Хората, на които е предоставена правна помощ, защото не разполагат със средства за адвокат, вече няма да внасят такси и разноски за делото, а ако го загубят, няма да връщат разходите за защита на Националното бюро за правна помощ (НБПП).

Това предвиждат приетите днес окончателно от Народното събрание промени в Закона за правната помощ (ЗПП). Те бяха предложени от Софийската адвокатска колегия и с тях на практика за първи път се регламентира, че държавата поема разходите за юридическата помощ на хората в нужда. В момента, макар те първоначално да не заплащат за правна помощ, впоследствие държавата си събира платеното или от ответната страна в спора, или от получилия помощта, ако той загуби делото.

Сега всеки, който поиска безплатен адвокат, попълва декларация, че „в случай на осъдително решение или присъда дължи възстановяване на разноските за правна помощ“. Т.е. човекът, който няма пари сам да плати на адвокат, знае, че ако държавата му осигури такъв, рискува той да не му излезе безплатен, ако загуби делото. Това възпира много хора, въпреки тежкото им имуществено положение, да ползват правна помощ. Освен това на практика, събирането на разноските за предоставянето на правната помощ, често се оказва невъзможно, тъй като осъденият е трайно безработен и без собственост.

С приетите днес изменения в ЗПП изрично се записва, че хората, които получават правна помощ по реда чл. 23, ал. 2 от закона не дължат възстановяване на разноските за предоставената правна помощ. Това правило се отнася за всеки обвиняем, подсъдим или страна по наказателно, гражданско или административно дело, който „не разполага със средства за заплащане на адвокат, желае да има такъв и интересите на правосъдието изискват това“.

Освен това чрез ЗПП бяха направени и изменения в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които в чл. 83 беше предвидено, че „Такси и разноски по производството на делата не се внасят от страна, на която по делото е предоставена правна помощ при условията на чл. 23, ал. 2 от Закона за правната помощ“.

Т.е. вече няма да е необходима преценката на съда дали някой да бъде освободен от такса по делото, щом той е получил правна помощ по делото на основание, че не разполага със средства за заплащане на адвокат, желае да има такъв и интересите на правосъдието изискват това. Както е известно, в момента има съдии, които въпреки, че са допуснали правна помощ на страна по делото, не уважават молбата ѝ за освобождаване от такси и разноски.

Всичките тези изменения са придружени и от промени, които целят да се избегнат злоупотребите с правна помощ. Ако се установят такива, правната помощ се прекратява, а „страната е длъжна да внесе или да върне всички суми, от плащането на които е била неоснователно освободена, както и да заплати определеното възнаграждение на назначения ѝ служебен адвокат“, предвиждат приетите днес разпоредби.

Освен това в ЗПП беше дадено определение кога ще е налице злоупотреба с право на правна помощ:

  1. когато лице, на което е допусната правна помощ, е поискало замяна на адвокат три и повече пъти в едно и също производство, без да са налице уважителни причини;
  2. при всяко друго недобросъвестно упражняване на правото на правна помощ, извършено в противоречие с целта на закона и правата и законните интереси на страните в производството.

В момента има хора, които непрекъснато искат смяна на служебния си защитник или пък водят десетки дела, използвайки правна помощ от държавата, включително и срещу доскорошните си адвокати, предоставени им от нея.

Други важни промени в ЗПП разширяват обема на предоставяната от държавата правна помощ. За първи път се предвижда безплатна юридическа помощ в производство по издаване на индивидуален административен акт, както и при неговото оспорване по административен ред. Освен се предвижда правна помощ и за представителство в извънсъдебни процедури.

Промените в ЗПП дава право на правна помощ на хората c физичecĸи и мeнтaлни yвpeждaния – на тези, които са поставени под запрещение или чието запретяване се иска, както и на „лица с увреждания, получаващи месечна подкрепа съгласно Закона за хората с увреждания, чийто месечен доход не е достатъчен, за да упълномощят адвокат“.

67
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Resso MOD APK
Resso MOD APK
21 февруари 2024 19:30
Гост

Go and resso mod apk download and enjoy your favorite songs without ads and without any additional costs

Resso MOD APK
Resso MOD APK
21 февруари 2024 19:27
Гост

Introducing resso mod apk, an application that will provide you with a different experience compared to similar apps

Lotus365
Lotus365
04 февруари 2024 12:51
Гост

Thanks for the useful information Lotus365

Lotus365.io
Lotus365.io
22 януари 2024 8:49
Гост

Thanks for the useful information Lotus365 VIP Login

George Mark
George Mark
20 ноември 2023 7:44
Гост

The great website and information shared are also very appreciable. Top Boy Jamie Jacket

Ibraham Jacob
Ibraham Jacob
01 ноември 2023 15:18
Гост

It is a good step if the poor on legal aid will not pay for the lawyer if they lose the case. Click here you can also check this.

