„Внасяме предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна. То ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика“, съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Последиците от настъпване на непреодолима сила са уредени в чл. 306 от Търговския закон. В него тя е определена като непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора.

ТЗ предвижда, че докато трае непреодолимата сила, изпълнението на задълженията и на свързаните с тях насрещни задължения се спира.

В случай на форсмажор длъжникът по търговска сделка не отговаря за неизпълнението, причинено от нея, но ако е бил в забава, не може да се позовава на форсмажор.

Законът изисква длъжникът, който не може да изпълни задължението си поради непреодолима сила, в подходящ срок да уведоми писмено другата страна в какво се състои непреодолимата сила и възможните последици от нея за изпълнението на договора. Ако не го направи, дължи обезщетение за настъпилите от това вреди.

А ако непреодолимата сила трае толкова, че някоя от страните по договора вече няма интерес от изпълнението, тя има право да го прекрати.

„Форсмажор се обявява за определен срок – в случая предложението ще е от 24 февруари, когато започна войната, до края на март. Актът е готов, в момента е на междуведомствено съгласуване и вероятно ще се гласува на Министерския съвет следващата седмица“, каза днес Нинова.

Тя огласи намерението за обявяване на настъпване на форсмажор с акт на Министерския съвет след среща със строителната камара, която е посочила, че има проблеми с доставките на суровини и с покачването на цените на желязото и други материали.

„Искане за форсмажор има от всички браншове“, подчерта министърът на икономиката.

Досега непреодолима сила никога не е обявявана с акт на Министерския съвет. Тя се констатира от съда във връзка с конкретен договор, при възникнал спор между страните по него.

Не ясно дали ако МС определи срок, за който е обявено наличието на непреодолима сила, той ще е обвързващ за съда и въобще каква ще е свободата на преценка на съда за наличието на форсмажор по даден договор.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Елиета Цветанова
Елиета Цветанова
17 март 2022 13:08
Гост

Министерският съвет НЯМА подобни правомощия. Войната е хибридна и дори не е обявена официално.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 март 2022 21:00
Гост

Бе те 2 мораториума натресоха, Вие за едно форсмажорче правите въпрос.

Хахахах
Хахахах
17 март 2022 12:18
Гост

Хахахах, съгласуваното в МС обявяване на форсмажор с решение и подкрепено от министтрите на ДБ на Христо Иванов, сега най-официално се отказват от идеята … била пресилена и оттеглят подкрепата си.
Не пресилена, това е правен и икономически абсурд.
Добре че сложиха юздите на Корнела ….

hvoiuyvpo
hvoiuyvpo
17 март 2022 10:44
Гост

Официално счита че сме във война ли?
Нищо чудно. Подлогата на НАТО е вероятно вече да ни е вкарала вече в такава, въпреки очевидното нежелание на целокупния български народ да си вре гагата там, дето не й е мястото.

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 9:57
Гост

Така е… Утре някоя друга камара ще ѝ подшушне, че нещо друго не било наред с икономиката и затова не може да свършат работата си – не че са некадърни и crony капиталисти – и хоп държавата ще се намеси в още един сектор… И така докога?

Хахахах
Хахахах
17 март 2022 8:49
Гост

Първата издънка на ПП беше с мораториума на цената на тока.
Допуснат ли това безумие, България сам самичка ще се самофалира …
Дано Асен Василев малко му светне лампата, че Корнелия умишлено иска да фалира България …

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 9:05
Гост

Тази издънка с цената на тока беше по идея на „конструктивната“ опозиция в лицето на ГЕРБ. А в настоящия случай си има форсмажор по всички канони на търговското право, така че действията на правителството са единствено с цел улесняване на бизнеса.

