Административният съд София-град (АССГ) отхвърли искане на Джок Полфрийман за незабавното му освобождаване от центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, научи „Лекс“.

Адвокат Калин Ангелов е подал молба в АССГ, с която е поискал от съда да задължи директора на дирекция „Миграция“ на МВР да преустанови противозаконните действия спрямо Полфрийман и той да бъде освободен от центъра в Бусманци.

За целта адвокат Ангелов е посочил, че след като Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора, са му били наложени принудителни мерки за експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване в ЕС за 5 години. След това шефът на дирекция „Миграция“ Николай Николов е издал заповед за настаняването му в Бусманци, докато се изпълнят принудителните мерки. От своя страна Полфрийман е подписал съгласие за доброволно напускане на страната в присъствието на консулски представители на Австралия, които му предоставили паспорт и резервирали самолетни билети за заминаване. Въпреки това, служителите на дирекция „Миграция“ отказвали да освободят Полфрийман, като му пречили да напусне центъра и страната без обяснения и мотиви за действията си, подчертава адвокатът пред съда.

Затова той е поискал освобождаването на Полфрийман на основание на чл.250 от АПК. Според него всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона.

В случая обаче съдия Елеонора Попова приема, че действията по настаняване на Полфрийман се основават на закон – този за чужденците, и са извършени в изпълнение на издадените заповеди. В последната обаче шефът на дирекция „Миграция“ изрично е посочил, че заповедта за експулсиране подлежи на незабавно изпълнение.

„Защитата по чл. 250 от АПК се отнася само до фактически действия, извършвани без правно основание от органите на администрацията и включени в състава им длъжностни лица. В случая действията по принудително настаняване в СДВНЧ на Полфрийман са извършени от страна на овластен административен орган, предприети са въз основа на закона и в изпълнение на издадени административни актове (заповеди), с оглед на което съдът приема, че защитата по реда на чл. 250, ал.1 от АПК е неприложима и искането следва да се отхвърли“, се казва в разпореждането на съдия Попова, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

В последните дни адвокат Ангелов няколко пъти коментира, че според него Полфрийман е отвлечен от българските власти, защото го държат в Бусманци без правно основание. В същото време пък от МВР заявиха категорично, че австралиецът няма да бъде освободен от центъра, докато Върховният касационен съд (ВКС) не се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване.

След задържането на Полфрийман в Бусманци, вътрешният министър Младен Маринов уточни, че освен заповедите за експулсиране и за забрана за влизане в ЕС, австралиецът има и две забрани да напуска България. Едната от тях е издадена още преди да бъде осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов и е била наложена, за да не избяга преди края на делото. По този повод адвокат Ангелов поиска от Софийския градски съд да отмени заповедта, а днес от съда съобщиха, че молбата е оставена без разглеждане, тъй като забраната за напускане на страната не важи след края на наказателното дело.

„С факта на влизане на  присъдата в сила е приключило наказателното производство по цитираното дело, което води до отпадане ex lege (по силата на закона) и на самата забранителна мярка, поради което и за съда липсва възможност за произнасяне по същество по депозираната молба, в която се съдържа именно такова искане за отмяна на наложеното ограничение“, прие СГС.

Втората забрана за напускане на страната обаче е издадена във връзка с искането за възобновяване на делото за предсрочното освобождаване, което ВКС пренасрочи за 7 октомври.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Очевидно
Очевидно
03 октомври 2019 10:45
Гост

Продължаващото задържане на ДП очевидно е юридически необосновано, да не кажа друга дума. Но е очевидно, че държавата няма да си мръдне пръста, докато не се произнесе ВКС. Дано в понеделник се раздадепоне малка справедливост.

Въпрос
Въпрос
03 октомври 2019 10:46
Гост

Коя е другата дума?

Очевидно
Очевидно
03 октомври 2019 10:47
Гост

Незаконно, щом се интерсувате

Сбогом
Сбогом
03 октомври 2019 10:39
Гост

Тоя юридически абсурд и своеволие до там ще ни докара, че да почнем да протестираме „пуснете Джок да си ходи“ пред Съдебната палата.

Ужас
Ужас
03 октомври 2019 10:40
Гост

Това ще най-кървавият сблъсък на протест и контрапротест досега.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 10:13
Гост

Да си наляга парцалите тук докато не мине делото. За къде се е запътил толкова рано.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 10:06
Гост

Нещата май вървят към ЕСПЧ.

Стойчо
Стойчо
03 октомври 2019 8:55
Гост

Този случай има още един аспект – дипломатически.
В дипломацията има едно основно правило – на реципрочността.
Полфрийман по закон има право на предсрочно освобождаване при определени условия. Той е поданик на Австралия и по време на арестуването е бил британски войник, т.е. на Нейно величество Елизабет.
Сега остава въпросът колко българи има арестувани в Англия и Австралия, които се надяват на предсрочно освобождаване и колко англичани и австралийци в България. Ако откажем да го освободим предсрочно при наличието на условията за предсрочно освобождаване със сигурност това ще се отрази и на българските граждани зад решетките под контрола на Нейното величество.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 10:09
Гост

А дали точно тези шовинисти, британците биха пощадили българин, който е убил англичанин.

вероятно
вероятно
03 октомври 2019 11:44
Гост

Ако британецът, заедно с група от 10 човека, пребива случайни минувачи по улиците, а българинът се впусне да ги защитава и след като го обрадят 6-7 извади нож да не го пребият до смърт, вероятно биха. Ако не скрият и изтрият камерите. Но на изтеклият видеозапис се вижда каква е фактическата обстановка. Хайде стига с тея националности, гледа се конкретния случай. За мен истината по този случай най-много да има превишаване пределите на неизбежната отбрана. Което ДП отдавна е излежал.