Films Jackets
Films Jackets
17 октомври 2023 14:44
Гост

This is a great inspiring article.I am pretty much pleased with your good work. TV Series Jackets

Eddie Lydon
Eddie Lydon
22 септември 2023 9:17
Гост

provides the quality service of customized fiber connections in the case of large businesses and government entities. goku drip jacket

Lorena Duran
Lorena Duran
20 септември 2023 15:02
Гост

I read this article. I think You put a lot of effort to create this article. I appreciate your work. Beth Dutton Coat

LA knight vest
LA knight vest
14 септември 2023 12:57
Гост

Excellent blog! Such clever work and exposure! Keep up the very good work.

LA knight vest
LA knight vest
14 септември 2023 12:56
Гост

Excellent blog! Such clever work and exposure! Keep up the very good work. LA knight vest

Geburtstagswunsche
Geburtstagswunsche
03 август 2023 12:19
Гост

If you want to explore some best happy birthday wishes for your loved ones then click here to explore our list of happy birthday wishes

Feliz Cumpleanos
Feliz Cumpleanos
03 август 2023 12:19
Гост

If you want to explore some best happy birthday wishes for your loved ones then click here to explore our list of happy best birthday wishes

Caption IG Aesthetic
Caption IG Aesthetic
03 август 2023 12:19
Гост

If you want to explore some crazy aesthetic instagram captions then click here to to visit our site and explore best captions for your posts

Оплескана ситуация
Оплескана ситуация
19 декември 2022 20:22
Гост

Това е много малка и много лицемерна стъпка … в правилната посока.

GTE3HT
GTE3HT
19 декември 2022 11:38
Гост

Thank you for sharing this knowledge with me. The content of your blog is excellent. You allowed others to read a really informative and entertaining blog post you wrote.
click usps tracking

Адвокат
Адвокат
18 декември 2022 18:15
Гост

Това е несериозно предложение, както и да е, пипа се ала – манолова, пропищяхме по веригата всички, от уж добронамерените промени на ГПК, не се търси академичен баланс и се вряка и кряка на всяка цена се тропа по масата, без изобщо да се мисли, кога е предложено това, кога е прието, има ли обсъждане, няма край вакханалията.

Няма какво да коментирам, представям си как някой адвокат отива в дом за инвалиди с ментални увреждания и си говори с пациентите.

Илия
Илия
17 декември 2022 19:35
Гост
Голем Дявол
Голем Дявол
17 декември 2022 17:27
Гост

Много малка стъпка … в правилната посока.

После – закриване на НБПП.

Второ – преминаване на администрирането в колегиите.

Последно – отмяна на ЗОП и регламент в ЗА.

АМИН

re:
re:
17 декември 2022 17:28
Гост

Не ЗОП, а ЗПП.

Адвокат
Адвокат
18 декември 2022 18:19
Гост

Създаване на паралелна адвокатура, както е в шофьорските курсове, такситата и изобщо тези услуги, сходни на адвокатската професия.

Диплома, разрешително.

А не – увъртане на разрешителното и – в крайна сметка – без ефект. Има милиони случаи в практиката, остават без адвокат, заради липсата на кадри.

Особено в един момент са натоварени всички. Както и да е – аз не ме вълнува.

Ето сега – една перемция – не мога да я поема, просто съм блокиран от други ангажименти.

От диспансера
От диспансера
19 декември 2022 20:20
Гост

Какъв адвокат си ти бре Сульо от НПО-то?

Малко адвокатче
Малко адвокатче
17 декември 2022 16:29
Гост

Какво излиза, колеги? Разширяваме драстично обхвата на служебните защити и ги правим безплатни. Така де, да намерим още работа на някои пишман адвокати, които се издържат от служебни защити и особени представителства, но за сметка на това отчисляват накъдето трябва процент от постъпилите възнаграждения.

От диспансера
От диспансера
17 декември 2022 17:30
Гост

Re:

Това за отчисленията е от твоята практика грантаджийо!

Недей да го приписваш на другите!

