За първи път от 15 години правителството увеличи заплащането на адвокатите, които предоставят правна помощ. Днес Министерският съвет прие промени в Наредбата за заплащането на правната помощ, предложени от Министерството на правосъдието (постановлението на МС виж тук).

Новите възнаграждения ще влязат в сила от 1 октомври 2021 г.

„Това само първа стъпка“, коментира за „Лекс“ зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

От правителствената пресслужба съобщиха, че става дума за ръст от 40% на максималните възнаграждения за оказване на правна помощ по наказателни дела. А за първична правна помощ по граждански и административни дела максималните размери на възнагражденията се увеличават с 20 на сто.

Принципът в измененията е, че минимумите не се „пипат“, а се вдигат максимумите, за да се разшири диапазонът за определяне на размера на адвокатското възнаграждение по конкретното дело, което „ще спомогне за прилагане на методика за оценка и определяне на адвокатските възнаграждения в съответствие с количеството и качеството на предоставената правна помощ“.

От Министерския съвет изтъкват, че действащите размери на възнагражденията за правна помощ не съответстват на променените обществено-икономически условия. „Допълнителен аргумент за обосноваване на необходимостта от промяна, е и увеличената разлика в заплащането на договорното възнаграждение (при упълномощаване на адвоката) и възнаграждението на служебно назначения адвокат“, обясняват от правителството.

Както „Лекс“ писа, с приетите днес изменения за проучване на дело от адвокат, който после не е назначен за процесуален представител в производството, възнаграждението вече няма да е твърдо 50 лв., а от 50 до 150 лв., съобразно обема на материалите по делото и времевата ангажираност.

За подготовка на документи за завеждане на дело в момента се плащат от 15 до 50 лв., а сега максимумът става 80 лв.

Горната граница на възнаграждението за мерки за неотклонение в неотложни случаи, както и по бързи производства скача от 120 лв. на 150 лв. (минимумът остава 60 лв.).

По дела, по които за престъплението се предвижда пробация или глоба, вече ще се плащат от 50 до 140 лв. (сега са 100 лв.) за досъдебната фаза и от 60 до 170 лв. (сега 120 лв.) за всяка съдебна инстанция.

Когато за престъплението се предвиждат до 5 години затвор, за досъдебната фаза възнаграждението на служебния защитник ще е от 75 до 210 лв. (сега 150 лв.) и за всяка инстанция – от 100 до 280 лв. (сега 200 лв.).

При престъпление, наказуемо с до 10 години лишаване от свобода, възнаграждението става за досъдебната фаза – от 100 до 280 лв. (200 лв.), а за всяка инстанция – от 150 до 420 лв. (300 лв.).

При риск от налагане на до 15 години затвор, максималното заплащане за защита по време на разследването скача на 320 лв. (230 лв.), а за всяка съдебна инстанция на 700 лв. (500 лв.). А за най-тежките престъпления, които се наказват с над 15 години лишаване от свобода или доживотен затвор, максималното заплащане на служебния адвокат по време на досъдебната фаза става съответно 560 лв. и 700 лв., а за една инстанция – 1120 лв. и 1400 лв.

За дела за мерки за неотклонение и други мерки за процесуална принуда или разпит пред съдия възнаграждението ще е от 80 до 170 лв. (сега 120 лв.) за всяка съдебна инстанция. Т.е. това е заплащането без значение дали адвокатът е назначен, или не за цялото досъдебно или съдебно производство.

От 120 лв. на 170 лв. скача максималното заплащане за изготвяне на споразумение, увеличават се и всички останали възнаграждения за правна помощ по наказателни дела.

Що се отнася до гражданските дела, ако са с определен материален интерес, възнаграждението е от 100 до 360 лв. (сега 300 лв.). А ако делото е за над 10 000 лв., остава възможността за увеличаване на хонорара с 50 на сто.

Таванът на възнаграждението за защита по дело за издръжка се увеличава на 150 лв.

