Бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който е обвинен, че е посредничил за подкуп от 70 000 евро на сегашната отстранена от длъжност кметица района Десислава Иванчева, остава в ареста. Това определи състав на Специализирания наказателен съд с председател Мариета Райкова, като отказа да пусне Дюлгеров да оперира очите си.

Заболяването беше и единствен аргумент той да поиска да бъде изменена мярката му за неотклонение, като обясни, че страда от прогресиращо очно заболяване и от две години е планиран за трансплантация на роговица.

Дюлгеров и защитата му изтъкнаха, че заболяването не позволява той да стои в ареста, но заключението на назначената експертиза беше в обратен смисъл.

Спецсъдът подчерта в определението си, че заболяването на Дюлгеров е от 20 години и макар наистина да прогресира, не налага спешна трансплантация на роговица, а и той не е представил доказателства, че има планирана операция.

Обвиняемият се оплака и от хигиенните условия в ареста, където лещите му се надраскали, били и постоянно замърсени, а нямало топла вода, с която да ги почиства и това довело до възпаление на очите му. Съдът даде указания на прокуратурата да осигури подходящи условия на Дюлгеров.

Кметицата на „Младост“ беше арестувана през април в центъра на София, а в автомобила ѝ бяха открити 56 000 евро. Според обвинението Иванчева и помагачите ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъде придвижена негова преписка в общината. Прокуратурата твърди, че Иванчева е поискала 250 000 евро, а първата предадена вноска е 70 000 евро, от които 14 000 били за посредника Дюлгеров. След като той взел парите, се срещнал в заведение в центъра на София с Иванчева и Петрова и им предал останалите 56 000 евро.

Наблюдаващият прокурор Илиян Рангелов увери днес, че обвинителният акт срещу тримата скоро ще бъде готов. Преди две седмици спецсъдът отстрани Иванчева от длъжност, а утре се очаква окончателно да се произнесе Апелативният специализиран наказателен съд.

Искането на Дюлгеров да излезе на свобода също предстои да бъде разгледано от втората инстанция.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
anonimen
anonimen
05 юни 2018 9:57
Гост

Има нещо гнило в цялата тази история.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2018 10:02
Гост

Нагласено е по скоро. Все си мисля, че Иванчева я натопиха. Тя беше пречка за много строителни предприемачи.

Анонимен
Анонимен
04 юни 2018 20:51
Гост

ох, те всички внезапно се еазбиляват

Анонимен
Анонимен
05 юни 2018 8:51
Гост

Той Дюлгеров беше решил май да изкара някой лев за операция, ама му се провалиха плановете.

сляпата темида
сляпата темида
04 юни 2018 20:49
Гост

Ако ослепее от стреса и мръсотията в арестта, какво ще правим? Ще плащаме всички. Тази маниакалност, с която хора се държат в ареста, просто няма общо с нуждите на процеса и на правосъдието