Кметицата на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева остава в ареста. Това определи състав на Специализирания наказателен съд с председател Пламен Панайотов.

Задържани с Иванчева остават и другите двама, обвинени за нейни помагачи – заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Според съдия Панайотов има достатъчно свидетелски показания срещу Иванчева и те не са само от бизнесмена Александър Ваклин, който всъщност подал сигнала, но и от други предприемачи. Заради тежкото обвинение съдът прие, че има опасност тримата да се укрият.

Съдия Панайотов основа преценката си показанията на Ваклин, съпругата му Полина, секретарката на община „Младост“ Маргарита Стоянова и на обясненията на Дюгеров, които оцени като логически свързани и потвърждаващи фактическата обстановка, така както е описана от прокуратурата.

Определението на съда не е окончателно и ще бъде обжалвано пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Къде са парите?

Къде са белязаните 70 000 евро, които разследващите с часове брояха пред Министерството на спорта и твърдят, че са дадени за подкуп на кметицата на „Младост“ Десислава Иванчева? Този въпрос не получи отговор в съдебната зала на Специализирания наказателен съд, въпреки горещите спорове между адвокатите на тримата обвиняеми и наблюдаващия прокурор Илиян Рангелов.

Държавното обвинение твърди, че кметицата е взела 56 000 евро подкуп. При ареста ѝ преди два дни, парите бяха намерени в служебен автомобил на общината, който управлявала, а с нея пътувала заместничката ѝ Биляна Петрова. Останалите 14 000 евро били у посредника – бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров.

По повод акцията шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев каза онзи ден, че парите за подкупа били дадени от изнудвания строителен предприемач, защото държавата няма средства за такива операции. Заради това, продължи Гешев, „жертвите“ на престъпления трябвало да търпят и неудобството да дават свои пари на разследващите, които след това да стават веществени доказателства. Гешев отказа да съобщи името на строителния предприемач.

Днес в съда обаче се разбра кой е той – това е Александър Ваклин от „Ваклин груп“ и именно от него идват средствата за акцията срещу Иванчева.

Защитниците на Петрова и Дюлгеров обаче казаха, че парите на Ваклин вече са върнати. „По делото има приемо-предавателен протокол от служителя на КПКОНПИ Деньо Денев, от който е видно, че още на 17 април парите са върнати на Александър Ваклин“, каза адвокат Иван Иванов, който защитава Биляна Петрова.

„Предметът на престъплението го няма като доказателство, той е върнат на Ваклин“, продължи и адвокат Мариана Тодорова, която защитава Дюлгеров.

Прокурор Рангелов репликира, че парите не са върнати на бизнесмена, на което пък адвокат Иванов отвърна, че държавното обвинение може и да не знае, защото това е направено от служител на КПКОНПИ, който се оказа и свидетел по делото. „Може да му поискат на Ваклин отново да даде“, каза адвокат Тодорова.

В последствие се разбра, че на 2 април Ваклин е дал парие на следовател Тодорова, която същия ден ги предава на служител на КПКОНПИ, за да бъдат белязани. На 17 април, вече белязаните пари са върнати на Ваклин, за да може да бъде осъществена операцията. А на финала с протокол за претърсване и изземване са иззети от колата на Иванчева.

Друг спор между страните предизвика белязването на парите. Според защитата за него няма разрешение от съдия, защото такова не е приложено. Прокурор Рангелов отрече и каза, че такова има, но технически е нямало как да бъде приложено днес в материалите.

Всички адвокати застъпиха тезата, че в случая става дума за провокация към подкуп. Аргументираха се с това, че според писмените доказателства още на 2 април Александър Ваклин е предал на следовател 70 000 евро, които е трябвало да бъдат белязани. Обвинението на Иванчева обаче е, че е поискала подкупа на 13 април.

„Как на 2-и април ще си предал парите, а ще ти ги искат на 13-и? Нищо не казвам, само питам“, заяви адвокат Иванов.

Според защитата няма и логика бизнесмен да предлага подкуп за забавена преписка, тъй като може да подаде жалба в съда, а процедурата там е бърза и ако има вина, кметът ще понесе санкция. Началото на разследването по сигнала също не било за подкуп, а за търговия с влияние, като първоначално прокуратурата отказала да образува досъдебно производство. Бизнесменът Ваклин също не говорел за изнудване, а търсел съдействие и контакти в общината за забавената преписка.

