С 12 на 7 гласа правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев срещу промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се създава фигурата на прокурор по разследването на главния прокурор и заместниците му.

Държавният глава видя най-малко пет проблема в измененията, свързани нарушаване на независимостта на самите прокурори, превръщането на спецсъдилищата в извънредни, липсата на ефективно разследване, нарушено равенство пред закона и на предварително обществено обсъждане на промените.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че депутатите от партията ще гласуват за повторно приемане на закона. И припомни промените в ЗСВ от 2016 г., след които прокуратурата вече не е централизирана. „Тя запазва само своята единност. Прокурорите не са подчинени в своята дейност нито на главния прокурор, нито на административните ръководители“, каза той. И отхвърли и твърдението на Радев, че статутът на новия обвинител се приравнява на този на главния прокурор.

Ципов посочи, че в случая субектите на разследване – главният прокурор и заместниците му, са особени и няма как да се следва общата подсъдност. „И сега корупционните престъпления са подсъдни на Специализирания наказателен съд“, заяви той.

„Ако всичко това е вярно – прокуратурата не е централизирана и всеки прокурор може да разследва главния, защо тогава се налага да въвеждаме тази фигура?“, попита Крум Зарков от БСП.

А Ципов му отговори, че това е възможното решение в рамките на тази Конституция.

Зарков напомни, че всички – прокуратурата, адвокатурата и Висшият съдебен съвет, са против тези промени в НПК. И заяви: „С годините надзорът за законност се прилага все едно действащата е Конституцията от 1971 г., а не тази от 1991 г. Трябва да бъдат обсъдени в пакет много въпроси – за фактическото влияние на главния прокурор в Прокурорската колегия на ВСС, например и ако тези въпроси не бъдат сложени на масата честно, ясно и почтено, предложения като вашето могат да предизвикат само смях у едни и тъга у други“.

Христиан Митев от Обединени патриоти също каза, че ще гласува против ветото и заяви, че по отношение на това дали спецсъдът е извънреден, вече има решение на Конституционния съд, че не е. Но Зарков го репликира, че то е от 2011 г., а оттогава подсъдността на спецсъда беше разширена значително.

Митев пък изтъкна, че след като корупционните престъпления бяха „дадени“ на спецсъда нито президентът, нито БСП са ги атакували в КС.

Според прегласуваните днес от правната комисия промени в НПК и ЗСВ новата длъжност може да заеме прокурор с най-малко 12 години стаж, който не е наказван през последните 5 години (освен със забележка или намаляване на заплатата), има високи професионални и нравствени качества и много добра последна комплексна оценка.

Всеки обвинител, който отговаря на условията, може да се кандидатира за поста. Номинации могат да правят и шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет. След това пак Пленумът избира с мнозинство от 15 от общо 25 гласа, ако никой не ги получи, се провежда балотаж между двамаат с най-голяма подкрепа. Мандатът на новия прокурор ще е 5 години и след края му той ще може да избере дали да се върне в прокуратурата или да стане съдия.

Обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания наказателен съд (СНС). Новият прокурор ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател към спецпрокуратурата, а когато е във фактическа невъзможност сам да извърши дадено действие, шефът на спецпрокуратурата ще определя един от подчинените му обвинители, който да го направи.

Ако откаже да образува досъдебно производство, пострадалият, ощетеното юридическо лице или подателят на сигнала ще могат да обжалват пред СНС.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 април 2024 19:14
Гост

­Г­о­­­р­­е­­щ­­­и­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­­­е­т­а­ ­­­в­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­к­­­в­­­а­т ­-­-­­­-> https://nu21.fun/girl?53800

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:30
Гост

Обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания наказателен съд, kойто е под крилото на главния.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:30
Гост

Пълна глупост.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:27
Гост

Как можаха точно корупционните престъпления да са „дадени“ на спецсъда?

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:28
Гост

За това ще има все още корупция.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:26
Гост

Превръщането на спецсъдилищата в извънредни е абсолютна нелепица.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:24
Гост

Естествено, че трябва да има прокурор по разследването на главния прокурор.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:01
Гост

Бе глупости на Радев

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:00
Гост

Мале тоя ако почне да управлява жална ни майка

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 14:00
Гост

Глупости. Президента е велик!

Меринчев
Меринчев
16 февруари 2021 14:00
Гост

Еми някой изненадан ли е?

Ananieva
Ananieva
16 февруари 2021 13:59
Гост

Президента да спре да си прави ПР!

Daniela
Daniela
16 февруари 2021 13:58
Гост

И правилно според мен!

Zeta
Zeta
16 февруари 2021 13:58
Гост

Ма тоя президент друго освен вето да налага, прави ли ?

Demireva
Demireva
16 февруари 2021 13:58
Гост

Е какво да прави? Той няма други функции.

Севделина D.
Севделина D.
16 февруари 2021 13:59
Гост

Ами защото иска да има власт в ръцете си, а няма как да има такава. И недай Боже да има някога

Ananieva
Ananieva
16 февруари 2021 13:59
Гост

Комплексиран социалист. Това е.