Хахахах
Хахахах
17 март 2022 9:52
Гост

Хахахаха, кой е този канон от търговското право, който дава правото на правителството да обяви форсмажор. Предполагам Постановление, защото решение на МС не е адм. акт, ма Корнела от де да знае … Чл.306, ал.2 от ТЗ (2) Непреодолима сила е непредвидено или непредотвратимо събитие от извънреден характер, възникнало след сключването на договора. Да ти кажа ли какво ще направят с този форсмажор както нашите, така и международните арбитражи …? По всички правила на международното частно право, форсмажор се обявява не с решение на правителството и то със задна дата, моля ви се (Нинова е изперкала тотално), а най-често се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 март 2022 10:59
Гост

Опозицията не ти е длъжна да ти бъде конструктивна. Навсякъде по света нейна работа е да прецаква управляващите. Като ги подхлъзва опозицията що се поддадоха, нали са много умни и можещи. Никой не име виновен, че са некадърници. И за твое сведение те първо се подведоха по предложението на ГЕРБ, послед се усетиха и прегласуваха техен вариант. Тъй че никаква опозиция не им е виновна, само си го направиха. Самият факт да оправдаваш некадърността им с опозицията говори колко си прост

???
???
17 март 2022 8:48
Гост

Ха хаааа … Съдиите харесват това … По-лесни за решаване дела надали ще имат … А дела ще има … много … мда …

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 март 2022 0:16
Гост

Мораториум, мораториум, форсмажор…. мораториум, мораториум, форсмажор, хайде след мен….

Учуден
Учуден
16 март 2022 23:08
Гост

Майко мила. Поредната комунистическа дивотия.
Нинова е прочела Андрешко и тръгнала да „спасява бизнеса“.
Юе започне каскада от откази на плащания и съответно – откази на доставки на стоки или услуги. всеки ще се изживява като длъжник, койта да не плаща.
Освен да отворят кутията на Пандора, друго няма да направят.

Но както е казал класика Иван Хаджийски:
Българска работа … това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосано ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои.

Хахаха
Хахаха
16 март 2022 21:35
Гост

След като министри в писмени отговори заявяват, че по закон може, но по наредба не, щото липсвал описан ред, следователно не може, и със свои заповеди директно нареждат да не се спазват срокове по нормативен акт, и това с форсмажора ще мине.
Качеството на юристите в държавната администрация е потресаващо.
ГЕРБ превзе адм. съдилища и съдиите се имат за защитници на държавата, иначе и едно адм. дело няма да спечели държавата.
Чистка трябва дй имъ и в адм. съдилища и в администрацията.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 21:33
Гост

При допускането, че в България все още има живи юристи – никак.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 21:32
Гост

Не плащам издръжка на детето – форс мажор.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 20:48
Гост

Интересно как този акт на МС ще послужи при решаване на конкретен спор, дали им е ясно че съдът няма как да се позове на него? Да не мислят, че установяват презумпция или нещо подобно?Все пак извънредното положение беше обявено със закон…..

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 19:59
Гост

Наивно си мислех, че в юридически сайт ще открия в коментарите юридически становища, пък то какво…. Разбира се, че всеки може да чете каквото го интересува, дори и когато не е специалист. Аз например с удоволствия чета сайтове за космонавтика, но досега не съм си и помислял да се изкажа, осъзнавайки своя любителски интерес. Иначе, по темата : всеки юрист би ви казал каквото и аз : това което ще измислят ще е едно правно нищо, но за това пък от големите. Подозирам,че измисленото ще изобилства от “може” “при необходимост”, “информира” “би могло” и т.н. Не ми се вярва юрист… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 19:56
Гост

Изглежда ми като нещо, което се прави с цел да обслужи индивидуални интереси (чий точно може само да гадаем).

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 19:57
Гост

чии*

ADVOKAT VG
ADVOKAT VG
16 март 2022 19:32
Гост

Не знам, как им хрумват подобни неща. Явно така е при по-широките коалиции. Един ден хрумва на един нещо, друг ден на друг. Форс мажора е състояние, което се установява при спор, а не се обявява с акт на държавен орган, ей така защото има война в друга държава. Някъде другаде в Европа да сте чули правителството да обявява форс мажор?
Държавата може да обявява мораториум за плащания, срокове, за изпълнение на задължения и пр.и то чрез нормативен акт, а не с решение дори на НС. Има и практика на КС по въпроса. Нещо сте се объркали.

