Джок Полфрийман няма да бъде освободен от центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, докато Върховният касационен съд (ВКС) не се произнесе окончателно за съдбата на делото за предсрочното му освобождаване от затвора.

Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, цитиран от БТА. По думите му, друга причина австралиецът да не бъде освободен е неговата лична сигурност.

Това означава, че Полфрийман трябва да бъде държан в Бусманци повече от месец, тъй като днес ВКС разпредели публично делото и то ще бъде гледано на 23 октомври от съдиите Жанина Начева-докладчик, Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Любопитно е, че съдия Начева беше и докладчик по делото във ВКС, в което през 2011 г. Полфрийман беше окончателно осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. На разпределянето на делото днес присъства и зам.-ръководителя на мисията на Австралия в Гърция Андреа Карло Биджи.

Миналата седмица Софийският апелативен съд (САС) в състав Калин Калпакчиев-председател, Весислава Иванова-докладчик и Виолета Магдалинчева освободи предсрочно Полфрийман, който имаше да изтърпява още 6 години и половина от присъдата си. Според състава на съда, осъденият вече се е поправил и по-нататъшното му оставане в затвора е неоправдано. Съдиите оцениха и това, че Полфрийман никога не е бил наказван за агресивни прояви, както и, че е завършил задочно висше образование.

По този повод обаче днес заместник-правосъдният министър Николай Проданов коментира, че дори при напускането на затвора, австралиецът се е държал агресивно, като с това се потвърждавало и поведението по време на престоя му в затвора. Проданов допусна, че съставът на апелативния съд освободил Полфрийман от затвора, е бил подведен за завършеното от него висше образование, тъй като за това нямало никакви документи освен електронни справки, които можело лесно да бъдат манипулирани.

Полфрийман обаче беше настанен в Бусманци, тъй като няма редовни лични документи, но когато той се сдобие с тях, би трябвало да бъде свободен. Балабанов е обяснил, че до сряда във вътрешното министерство не са постъпвали документи от австралийските власти, които да позволят свободното придвижване на Полфрийман.

Пред изданието „Канбера Таймс“ обаче австралиецът твърди, че има паспорт от понеделник, но въпреки това българските власти не го пускат от центъра в Бусманци.

„Служителите на посолството ми направиха нов паспорт в петък и го донесоха в понеделник, когато беше дадено официално копие и на имиграционния персонал“, казва Полфрийман. По думите му, българските медии били лъгани от политиците, че той ще бъде освободен, когато получи паспорт. Според него имиграционните власти дори отказвали да говорят със служителите от консулството на Австралия. Баща му Саймън пък е цитиран да призовава австралийския премиер Скот Морисън да се свърже с българския си колега Бойко Борисов, както и настоява за по-активна подкрепа от правителството.

Във вторник пък главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС делото за предсрочното освобождаване да бъде възобновено, а Полфрийман да бъде върнат в затвора. В мотивите си Цацаров написа, че апелативният съд е трябвало да се произнесе с решение, а не с определение, както е сторил. Освен това, главният прокурор смята, че съдиите Калпакчиев и Иванова е трябвало да се отведат от делото, тъй като имали лични връзки с Българския хелзинкски комитет, чиито председател Красимир Кънев пък е написал положителна характеристика за Полфрийман, която съдът е взел предвид при освобождаването му.

Делото пак стигна до ВКС

Днес делото за предсрочното освобождаване на австралиеца беше изпратено за втори път във ВКС, след като в сряда зам.-председателят на върховния съд Галина Захарова го върна на Софийския градски съд (СГС), тъй като Полфрийман не е бил надлежно уведомен за искането на главния прокурор за възобновяване на производството. От СГС обясниха днес, че указанията са изпълнени и Полфрийман вече е уведомен.

„Икономия на време, а не процесуален пропуск, е причината вчера съдията докладчик по делото да разпореди то да бъде изпратено незабавно във ВКС след уведомяване на страните за искането на главния прокурор. Съобщенията от получените уведомления щяха да бъдат допълнително внесени, докато делото се администрира във ВКС“, поясниха от градския съд.

Обсъждане във Висшия съдебен съвет 

Междувременно днес в продължение на час и половина членовете на Висшия съдебен съвет заедно с правосъдния министър Данаил Кирилов са обсъждали темата с условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, научи „Лекс“. Заради това насроченото за 9,30 ч. заседание на Пленума на съвета закъсня, а мониторите, на които медиите го следят в реално време, бяха изключени.