Адвокат
Адвокат
18 декември 2022 4:22
Гост

Какво е това грантаджийо, грантаджийо, хората от Нидерландия и Австрия ни казаха – не – бай Ганьо, симпатяга си – ама айде малко у лево.

Имаме около 1 милион реални граждани на държавата, които да ползват правни услуги-статистика.

При това все повече са реално бедни, стиснати, уплашени, нервни.

Адвокат
Адвокат
17 декември 2022 9:08
Гост

Поредната логопедична бъркотия, забъркана от Вале Спатия и Вале Каро, вместо да си броят царските сервизи, подарени им от ищеца, те се напъват и те да мислят. Не е за всеки мисленето, това е сложна, висша нервна дейност, а има нужда и от по-научен подход, което дори само от тези 5 изречения, които написах е ясно, че е невъзможно да се схване, това е дълъг еволюционен процес.

Та нали ще се зарине съдът със съдебни жалби, мислете ги тези неща.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2022 9:27
Гост

При огромните заплати-съдия получава над 5 пъти повече от професор от БАН, привилегии, несметни бонуси, пари за дрехи, неплащане на осигуровки, 150 бона кеш пара при пенсиониране, 14 заплати годишно, огромна бройка на съдии-на челно място сме по брой на съдии на глава от населението, в добавка-ниско ниво на сложност на законите, направо законодателството ни е вулгаризирано , липсата на лична отговорност-каквото и да свършиш -не отговаряш лично никак, зариването на съда с дела е силно желателно да се случи, с цел инсталираните поне частично да оправдаят присъствието си в тази система. Система, в която на прокурорския конкурс от 2006г… Покажи целия коментар »

123
123
18 декември 2022 16:34
Гост

Едно си декламираш тук под статиите. Я се изкажи под статия за финала на Световното по футбол и за това, че професионални футболисти играят в националните отбори и относно размера на техните заплати. Меси, Мбапе, Жиру е т. н.

Анонимен
Анонимен
18 декември 2022 17:07
Гост

Нито знам,че има финал, нито пък кой играе на този финал. Но заплатите на футболистите се плащат от собственика на отбора, а не от бюджета. Освен това футболист има изключителни умения-за една държава-като Италия от десетки милиони население едва 11 стават за футболисти на националния отбор, а юристи-бол. Само в България са 200 000, като право може да бъде завършено без посещение на лекции, упражнения и изпити, при директно записване в горен курс, без да знаеш къде е дадения университет-спарва дипломите на планинския ВУЗ. Освен това футболист отговаря лично за уменията си и знанията си-ако няма такива губи работата си,… Покажи целия коментар »

От диспансера
От диспансера
17 декември 2022 17:17
Гост

Какъв адвокат си ти бе грантаджийо!

Адвокат
Адвокат
17 декември 2022 19:53
Гост

Нека клиентите да кажат нещо, аз съм адвокат, това е факт, както и Ленин е бил адвокат – това е факт, 70 години федерация, доста и за мен е доста. Дълъг федерален живот на Конституцията. Но – на лаиците все име смешно нещо, не искам да съм в главата на друг човек, просто е скучно.

Въвеждане формуляри за удовлетвореност
Въвеждане формуляри за удовлетвореност
17 декември 2022 6:40
Гост

ПРЕДЛАГАМ-В ЗПП да се въведе ФОРМУЛЯР ЗА УДОВЛЕТВОРЕНОСТ на лицето, получило безплатна правна помощ. Лицето да дава оценка за качеството на защита, и това да бъде проверено от НБПП, и ако оценката е ниска и основателна да не се плаща възнаграждение. Не е необходимо творчество-просто препишете правната уредба в Англия. Получилия правна помощ накрая дава формуляр за удовлетвореност, където изразява мнение за качеството на защита. Това емоще стимул служебника да гледа работата си качествено, а не като досадна формалност, преди да получи банковия превод от НБПП. Второ-предлагам да има къде правноподпомогнатия да се оплаче, ако счита,че не е защитаван качествено.… Покажи целия коментар »

Просто юрист
Просто юрист
17 декември 2022 8:54
Гост

Нали разбираш, че повечето хора, които ползват услуги на адвокат не могат да преценят реално дали той е защитил правата и интересите им по най – добрия начин. Представите им са ограничени до постигане на конкретен резултат и ако това не се случи остават с впечатлението, че той не си е свършил работата. Е, ти ще бъдеш ли съгласен възнаграждението ти да зависи от оценката на някой, който не разбира от работата ти?

