Новата фигура на прокурор, който ще разследва обвинител №1 и заместниците му, беше въведена в законодателството от Народното събрание. То прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се създава тя и сега думата по тях ще има президентът Румен Радев.

Държавният глава има 15 дни, в които да наложи вето на измененията или да ги изпрати за обнародване в Държавен вестник.

Дебатът в пленарната зала продължи по-малко от час.

Кой може да заеме новата длъжност – прокурор с най-малко 12 години стаж, който не е наказван през последните 5 години (освен със забележка или намаляване на заплатата), има високи професионални и нравствени качества и много добра последна комплексна оценка.

Всеки обвинител, който отговаря на условията, може да се кандидатира за поста. Номинации могат да правят и шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет. След това пак Пленумът избира с мнозинство от 15 от общо 25 гласа, ако никой не ги получи, се провежда балотаж между двамаат с най-голяма подкрепа.

Мандатът на новия прокурор ще е 5 години и след края му той ще може да избере дали да се върне в прокуратурата или да стане съдия.

Обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят в Специализирания наказателен съд (СНС). Новият прокурор ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател към спецпрокуратурата, а когато е във фактическа невъзможност сам да извърши дадено действие, шефът на спецпрокуратурата ще определя един от подчинените му обвинители, който да го направи.

Ако откаже да образува досъдебно производство, пострадалият, ощетеното юридическо лице или подателят на сигнала ще могат да обжалват пред СНС.

По време на дебата днес опозицията заяви, че тази нова фигура е излишна и не решава проблемите с ефективността на разследването срещу главния прокурор, и напомни, че такова е становището на цялата правна общност.

„Нима има наивник, който може да допусне, че този прокурор има капацитет нещо да направи, за да постигне целта, за която е създаден. С тези промени кръгът на солидарността и на взаимопомощта между прокурорите се затваря. Ако искате независими прокурори освободете ги и не предлагайте решения, които съхраняват статуквото“, заяви Филип Попов от БСП. Думите му бяха по повод на това, че с промените се урежда чл. 139, ал. 2 ЗСВ да не важи за новия прокурор.  Това е разпоредбата, според която главният прокурор и заместниците му могат писмено да изменят или отменят прокурорски актове (освен ако не са минали съдебен контрол). От трибуната на парламента Попов застъпи тезата, че тя трябва въобще да бъде отменена, за да има независими прокурори.

Съпартиецът му Крум Зарков пък коментира това, че спецпрокурор и спецследовател ще могат да заместват новия прокурор в извършването на определени действия. „Това само по себе си е абсолютното признание и доказателство, че много добре разбирате, че правите един финт с който формално да можете да докладвате изпълнение на решението на ЕСПЧ по делото „Колеви“, заяви той. Зарков за втори път подчерта и че с промените не се урежда възможност за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, ако му бъде повдигнато обвинение.

Христиан Митев от Обединени патриоти му отговори, че не вижда проблем в това, че отделни действия по разследването ще се извършват например от спецследовател. „Решенията за разследването ще се вземат от прокурора по разследването срещу главния и прокурор и заместниците му. Той е господар на тази фаза на процеса“, каза той.

Красимир Ципов от ГЕРБ пък подчерта големите промени, които претърпя законопроектът между първо и второ четене и заяви, че именно това показва, че авторите му са се вслушали в правната общност.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 14:49
Гост

Поредната Пунта Мара… силно се надявам за президентско отлагателно вето, което по всяка вероятно ще бъдат преодоляно и това преодоляване да видим в КС

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 13:05
Гост

Само идиот може да твърди, че прокурора е адвокат на държавата. Явно днес не е модерно юристите да четат конституцията. Ако го правеха щяха да знаят, че това е безумие. И явно комплексарщината сред съдиите взема връх. Наистина ли само комплексари стават съдии. Жалко

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 12:51
Гост

Супер решение!

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 12:53
Гост

Пълни глупости. А и е взето набързо. Претупана работа.

Kalinka
Kalinka
29 януари 2021 11:49
Гост

Радев е смешен президент, но по-смешно е правителството

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 20:12
Гост

Близна ли Тиквата, Калинке? Радев е истински президент, на фона Плювналиев и Коня.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 11:48
Гост

Стига глупости бе.

Zeta
Zeta
29 януари 2021 11:48
Гост

Тия като ги слушаш и ти става ясно колко IQ имат. Равно на кокошо

Емил
Емил
29 януари 2021 11:47
Гост

Пак предизборни игри!

Живко
Живко
29 януари 2021 11:47
Гост

Игри на избори!

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 11:47
Гост

Крайно безумно решение на законодателите. Тези наистина са гола вод(к)а

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 11:46
Гост

Радев ще махне ли тоя галфон Гешев?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 12:36
Гост

А, дано. Че Гешев явно няма намерение да се разкара сам.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 11:46
Гост

Сега ще стане смешничко

Живко
Живко
29 януари 2021 11:45
Гост

Да де само дето ако президента е от партията избрала прокурора какво правим?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 20:14
Гост

Същото, ако каскета е от партията, номинирала министър-председателя.

OMG
OMG
29 януари 2021 11:37
Гост

Този проект е малко като онзи за новата конституция. Изобщо, дай им на герберите да си измиват ръцете, могат да законодателстват и докато гледат финал на ШЛ.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 11:36
Гост

Пълно лицемерие е това с разследващия главния прокурор, единствено промяна в Конституцията може да наложи нов ред и да даде по-голям контрол над действията на недосегаемите.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 11:37
Гост

Колега, прав сте, само че това никога няма да се случи, никой няма интерес да се свика ВНС.

Vivan
Vivan
29 януари 2021 11:35
Гост

Вчера американската прокурорка от посолството на САЩ си го каза – на прокуратурата мястото не е в съдебната власт, защото са адвокат на държавата. Съдията е друго нещо.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 20:16
Гост

Само че, американската правна система не е континентална. А прецедентна. Проблема е не в системата на прокуратурата, а в нахлупения върху нея герберастки каскет.

Костов
Костов
29 януари 2021 11:34
Гост

Вето със сигурност ще има, ще бъде преодоляно, но по-важното е след това да бъде изпратено на Конституционния съд, където може да бъдат оправени нещата.

Плановик
Плановик
29 януари 2021 11:32
Гост

Радев ще ги мотае, ще се изкаже за главния прокурор, ще използва повода за предизборна агитация.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2021 20:17
Гост

Дали? Тиквата какво правеше досега? Супер мега успешна политика и управление на държавата?