Австралиецът Джок Полфрийман напусна центъра за настаняване на чужденци в Бусманци и ще чака на свобода решението на Върховния касационен съд (ВКС) за предсрочното му освобождаване от затвора. От дирекция „Миграция“ на МВР обаче конфискуваха паспорта му и той не може да напусне страната, докато е на външен адрес.

Това означава, че австралиецът няма да се прибере в родината си, докато ВКС не реши дали да възобнови делото за освобождаването му. След като беше освободен австралиецът каза, че ще остане при приятели, а желанието му е и да живее постоянно в България и да продължи да се занимава с Българското затворническо дружество, което защитава правата на затворниците. Желанието му било да отвори офис в София, който да се занимава с проблемите на лишените от свобода. Той обясни още, че не се страхува да излезе по улиците и посочи за пример 3 пъти, в които е бил пускан в отпуск от затвора и 5 дни се е движел свободно без надзор и без електронна гривна.

„Не се страхувам за живота си, защото имам доверие в българския народ, който ме е пазил 12 години. Ако имах избор бих останал в България. За тези 12 години само българи ми помагаха, австралийците ме търсят от съвсем скоро“, каза австралиецът и заяви, че ще продължи да изплаща обезщетението от 400 000 лева на семейството на убития от него Андрей Монов.

До излизането на Полфрийман се стигна, след като адвокатът му Калин Ангелов подаде молба за настаняването му на външен адрес, за което съобщи по-рано днес вътрешният министър Младен Маринов.

„Вчера адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълняват определени изисквания, за да се случи това. Днес очаквам доклад от директора на дирекция „Миграция“ дали са изпълнени всички условия и да се изпълни процедурата“, обясни Маринов.

Пред „Лекс“ адвокат Ангелов потвърди искането, но отказа повече информация, докато няма официално решение на дирекция „Миграция“. По-късно Калин Ангелов съобщи през профила си във Фейсбук, че МВР обискира Полфрийман, за да му конфискува паспорта. Шефът на „Миграция“ Николай Николов коментира по-късно, че паспортът на Полфрийман е отнет, защото не го е предал доброволно, каквито са изискванията. При обиска му, у него са били открити и четири мобилни телефона, един от които и с камера, което по думите му е напълно забранено. Николов обясни, че временно е спряна и процедурата по експулсиране на австралиеца.

Полфрийман беше отведен в Бусманци, след като през септември Софийският апелативен съд (САС) го освободи предсрочно от затвора, където изтърпяваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Австралиецът обаче нямаше редовни документи и затова беше настанен в Бусманци, а когато му беше уреден паспорт, се оказа, че има две забрани за напускане на страната. По една от тях Софийският градски съд се произнесе, че е отпаднала още с присъдата, с която беше окончателно пратен в затвора през 2011 г. Втората пък е издадена от прокуратурата след влизане в сила на присъдата и целта ѝ е била осигуряване на изпълнението на наказанието.

След като беше освободен, Полфрийман подчерта, че за 26 дни в Бусманци, никой не го е питал дали има паспорт.

Междувременно адвокат Ангелов беше подал молба до Административния съд София-град, в която искаше шефът на дирекция „Миграция“ на МВР да бъде задължен да освободи Полфрийман от Бусманци, тъй като държането му там е противозаконно, като защитникът многократно заяви, че австралиецът е отвлечен от българските власти. Съдът отхвърли обаче искането, като се мотивира, че настаняването се основава на закона за чужденците и действията на властите са в изпълнение на издадени заповеди.

Миналата седмица и апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, които освободиха Полфрийман излязоха със становище, в което заявиха, че не е законно той да стои в Бусманци, ако причината е единствено изчакването на решението на ВКС.

Върховните съдии обявиха на 7 октомври, че ще се произнесат в законния двумесечен срок. Вчера пък председателят на съда Лозан Панов призова колегите си максимално да съкратят времето за произнасяне, а вътрешният министър да освободи Полфрийман от Бусманци. Призивът му беше коментиран днес и от премиера Бойко Борисов.

„Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат и аз съм съгласен. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия да се съгласявам с него и да не го коментирам“, обясни виждането си Борисов.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бягай, братле
Бягай, братле
16 октомври 2019 9:55
Гост

Момче, спасявай се. Те българите не искат да стоят тук, ти, австралиеца, се маеш.

Не сме Европа, а Ориент
Не сме Европа, а Ориент
16 октомври 2019 9:55
Гост

Така ли се вземат решения за изпълнение на съдебни актове? ББ се обажда по телефона и изпълняват акт, който са се мотали месец преди това.

