Президентът Румен Радев наложи вето на измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които депутатите въведоха фигурата на обвинител, който ще разследва главния прокурор и заместниците му.

Държавният глава изброява пет най-общи недостатъка на промените, свързани нарушаване независимостта на самите прокурори, превръщането на спецсъдилищата в извънредни, липсата на ефективно разследване, нарушеното равенство пред закона и на предварително обществено обсъждане на промените.

Те бяха приети в края на 29 януари, а още на 1 февруари стана ясно, че президентът ще наложи вето. Тогава той заяви, че правният му екип „ще получи истинско професионално наслаждение докато се занимава с казуса за специалния прокурор“.

В мотивите си Радев отбелязва положително, че парламентът все пак измени първоначалния проект и прие, че разследващият главния прокурор ще бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от прокурорската колегия. Той обаче отбелязва критичните становища към законопроекта от страна на ВСС, Висшия адвокатски съвет и от самата прокуратура.

„Нито една от институциите, от които ще зависи практическото осъществяване на приетия закон, не е съгласна с предложенията на народните представители. Изложените от Висшия адвокатски съвет и от прокуратурата основания за отрицателното им становище по законопроекта са съществени и засягат основната идея на приетия ЗД на НПК, включително и нейната целесъобразност“, заявява държавният глава, след което излага своите мотиви да наложи вето на промените.

На първо място той посочва, че промените нарушават принципа за независимост на прокурорите. Радев напомня, че статутът на обвинителя, който ще разследва главния прокурор е приравнен на този на самия обвинител № 1, тъй като се избират от един орган, което означава, че и за новия прокурор няма да важи изграденият в прокуратурата йерархичен контрол.

„Когато определени прокурорски решения се вземат извън системата за йерархичен контрол, те много по-лесно могат да се използват за прикриване на престъпление, а разследването да служи за упражняване на незаконно въздействие върху самия главен прокурор, неговите заместници, а чрез тях – и върху обикновените прокурори. Не е случайно, че подобно институционално решение не се открива никъде другаде в държавите членки на Европейския съюз“, се казва в мотивите на президента.

След това той отбелязва, че с промените е нарушено и задължението за ефективно разследване. Радев напомня, че според НПК в общия случай разследването се води там, където е извършено престъплението и делото е подсъдно на местния съд, докато с промените сега единственият разследващ главния прокурор ще отговаря за разследването, независимо къде е извършено престъплението. Държавният глава твърди, че е невъзможно един прокурор да проведе всестранно разследване на престъпления, които са извършени в цялата страна, нито да владее методиките за разследване на всички престъпления. Според президента това ще доведе до спорове за компетентност, тъй като най-често в първоначалните моменти на разследването не е известно кой е извършителят.

На следващо място Радев заявява, че е нарушен принципът на равенство на гражданите пред закона, тъй като при разследване срещу главния прокурор отказите от образуване на наказателно производство ще подлежат на съдебен контрол, докато в останалите случаи това не е възможно. Президентът дава пример с хипотеза, в която човек е пострадал от тежка телесна повреда, извършена от заместник на главния прокурор и ще може да обжалва отказа за образуване на досъдебно производство. Пострадалият от друг извършител обаче няма да има това право.

„Не е оправдано да има разлика в правното положение на пострадалите в двата случая. Ако законодателят възнамерява да въведе съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства, това трябва да стане обосновано след задълбочено обществено обсъждане и при зачитане на установените конституционни принципи“, мотивира се държавният глава.

Президентът обръща изрично внимание на подсъдността – че обвиненията срещу главния прокурор и заместниците му ще се внасят само в Специализирания наказателен съд, без значение за какви престъпления става дума.

„Когато обаче законодателят определя подсъдността единствено с оглед качеството на подсъдимия „главен прокурор“ или „заместник на главния прокурор“, всяка илюзия за предметна специализация на СпНС бива елиминирана. Той се превръща в извънреден съд, а с това се компрометира и независимостта на съдебния контрол над действията на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“, се казва в мотивите на президента.

Според него депутатите са пренебрегнали и принципа за приемането на законите след предварително обществено обсъждане, като описва цялата хронология на промените, засягащи разследващия главния прокурор през последната година.

