Ако Джок Полфрийман е задържан в Бусманци само за да чака решение на Върховния касационен съд (ВКС) за възобновяване на делото му за предсрочното освобождаване, то това е произвол.

Това заявява в становище тричленният състав на Софийския апелативен съд (САС) с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, който на 19 септември освободи предсрочно Полфрийман от затвора, където той изтърпяваше присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

До днес обаче австралиецът е задържан в центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, като първоначално мотивът на властите беше, че няма редовни документи. След като му беше издаден нов паспорт обаче стана ясно, че той ще остане там, докато ВКС реши дали да уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване.

Задържането беше определено от адвоката на Полфрийман – Калин Ангелов, като отвличане, а в позицията си апелативните съдии също са категорични, че то е незаконно, ако основанието е единствено изчакване на ВКС.

В становището на тримата апелативни съдии се казва, че актът за предсрочно освобождаване на Полфрийман е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение, и искането на главния прокурор не променя този факт.

„Всякакви спекулации досежно изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред.

Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция“, пишат Калпакчиев, Иванова и Магдалинчева.

За аргументите на главния прокурор в искането за възобновяване, свързани с връзки на апелативните съдии с Българския хелзинкски комитет, поради които е трябвало да се отведат, те отговарят, че на този етап не могат да ги коментират, защото делото е висящо във ВКС.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
впечатлен
впечатлен
10 октомври 2019 16:47
Гост

Поздравления за г-жа Магдалинчева за достойната и принципна позиция, въпреки обвързаностите на нейния баща. Такива хора крепят надеждата, че правосъдието все пак е възможно

Преподобна Стойна
Преподобна Стойна
10 октомври 2019 10:31
Гост

Колко бона обезщетение ще платим на Джок? Това цели Цацата – като гу пуснат окончателно и си замине за далечната земя, след няколко месеца пак да чуем за него, само че този път ще бъде съобщено, че ни е осъдил в Страсбург. И пак ще почнат едни скандали, едни терзания по медиите, как може на тоя убиец пари да плащаме, как съдиите са виновни….

Проницател
Проницател
10 октомври 2019 10:38
Гост

Схемата е по-сложна. Джок е в затвора от 14 г., влязъл е на 21. Т.е. няма никакви съществени умения и образование, няма да си намери лесно работа. Обаче дължи едни пари на Христо Монов. И Цацаров по тоя начин гарантира, че Джок ще изкара едни пари през Страсбург, за наша сметка, естествено, с който ще си плати кръвнината. И ето – всички ние, българските данъкоплатци, ще платим на Монов за смъртта на неговия син.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 16:33
Гост

Дали? Не може ли да посочи сметка в Австралия и да си получи той парите?

За бог да прости
За бог да прости
10 октомври 2019 10:28
Гост

Ако съдиите трябва да отправят призив към изпълнителната власт да изпълни влязъл в сила съдебен акт, то значи остава само да направим едно опело на правосъдието у нас.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 9:32
Гост

Колкото и да не ми харесва, Калин Ангелов е прав. Това си е чисто отвличане.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 9:30
Гост

Нещата за съжаление вървят към ЕС.

Чавдар
Чавдар
10 октомври 2019 9:33
Гост

Само че после няма да плаща Цацаров, а ние.

Все пак
Все пак
10 октомври 2019 10:39
Гост

ЕС няма отношение тук, съдът в Страсбург е независима институция.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 9:29
Гост

Калпакчиев какво очаква. Да му видим гърба и да си остане в Австралия. Той пусна един престъпник предсрочно.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2019 11:26
Гост

Всяка година пускат предсрочно по абсолютно същата процедура по около 1000 такива престъпници. Ама ПИК и останалите порно медии на Делян Пеевски това не ги интересува – важното е някой конкретен съдия, който критикува мафията в съдебната система, да бъде „опраскан“.

Гешевтаров
Гешевтаров
10 октомври 2019 8:42
Гост

Долу цацаратурата, да живее гешевтатурата. !

защо не се почнали арестите?
защо не се почнали арестите?
10 октомври 2019 8:15
Гост

Неизбежно е-следва да има арестувани лица, заради незаконното лишаване от свобода на свободен човек.

Уви
Уви
10 октомври 2019 10:29
Гост

За съжаление главния прокурор е недосегаем за наказателно преследване.

Иванка
Иванка
09 октомври 2019 21:07
Гост

В какво качество го казват? Защото, както самите те са отбелязали, делото е приключило с техния влязъл в сила съдебен акт.
Гаф след гаф. Изглеждат действително предубедени и пристрастни в този случай. Държат се като адвокати на престъпника.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 21:39
Гост

В нито един абзац не прочетох такова нещо. Заглавието си е интерпретация на журналята. Казва се само,че съдебните решения се зачитат и няма да коментират твърдения по медии и пред консули за пристрастност.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 19:06
Гост

Съдиите не адвокатстват на полфрийман. Казват друго. Нещо за нормалната държава, в която актовете на съда не се потъпкват от силови и незаконни дейности на прокуратурата, вдъхновени от ….фактори, нямащи общо с правото. Както и че съдът не бива да си трае при такава чудовищна опасност и произвол

Реалист
Реалист
09 октомври 2019 17:48
Гост

Taka да е, ама ако ВКС реши да възобнови делото и друг състав на САС откаже предсрочно, а междувременно убиецът вече си е у тях, вярвате ли, че Австралия ще ни го върне?

анонимен
анонимен
09 октомври 2019 17:54
Гост

Не е работа на съдебния състав от САС да адвокатства на Полфрийман, а това че го прави само затвърждава впечатлението за недопустима обвързаност.

Психо
Психо
09 октомври 2019 18:07
Гост

Точно така!

Човек
Човек
09 октомври 2019 18:10
Гост

Никога няма да го върне, нито ще има възможност за каквото и да било. Интересно какво ще се случи с обезщетението за родителите на жертвата.

Павлин
Павлин
09 октомври 2019 18:19
Гост

А ако не откажат? А ако Цацаров беше поискал възобновяване след половин година? Дали ще го върне Австралия няма абсолютно нищо общо с театъра на Прокуратурата. Австралия може да го върне, може и да не го върне. Българският съд не е отговорен за евентуалните действия на Австралия. Аз вярвам, че те биха го върнали, ако имат доверие на България. След подобен международен позор – главен прокурор да си позволява да определя съдебен състав като незаконен ЕДВА СЛЕД приключване на дело, дали друга държава би имала доверие в институциите на България? Едва ли.

Петко войвода
Петко войвода
09 октомври 2019 17:46
Гост

Браво на съдиите ! И да не се притесняват от истерията на главатарите на фашизоидните партийки и техните лумпени, които събират на митингчета.

Master
Master
09 октомври 2019 17:46
Гост

Мдааа, когато не се мълчи, положението изглежда доста грозно.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 17:46
Гост

To и преди това не беше особено красиво, но така сякаш повече ще могат да го оценят по достойнство

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 17:45
Гост

Истинските магистрати четат закона, а псевдоюристите от Цацаратурата дописват закона, за да угодят на уличните страсти на хората – с ясното съзнание, че по този начин погазват закона.

Илия В.
Илия В.
09 октомври 2019 17:41
Гост

Aaaa, Дани К каза, че го държат за негово добро.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2019 17:40
Гост

Дотук добре, ами сега?