Жокера
Жокера
16 март 2022 19:57
Гост

Да, такъв подход е по-подходящ за т.н. „планови икономики“, от които може би инициаторът на това предложение разбира повече, предвид политическата и историческата му обвързаност, и към какъвто вид икономика, с оглед заявените намерения за национализация на частни компании, явно върви осъществяващата „специална военна операция“ държава.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 март 2022 19:02
Гост

Тая Нинова да си ходи. Ко ще правим сега с делата за тока, дето доставчиците са длъжни да покриват разликата в повишението на цените спрямо договорните преди покачването им на свободния на пазар?? Изключително тъпо решение ала схемите на Пеевски. Колко фирми ще се измъкнат безнаказано не ми се мисли.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 18:22
Гост

Хайде пак простотии. Имаше една ковидарщина, към два месеца не течеше давност за вземания и въобще не вървяха плащания. Алооо, спрете се с ковидарлъка, сега с войната в Украйна ли ще се оправдаваме, за да не си плащаме на доставчиците? Идиотско! И после чакайте някой да прави бизнес тук.

Свилен
Свилен
16 март 2022 17:46
Гост

Много добро предложение.

Димо
Димо
16 март 2022 17:47
Гост

Остава да се приеме от МС.

Жокера
Жокера
16 март 2022 17:39
Гост

Това е по-гениално и от предложението на омбудсмана за длъжника да има право да изкупи дълга си, преди сключването на цесията! Стига де, то, вярно, стана модерно да се обявяват „положения“ напоследък (извънредно положение, извънредна „епидемична“ обстановка) и т.н., ама това да се обяви „форсмажор“ е върхът на сладоледа! Никъде няма предпоставка в чл. 306 ТЗ непреодолима сила да бъде „обявена“ с акт на МС. Какъв ще е този „форсмажор“? Той трябва да бъде конкретен и да се прецени за всеки конкретен сектор. Говорите за юридическо образование и т.н., вие първо вижте в задния ви двор какви идеи ги творите,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 17:31
Гост

Ехааа! Преди години имаше мораториум върху плащанията по външния дълг! Позната картинка.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 17:29
Гост

То е заради некадърност, не е заради форсмажор.

Olga
Olga
16 март 2022 17:10
Гост

Няма как. Много бизнеси закъсват и заради войната вече. Не само заради Ковид. А туризма е най-зле. Ковида го тресна, сега трябва да се лиши от парите на руски и украински граждани.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 17:09
Гост

Нещо не ми допада идеята за всичко да се обяви форсмажор

Чочо
Чочо
16 март 2022 17:50
Гост

Няма друг изход при тази ситуация.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 17:09
Гост

Да чуем какво ще каже опозицията. Защото тя винаги има какво да каже. Доказаха се от ГЕРБ, като не само слаби управляващи, но и като крайно злобна и неадекватна опозиция.

Рики
Рики
16 март 2022 17:51
Гост

Но това предложение е много адекватно.

Анонимен
Анонимен
16 март 2022 17:08
Гост

Най-после адекватно решение на кабинета по повод войната.

Челеп
Челеп
16 март 2022 17:08
Гост

Определено ми допада предложението. Да видим какво ще стане.

Маролев
Маролев
16 март 2022 17:07
Гост

Аз мисля, че е редно да се обърнем към Китай и арабските страни за внос на някой суровини. А защо не да изнасяме вода към арабските страни. Но да не е за фурми, а за нещо по-смислено, като петрол.

Сашо
Сашо
16 март 2022 17:53
Гост

Ние и сега внасяме достатъчно от Китай.

Валерия
Валерия
16 март 2022 17:07
Гост

В момента сме зависими до там, че внасяме стоки от Русия и Украйна. Ако се дистанцираме от тези пазари ще е по-лесно за всички ни.

Армен
Армен
16 март 2022 17:06
Гост

Сега за щяло и нещяло ще ни е оправдание войната в Украйна.

Ганев
Ганев
16 март 2022 17:06
Гост

Да не стане само, като с мерките на правителството с пандемията – 9% данък на ресторантите надолу и те обаче не свалят цените на храните, които предлагат.

Алехандро
Алехандро
16 март 2022 17:05
Гост

Добра идея на Нинова.