120 лв. става максималното заплащане за приподписване на касационна жалба. За изготвяне на частна жалба без явяване в открито заседание възнаграждението ще е от 50 до 120 лв., а с явяване – до 150 лв.

За предоставена правна помощ за получаване на документи и книжа по дела, за изготвяне на жалби, възражения, писмени отговори, без явяване в съдебно заседание, възнаграждението става от 50 до 150 лева.

По заповедни производства и такива за обезпечение на бъдещ иск възнаграждението ще е от 50 до 180 лв. (сега 150 лв.).

Специално се урежда, че правната помощ при обективно съединяване на искове се заплаща отделно за всеки иск съобразно предмета, правното основание и материалния интерес.

За правна помощ в производство по издаване на изпълнителен лист и в производство за издаване на заповед за изпълнение възнаграждението ще е от 50 до 120 лева. А за представителство в изпълнително производство – от 50 до 150 лв.

Има ръст и на заплащането на служебните адвокати по административни дела. В момента наредбата предвижда, че те получават от 100 до 200 лв. за всяка инстанция. Сега се прави разграничение и в общия случай заплащането ще е от 100 лв. до 240 лв. за инстанция, но по дела с материален интерес то ще е от 100 до 360 лв.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За последно
За последно
03 септември 2021 10:19
Гост

Закрийте Националното бюро за правна помощ.

Адвокатските съвети да плащат по Наредба 1 равномерно и справедливо на адвокатите за социалната услуга.

Толкова ли е сложно или има трети интереси? От които си патят и хората имащи нужда от правна помощ и адвокатите, които не я искат или я осигуряват през пръсти от немай къде.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2021 23:05
Гост

Да, обаче защо не пускат всеки адвокат, а е някак като привилегия, трябва да има равномерно разпределение. Аз имам много добри впечатления от служебни адвокати, търчат в пъти повече, даже ме е страх да имам противник-служебен адвокат, това е наистина много полезен вариант, явно трябва да се остави това, да си го има, има и социална функция, която е в смисъл – дава работа на адвокати, които поемат случаите. Трябва да се изчистят спорните казуси, това е като една градина – ако има брадясали казуси, ще имат работа и полицията, всеки по веригата, ама – то не знам има ли… Покажи целия коментар »

За първи път от 15 години
За първи път от 15 години
02 септември 2021 14:38
Гост

То за 15 години потребителските цени се качиха в пъти и сетила се Мара да се побара!

Абсолютна подигравка с адвокатите. То е ясно и за несведущите. Увеличавали се таваните на разтегливите тарифи. Та даже някои прагове се свалят, което меко казано е безобразие! Като разбрах и какви „плащачи“ са от онова ти там бюро и чакайте от умрял писмо.

Правилно отдолу са писали, за тези случаи Защо не се прилага Наредба 1 на Висшия адвокатски съвет, или има двойни стандарти и плащания за „наши хора“?

дефлация
дефлация
02 септември 2021 16:53
Гост

цените се спаднали. Миналата година бях на море за 100 лв нощувката, тази година-за 9 лв на човек, общо 18 лв за стаята.

адв. Десняшки
адв. Десняшки
02 септември 2021 14:31
Гост

Иван Демерджиев е умен и красив.

За протокола:
За протокола:
02 септември 2021 14:24
Гост

… за подготовка на документи за завеждане на дело в момента се плаща …… 15 лева.

АК - Пловдив
АК - Пловдив
01 септември 2021 22:57
Гост

ДЕМЕРДЖИЕВ – ОСТАВКА!

re:
re:
01 септември 2021 23:00
Гост

Пак добре, че този смешник не го избраха за председател на Висшия адвокатски съвет.

Това само първа стъпка
Това само първа стъпка
02 септември 2021 14:28
Гост

После – ЛИНЧ във Филибето.

То бива, може, ама подигравки с колегите и доверието им НЕ МОЖЕ!

