Австралиецът Джок Полфрийман е в патова ситуация в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, тъй като има забрани за напускане на страната, но и заповед за експулсиране. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Младен Маринов, който обясни, че случващото се с освободения предсрочно от затвора чужденец, не е от компетентността на МВР.

„В момента австралийският гражданин Полфрийман се намира в дома на дирекция „Миграция“ в Бусманци, тъй като по отношение на него директорът на Дирекция „Миграция“ е издал заповед за принудителна мярка „експулсиране от страната“, която е в процес. Допълнително по отношение на въпросния гражданин на Австралия има две забрани, наложени от прокуратурата, за напускане на Република България, така че когато всичките условия бъдат изпълнени, ние ще приключим и с тази мярка за експулсиране на лицето“, обясни Маринов пред журналисти в Плевен. Освен това, той уточни, че вчера са получили призовка и от Върховния касационен съд, която трябва днес да бъде връчена на Полфрийман за явяването му на заседанието за възобновяване на делото за предсрочното му освобождаване, което е насрочено за 23 октомври.

Полфрийман така и не беше освободен, въпреки че Софийският апелативен съд (САС) нареди предсрочното му пускане от затвора, където той изтърпяваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Определението на съда е окончателно и властите изведоха Полфрийман от затвора, но го откараха в Бусманци, тъй като нямаше валиден паспорт. След това от австралийското консулство осигуриха документ на Полфрийман, който е представен и на българските власти, но въпреки това той остава в Бусманци. След като главният прокурор поиска възобновяване на делото за предсрочното му освобождаване, от МВР заявиха, че австралиецът ще остане в Бусманци до приключване на производството.

„Той би трябвало да напусне България веднага. Нашата държава го държи отвлечен. Той е отвлечен и няма правно основание, на което да стои там. И Сталин държеше така хора, формално, обаче ги държеше“, коментира пред БНТ адвокат Калин Ангелов, който защитава Полфрийман. Според него няма пречка Полфрийман да напусне страната и въпреки това да продължи да изплаща обезщетението на родителите на Андрей Монов, което, по думите му, с лихвите вече е достигнало 1 000 000 лева.

„Забравяме, че този човек е на 21 години, когато влиза в затвора. До този момент е бил постоянно в нашите ръце, колкото пари сме му дали, всичко, което е получавал, е изплащал. Толкова може да изкара един затворник“, добави адвокат Ангелов. До момента е известно, че австралиецът е изплатил само 3000 евро, които са обезщетение за него от спечелено дело в Страсбург срещу затворническата администрация.

Според адвокат Ангелов, съдебният състав, освободил Полфрийман, е проявил смелост да спази закона.

„Има смели и страхливи. Страхливите съдии няма да изпълнят закона, защото знаят и виждат какво ще им се случи. Смелите съдии ще кажат: На мен не ми пука, важното е да изпълня закона, защото аз имам съвест“, каза още защитникът на Полфрийман.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Въпросче
Въпросче
01 октомври 2019 9:34
Гост

Когато си неудобен за агент на ДС, може да те държат незаконно. И цялата страна да знае. Дори когато съдът те е освободил. И къде е прокуратурата сега да се самосезира за незаконно задържане?

Логично
Логично
01 октомври 2019 9:35
Гост

Прокуратурата подхожда едностранчиво по казуса Полфрийман от 14 години насам, как очаквате да се променят коренно обстоятелствата?

смешен плач
смешен плач
30 септември 2019 11:42
Гост

То не беше рев за пари, то не беше чудо. Тоя Христо Монов що за човек е да търси пари да изкарва от смъртта на сина си, нямам думи просто, толкова ли го мързи да работи..

Данъчен
Данъчен
01 октомври 2019 9:36
Гост

Да, Христо Монов има един вид пасивен доход от затворническата заплата на Полфрийман, вече 14 години.

faizan456
faizan456
30 септември 2019 9:17
Гост

Paul Fry’s Wordsworth, and the Meaning of Poetic Meaning, or Is It on-Meaning?: Letter to a Colleague and Friend. Geoffrey Hartman.
https://surveyprize.net/

Анонимен
Анонимен
29 септември 2019 17:27
Гост

Да вземе да поиска и статут на бежанец или българско гражданство, та да стане циркът пълен.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2019 13:06
Гост

Цацаратурата за пореден път се проявява не като блюстител на законноста, която функция й е вменена по закон, а като репресивна бухалка с PR функции, особено в предизборен период.