Заминавай Джок, спасявай се
Заминавай Джок, спасявай се
16 октомври 2019 7:54
Гост

Hit the road Jack
And don’t you come back no more, no more, no more, no more.
Hit the road Jack
And don’t you come back no more

държавен произвол
държавен произвол
16 октомври 2019 7:46
Гост

Кое е правното основание държавата да ОТКРАДНЕ паспорта на господин Полфрийман? аспортът на господин Полфрийман е „иззет“. Напълно незаконно. Нявмате право. нали досега говорихте,че проблемът е,че няма паспорт. Паспорт има, но го задигнахте(нали разбирате,че австралииците имат право да издадат дубликат на задигнатия от вас пасаван?). Втори въпрос- Кое беше правното основание свободен човек да бъде държан досега в лагер, за концентрирано настаняване на хора(не, това не е концлагер, нали)? Кое е правното основание да го карате да се подписва в милицията? Безплатен съвет: върнете паспорта на господин Полфрийман. Това, може би ще бъде взето предвид от Страсбург, при определяне на… Покажи целия коментар »

Иван адвокат
Иван адвокат
15 октомври 2019 21:55
Гост

Само дето Бойко е политик – тоест е зарязал професията си, а Панов е безупречен професионалист и е перфектен в актовете си и в знанията си по право, тоест – има елемент на хитруване при Бойко..

Единствено Валери Симеонов обърна внимание на кочината с нощните заведения и по същество безсмисленият живот на младите хора – които не се знае от какво релаксират и изобщо – не може да се въведе вечерен час, но да пуснат някой с нож да се разхожда е просто безхаберие, нож се ползва в гората, а не в града.

Проницател
Проницател
15 октомври 2019 16:04
Гост

Това е хватка, защото Бойко знае, че сега ще се излее огън и жупел върху Панов, а той си измива ръцете и казва „нямам нищо общо, аз съм съгласен с каквото каже“.

Пилат
Пилат
15 октомври 2019 16:06
Гост

Да. Освен това обаче посланието е, че всъщност не се знае дали истински е съгласен с Панов, защото той е длъжен да се вслуша в съдията, независимо дали съдията наистина е прав.

Бъдеще????
Бъдеще????
15 октомври 2019 16:03
Гост

Има светлина в тунела за Полфрийман. Само не знам дали има за българаското правораздаване.

Феодал
Феодал
15 октомври 2019 15:58
Гост

Хайде, Бойко се разпореди. До довечера ще са го пуснали.

Несигурен
Несигурен
15 октомври 2019 15:59
Гост

Не е ясно, може да е за замазване на очите изказването. Или да е от онези, които се сменят по няколко пъти в рамките на денонощието.

въпрос
въпрос
15 октомври 2019 14:41
Гост

А кога ще бъдат арестувани виновниците за беззаконието-свободен човек да бъде държан затворен? Нищо не е приключено, а тепърва следва да се почне търсенето на отговорност.

анонимен
анонимен
15 октомври 2019 13:49
Гост

Баце, дай да си поговорим за прокуратурата. Реши ли вече нещо за Гешев или ще държиш ВСС-то до последно на тръни? Аз казват да го шкартираме тоя и да минем на следващия.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 13:38
Гост

задържането в този център е абсолютно незаконно след като му е издаден паспорт! И двете забрани са отпаднали с влизането му в затвора!

външен адрес
външен адрес
15 октомври 2019 13:32
Гост

Какъвто и да е този адрес, въпросът е там под домашен арест ли ще е или ще може да се придвижва свободно. Основания за мярка за неотклонение разбира се няма, но знам ли дали няма да сложат двама с патрулка пред блока

Shi-Shi
Shi-Shi
15 октомври 2019 13:32
Гост

Много взе да слушаш ти, ама май все по-малко те питат, та затова.

оста Бусманци-Курило
оста Бусманци-Курило
15 октомври 2019 13:28
Гост

Бойко, Бойко, ти ли бе сине майчин, си съгласен с висшия съдия? Ама този висш съдия изплиска легена отвсякъде, бе! Няма ли да дойдат да си го приберат в Курило и да се свършва

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 13:19
Гост

Интересно външният адрес тук или в Австралия ще е. Да не излети за в къщи преди решението на ВКС.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 13:20
Гост

Е, той Панов каза, че решението ще се вземе лесно. Да се приключва с тая сага, че такава глоба ще отнесем заради „отвличането“ на един престъпник.

анонимен
анонимен
15 октомври 2019 13:47
Гост

Той може да излети по всяко време. Въобще не е длъжен да чака ВКС. Полфрийман вече е свободен човек.

Пожарникар
Пожарникар
15 октомври 2019 13:10
Гост

Бойко Борисов бил обучен! Къде? В Академията на Министерството на вътрешните работи.

Анонимен
Анонимен
15 октомври 2019 13:11
Гост

Злите езици говорят, че за това разкопа цяла София с неговите нелепи ремонти. За да си търси дипломата.

Алена
Алена
15 октомври 2019 13:03
Гост

Откога пък започна да се съгласяваш с „висшия съдия“? Помниш ли протежето ти как заплашваше бившия „висш съдия“, че ще му изпадат зъбите?

Зизу
Зизу
15 октомври 2019 12:55
Гост

Расистите от стадиона ли ще се окаже, че помагат на Полфрийман? Баце е бесен, че ни показват по света такива, каквито сме и сега реши поне да изгаси пожара с Австралия, докато успокои и англичаните.

сезона на тиквите
сезона на тиквите
15 октомври 2019 14:14
Гост

Естествено, че Тиквата, като една от балканските марионетки на чичо Сам, няма да е против щенията на австралийците. Особено като вижда накъде духа вятъра и къде може да го отнесе.А не от уважение към Панов, нали ?