Стойчо
Стойчо
03 октомври 2019 11:59
Гост

Остави шовинисти-националисти, англичани-мангличани … знаеш ли колко българи има в английските затвори за обикновени криминални прояви? Тези хора си излежават присъдите и се надяват на предсрочно освобождаване в някой светъл ден … и там ще дойде дървото, защото когато отговарят на условията просто няма да ги пуснат, няма да им обяснят, че е защото тяхната държава прави политика със съдебната си система и е играла игра, която не знае как се играе. Няма и да чуеш по телевизиите или да прочетеш по вестниците за отказаните предсрочни освобождавания на тези българи, но ще ги има … Не че Джок ще бъде… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 21:46
Гост

В понеделник ще е тежко. Националисти и агитката на Левски ще ходят при Лозан да го вразумят.

POWERWOLF
POWERWOLF
02 октомври 2019 22:18
Гост

А да видим после колко от тях ще отидат и при бай Ставри…

Hamza bey
Hamza bey
03 октомври 2019 10:19
Гост

Да им докарат една орда от махлата, от агитката и дявол няма да остане.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 21:44
Гост

Някой успя ли да изгледа записа от камерите от нощта на инцидента 2007 г., появил се днес и да разбере имало ли е побой или не. Аз не успях.

POWERWOLF
POWERWOLF
02 октомври 2019 22:16
Гост

Още вчера го гледах. Бой на негри в тъмна нощ е, но все пак от движението на тълпата става ясно следното: 1. че боят първо започва на едно място и кенгуруто яде бой, 2. после кенгуруто тръгва да бяга, а онези го гонят, и 3. там зад един транспарант се случват нещата с наръгването и не се вижда какво точно става, но след малко хулиганите се разбягват, включително и Монов и след няколко крачки пада.

POWERWOLF
POWERWOLF
02 октомври 2019 21:19
Гост

Абе има ПАМ по чл.39а, ал.1, т.5 от ЗЧРБ – забрана да напуска страната, която му е наложена от МВР. Съгласно чл.43, ал.1 , т.1 от същия закон, забрана за напускане на Република България се налага на чужденец, който е осъден с влязла в сила присъда и не е изтърпял наложеното наказание лишаване от свобода. Тези нямат официално уведомяване, че осъденият вече не търпи наказание „лишаване от свобода“ и затова не свалят забраната от системата. Трябва с едно писмо от САС да ги уведомят за УПО-то, за да отпадне забраната. Писмо за произнасянето си следва да изпрати и СГС, за… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 21:35
Гост

Не за първи път се злоупотребява по „технически“ причини.

запознат
запознат
03 октомври 2019 7:57
Гост

Не, проблемът е наказателно правен. Има противозаконно лишаване от свобода. Доста лица от МВР трябва да отидат при Бай Ставри. В добавка-по квалифицирания текст-беззаконието продължава повече от 2 дни. Бай Ставри е доволен. Бай Ставри обича милицаи да му гостуват.

Адвокат
Адвокат
02 октомври 2019 18:10
Гост

Накрая този престъпник ще си отиде и от разстояние ще ни осъди да му плащаме и за незаконно задържане

изумен
изумен
02 октомври 2019 18:08
Гост

Как го измисли това 250 АПК, бе колега адвокат? Разбира се, че има законово основание, а не като да е задържан от в Бусманци по разпореждане на общинския кмет

шегаджия
шегаджия
02 октомври 2019 18:11
Гост

Какво ще кажете за 256 АПК – защита срещу неоснователни бездействия, неоснователно протакат експулсирането?! Щото искането за възобновяване не знам да е основание… Можеше по-интересничко да стане 😉

не е шега, а си напълно прав!
не е шега, а си напълно прав!
03 октомври 2019 7:59
Гост

Предложението си е много добро. Точно това е пътя, явно. Администрацията отказва да приложи закона. И следва да бъде подбутната чрез съда по 256. Адвокатът му да действа днес,и утре ще има произнасяне.

Лозан
Лозан
02 октомври 2019 18:07
Гост

Спокойно, не остана. Още 5 дни и ще го качат на самолета

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 18:03
Гост

Да се маха този убиец вече. Дали ще стои тук още месец или година, това не променя факта, че излиза предсрочно. А дали се е поправил е съвсем друг въпрос.

Леля
Леля
02 октомври 2019 18:05
Гост

На мен не ми се вижда поправил се, само се е изпедепцал в нашите съдебни хватки. Това не го прави автоматично добро момче.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 18:06
Гост

стига плещихте глупости! Докато не плати, не трябва да се маха, но не могат да го държат насила в Бусманци!

Наблюдател
Наблюдател
02 октомври 2019 17:59
Гост

Аман от безсмислени искове и дела по този казус! Тоя побърка съдебната система.

Пич
Пич
02 октомври 2019 18:01
Гост

И съдебната реформа – също.

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 17:57
Гост

И като заповедта за експулсиране подлежи на незабавно изпълнение, кво прайм? Едната забрана за напускане естествено е отпаднала преди 8 години, другата издадена 5 дни след задържането му…МВР-то?

Анонимен
Анонимен
02 октомври 2019 21:39
Гост

Кво прайм, Кво прайм. На луди се правят. Накрая всички ние ще платим ония 400 000 лева на семейството.

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2019 9:36
Гост

Точно така, ние ще платим обезщетението му за противозаконно лишаване от свобода, защото не изискваме от МВР и прокуратурата да спазват закона, а се вглеждаме накъдето ни насочат прожекторите на властта