шайката
шайката
29 септември 2019 5:43
Гост

Незаконно и флагрантна демонстрация на властнически произвол е свободен човек да бъде държан затворен в лагер-без съд и присъда. Очевидно е налиице състава на чл 142а-противозаконно лишаване от свобода. И то продължило повече от два дни-което е квалифициран текст. Никой не може да спаси шайката от законовите последици-дори и Главния. Нито МВР, нито прокуратурата са над закона. Невдигането на мярката-забрана за напускане на държавата е също беззаконие. По отношение на свобледен и неподсъдим и без обвинения човек е незаконно съществуванеето на такава мярка. Доста лиа трябва,, с възпитателен ефект да лбъдат пратени при бай Ставри от втори етаж. Такава властническа… Покажи целия коментар »

Петко 2
Петко 2
29 септември 2019 4:18
Гост

Камара институции не могат да се справят с един осъден. С действията си само показват известни на нас,българите, неща: че се състоят от некадърни роднини, че са зли, дребнави и неспособни за каквото и да било. Сега го научиха и чужденците. Цял репресивен апарат срещу един убиец. Направиха го светец. Срамота. Но вие, милиционери, не знаете какво е това, нали!

Анализатор
Анализатор
28 септември 2019 23:16
Гост

соросоидчета,много сте се активизирали,бе

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 20:29
Гост

„от МВР заявиха, че австралиецът ще остане в Бусманци до приключване на производството.“
И какви са тези от МВР, за да казват кой, къде и докога ще остава?!?! Адвокатът да не се мотае, а да иска отмяна на мярката. Съдът следва да се произнесе незабавно.

отговорът
отговорът
29 септември 2019 5:44
Гост

Прочети книгата ШАЙКАТА за да ти се изясни отговора на въпроса.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 20:26
Гост

Адвокатът му да не блее, а да пусне по делото в СГС искане по чл.68, ал.6 от НПК за отмяна на мярката за процесуална принуда.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 17:24
Гост

Нищо политическо няма, не Христо Монов: На Мая Манолова съм готов да кажа кодовете за банковите си карти Нека на 27-ми направим така, че нашият град да го управляват хора, които спазват законите, призова бащата на убития от Джок Полфрийман младеж – Христо Монов е кандидат за общински съветник от листата на „БСП за България“ в София. „Благодаря на Корнелия Нинова, Калоян Паргов и на БСП за подкрепата, която аз и моето семейство получихме през тежката минала седмица. Запазете тази енергия, запазете това чувство за справедливост и нека на 27-ми да направим така, че нашият град да не го управляват… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 19:46
Гост

Да добавя и че по време на протеста пред Съдебната палата, организиран от Атака и в присъствието на Монов, Сидеров обяви кандидатурата си за кмет на София. Нищо политическо няма, нали

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 16:50
Гост

Когато улицата влезе в изпълнителната, а и в съдебната власт, това са резултатите

Анонимен
Анонимен
28 септември 2019 16:46
Гост

Просто се чудя кога Австралия ще се обърне към Великобритания и САЩ с цел оказване на дипломатически натиск върху България. Това, което се случва в момента, е пълен абсурд и брутално погазване на закона. Дори не знам как е възможно министър и зам. министри да си позволяват да правят подобни изказвания.

Лудница
Лудница
28 септември 2019 16:29
Гост

Абе, тези забрани доживотни ли са? Що за абсурд са съчинили?

Адвокат
Адвокат
28 септември 2019 16:27
Гост

Щеше да е смешно, но е тъжно, а и страшно

Анонимен
Анонимен
29 септември 2019 6:59
Гост

Ако вместо да диктува правото улицата диктуваше политиката, мутрата от Банкя и престъпната му шайка вече да са в историята. Явно уличният натиск е организиран от олигархичния елит, който желае запазване на статуквото, за да заграби каквото е останало в разнебитената държава и опразваща се територия и да го изнесе в чужбина. Бедна му фантазия на бедния българин какво се задава и какво го чака. И може ли да има бъдеще народ, който открай време живее в шизофренично раздвоение: писаният му девиз е „Съединението прави силата“, а неписания – „Всеки се оправя поединично“.