Янаки, Любовникът на Лильов
Янаки, Любовникът на Лильов
01 септември 2021 22:30
Гост

Да сте очаквали вещо и нещо друго от бай ви болярчето-номенклатурчика, а? Толкова ви се пада, пък вие работете! А аз ще се пенсионирам от пловдивския ПУЦ, пардон – универистет. Заслужено, като почетен професор „по право“. Те и заместниците ми от тука. Цял живот на парламентарната софра! Професия – депутат. И сега, преместен от Столетницата на друга „отговорна работа“ – министър на правосъдието. Да им се махне от главата на „Позитано“ 20. И да ни го натресе Генерал Деси за зарзаватчия на адвокатите. То бива, бива, ама … адвокатски труд … за подготовка на документи за завеждане на дело в… Покажи целия коментар »

planimir
planimir
01 септември 2021 22:25
Гост

За съжаление „новите“ заплащания за правна помощ – прах в очите на обикновените хора . За адвокатите служебни защитници и особени представители – трагедия , изисквания които не кореспондират с нормалните заплащания – разбирай Наредба за минималните адвокатски възнаграждения. Адвокатите не са мотивирани да дадат всичко от себе си . Държавата ги лъже че плаща достойно, а редовите адвокати , че работят . Губещи са ползвателите на тези юридически услуги – гражданите на нашата изстрадала България.

Re:
Re:
01 септември 2021 22:56
Гост

Абсолютно вярна констатация.

само минавам
само минавам
01 септември 2021 22:22
Гост

Абе закрийте го това измислено бюро! Какво толкова?

И плащайте по Наредба 1. Както се и следва, какво толкова?

Листопад, 108 епизод
Листопад, 108 епизод
01 септември 2021 22:20
Гост

Националното бюро за правна помощ остава.

С двете тарифи, с двата стандарта, с двете лели и вся остальная.

АМИН

бай Кольо Фичето
бай Кольо Фичето
01 септември 2021 22:02
Гост

Тук е Плод и зеленчук.

Насам народе! На пресния зарзават. Ама от 1 октомври.

Безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА
Безплатната правна помощ е ПЛАТЕНА
01 септември 2021 20:02
Гост

Другарки и другари, служебната защита в България е за сметка на уж „безплатноправноподпомогнатия“ гражданин. По цял свят служебната защита е за сметка на държавата, дори и в Албания служебната защита е безплатна за гражданите, получаващи правна помощ, на разноски на държавата. В България безплатността е изключение, правилото е,че „безплатноправноподпомогнатия“ след като бъде осъден или отиде на споразумение с прокурора ще дължи да си плати за „безплатната“ правна помощ. Масово адвокатите не дават информация на гражданите,че правната помощ НЕ е безплатна, нищо,че е служебна. Или директно се ЛЪЖЕ, че защитата е безплатна, и дори се казва на гражданите да не питат… Покажи целия коментар »

re:
re:
01 септември 2021 22:03
Гост

Добро утро.

Скендербег
Скендербег
02 септември 2021 14:42
Гост

Ей, скапан трол – не обиждай страната на орлите, там живеят свободни, горди и честолюбиви хора! Те като ножари никога нямаше да търпят подобни гаври. Да не опиташ и ти арнаутските чушки ми се струва.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 19:34
Гост

Предполагам, и други колеги са забелязали, че освен вдигането на горната граница, се въвежда и долна, по-ниска такава, при някои видове дела, които досега бяха твърда тарифа? Ето и примери: По заповедни производства и такива за обезпечение на бъдещ иск възнаграждението ще е от 50 до 180 лв. (сега 150 лв.). Що се отнася до гражданските дела, ако са с определен материален интерес, възнаграждението е от 100 до 360 лв. (сега 300 лв.) На практика свалят възнагражденията- кой ще ти гарантира, че няма да те опляскат на нововъведения минимум, който е под досегашната твърда ставка? Ако това се приеме, ще… Покажи целия коментар »

