Предложението на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова Министерският съвет да обяви наличие на форсмажор от 24 февруари до края на март, предизвика парламентарен ажиотаж. Опозицията поиска да бъде изслушан премиерът Кирил Петков. Съпредседателят на управляващата ДБ Христо Иванов обяви, че формацията е твърдо против подобен ход. А от най-големия партньор в управлението – „Продължаваме промяната“, също дадоха знак, че „това не е най-доброто решение“.

Както „Лекс“ писа, вчера Нинова обяви, че тече съгласувателна процедура за приемането на подобно решение на Министерския съвет (повече виж тук). А днес, след като Иванов обяви, че се противопоставя на подобна радикална мярка, „24 часа“ съобщи, че идеята е обсъждана преди две заседания на правителството и тогава и министрите на ДБ са я подкрепили.

Именно с темата „форсмажор“ беше открито днешното заседание на Народното събрание. Петима депутати от ГЕРБ-СДС един след друг настояха да бъде изслушан премиерът Кирил Петков. Първо шефката на парламентарната група Десислава Атанасова поиска председателят на НС Никола Минчев да покани Петков, „за да отговори на този толкова важен за целия бизнес въпрос“. След това думата взе съпартиецът ѝ Радомир Чолаков. „Форсмажор значи спиране на всички договори. Край. Правната система на страната се разпада. Поканете Кирил Петков, за да ни увери той, че няма да се разпадне правната система на държавата“, каза той. Последва изказване на Александър Иванов, който определи сигнала, даден от Нинова с предложението за обявяване на форсмажор, като тревожен. „Освен, че се обмисля форсмажор, се обмисля той да е със задна дата, да е върху целия стопански оборот на държавата, спиране на общини, държава, бизнес взаимоотношения. Господин Кирил Петков трябва да дойде като премиер да отговори наистина обмислено ли е това, защото госпожа Нинова вчера на комисия каза, че вече е на съгласувателна процедура и ще бъде вкаран следващата сряда да се гласува в Министерския съвет“, каза той. Думата взе и Костадин Ангелов, който заговори за опасения за доставките на кислород за болниците, а съпартийката му Десислава Трифонова пък за трицифрена инфлация. Всички те настояха за изслушване на премиера.

На всеки от коментарите Никола Минчев отговаряше, че е чул искането и ще го обмисли.

Искане за изслушването на Нинова пък внесоха след това от ДПС. Йордан Цонев обясни: „Ние не знаем какво включва терминът „форсмажор“, тъй като няма легална дефиниция. Искаме да дойде в НС да я изслушаме, да видим какво означава това. ДПС ще подкрепи всякаква инициатива в полза на бизнеса в тези обстоятелства, но докато не си изясним какво означава това, не можем да вземем позиция“.

Категорично против идеята на Нинова пред медиите се изказа Христо Иванов (ДБ). „Очевидно има проблем в разплащанията на фирмите, но знаем, че в Министерството на финансите се разработват мерки. От тази гледна точка такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито ние я намираме за обоснована, не я намираме за нещо, което е уместно на този етап и се противопоставяме“, каза той. Иванов подчерта, че има други инструменти, които не създават толкова стрес, включително и психологически. „Обявяването на такъв тип радикални мерки създава усещане за напрежение, което в този момент абсолютно не ни трябва“, заяви той.

От ПП темата коментира единствено зам.-председателят на икономическата комисия Александър Ракшиев. Той подчерта, че официално такова предложение не е постъпвало и едва след като това стане, ще може да има и позиция на партията, но заяви: „Моето лично виждане е, че това не е най-доброто решение в ситуацията. Не мисля, че е отделено достатъчно време то да се прецени от всички страни. Не съм сигурен дали са положени достатъчно усилия, за да се види дали е издържано от правна гледна точка. Трябва допълнително време и мисъл, за да се вникне какви са всички рискове, които биха произлезли“, каза Ракшиев.

На фона на парламентарните вълнения, от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заявиха, че приветстват бързата реакция на управляващите и публикуваха свое писмо, с което искат „в спешен порядък да бъде издаден акт на Министерски съвет, респ. Министерството на икономиката или Министерство на  външните работи, констатиращ войната в Украйна, което е класически случай на наличие на форсмажор“ (пълния текст на писмото виж тук).

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иван Вичев
Иван Вичев
18 март 2022 12:45
Гост

Форсмажор не подлежеше ли на доказване, а не на ,,обявяване“?
п.с. Студент 1-ви курс съм….

льольо
льольо
17 март 2022 15:24
Гост

Аз така и не мога да схвана още за чий е необходим акт на министерство, който да установява форсмажор?

