Кметицата на община „Младост“ Десислава Иванчева е арестувана в центъра на София до Спортната палата.

По неофициална информация Иванчева е задържана с подкуп, като БНР съобщи за 70 000 евро. Дълго време кметицата стоя права с белезници на булевард „Васил Левски“ до Министерството на спорта. Иванчева е казала на униформените, че ѝ е прилошало, което забави отвеждането ѝ в ареста.

Акцията е на Специализираната прокуратура и Антикорупционната комисия. От държавното обвинение обявиха само, че в момента се извършват претърсвания и разпити на свидетели, а повече информация ще бъде изнесена утре.

Десислава Иванчева беше избрана за кмет на „Младост“ в края на 2016 г., като независим кандидат. Тя оглави и протестите срещу строителството в квартала и влезе в конфликт със Столична община.

Тя е посочила за свой адвокат Върбан Върбанов и той е отишъл на мястото, повикан от разследващите. „Ако бъде повдигнато обвинение, тогава ще разберем в какво я обвиняват. Нищо не знам в момента, освен това, че се провеждат процесуално-следствени действия”, каза адвокат Върбанов.

Разследващите броят евро банкноти пред Спортната палата. Снимка: Елена Бойчинова/Фейсбук

Столичният кмет Йорданка Фандъкова коментира пред „Фокус“, че от медиите е научила за ареста на Иванчева. Относно информациите, че задържането на кметицата на „Младост“ е във връзка с даване на разрешително за строеж, Фандъкова каза, че сигнали от строителни фирми срещу Иванчева не е получавала.

„Сигналите, които съм получавала, са само за забавени преписки по административни дейности, които сме искали да бъдат процедирани, така както закона изисква“, каза Фандъкова.

За задържането на Иванчева съобщи в профила си във Фейсбук бившият вече депутат от ГЕРБ Антон Тодоров.

Съпредседателят на „Зелените“ Борислав Сандов каза пред „Дарик“, че минути преди ареста Иванчева е разговаряла с техен адвокат във връзка с подготвяна пресконференция срещу презастрояването на града. В колата с нея била и заместник-кметицата на „Младост“ Биляна Петрова. Сандов пък определи операцията по задържането на Иванчева като опит да бъдат сплашени хората, които се борят срещу застрояването на зелените площи и градинките в междублоковите пространства.

Полиция и прокуратура са влезли и в сградата на общината в „Младост“.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ха-Ха
Ха-Ха
18 април 2018 8:29
Гост

Е как Фандъкова да получи сигнали от строителни фирми срещу Иванчева? Нали ще им прецака бартера.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 16:44
Гост

Да не стане като с кмета на Септември – едно голямо нищо? Да не говорим след време и за дела в Страсбург заради публичното унижение, на което я подложиха.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 15:40
Гост

А като прилапа паричките дали и е прилошало?

Anonimen
Anonimen
17 април 2018 15:34
Гост

Porednoto korumpe

Колега
Колега
17 април 2018 15:31
Гост

Всички толкова показни акции, за които се сещам, са завършвали с пълен провал за разследващите. Спомнете си Сантиров и Цонев. След време акцията срещу кметицата ще ни излезе най-скъпия видеоклип, като осъди държавата в Страсбург.

Така е
Така е
17 април 2018 15:35
Гост

Е, нали беше голям зор да сме в Еврото.

еврото
еврото
17 април 2018 15:23
Гост

Тя започна да се излага месец след избора ѝ. Яхна протеста, а после хо еврата в джобчето

Възмутен
Възмутен
17 април 2018 15:33
Гост

Нищо ново под слънцето.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 15:22
Гост

Какво стана, бе? Иванчева?