По неофициална информация ситуацията след освобождаването на Полфрийман била дискутирана „във всички нейни аспекти“. Не стана ясно дали е бил засегнат и въпросът за заплахите към част от съдебния състав, но не е имало дебат за готвени законодателни промени във връзка с условното предсрочно освобождаване.

Преди дни стана ясно, че управляващите смятат да предложат този вид дела да се гледат на три инстанции, а не както е сега на две. ДПС също обмисля законодателни промени като тяхното становище е за ограничаване на възможността за предсрочно освобождаване на затворници.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван адвокат
Иван адвокат
27 септември 2019 3:11
Гост

Навремето Англия изпращаха престъпниците в Австралия.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 19:20
Гост

И кое е правното основание свободен човек да бъде държан затворен? Я познайте колко закона са нарушени, вклч и тескстове от…кодекса(познайте кой кодекс).

The Grey Knight
The Grey Knight
26 септември 2019 12:18
Гост

Какви фашисти! Само заслепен нацист ще отрече, че тази мърша се е поправила и превъзпитала. Веднага отцепродавниците от антибългарския хк да излезнат с позиция!

Дедектив
Дедектив
26 септември 2019 15:51
Гост

Той е извършвал престъпления и в Австралия. Но не е бил пълнолетен. Вълйът козината си мени, но нравът…

The Grey Knight
The Grey Knight
27 септември 2019 10:05
Гост

Цъкайте минуси, помияри мръсни, но това е истината. От нея боли.

Брей
Брей
26 септември 2019 12:10
Гост

И какво се очаква да направи ВКС? Ясно е, че ще отхвърли искането за възобняване и политическата шайка ще яхне поредната вълна недоволство.

Срам и позор
Срам и позор
26 септември 2019 12:12
Гост

Цацаров не го ли е срам да се излага така с тия тарикатски номерца с популистки привкус? Този, който петни магистратската професия в момента е именно той, а не тримата съдии.

С вас сме
С вас сме
26 септември 2019 12:09
Гост

Обръщам се към съдиите от състава – г-жи и г-не, всички честни и кадърни юристи заставаме зад вас, не се оставяйте на политически нападки и интригите на Цацаров и Пеевски!

Призив
Призив
26 септември 2019 12:07
Гост

Австралия, моля те спаси своя гражданин от малоумната българска политическа сган, която може да си позволи да съсипва по този начин живота на един човек. А потъпкването на съдебната независимост и професионалния престиж на трима съдии изобщо няма и да го споменавам.

Пипи
Пипи
26 септември 2019 11:38
Гост

Чак пък икономисват време. Да ги пита човек защо чак сега се разбързаха.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 11:29
Гост

И все пак Цацаров успя. Ей, с каквото се захване този човек винаги го довежда до край.

Поли- тик
Поли- тик
26 септември 2019 11:34
Гост

Особено ако е в негов интерес.

Фичо
Фичо
26 септември 2019 11:03
Гост

Той дали няма да отлети за дома преди да се изкаже ВКС?

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 11:04
Гост

Ами, ако са му уредили паспорта си е свободен човек, може да лети, където си иска.

Камен
Камен
26 септември 2019 11:06
Гост

Според мен Волен Сидеров ще се дегизира като граничен полицай и ще го спре на летището.

Надали
Надали
26 септември 2019 12:08
Гост

Волен Сидеров е в перманентен пост-субстантен делириум. Не го виждам да направи каквото и да било.

Симо
Симо
26 септември 2019 11:41
Гост

Съмнява ме. Човекът каза, че иска да помага на затворниците. А и нали се твърди, че се е поправил.

advocat
advocat
26 септември 2019 10:50
Гост

Политическите упражнения и спекулаци със случая ще продължат до деня на изборите, след което естествено ще затихнат. Ясно е, че съдиите са действали в законовата рамка дадена от възмущаващите се днес политици. Несъмнено народната пасивност ще запази статуквото. „Народът ни е мъдър, но хората са прости“ (?)

истерик
истерик
26 септември 2019 10:46
Гост

По това дело тотално се истеризира. Следи се всяко движение на книжа? После сигурно и образуване и разпределение на състав? После може би дали членовете на състава са ходили до тоалетната след разпределението или преди постановяване на решение за възобновяване?

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 11:32
Гост

Умишлено се акцентира така, за да се отвлече вниманието ни от наистина важни и значими събития.