти да нямаш двойка по математика? Бати и сметките, точно десетократна грешка. Ти да не си завършил гимназия някъде в източните погранични области-някъде Силистра, Ген Тошево , Мангалия и тн, вероятно и с шестица по математика?

Дай си адреса да ти купя един китайски калкулатор от 3 лева, че яко се изложи.

Любител
Любител
14 февруари 2023 12:00
Гост

9 396 720 лв. делено на 6324 адвоката, вписани в НБПП са 1485,88 лева годишно. Делено на 12 месеца са 123,82 лева, при правилно закръгляне, грешката е 1 ст. И не е нужен китайски калкулатор, можем да делим. За тия дето не могат, калкулатори има на всеки телефон и компютър. Или не си прочел, че става дума за среден доход на месец? Типично за част от коментиращите тук.

Адвокат
Адвокат
13 февруари 2023 15:21
Гост

Само, като видиш председателката каква простакеса е и ти става ясно какво е нивото. Докога министъра на правосъдието ще толерира такива недоразумения да дерибействат.

НБПП
НБПП
14 февруари 2023 5:30
Гост

Възпитаничка на Монтанския ПУЦ ръководи правната помощ. Пази боже ! Тази тьотка да си събира парцалките и марш на село, а не да определя размера на възнагражденията и да се гаври с адвокатите.
Егати евтиния цирк.

Както казва проф. Георги Близнашки:
Както казва проф. Георги Близнашки:
13 февруари 2023 14:44
Гост

“Преди време някакво там посредствено адвокатче тръгна да ме съди за обида, бе къде му викам вървиш срещу Георги Близнашки, Георги Близнашки е Държавата! Все едно да вървиш срещу държавата! Смазах го кат червей!”

—)))
—)))
13 февруари 2023 16:50
Гост

Георги Близнашки е една торба с л…айна. Нищо повече.

Име
Име
13 февруари 2023 22:47
Гост

Не е – напротив – бил ми е преподавател и е открит със студентите, говорим преди много време – но колко да е променил се.

Няма да спорим, то в момента стоката и в хранителните стоки е съмнителна.

Тити
Тити
13 февруари 2023 14:41
Гост

Кеайно време е да се направят промени в Закона за защита от домашно насилие.

Рики
Рики
13 февруари 2023 14:42
Гост

И след това законите да се спазват.

Лазар
Лазар
13 февруари 2023 14:34
Гост

Би било добре по- често да се правят тези публични отчети.

Каменова
Каменова
13 февруари 2023 14:24
Гост

Трябват силни социални политики, които обаче никое министерство не се ангажира да прави. Ходят на някакви обучения по евро проекти, но отиват само за шопинг и за екскурзия. И предимно началници се бутат на тия места, а не редовия работник, който ще има ползаот едно такова обучение

Dino
Dino
13 февруари 2023 14:23
Гост

Страхотни са и им желая много успех и здраве

Станолев
Станолев
13 февруари 2023 14:23
Гост

Е, определено на политиците у нас им е само до избори и да се надпреварват да плямпат глупости. Обаче не и да се загрижат за хората, които са жертвана домашното насилие

Възмутен
Възмутен
13 февруари 2023 14:37
Гост

От доста години насам хората станахме жертви на самите политици. С техните либистки закони и пълно безхаберие.

Мавродиев
Мавродиев
13 февруари 2023 14:22
Гост

Няма достатъчна защита срещу домашното насилие!

Ангелина
Ангелина
13 февруари 2023 14:22
Гост

Според мен е добре, че се дава отчетност

Чулев
Чулев
13 февруари 2023 14:21
Гост

Стабилни цифри, както и да го погледнеш

Ганев
Ганев
13 февруари 2023 14:21
Гост

Радвам се, че се отчитат

Манолев
Манолев
13 февруари 2023 14:21
Гост

Пука ми, че ми дреме. В момента събираме дарения за Турция и пълним кашони. Те събраха ли? Направиха ли дарение?

Dino
Dino
13 февруари 2023 14:23
Гост

Как не ви е срам да плюете по хората, които помагат на бежанци и бедни

Ставрев
Ставрев
13 февруари 2023 14:20
Гост

Така и политиците да се отчитат

Чавдар
Чавдар
13 февруари 2023 14:39
Гост

Би било интересно да ни усведомяват за приходите им.