Невена
Невена
20 декември 2022 18:44
Гост

Това сериозно ли? Ами, ако клиентът е неграмотен, предлагам от НПББ да му попълват “Формуляра за удовлетвореност” пък той да подписва с палеца, съгласно чл.189, ал. 1 от ГПК…, пък и ако не владее български език, съвсем я втасахме…
Стига вече правни полюции от много напористи и малко интелигентни.
Предлагам да започнем сериозна дискусия по темата за създаване на реални възможности за професионално развитие на адвокатите и правилната мотивация при упражняването на професията.
Моралът куца на много колеги, не познанията.
Гледам, коментираме важна тема, а си крием имената, а уж сме борци за справедливост. Що така?

Илия
Илия
17 декември 2022 6:31
Гост

Анализа ми през годините показва колко онеправдано е адвокатското съсловие . И това е дошло от количествените натрупвания към качествените изменения/Маркс:-)/ .“Модерната“ специалност ПРАВО нарои хиляди прависти от знайни и незнайни университети .И сега се чудите как да вържете двата края /със „служебки“/,защото вече на 100 хил. се пада много малка част от клиентите .А и народа вече избягва да се съди или дори развежда:-) Има стотина „мастити“ адвокати които са във връзка с прокурори и съдии /а те са на държавна златна служба/ които прокурори и съдии гледат на вас с презрение дори в съдебна зала .Тези „маститите“ адвокати… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
17 декември 2022 20:02
Гост

Ние затова сме адвокати, да се измъкваме от всяка ситуация.

Въвеждане формуляри за удовлетвореност
Въвеждане формуляри за удовлетвореност
17 декември 2022 6:30
Гост

Безплатната правна помощ, тоест-на разноски на държавата се осигурява в цивилизования свят не само за бедни, а в определени случаи тя е достъпна за всеки, дори и да може да си позволи платен защитник. В Англия при полицейско задържане правната помощ е безплатна, дори и да си в състояние да наемеш платена защита. Идеята е-събитията при 24 часов арест се развиват бързо, очаква се реакция по защита-незабавно, а ти не си в състояния да я организираш, и получаваш достъп до безплатна защита. В статия, публикувана във вече несъсществуващия сайт Правен свят пишеше,че всеки задържан в Англия има достъп до безплатна… Покажи целия коментар »

Илия
Илия
17 декември 2022 6:08
Гост

Някой ден Христо Иванов /чиято подкрепа при избори има от 100 хилядите адвокати/, когато стане Гл.Прокурор или Мин.на правосъдието ще ви оправи всички проблеми:-)

N ски съдия
N ски съдия
16 декември 2022 22:48
Гост

На това безумие ,безплатна правна помощ ,трябва да се сложи край.Всеки лумпен ,простак и луд решава да води дело нямане какво да прави и някой да му плаща!!!Че и ТРИ ПЪТИ може да си сменя адвоката;по същия безобразен начин дознателите назначават адвокат на основание чл.95ч4 ал.1 т.9 от НПК,най-често под тяхно внушение на всеки втори боклук,дето вика,че няма пари.Римляните са го казали да ……бедните

Манипулатор
Манипулатор
16 декември 2022 16:42
Гост

Другарки и другари, тъй като скромността не краси човека, заявявам своя скромен принос по темата. Няма случай в последните години, когато се е споменавало НБПП, или безплатна правна помощ -и в този сайт*, и в загиналия вече сайт на Правен свят да не съм ви обръщал внимание на проблема-че безплатната правна помощ е платена, което е уникалена несправедливост. Десетки пъти го повторих из форуми и форумчета, и това беше чуто(с уговорката,че не съм видял какво депутатите са гласували в окончателен вид). Който казва,че с писане по форуми няма да има ефект-е напълно невярно(другата тема скромен мой принос е,че фирмите без… Покажи целия коментар »

Кукуригу
Кукуригу
17 декември 2022 14:46
Гост

Само ти ще си причината, няма начин. 😉

до Кукуригу 17 декември 2022 14:46
до Кукуригу 17 декември 2022 14:46
17 декември 2022 15:40
Гост

Не разбира се, приносът е на майка ти!

Адвокат
Адвокат
17 декември 2022 21:19
Гост

Обективно погледнато, аз съм възхитен от правната помощ – без да влагам ирония, стегнати са и са в пъти по-добри от мен, честно и безрезервно обявявам, разбира се – аз съм друг тип адвокат, но безплатната помощ вършат на същото ниво работата, без да са гении, таланти и други изобретения, имат и може би персонал, това-онова, балетът на Слави пасти да яде, приятно ми стана, аз се бях обезверил.