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 15:19
Гост

Форсмажор не може да обявява ни народното събрание, ни МС.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 15:13
Гост

Какув форсмажор ще ве обявява ве? Това да не е крушовица, не може да стане с решение на МС. Пакнсе обслужват нечии бизнес интереси.

Гери
Гери
17 март 2022 14:34
Гост

Христо Иванов пак се излага тотално.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 15:03
Гост

Напротив, много адекватна реакция от негова страна. Излагат се троловете на Пеевски, които каквото и да направи, все пускат опорната точка как се излагал.

Иван
Иван
17 март 2022 14:31
Гост

Може ли автора да пише заглавия с повече български думи в тях?

член
член
17 март 2022 14:44
Гост

Когато научиш пълния член.

Герберасти без срам
Герберасти без срам
17 март 2022 14:25
Гост

Виждат герберастите, че сме във война и тежка ситуаиция, но вместо да се обединят всички партии за доброто на България, те се опитват максимално да клатят и съборят държавата, единствено, за да могат да кажат после – вижте ги колко са некопметентни от ПП – и ако може те да се върнат да доразграбят каквото има останало.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 14:31
Гост

Върховна наглост от страна на престъпниците от ГЕРБ и ДПС, които критикуват Путин, но преди това му построиха и подариха неизползваема газова тръба за 3 милиарда, платени от българския данъкоплатец, за да може 1 от тях да иде в офшорните сметки на Дебелян Пеевски.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 14:12
Гост

Хайде тия дето са против да обяснят на фирмите как точно се очаква да си изпълнят поетите ангажименти в договори, като цените скачат неконтролируемо

Лозан
Лозан
17 март 2022 14:36
Гост

Много им пука за хората. Те нали са на хранилка и то срещу не малко пари.

льольо
льольо
17 март 2022 15:26
Гост

Ми да си се позоват на договора или ако нямат такъв директно да се позоват на закона. Какъв им е проблемът? До сега не се е случвал форсмажор ли щом е нямало акт на държавата?

Игнати
Игнати
17 март 2022 14:11
Гост

Определено много добра идея.

Емилия
Емилия
17 март 2022 14:10
Гост

Хайде да не забравяме, че Борисов ни обвърза със Северен поток и направи така, че Украйна да стане жертва на Русия.

Велизара
Велизара
17 март 2022 14:10
Гост

ГЕРБ настоява да се излушва Петков, защото искат да могат после да го раздухват колко е некомпетентен и да си измислят някакви неща. Както правят със снимките от Виденовата зима и сега опашките за олио. Сякаш Петков е нападнал Украйна и сме на тоя хал заради него.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 14:37
Гост

Чудят се с кого да си измият ръцете.

Темелко
Темелко
17 март 2022 14:09
Гост

Вълнуващо е какво ще стане. Само се карат до тук.

Рашко
Рашко
17 март 2022 14:08
Гост

Предложението на Нинова е тъпо.

Хари
Хари
17 март 2022 14:37
Гост

Защото мисли за хората, когато сме в криза ли?

Милена
Милена
17 март 2022 14:08
Гост

Те не са в Парламента за да правят нещо за народа, а за да го мамят за да имат после гласове преди вота. Виждаме, че тактиката на ГЕРБ работи. Смъкнали са подкрепата към ПП много и сега са на процент зад тях. Скоро ще са и първи в евентуален нов вот. Което значи, че пак се връщаме на старото. А на ГЕРБ много им се иска пак да са на масата за разпределяне на баницата. По 70 милиона от магистрали се крадат. Еми как да не искаш да си на трапезата.

Жандарми
Жандарми
17 март 2022 14:06
Гост

Абе идеята не е толкова лоша. Факт е, че има много ангажименти поети от фирмите и сега не могат да се справят с повишаващите се цени.

сдасдад
сдасдад
17 март 2022 14:10
Гост

Бланкетен карт бланш да не си връщаш дълговете за всички ти се струва добра идея? Нещо не мислиш.

Бевърли
Бевърли
17 март 2022 14:06
Гост

Като цяло идеята е на БСП, което значи, че ДБ и ПП няма да я подкрепят.

Фики
Фики
17 март 2022 14:38
Гост

Очакваше се такава реакция.

Николай
Николай
17 март 2022 14:05
Гост

Не забравяйте, че много от действията на БСП, ГЕРБ и ДПС са с цел да трупат точки за нови избори. Не се интересуват реално дали дадени действия вършат работа или не в условията на военен конфликт в Европа и икономическа стегнация, както и Ковид.