Прокурор Рангелов отговори, че няма как да има провокация към подкуп, когато онзи, който го е дал е бил изнуден, а случаят е именно такъв.

Самата Десислава Иванчева днес отрече да е взимала пари. Тя отбеляза, че те не били намерени в нея, а в колата, която е служебна. Как са попаднали там, не посочи, но призна, че действително във вторник е пила кафе на „Кристал“ с Петко Дюлгеров и с Биляна Петрова. А той, по думите ѝ, не им е давал никакви пари.

 

Кой, къде и как е светнал?

„И тримата светнаха като коледни елхи“, каза прокурор Гешев преди два дни, когато представи резултатите от акцията, като имаше предвид следите по обвиняемите от веществото, с което са белязани парите.

Иванчева отрече и да са ѝ светнали ръцете, определи всичко като постановка и заподозря заместника си Румен Русев в апетити към поста ѝ. Адвокатът ѝ Марин Марковски обясни, че следи от веществото са били открити по дланта на дясната ѝ ръка, единия пръст и по носа.

„С него ли е брояла? Почесала се е, ама то в такива условия всичко те сърби“, каза Марковски и отбеляза, че по парите няма отпечатъци от Иванчева.

Прокуратурата пък обясни, че следи от веществото има също по шофьорската седалка на служебната кола, в която кметицата беше задържана, по сенника над нея и на задната седалка.

„Безспорно доказано е, че Иванчева е имала досег с инкриминираната сума и е пренесла веществото в сенника“, каза прокурор Рангелов.

Относно контактите между кметицата и бизнесмена, адвокат Марковски отбеляза, че са имали само една среща, уредена именно от Дюлгеров. След нея обаче Александър Ваклин се оплакал, че кметицата се държала отвратително, а това според Марковски не е логично, ако ще иска подкуп.

„Няма нито едно доказателство. Тя е жертва на беззаконие. Публичният арест е психологическа атака, за да направи самопризнание, но няма как, защото не е извършила нищо“, каза защитникът.

Адвокат Ирен Савова обяви, че за пръв път в кариерата си вижда толкова унизително задържане, което стигнало до там, че на клиентката ѝ Биляна Петрова не били свалени белезниците, дори когато поискала да отиде до тоалетна и с нея отишла служителка на службите. Петрова отказала да ползва тоалетната.

Въпреки множеството възражения на защитата, от прокуратурата бяха категорични, че са спазени всички разпоредби на НПК, а на този ранен етап от разследването има минимум от доказателствата по делото, от които съдът може да направи обосновано предположение, че и тримата са извършили престъплението, за което са обвинени и да ги остави в ареста. Специално за Иванчева държавното обвинение изтъкна изключителната опасност на престъплението, защото е извършено от кмет на 100 000 души и с него грубо е потъпкано доверието на гражданите.

Днешното заседание се проведе в най-голямата съдебна зала на спецсъда, за която е характерно, че е изградена специална преграда за подсъдимите и задържаните. Идеята е зад бронираното стъкло да бъдат членове на опасни организирани престъпни групи. Иванчева и Петрова обаче стояха в преградата до началото на заседанието, след което бяха пуснати в залата, а белезниците им бяха свалени. Петко Дюлгеров беше вкаран в залата, след като от нея бяха изведени фотографите и камерите, защото самият той не желаел да бъде сниман. На въпрос преди това, къде е Дюлгеров, Иванчева каза, че бил при своите приятели.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гошка
Гошка
20 април 2018 15:38
Гост

Много сладко това място. И какви рушвети падат само.

Пешо
Пешо
20 април 2018 15:35
Гост

От всички улики и доказателства нашата си признава само, че била пила кафе с тях.

Anonimen
Anonimen
20 април 2018 15:36
Гост

6te q oko6arqt sys sigurnost

анонимен
анонимен
20 април 2018 15:33
Гост

Гешев няма сметка да лъже

анонимен
анонимен
20 април 2018 15:31
Гост

Тая колко е нагла.