Накрая Радев обобщава, че липсата на ефективно разследване срещу хората на висши длъжности в страната е най-важното предизвикателство пред върховенството на правото у нас към момента, което уврежда доверието на българите в правосъдна система и България е обект на специално наблюдение в Европа.

„Решение на този проблем трябва да бъде намерено. То може да бъде ефективно и трайно само ако се основава на обществено обсъждане и открит диалог с професионалната и експертна общност в страната, като при това не се допуска отстъпление от вече утвърдените конституционни ценности за равенство на гражданите пред закона, автономност на прокурорите и независимост на съда“, допълва президентът.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Айде бе
Айде бе
11 февруари 2021 10:58
Гост

Резидентът Радев, който иска оставката на главния прокурор (защото гл. прокурор арестува негови съветници) сега е против това да има прокурор, който разследва главния.
Интересно.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:05
Гост

Браво на Радев.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 13:22
Гост

Президентът, който по професия е военен, има повече юридически капацитет от някои кухи каскетни лейки.

Хаха
Хаха
10 февруари 2021 21:03
Гост

Как ли пък този юридически капацитет е точно негов, а не на екипа му от правни съветници 😀

Главен каскетолог на републиката
Главен каскетолог на републиката
11 февруари 2021 14:29
Гост

Дори фактът, че си е намерил кадърни правни съветници, а не карикатури като Барни Ръбъл и Главния каскетолог, говори достатъчно красноречиво.

Деса стюардеса
Деса стюардеса
10 февруари 2021 11:47
Гост

Невероятен мъж, ветаджия, държавник. Поклон пред него в края на годината!

Цеца секса
Цеца секса
10 февруари 2021 11:56
Гост

Аз съм по-добрата Деси! Смири се. С калинки, без половинки, това е положението. Въпрос на можене си е … все пак.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 11:15
Гост

Много хахав мъж е Радев.

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 11:41
Гост

Важното е, че има много свестни жени и съветници около него. Те компенсират хахавата военщина във всички случаи.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:06
Гост

Просто той си е свестен.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 11:15
Гост

Дай му вето да наложи, защото няма други инструменти. Искаше и Конституция да пише.

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 11:45
Гост

Искаше. Но се задоволи само с онази на Дани де Киро /Барни/. И с критика. Сега иска вече САМО повторно да го прави.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:07
Гост

В пълното си право е.

Агов
Агов
10 февруари 2021 11:15
Гост

Военен бе. Какво да очакваш от него.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 14:08
Гост

Е, защо всички под един знаменател?

ХМВ
ХМВ
10 февруари 2021 21:05
Гост

Те стереотипите неслучайно са такива

Неман
Неман
10 февруари 2021 11:14
Гост

Куха кратуна е Радев. Не вярвам да спечели втори мандат. Много е нагъл

Mavri
Mavri
10 февруари 2021 11:14
Гост

Изложи се достатъчно със сина си

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 11:08
Гост

поклон пред АС Румен! обичам да гледам да чука здраво герберите

Стар воайор
Стар воайор
10 февруари 2021 11:40
Гост

Той не може да чука, а само жена му го може.

Кухевски
Кухевски
10 февруари 2021 11:06
Гост

Този господин е пълен профан. Иска да не се пипа Гешев ли?

RisteV
RisteV
10 февруари 2021 11:05
Гост

Ние сега с избори за парламент ли ще се занимаваме или сме в кампания за президентски избори?

Емил
Емил
10 февруари 2021 11:05
Гост

Да не ми се занимава с глупости, а да се извини на хората за това, че син му е бил на купон без маска. На това ли учи децата си? И позлва президентската пресслужба да се занимава със семейни дела!

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 11:04
Гост

Сърбят го пръстчетата да управлява. Но понеже не може и затова само вето налага

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 11:04
Гост

Тоя па му дай вето да налага

Стар габровец
Стар габровец
10 февруари 2021 11:02
Гост

Точно така! Гешев не може да бъде обект на разследване. Той е незаменим след указа, въпреки първоначалния отказ. Меко кацане на Луната с дизела пожелаваме в края на годината на кандидатът за втори път … със зелените чорапки и най-върховните правни съветници в целия мир! АМИН