Николай
Николай
16 декември 2022 16:30
Гост

Подкрепям промените в Закона за правната помощ

Дичо
Дичо
16 декември 2022 16:31
Гост

Това наистина е важно за хората в неравностойно положение.

Стоянов
Стоянов
16 декември 2022 16:28
Гост

Добре е, че се прави опит да се избегнат злоупотребите с правна помощ.

Чочо
Чочо
16 декември 2022 16:21
Гост

Да му мислят тези, които наемат безплатен адвокат. Никаква работа не вършат.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2022 16:19
Гост

Има хора, за които писането на жалби и воденето на дела се е превърнало в професия – крокодили, лордове и тем подобни. Сега излиза, че държавата поощрява такова разхищение на обществен ресурс и се чудим защо разходите на съдебната система растат постоянно, а за нормалните хора, които се обръщат към правосъдието само при реална нужда, няма никакво подобрение.

Адвокат
Адвокат
17 декември 2022 21:47
Гост

Водил съм дело за ограда, че е преместена с няколко метра навътре и т.н. Обаче се гътнаха претендентите и Немезисът се случи по естествен път. Няма случайни дела и хората имат загубени дипломи при преместване между хазяи, вещи при напускане на квартира, всякакви ситуации, понякога се налага да се водят дела и за 1 тенджера, то сега тенджери не се произвеждат както си ги купил, примерно и такива дребни теми.

Заки
Заки
16 декември 2022 16:17
Гост

Много добре! Особено при тази инфлация.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2022 15:03
Гост

Поредното безумие.

Анонимен
Анонимен
16 декември 2022 14:40
Гост

Затова ли се увеличиха адв.възнаграждения и защо тогава адв. ще получават възнаграждение от НБПП. Ами и те да предоставят помощ, безплатно да представляват и защитават по дела. Така разбирам аз безплатната правна помощ. Иначе всички, които работим, внасяме осигуровки и плащаме данъци ще платим на някой, който все нещо му е криво, не търси работа, не работи, а ходи по съдилищата и занимава всички с безделието си.

От диспансера
От диспансера
17 декември 2022 17:21
Гост

Де държавата да плащаше по Наредба 1 !!!

tejcz
tejcz
18 декември 2022 17:04
Гост

Още ли има някой да не е разбрал,че Наредба 1 е незаконна, като противоречащата на европейското право, защото съсловна ,монополна организация не може да самоопределя минимални цени на услугите си.
Да не коментирам и силно притеснителната статия в бърд бг https://bird.bg/ciela-cik-gigova/

Владислава
Владислава
16 декември 2022 14:34
Гост

Да се надяваме, че така и ще си остане и не е само предизборна хрумка. Защото всички в народно събрание са наясно, че ще има нови избори.

Владислава
Владислава
16 декември 2022 14:33
Гост

Добро решение

Мишева
Мишева
16 декември 2022 14:32
Гост

Подкрепям предложението на Софийската адвокатска колегия, както и съм приятно изненадана от решението на НС

Невена
Невена
16 декември 2022 14:31
Гост

За едно общество се съди по това как то се грижи за хората в нужда

Андрешко
Андрешко
16 декември 2022 16:41
Гост

По Коледа стават чудеса.

Зашев
Зашев
16 декември 2022 14:31
Гост

Според мен това ще облекчи доста хората в нужда

Maria
Maria
16 декември 2022 14:29
Гост

Справедливо е

Велизара
Велизара
16 декември 2022 14:07
Гост

Я виж ти, успявали и нящо смислено да гласуват в НС

Камен
Камен
16 декември 2022 14:06
Гост

Добро решение. Според мен е справедливо

Анонимен
Анонимен
16 декември 2022 14:06
Гост

Да, на НС им е лесно да гласуват такива неща ако не опира до пари, които евентуално ще вземат и ще се трупат в държавния бюджет през НАП. Понеже отиват в друго дружество им е все тая.

Владислава
Владислава
16 декември 2022 14:32
Гост

А дали не се прави и с цел ПР преди изборите?

Димитров
Димитров
16 декември 2022 16:43
Гост

Във всеки случай.

От диспансера
От диспансера
17 декември 2022 17:24
Гост

НБПП да се закрие и цялата правна помощ да мине през колегиите!

Паразити и изедници.