служебен защитник
служебен защитник
01 септември 2021 18:50
Гост

Големи хвалби, голямо нещо, но на практика нищо. Щом е увеличен само максимумът, НБПП пак няма да изплащат максимума, а само толкова, колкото преценят. И пак на свои хора ще дават максимума, а останалите – кучетата ги яли. Поне в София е така. Подигравка е възнаграждение от 100 или 200 лв. за дело. После защо никой не иска да поема служебни защити – ами ето затова. Няма оправия.

darth maul
darth maul
01 септември 2021 15:02
Гост

Сега остава да осъвременим и държавните такси за съдебните дела – почнахме с административните (с промени в АПК!), време е тарифите за гражданските дела и № 1 да се променят – икономическите условия и развитието ни са доста променени от 2003г.

Колибесов
Колибесов
01 септември 2021 14:21
Гост

Старите заплащания бяха просто смешни.

Фен
Фен
01 септември 2021 14:21
Гост

Сега нещата ще се оправят. И то съвсем скоро при това.

Бербатов към фен
Бербатов към фен
01 септември 2021 22:08
Гост

Ще се оправят когато на Боби Михайлов му поникне коса.

Анонимен
Анонимен
01 септември 2021 19:35
Гост

Проектоновите пък са направо подигравка, с долните си граници.

Бесоколев
Бесоколев
01 септември 2021 22:07
Гост

А новите са различни, а?

Служебни от служебните министри.

Протестърски. Като новите народни представители.

Кики
Кики
01 септември 2021 14:19
Гост

Много добре. Отдавна имаше нужда от такава актуализация.

Геро
Геро
01 септември 2021 14:19
Гост

И то не с малко вдигат възнагражденията. Браво.

Зиро
Зиро
01 септември 2021 22:11
Гост

Всичко е преливане от пусто в празно.

Закрийте го това бюро. Да се плаща по Наредба 1 от Адвокатските колегии.

Толкова ли е сложно?

Мики
Мики
01 септември 2021 22:09
Гост

Кики, ти ваксинира ли се?

Димо
Димо
01 септември 2021 14:18
Гост

Има ли значение какви са законните такси? Адвокатът и без това ти взима колкото си реши.

Василев
Василев
01 септември 2021 14:16
Гост

Разгеле! 15 години са си закотвили едни и същи възнаграждения.

Никола
Никола
01 септември 2021 14:17
Гост

А парите през това време си се обезценяват.

Асен-Хасан
Асен-Хасан
01 септември 2021 22:13
Гост

И сега какво? Нищо. При това Голямо НИЩО.

Реално е така. Едно се увеличава, друго се сваля.

Георги
Георги
01 септември 2021 14:16
Гост

Супер, сега ще ме е яд, че работя в сферата на компютърните науки, весто да съм невъзпитано заможен адвокат.

Рени
Рени
01 септември 2021 14:23
Гост

Хайде, не сте за жалене въобще.

Симеон
Симеон
01 септември 2021 14:14
Гост

Служебно назначения адвокат взима много малко пари за работата си.

Асен
Асен
01 септември 2021 14:15
Гост

Те за това са и толкова ефективни. А, бе не си ли платиш…

Фики
Фики
01 септември 2021 14:13
Гост

Добре е, че ще се вземат впредвид количеството и качеството на предоставената правна помощ.

Anonimen
Anonimen
01 септември 2021 14:12
Гост

Много добре! Крайно време беше.

може
може
01 септември 2021 22:15
Гост

Крайно време е да има една наредба с възнаграждения. Наредба 1!

Spiro
Spiro
01 септември 2021 14:11
Гост

Това правителство за такъв кратък период свърши много повече, отколкото ГЕРБ през предишните си мандати.

Anonimen
Anonimen
01 септември 2021 14:20
Гост

Не се радвай толкова. Може би е само PR.

PR.
PR.
01 септември 2021 22:18
Гост

САМО PR

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
01 септември 2021 22:16
Гост

Определено.

Но, дивите прасета се броят на есен.